Curtea de Apel Alba Iulia a facut publica luni, partial, motivarea arestarii preventive a sefului Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia, comisarul sef Traian Berbeceanu, magistratii aratand ca acesta "este un pericol social evident, ar putea zadarnici urmarirea penala si ar putea influenta martorii".

Traian Berbeceanu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Potrivit Biroului de Presa al Curtii de Apel Alba Iulia, instanta a facut publica, luni, doar o parte din motivarea care a stat la baza deciziei de arestare preventiva, in 24 octombrie, a sefului BCCO Alba Iulia, comisarul sef Traian Berbeceanu si a celorlalti doi inculpati din acest dosar, sotii Titus si Anisoara Biriescu, transmite Mediafax.

Instanta si-a motivat decizia in cazul comisarului sef Traian Berbeceanu prin faptul ca "exista riscul evident de posibilitate a zadarnici urmarirea penala aflata la inceput, precum si de influentare a martorilor, de distrugere, alterare sau sustragere a mijloacelor materiale de proba".

"Prin pozitia avuta in raport cu subordonatii sai si cu autoritatea pe care a avut-o si o are asupra acestora apare evidenta posibilitatea zadarnicirii anchetei. Notorietatea de care se bucura inculpatul si pozitia sa virulenta fata de unii colegi si colaboratori procurori, reliefata prin divulgarea in mass-media a unor aspecte legate de cauzele aflate in lucru la organele de urmarire penala, prin care s-au divulgat aspecte vizand modalitati si procedee de ancheta, cauze aflate in lucru, intaresc convingerea instantei ca exista riscul major ca inculpatul sa influenteze ancheta si sa zadarniceasca direct sau indirect aflarea adevarului in aceasta cauza, precum si in alte cauze despre care a divulgat public date", se arata in motivarea Curtii de Apel Alba Iulia.

Potrivit magistratului care a judecat cererea de arestare preventiva, atat la domiciliul lui Berbeceanu, cat si in incinta biroului sau s-au gasit, cu ocazia perchezitiilor efectuate, mai multe acte care vizau atat cauze aflate in lucru, cat si alte cauze neinregistrate.

De asemenea, s-au gasit acte avand caracter secret care nu erau detinute legal in locatiile respective, "existand riscul ca aceste date sa fie folosite nu in scopul in care au fost intocmite, ci pentru a influenta ancheta si de a ingreuna aflarea adevarului".

Magistratul considera ca, avand in vedere functia pe care o are, Berbeceanu ar fi putut influenta martorii care cunosc diferite imprejurari ce au legatura cu cauza.

"Cel putin in stadiul initial al anchetei se justifica detinerea inculpatului pentru a-l impiedica sa interfereze cu cercetarile ce se efectueaza, existand in aceasta cauza un risc major de impiedicare a bunei desfasurari a procesului penal. Pentru toti inculpatii din prezenta cauza, Curtea apreciaza ca printre riscurile pertinente care sunt de natura sa justifice luarea fata de persoanele in cauza a unei detentii provizorii sunt acelea ca inculpatii odata eliberati vor suprima probe sau vor exercita presiuni asupra martorilor, ori vor stabili intelegeri daunatoare anchetei, cu diferite persoane capabile sa le ofere un sprijin", se mai arata in documentul citat.

De asemenea, magistratul sustine ca "este justificata plasarea inculpatilor in detentie, cel putin la inceputul anchetei pentru a-i impiedica sa o perturbe, fiind vorba despre o cauza complexa care necesita cercetari multiple dificile si laborioase".

Atat in cazul lui Berbeceanu, cat si in cazul celorlalti doi inculpati, Curtea de Apel a stabilit ca lasarea lor in libertate ar putea reprezenta un pericol social.

"In aprecierea acestui pericol, fara a fi indisolubil legata de o examinare a gravitatii faptelor, gravitate incontestabila de altfel, nu poate fi totusi disociata de aspectele ce tin de natura acuzatiilor aduse (infractiuni economice cu consecinte deosebit de grave, infractiuni de sprijinire si favorizare a unor persoane care au comis asemenea fapte, precum si fapte ce tin de criminalitatea organizata, obstructionarea justitiei), de repetabilitatea acestora, de rezonanta sociala pe care o poate determina luarea la cunostinta a acestor fapte, de impactul major pe care-l genereaza in constiinta sociala suspiciunea ca un politist cu notorietate de onestitate ( in ce-l priveste pe inculpatul Berbeceanu), ale carui prerogative principale le reprezinta descoperirea faptelor de criminalitate organizata si instrumentarea acestor cauze cu obiectivitate si impartialitate, uzeaza de pozitia pe care o are in vederea ascunderii unor asemenea fapte si aservirii activitatii sale unor interese personale si colaterale. Trebuie remarcata continuitatea in timp a faptelor presupus a fi fost savarsite de inculpatul Berbeceanu, ceea ce denota pericolul social evident pe care acesta il reprezinta", se mai arata in motivarea Curtii de Apel Alba Iulia.

