INFOGRAFIC Luni incep oficial lucrarile la Scutul american antiracheta de la Deveselu. Participa Traian Basescu, Bogdan Aurescu si numarul 2 de la Pentagon

de C. Pantazi, V. Cozmei     HotNews.ro
Duminică, 27 octombrie 2013, 23:46 Actualitate | Esenţial


Fotografie generata pe computer a bazei Deveselu
Foto: MAE
Luni, 28 octombrie 2013, la Baza Militara Deveselu (judetul Olt) are loc ceremonia oficiala de marcare a inceperii lucrarilor principale de constructie la componenta din Romania a scutului antiracheta. La ceremonie participa presedintele Traian Basescu, secretarul de stat MAE Bogdan Aurescu, numarul 2 din NATO si numarul 2 din Pentagon.

 • Vezi mai jos un infografic care explica functionarea Scutului si un set Q&A

Baza de la Deveselu va gazdui interceptori anti-racheta, o componenta a scutului american care include facilitati in Turcia, Polonia sau Marea Mediterana. Baza din judetul Olt va deveni operationala, potrivit calendarului agreat, in 2015.

Cine participa la ceremonia de luni:

 • Traian Basescu, presedintele Romaniei
 • Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE, conducator al negocierilor cu SUA pe dosarul scutului antiracheta
 • James Miller, adjunctul secretarului Apararii al SUA pentru politica de aparare
 • Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct NATO
 • Sorin Ducaru, asistent al Secretarului General al NATO pentru amenintari emergente de securitate
 • Reprezentanti ai ministerelor de Externe din Polonia si Turcia, state care gazduiesc sau vor gazdui componente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice
Parte a programului antiracheta al SUA pentru Europa (European Phased Adaptive Approach), Baza Militara Deveselu este prevazuta sa atinga capacitatea operationala la orizontul anului 2015. Baza Deveselu va constitui contributia Romaniei si un element important al arhitecturii sistemului de aparare antiracheta dezvoltat de NATO.Scutul antiracheta pe care Statele Unite vor sa-l instaleze in Europa face parte din cadrul sistemului de aparare antiracheta sustinut de NATO, la care Aliatii pot contribui prin gazduirea pe teritoriul lor national a unor componente.

Implementarea Sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice se va face in 4 etape, iar implicarea Romaniei va avea loc in Etapa a II-a. Ea presupune gazduirea de interceptori terestri, adica rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B. Site-ul din Romania va deveni operational in 2015.

Acordul pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice in Romania a fost parafat pe 7 iunie 2011, la Washington, de sefii celor doua echipe de negociere, secretarul de stat Bogdan Aurescu si Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala.

Sistemul Aegis
Foto: Stratfor
Cum functioneaza sistemul?

La detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile, bazele sau navele militare lanseaza interceptorii terestri care vor avea ca tinta racheta inamica. Unul dintre obiectivele SUA
Early Intercept Strategy
Foto: mda.mil
este ca timpul de la detectare si pana la impact sa ajunga sa fie cat mai mic in viitorul apropiat, dorindu-se distrugerea rahetelor ostile cat mai curand dupa ce acestea au decolat. Vezi graficul alaturat.

Cum participa Romania?

Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora. Sistemele radar destinate descoperirii tintelor vor fi gazduite de alte state.

Romania nu trebuie nici sa cumpere rachete interceptoare SM-3, nici sa plateasca pentru instalarea sau amenajarea locatiei propriu-zise a acestora pe teritoriul Romaniei. Cheltuielile pentru realizarea sistemului sunt suportate de catre SUA, Romania punand la dispozitie doar locatia pentru interceptori. Orice alte eventuale costuri vor face obiectul negocierii bilaterale.

In ceea ce priveste fondurile alocate de SUA, costurile legate de amplasarea sistemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu (jud. Olt) se ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual pentru functionarea sistemului, a anuntat pe 3 mai 2011, la Slatina, un oficial american.
Lansare interceptor terestru
Foto: mda.mil


Sistemul din Romania este de dimensiune redusa si, potrivit autoritatilor, nu are potentialul de a modifica echilibrul strategic in Europa. Pe teritoriul Romaniei vor fi instalate trei baterii, adica 24 de rachete interceptoare SM-3.

In comuna olteana vor ajunge circa 200 de militari US Army, iar scutul se va intinde pe o suprafata de 220 de hectare, din cele 700 ale UM 01871.

Cele 4 etape ale realizarii scutului anti-racheta
 • Etapa I (orizont de timp 2011):
SUA au precizat ca in aceasta etapa se tinteste protectia unor portiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfasurarea de sisteme radar si interceptori SM-3 amplasati pe nave. De asemenea, este avuta in vedere amplasarea unei baze radar inaintate, care va detecta lansarea rachetelor inca din faza ascendenta a traiectoriei.

Lansarea unui interceptor SM-3 de pe o nava militara
Foto: mda.mil
Pe 7 martie 2011 a fost detasata in Marea Mediterana nava USS Monterey, dotata cu sistemul anti-rachtea Aegis. Sistemul Aegis este un sistem integrat de radar si rachete capabil sa lupte simultan impotriva amenintarilor aeriene, terestre si submarine.
 • Etapa II (orizont de timp 2015):
Se are in vedere extinderea protectiei aliatilor NATO prin operationalizarea unei noi generatii de interceptori SM-3 (care sa permita lansarea de la sol) si a unor noi baze radar. Acestea vor fi amplasate in baze terestre din Europa de Sud-Est. (in cazul Romaniei este vorba de baza de la Deveselu, Olt).

