Claudiu Craciun, unul dintre liderii informali ai miscarii de contestare impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, a fost pus sub acuzare, alaturi de Alexandru Alexe, pentru distrugere si ultraj in dosarul distrugerii masinii ministrului Culturii, Daniel Barbu, anunta B1 Tv. Claudiu Craciun si Alexandru Alexe fusesera citati vinerea trecuta sa dea declaratii la Sectia 10 de Politie din Capitala in calitate de faptuitori in acest dosar. "Domnul Barbu m-a declarat deja vinovat la ora de maxima audienta. Integritatea fizica a domnului Barbu nu a fost niciodata pusa in pericol, a fost chestionata demnitatea dansului, sau ce a mai ramas din ea", a afirmat Claudiu Craciun, care si-a exprimat atunci speranta ca oamenii legii "sa nu cedeze la presiunile guvernamentale".

In urma audierilor, mai multi martori i-ar fi indicat pe Claudiu Craciun si Alexandru Alexe ca fiind persoanele care in seara zilei de 17 octombrie au spart luneta masinii in care se afla ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Ministrul Daniel Barbu declara, pe 19 octombrie, la Antena 3, ca a fost identificat "autorul" incidentului din Centrul Vechi, in persoana "tanarului universitar fara opera" Claudiu Craciun. "Stim si autorul, imi permit sa-l spun, Claudiu Craciun, a fost identificat. E pacat, ca inteleg ca este un tanar universitar", a spus atunci Barbu.

Daniel Barbu a participat in 17 octombrie, de la ora 19.00, la evenimentul "Cafeneaua critica", in Club A din Centrul Vechi. Cateva zeci de manifestanti veniti la local au intrerupt dezbaterea, au desfasurat pancarte in jurul lui Barbu si au aruncat inspre acesta cu bancnote false, pe care era tiparit portretul lui. Tot ei i-au intins lui Barbu o punga cu monede si l-au huiduit, intrebandu-l "Cati bani ti-ai luat?" si cerandu-i demisia.

Dezbaterea nu a mai fost reluata, ministrul hotarandu-se sa plece. Afara, protestatarii au blocat drumul autoturismului in care se afla demnitarul si au lipit pe masina bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta masinii, ministrul reusind sa plece datorita interventiei fortelor de ordine - politisti si jandarmi, sositi de urgenta la fata locului.

Politia Capitalei s-a autosesizat in acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificati cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zona.

Seful Politiei Capitalei, Mihai Pruteanu, anunta, pe 18 octombrie, intr-o conferinta, ca persoane implicate in acest incident au fost identificate, fiind identificati si martori care pot furniza informatii despre incident, a anuntat vineri.

Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 a inceput urmarirea penala in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, in cazul incidentelor in care a fost implicat ministrul.

Totodata, Ministerul Culturii a inaintat o plangere la Politia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului in care se afla demnitarul. Daniel Barbu a precizat ca nu a depus in nume personal nicio plangere in urma incidentului.

Barbu este protejat, din 18 octombrie, de o echipa a Serviciului de Protectie si Paza (SPP), el precizand ca s-a simtit "in pericol" in timpul incidentului petrecut in Centrul Vechi al Capitalei.