Procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instantei supreme, si fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost retinuti, luni seara, in dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de 50 de milioane de euro, fiind acuzati de trafic de influenta, respectiv complicitate la aceasta infractiune, informeaza Mediafax. Alte cinci persoane - doi romani si trei arabi - au primit de asemenea ordonante de retinere.

Angela Eugenia Nicolae, sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe (altele decat PHARE) din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), este cercetata pentru doua infractiuni de trafic de influenta in forma continuata, iar fiul ei, pentru complicitate la trafic de influenta in forma continuata, se precizeaza intr-un comunicat de luni seara al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, sustinerea si implicarea mamei sale, a cerut, in numeroase randuri, si a primit diferite sume de bani de la doi dintre invinuitii cercetati in dosarul evaziunii, lasandu-i sa creada ca, prin calitatea de procuror sef birou la PICCJ, Angela Eugenia Nicolae va putea influenta obtinerea unor solutii favorabile in dosarele penale in care erau cercetati pentru infractiuni de evaziune fiscala.

Astfel, arata DNA, in perioada 2012-2013, Angela Eugenia Nicolae a pretins si primit de la invinuiti, in mod repetat, la diferite intervale de timp, direct si prin intermediul fiului sau, sume de bani intre 2.000 lei si 5.000 lei.

"Un mod de operare similar, a fost folosit de inculpata Nicolae Eugenia Angela si in raporturile cu o alta persoana, administrator si asociat in mai multe societati cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectiva a apelat la Nicolae Eugenia Angela care i-a promis ca va interveni pe langa un prim procuror al unui Parchet de pe langa Judecatorie, pentru a-i facilita unui prieten obtinerea unei solutii favorabile in dosarul penal in care era cercetat pentru savarsirea infractiuni de conducere sub influenta bauturilor alcoolice si vatamare corporala din culpa. Ancheta penala a fost finalizata, dar nu in sensul promisiunii facute de Nicolae Eugenia Angela, ci in sensul trimiterii in judecata a persoanei cercetate", mai sustin procurorii anticoruptie.

Angela Eugenia Nicolae si fiul ei vor fi prezentanti instantei supreme, marti, cu propunerea de arestare preventiva.

In acelasi dosar, alte cinci persoane, respectiv doi romani, administratori ai unor societati comerciale, si trei cetateni arabi, au primit, tot luni seara, ordonante de retinere, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Potrivit surselor citate, unul dintre cei retinuti este administrator la Avicola Crevedia.

Audierile in acest dosar, care au loc la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), continua.

Citeste si:

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au facut, luni, 160 de perchezitii in Bucuresti si judetele Prahova, Giurgiu, Arad, Calarasi si Ialomita, in dosarul de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 50 de milioane euro, fiind dispusa urmarirea penala a 50 de persoane, intre care sunt si angajati ai Ministerului de Finante, avocati si administratori de firme.

Potrivit DNA, perchezitiile au fost facute la sediile unor firme si la locuinte din Bucuresti si cele cinci judete, intr-o cauza penala complexa privind infractiuni de coruptie si evaziune fiscala care implica un numar mare de persoane constituite intr-un grup infractional organizat.

DNA a precizat ca este vizata activitatea a peste 100 de firme romanesti si straine, persoanele implicate avand calitatea de administratori de societati comerciale romani si straini, avocati, contabili si angajati ai Ministerului Finantelor Publice.

In dosarul de evaziune fiscala ce vizeaza domeniul industriei alimentare ar fi in atentia anchetatorilor si angajati ai Garzii Financiare, au precizat surse judiciare.

DNA a mai precizat ca persoanele suspectate in dosarul de evaziune fiscala foloseau firme fantoma, pe care le controlau si prin care derulau operatiuni comerciale, trecand in evidentele contabile cheltuieli fictive.

Reteaua infractionala viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Membrii gruparii de evaziune aveau atributii delimitate: unii se ocupau de infiintarea firmelor fantoma, altii racolau straini si romani care, in schimbul unor sume de bani, sa fie asociati sau administratori la aceste societati, iar altii luau legatura cu functionari ANAF, pentru nu face controale.

Seful DNA, Codruta Kovesi, a declarat, luni, ca in dosarul de evaziune sunt vizate si persoane cu functii importante, dar despre care nu se pot da informatii decat dupa ce li se aduc la cunostinta invinuirile, precizand ca vor fi duse la audieri 80 de persoane, din care 50 vor fi puse sub invinuire.

In acest dosar, procurorii au inceput urmarirea penala pentru trafic de influenta a senatorului PSD Niculae Badalau, acesta fiind acuzat ca ar fi aparat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscala, prin interventii la conducerea ANAF si pe langa persoane din Prefectura Giurgiu si din conducerea APIA.

Procurorii au inceput urmarirea penala in cazul lui Badalau, pentru trafic de influenta, "raportat la faptul ca ar fi aparat interesele unei societati comerciale implicate in circuitul financiar fraudulos prin demersuri facute atat la nivelul conducerii Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF), cat si pe langa persoane cu functii in institutiile de stat din judetul Giurgiu (prefectura, conducerea Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA)", se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, exista date si indicii temeinice potrivit carora societatea comerciala in favoarea careia a intervenit Niculae Badalau, a primit de la APIA 2.778.000 de lei, suma care ar fi fost folosita de firma in circuitul evazionist, si nu in scopul pentru care banii fusesera alocati.

De asemenea, in cursul acestui an, la solicitarea lui Badalau, societatea implicata in circuitul evazionist i-ar fi pus la dispozitie, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul sau.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in aceeasi perioada, Niculae Badalau ar fi facut demersuri pentru angajarea fictiva a unei angajate de la cabinetul sau senatorial la una din societatile comerciale implicate in circuitul evazionist.

"Astfel, desi aceasta nu a desfasurat nicio activitate in cadrul societatii comerciale implicate in circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajata si a incasat sume de bani pentru o activitate neefectuata", au precizat procurorii.

DNA a precizat ca in aceasta cauza se fac cercetari penale si fata de alte persoane, in legatura cu fapte similare, dar si cu alte fapte.

Procurorii i-au adus la cunostinta lui Niculae Badalau acuzatiile, acesta prezentandu-se luni la pranz la sediul DNA.

Senatorul PSD de Giurgiu Niculae Badalau a declarat ca este nevinovat, ca are constiinta impacata si ca isi va da demisia daca se va cere ridicarea imunitatii sale. "Voi raspunde in fata legii ca orice cetatean, daca se dovedeste ca am vreo implicatie", a spus Badalau.

In dosar mai este vizata si Angela Eugenia Nicolae, procuror sef al Biroului de Relatii Internationale si Programe - altele decat Phare, din cadrul Parchetului ICCJ, fiind suspectata de trafic de influenta.

Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat, luni, ca a incuviintat, la cererea DNA, perchezitia domiciliara si a biroului, precum si retinerea si arestarea preventiva a procurorului Angela Eugenia Nicolae.