Potrivit sursei citate, Berbeceanu ar fi avut cunostinta de cel putin sapte ani de "faptele grave comise de catre C.L. (n.r. Cristian Litera - cercetat intr-un dosar instrumentat de Berbeceanu) si, cu toate acestea, a inteles sa nu se sesizeze oficial si in calitatea sa despre existenta infractiunilor comise, si nici sa informeze asupra acestor fapte" si l-ar fi folosit pe acesta "cu justificarea ca il putea determina sa 'colaboreze' chiar in cauze in care avea un interes personal".

"Curtea subliniaza ca existenta unor suspiciuni rezonabile cu privire la savarsirea de catre inculpati a unor fapte grave si repetate de genul celor expuse mai sus, fapte care au luat o amploare deosebita in societatea actuala, precum si calitatea pe care inculpatul o are - cu referire la inculpatul Berbeceanu, aceea de politist care avea si influenta de formator asupra subordonatilor sai si exigentele carora acesta se impunea sa se supuna prin prisma pozitiei sale de aparator al legii, conving un observator obiectiv ca ordinea publica este in acest moment realmente amenintata, amenintarea fiind una reala, actuala si suficient de grava pentru un interes fundamental al societatii. Curtea retine ca prin deosebita lor gravitate si reactia publicului fata de savarsirea lor, anumite infractiuni, cum sunt infractiunile retinute in speta de fata, pot produce o anumita 'tulburare sociala', de natura a justifica o detentie provizorie pe o anumita perioada de timp", se mai precizeaza in materialul citat.

Potrivit acestuia, "plasarea in detentie a inculpatilor este justificata de motive pertinente si suficiente", iar apararile formulate de inculpati in sensul netemeiniciei acuzatiilor aduse nu sunt, in opinia Curtii, suficiente si relevante pentru a respinge propunerea.

Printre motivele analizate de Curtea de Apel Alba Iulia se afla si starea de sanatate a inculpatei Anisoara Biriescu, dar si "conduita sociala ireprosabila, cariera de exceptie, statutul recunoscut in societate" a politistului Traian Berbeceanu.

"Fara a minimaliza aspectele de ordin personal invocate in aparare de catre inculpati, si anume, starea de boala a inculpatei Biriescu sau conduita sociala ireprosabila, cariera de exceptie, statutul recunoscut in societate - in ce-l priveste pe inculpatul Berbeceanu, Curtea precizeaza ca necesitatea ocrotirii unui interes de ordine publica, general al societatii, primeaza protejarii celui privat al inculpatilor, astfel incat luarea masurii este indispensabila pe baza circumstantelor", isi mai motiveaza Curtea de Apel Alba Iulia decizia.

*****

Fostul sef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, acuzat ca a sprijinit o grupare suspectata de evaziune fiscala cu produse petroliere, a fost arestat preventiv in 24 octombrie, printr-o decizie luata de Curtea de Apel Alba Iulia, la propunerea procurorilor DIICOT.

Hotararea Curtii de Apel Alba Iulia a fost atacata cu recurs la instanta suprema.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, joi seara, ca instanta a admis propunerile de arestare preventiva inaintate de catre procurorii DIICOT atat pentru seful BCCO Alba Iulia, comisarul sef Traian Berbeceanu, cat si pentru celelalte doua persoane cercetate in acest dosar, respectiv Titus Biriescu si Ramona Biriescu.

Procurorii DIICOT au facut, miercuri, 11 perchezitii in judetele Alba si Hunedoara, la locuintele unor persoane suspectate de evaziune fiscala cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, intr-un dosar in care este cercetat si seful BCCO Alba Iulia, fiind acuzat ca a sprijinit grupul infractional.

Procurorii au stabilit ca seful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat invinuitii, dandu-le informatii despre activitatile investigative desfasurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infractiuni economice de catre membrii gruparii infractionale. Acesta i-ar fi anuntat si despre perchezitii si audieri de martori si le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activitatilor infractionale, atentionandu-i cu privire la evitarea utilizarii comunicarilor prin telefon.