Luni, la Baza Militara Deveselu (judetul Olt) a avut loc ceremonia oficiala de marcare a inceperii lucrarilor principale de constructie la componenta din Romania a scutului antiracheta. Traian Basescu a declarat ca "evenimentul semnifica încrederea aliaţilor noştri în România", in timp ce James Miller, adjunctului secretarului apărării al SUA, a spus ca"angajamentul SUA pentru scutul european antiracheta este neabătut", iar "România s-a transformat într-unul dintre cei mai de încredere și mai capabili parteneri". La rindul sau, Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct NATO, a spus ca "amenintarile balistice la adresa NATO sunt reale si in crestere". Bogdan Aurescu a declarat pentru HotNews.ro ca ceremonia de la Deveselu arata ca "suntem un stat predictibil, care va ramine pe termen lung in comunitatea democratica de valori". Ceremonia de luni marcheaza practic inceperea amenajarii bazei pentru a primi rachetele interceptoare, care vor deveni operationale din 2015.

HotNews.roFoto: Hotnews

Secretarul de stat Bogdan Aurescu, seful echipei de negociere cu SUA, a declarat pentru HotNews.ro ca in 2015 vor fi testate echipamentele de la baza din Deveselu, dar nu vor fi efectuate teste cu interceptorii.

Ce sunt rachetele interceptoare si cum functioneaza

Baza de la Deveselu va gazdui interceptori anti-racheta, o componenta a scutului american care include facilitati in Turcia, Polonia, Spania sau Marea Mediterana. Baza din judetul Olt va deveni operationala, potrivit calendarului agreat, in 2015. Pe teritoriul Romaniei vor fi instalate trei baterii, adica 24 de rachete interceptoare SM-3.

La detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile, bazele sau navele militare lanseaza interceptorii terestri care vor avea ca tinta racheta inamica.Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora. Sistemele radar destinate descoperirii tintelor vor fi gazduite de alte state.

Romania nu trebuie nici sa cumpere rachete interceptoare SM-3, nici sa plateasca pentru instalarea sau amenajarea locatiei propriu-zise a acestora pe teritoriul Romaniei. Cheltuielile pentru realizarea sistemului sunt suportate de catre SUA, Romania punand la dispozitie doar locatia pentru interceptori. Orice alte eventuale costuri vor face obiectul negocierii bilaterale.

Traian Basescu

Traian Basescu

Foto: HotNews / DP

Traian Basescu, presedintele Romaniei - cele mai importante declaratii

  • Faptul că SUA şi NATO sunt reprezentate la un nivel atât de înalt este pentru noi semnul importanţei pe care o daţi evenimentului de astăzi.
  • Pentru noi, pentru români, evenimentul de astăzi poate are o semnificaţie mai adâncă, iar această semnificaţie este integrarea României în sistemele şi structurile NATO. România intră în clubul statelor membre NATO, care vor asigura una din cele mai perfecţionate soluţii de protejare a cetăţenilor europeni şi a cetăţenilor americani împotriva ameninţării reale pe care o reprezintă atacul cu rachete balistice.
  • Pentru o ţară ca România, baza dezvoltării începe de la securitate. De la securitate încolo poţi să vorbeşti despre dezvoltare economică şi despre cetăţeni care trăiesc în siguranţă.
  • Evenimentul de astăzi mai are o semnificaţie, o semnificaţie a încrederii aliaţilor noştri în România. Pentru moment, investiţia de la Deveselu este o investiţie româno-americană. Sperăm ca atunci când investiţia va fi terminată şi sistemele operaţionalizate, sistemul să fie parte a sistemului de protecţie al NATO.
  • Aş vrea să mulţumim autorităţilor americane, vicepreşedintelui Biden, preşedintelui Obama, Departamentului Apărării al Statelor Unite, Ministerului Apărării din România, Ministerului de Externe din România şi, nu în ultimul rând, administraţiei locale
  • Sentimentul meu este acela al datoriei împlinite

James Miller, adjunctul secretarului Apararii al SUA pentru politica de aparare - cele mai importante declaratii:

