Procurorii Elena Matiesescu si Ion Alexandru sustin, luni, interviurile in fata Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru functii de conducere in Directia Nationala Anticoruptie (DNA), scrie Agerpres.

La 3 octombrie, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a transmis CSM propunerea de numire la DNA a Elenei Cristina Matiesescu ca sef la Sectia judiciara penala si a generalului-maior magistrat Ion Alexandru - ca sef la Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari.

La 8 octombrie, CSM a stabilit calendarul de avizare a acestor propuneri. Potrivit calendarului, in perioada 8-25 octombrie au fost puse in dezbatere publica proiectele de management si au fost facute verificarilor asupra candidaturilor; pe 25 octombrie s-au analizat rezultatelor demersului anterior, in 28 octombrie - intervievarea candidatilor, iar la 29 octombrie - transmiterea avizelor catre ministrul Justitiei.

Cei doi procurori au la dispozitie pentru prezentarea proiectului de management aproximativ 30 de minute, iar pentru intrebarile si raspunsurile membrilor CSM - 75 de minute.

Potrivit Legii 303/2004, procurorii sefi de sectie din DNA sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Initial, luni erau programati pentru sustinerea interviurilor si procurorii propusi pentru sefia Sectiei de combatere a coruptiei din DNA, respectiv Iuliana Bendeac - pentru procuror sef si Ioan Cerbu - pentru procuror sef adjunct. Insa aceste doua propuneri au fost retrase, iar ministrul Justitiei a facut alte nominalizari: Gheorghe Popovici ca sef de sectie si Danut Volintiru ca adjunct.