Gruparea vizata in dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro a fost organizata de un om de afaceri de origine araba si favorizata de doi functionari din ANAF si Directia de Finante Publice Ialomita, care se numara printre cei 29 de inculpati, potrivit unui comunicat al DNA, citat de Mediafax.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata ca membrii gruparii au derulat "operatiuni comerciale triunghiulare scriptice", adica marfurile, in realitate, erau valorificate fara forme legale pe piata interna, cu eludarea legislatiei privind obligatiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit.

"Reusita fraudei fiscale a fost posibila datorita masurilor de precautie folosite si sprijinului functionarilor fiscali ai statului roman, ai organelor de urmarire penala", sustin anchetatorii.

Moubarak Mahmoud Sleiman, cetatean de origine araba, a fost identificat de anchetatori drept liderul gruparii.

"Inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic si administrator al SC Sam Plus International SRL Bucuresti, a fost principalul organizator al grupului infractional la care au aderat persoane interpuse, respectiv o parte dintre inculpatii din prezenta cauza, implicati in infiintarea firmelor fantoma, coordonarea operatiunilor si reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale", precizeaza DNA.

Din probele stranse de anchetatori rezulta faptul ca Mahmoud Sleiman a fost sprijinit in derularea afacerilor ilegale de catre varul sau, Masri Mohamed Mahmoud, care coordona direct activitatea gruparii infractionale in momentul in care liderul retelei nu se afla pe teritoriul Romaniei. Tot varul liderului ar fi mentinut legatura si i-ar fi indrumat pe inculpatii care erau subordonati direct lui Moubarak Mahmoud Sleiman in cadrul retelei infractionale. Din aceasta categorie fac parte, spun procurorii, inculpatii Abdul Mounim Al Zaid, Sorina Ioana Zamfir, Razvan Adrian Lungu, Vasile Bujor Groza (poreclit Elton) si Ali a Ali.

De asemenea, coordonatorul retelei a beneficiat de sprijinul infractional al lui Sorin Cristian Stefan, care i-a asigurat puncte de lucru si spatii de depozitare pentru marfurile achizitionate prin intermediul societatilor fantoma. De asemenea, probele administrate in cursul urmaririi penale au relevat ca inculpatul Stefan i-ar fi intermediat lui Mahmoud Sleiman legaturi cufunctionari din cadrul ANAF, "care au efectuat controale fiscale formale asupra societatilor fantoma si in favoarea intereselor evazioniste", potrivit DNA.

Anchetatorii mai sustin ca un alt inculpat din dosar, Abdul Mounim Al Zaid, se ocupa cu racolarea cetatenilor straini (bulgari, sirieni, irakieni, tunisieni) pe numele carora au fost infiintate societati comerciale utilizate in circuitul infractional. De asemenea, atat el, cat si fratele sau, Zayed Hussein, au retras in numerar sume de bani obtinute din circuitul evazionist al firmelor fantoma.

"Inculpatii Antonio Laurentiu Burlacu, Elias El Khoury, Rami Ghaziri, Vasile Corbu, Georgian Radulescu au avut calitatea de asociati la unele din firmele fantoma, au coordonat operatiunile comerciale derulate de societatile fantoma, s-au ocupat de racolarea cetatenilor romani dispusi sa isi asume calitatea de asociat si administrator al firmelor de acest gen in schimbul unor sume de bani", mai arata procurorii anticoruptie.

Mai mult, ei au reprezentat societatile comerciale implicate in circuitul evazionist cu ocazia controalelor fiscale asumandu-si, in relatia cu functionarii fiscali, identitatea persoanelor ce figurau ca asociati si administratori la societatile fantoma. De asemenea, cei cinci au intreprins demersuri pentru ridicarea masurilor asiguratorii instituite de organele fiscale de control, transferul activelor catre alte societati comerciale si continuarea activitatilor infractionale evazioniste, "folosind alte societati comerciale, au mentinut legatura cu reprezentantii autoritatilor fiscale si de politie, actionand chiar, in baza acestor relatii, in vederea musamalizarii controalelor la societatile comerciale implicate in circuitul evazionist", potrivit DNA.