  • Participăm astăzi la un nou început, la propriu și la figurat. Lucrările de construcție care încep odată cu această ceremonie marchează începutul unei noi etape pentru
    James Miller
    Foto: defense.gov
    relațiile dintre SUA și România și pentru alianța nord-atlantică.
  • România s-a transformat într-unul dintre cei mai de încredere și mai capabili parteneri. Nu numai că sunteți un puternic partener transatlantic al Statelor Unite, dar sunteți și o națiune de încredere care contribuie la securitatea NATO, asa cum arată recenta achiziţie a aparatelor F-16; un partener esențial în misiuni internaţionale, cum ar fi ISAF; și – din ce în ce mai mult – o țară care exportă securitate pretutindeni în lume.
  • Ceremonia de astăzi reflectă de asemenea puternicul și durabilul parteneriat strategic pe care România îl are cu SUA. Vedem un mare potenţial în construcţia pe viitor a acestei relaţii. Statele Unite aşteaptă cu nerăbdare să conclucreze cu România pentru a identifica noi modalități de colaborare pentru țările noastre, inclusiv potenţialul pentru un program de cooperare regional în privinţa aparatelor F-16.
  • Acum patru ani, în 2009, președintele Obama a ordonat Departamentului Apărării să pună un accent mai puternic pe amenințările regionale în continuă creștere privind atacurile cu rachete balistice împotriva aliaților noștri și a trupelor noastre dislocate în Europa. Răspunsul pe care l-am elaborat a fost Abordarea Europeană Adaptivă în Etape, sau EPAA, care este contribuția Statelor Unite la misiunea NATO de apărare antirachetă.
  • Angajamentul nostru pentru EPAA este neabătut și aștept cu încredere finalizarea sistemului în anii care urmează.
  • Cred că excelenta relație militară dintre Statele Unite și România în toți acești ani ne-a ajutat să atingem acest reper important.
  • Ceea ce inițiem astăzi aici este o manifestare puternică și tangibilă a angajamentului nostru solemn pentru securitate reciprocă în Europa

Alexander Vershbow

Alexander Vershbow

Foto: NATO

Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct NATO - cele mai importante declaratii

  • Amenintarile balistice la adresa NATO sunt reale si in crestere. Apararea NATO impotriva acestora trebuie sa fie de asemenea reala.
  • Ceremonia de astazi e un pas important in realizarea sistemului NATO de aparare anti-racheta. Facilitatea din Deveselu va fi o componenta esentiala in realizarea sa
  • Pina la finalul anului 2015 aceasta baza va fi operationala si integrata in sistemul NATO, pe care-l va face mai robust
  • Dar exista si o alta semnificatie a acestui eveniment. Este o demonstratie clara a angajamentului Romaniei si SUA fata de NATO si de Europa

Mircea Dusa, ministrul Apararii - cele mai importante declaratii

Mircea Dusa

Mircea Dusa

Foto: Agerpres

  • Realizarea acestei facilităţi aici la Deveselu, o facilitate deosebită care conferă securitate nu numai României, ci şi ţărilor din zonă - şi zonei - pentru că România este o ţară graniţă NATO şi graniţă a Uniunii Europene.
  • Crearea acestei facilităţi de apărare împotriva rachetelor balistice este rezultat al cooperării extraordinare între Ministerul Apărării din România şi Pentagon, între România şi Statele Unite
  • In primvara eram nemultumit de ce am gasit aici, am dispus reluarea lucrarilor.
  • Multumesc si autoritatilor locale pentru ca au alocat resursele necesare pentru drumul de acces. Numai în această parte am alocat peste 10 milioane de lei în vederea finalizării lucrărilor la staţia de epurare, sistemul de alimentare cu apă şi cel de canalizare, drumul care leagă unitatea militară de drumul naţional

Cine a participat la ceremonia de luni:

  • Traian Basescu, presedintele Romaniei
  • Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale
  • Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE, conducator al negocierilor cu SUA pe dosarul scutului antiracheta
  • James Miller, adjunctul secretarului Apararii al SUA pentru politica de aparare
  • Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct NATO
  • Sorin Ducaru, asistent al Secretarului General al NATO pentru amenintari emergente de securitate
  • Duane Butcher, insarcinatul american cu afaceri al Ambasadei SUA
  • Reprezentanti ai ministerelor de Externe din Polonia si Turcia, state care gazduiesc sau vor gazdui componente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice