Sectia de procurori a CSM a dat luni aviz pozitiv, cu unanimitate de voturi, pentru reinvestirea in functii de conducere la DNA a Elenei Matiesescu si a lui Ion Alexandru, informeaza Agerpres.

In sedinta de luni a Sectiei pentru procurori a CSM au fost audiati procurorii Elena Matiesescu si Ion Alexandru, nominalizati de Ministrul Justitiei pentru functiile de procuror sef al Sectiei judiciara penala si respectiv procuror sef al Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.

Hotararile Sectiei pentru procurori a CSM vor fi motivate si vor fi transmise Ministerului Justitiei in perioada imediat urmatoare.

La 3 octombrie, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a transmis CSM propunerea de numire la DNA a Elenei Cristina Matiesescu ca sef la Sectia judiciara penala si a generalului-maior magistrat Ion Alexandru - ca sef la Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari.

La 8 octombrie, CSM a stabilit calendarul de avizare a acestor propuneri. Potrivit calendarului, in perioada 8-25 octombrie au fost puse in dezbatere publica proiectele de management si au fost facute verificari asupra candidaturilor; pe 25 octombrie s-au analizat rezultatelor demersului anterior, in 28 octombrie - intervievarea candidatilor, iar la 29 octombrie - transmiterea avizelor catre ministrul Justitiei.

Potrivit Legii 303/2004, procurorii sefi de sectie din DNA sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Initial, luni erau programati pentru sustinerea interviurilor si procurorii propusi pentru sefia Sectiei de combatere a coruptiei din DNA, respectiv Iuliana Bendeac - pentru procuror sef si Ioan Cerbu - pentru procuror sef adjunct. Insa aceste doua propuneri au fost retrase, iar ministrul Justitiei a facut alte nominalizari: Gheorghe Popovici ca sef de sectie si Danut Volintiru ca adjunct.