Printre cei implicati in acest dosar se numara si un inspector din cadrul ANAF, dar si seful serviciul Rambursari TVA in cadrul Directiei de Finante Ialomita.

"Inculpatii Traian Ilie (inspector in cadrul ANAF), Florin Danila (sef serviciu Rambursari TVA in cadrul DGFP Ialomita), Sorin Cristian Stefan (cel care intermedia legatura cu functionari fiscali din cadrul ANAF a unora dintre reprezentantii firmelor fantoma implicate in circuitul evazionist, in special a lui Moubarak Mahmoud Sleiman) au favorizat direct sau prin influentarea subordonatilor care desfasurau verificari fiscale, rezultatul controlului fiscal efectuat la societatile fantoma pentru a ascunde implicarea lor in circuitul evazionist, prin efectuarea unor inspectii fiscale formale si prin aplicarea de sanctiuni contraventionale formale (modice)", precizeaza DNA.

Acestia indrumau firmele cum sa-si modifice declaratiile fiscale depuse la Administratia Finantelor Publice (AFP) Slobozia, prin depunerea unor declaratii rectificative, cu scopul obtinerii restituirilor de TVA, deducerii de TVA in mod ilegal si ridicarii masurilor asiguratorii.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale in acest dosar, retelele de firma fantoma constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate in favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihailesti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tartasesti SA, Avicola Calarasi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco International SRL, Caliprix International SRL si Carmistin SRL, controlate de membri ai gruparii.

In acest dosar, procurorii cer arestarea a 29 de persoane, respectiv a lui Moubarak Mahmoud Sleiman, Masri Mohamed Mahmoud, Antonio Laurentiu Burlacu, Razvan Adrian Lungu, Vasile Corbu, Georgian Radulescu, Georgeta Neagu, Camelia Sora, Petra Gherbezan, Florin Danila, Abdul Mousim al Zaid, Andrei Viorel Mardare, Sorin Cristian Stefan, Traian Ilie, Zayed Husein, Ali A. Ali, El Khoury Elias, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Ghaziri Rami, Omar Hamid, Mouhamed Kouli, Chraif Ali, Mihail Razvan Tiganila, El Khoury Chrbel, Adrian Saracuta, El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed, Daher Orlando Emil, Angela Eugenia Nicolae si Daniel Nicolae.

Procurorul Angela Nicolae, seful Biroului de Relatii Internationale si Programe, altele decat Phare, din Parchetul instantei supreme, si fiul acesteia, Daniel Nicolae, sunt acuzati de trafic de influenta, respectiv complicitate la aceasta fapta.

DNA o acuza pe Angela Nicolae ca, in perioada 2012-2013, a pretins si primit de la invinuiti, in mod repetat, la diferite intervale de timp, direct si prin intermediul fiului sau, sume de bani intre 2.000 lei si 5.000 lei.

De asemenea, DNA a inceput urmarire penala si fata de alte 15 persoane, care sunt cercetate in stare de libertate. Printre acestea se numara senatorul PSD Niculae Badalau, acuzat ca ar fi aparat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscala, prin interventii la conducerea ANAF si pe langa persoane din Prefectura Giurgiu si din conducerea APIA.

Propunerile de arestare a celor 29 de inculpati retinuti in acest dosar sunt judecate mati de instanta suprema, in trei loturi.

In acest dosar, procurorii DNA au facut, luni, 160 de perchezitii in Bucuresti si judetele Prahova, Giurgiu, Arad, Calarasi si Ialomita.

DNA a precizat ca este vizata activitatea a peste 100 de firme romanesti si straine, persoanele implicate avand calitatea de administratori de societati comerciale romani si straini, avocati, contabili si angajati ai Ministerului Finantelor Publice.

Reteaua infractionala viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.