In afara de baza din Romania nu exista alte informatii cu privire la alte baze cu interceptori care sa fie construite in aceasta etapa. Site-ul din Romania va deveni operational incepand din anul 2015.
 
Pe 2 septembrie 2011, Turcia a anuntat ca va gazdui un sistem radar de avertizare timpurie, componenta care va face parte din scutul anti-racheta american. Nu a fost anuntata o data pana cand radarul va fi functional, dar acesta poate ar putea intra in functiune pana in 2015 sau cel tarziu pana in 2018. Vezi aici.

Radar de detectare timpurie
Foto: mda.mil
La acest radar de avertizare timpurie (Upgraded Early Warning Radar - UEWR), s emai adauga si radarul de la Flyingdales din Anglia, de la North York Moors. Apartine fortelor aeriene britanice, dar face parte si din sistemul de aparare anti-racheta al Statelor Unite.

Pe langa statiile radar fixe, SUA va detasa in Europa, in special in Marea Mediterana, radare de tip AN/TPY-2 (Army Navy/Transportable Radar Surveillance). La aceasta retea de radare terestre se adauga si sistemul satelitar de monitorizare Space Tracking and Surveillance System (STSS).
 • Etapa III (orizontul de timp 2018)
Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre in nordul Europei (O baza va fi amplasata in Polonia), precum si prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi rachete SM-3, amplasate pe mare si pe uscat.

Tot atunci, baza din Polonia si bazele existente deja vor fi dotate cu interceptori SM-3 Block IIA, aflati deocamdata in faza de dezvoltare.
 • Etapa IV (orizontul de timp 2020):
Ultima etapa vizeaza asigurarea unei protectii crescute a teritoriului SUA impotriva unor atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea in continuare a rachetelor SM-3 si a sistemelor radar.

Ce sunt interceptorii SM-3 care vor fi amplasati in Romania?

Interceptor SM-3
Foto: Raytheon
Standard Missile 3 (SM-3) este un sistem antiracheta naval, utilizat de catre Fortele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croaziera si cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Aparare Antiracheta Aegis.

Intercepoarele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri si un diametru de 0,34 metri. Interceptorii care vor fi instalati la Deveselu (jud. Olt) nu au incarcatura exploziva si nu sunt purtatori ai unor incarcaturi periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectati sa distruga rachetele ostile prin forta impactului (forta cinetica).  Racheta are o autonomie de 500 de km si o viteza maxima de 9,600 km/h.

Eficacitatea interceptorilor cu SM-3

Potrivit Agentia de Aparare Antiracheta (Missile Defense Agency - MDA), pe 1 septembrie 2011 a avut loc primul test cu noul interceptor SM-3 Block 1B, aceleasi ce vor fi aduse si in baza din Romania, insa testul a fost un esec.

In 2013 au avut insa loc cinci teste reusite, dupa cum arata un comunicat al MAE din 27 octombrie.

Din 2002 si pana in prezent, aminteste sursa citata, au fost 22 de interceptari reusite din 27 de lansari ale interceptorilor de pe mare din cadrul sistemului Aegis (s-au folosit interceptoare SM-3).

Una dintre aceste interceptari cu succes a vizat chiar si un satelit american nefunctional in 2008 si s-a folosit un interceptor SM-3 Block 1A special modificat.

Pe 14 februarie 2008, oficialii Statelor Unite au anuntat ca intentioneaza sa utilizeze o racheta SM-3 modificata, lansata de un grup de trei nave de razboi din Pacificul de Nord, pentru a distruge satelitul american USA 193 la o altitudine de 240 de kilometri chiar inainte ca acesta sa reintre in atmosfera. Intentia declarata a fost aceea de a "reduce riscul asupra fiintelor umane", din cauza hidrazinei toxice folosite drept combustibil de catre satelit. Pe 21 februarie 2008 nava de razboi USS Lake Erie a lansat o singura racheta tip SM-3 care a lovit si a distrus satelitul defect.

Principala amenintare in prezent: Rachetele balistice intercontinentale iraniene - Shahab-3 si Sejil-2
Raza de actiune a rachetelor iraniene Shabab-3
Foto: Stratfor


In momentul de fata, cea mai mare amenintare la adresa securitatii statelor europene o reprezinta Iranul cu ale sale rachete balistice intercontinentale Shahab-3 si Sejil-2

Rachete balistice iraniene
Foto: Reuters
Shahab-3 are o raza de actikune de 1.280 de kilometri, insa, in iulie 208, in urma mai multor teste care au starnit ingrijorare in occident, Iranul a anuntat ca au fost testate rachete cu raza medie si lunga de actiune, inclusiv o noua versiune a rachetei Shahab-3. Conform Teheranului, noua varianta modificata a rachetei Shahab-3 poate lovi tinte aflate la peste 1.900 kilometri departare.

Atunci, Iranul a dat publicitatii mai multe imagini de la testele cu rachetele balistice intercontinentale, insa a fost acuzat mai apoi ca a trucat o parte din imagini.

Racheta balistica intercontinentala Sejil-2 are o inaltime de 17,5-19 metri si poate lovi tinte aflate la peste 2.000 de kilometri departare. Racheta Sejil-2 este propulsata cu ajutorul unui combustibil solid. Racheta Sejil-2 a fost testata pentru prima oara in mai 2009. Potrvit unor analisti militari, suprafata rachetei ar fi  acoperita cu un material anti-radar, ceea ce ar fece-o mai greu de detectat de catre sistemele anti-racheta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8997 vizualizari

 • -4 (12 voturi)    
  he ! (Luni, 28 octombrie 2013, 1:16)

  nash pandelica [utilizator]

  dupa cum arata harta, ar face poc deasupra maicii rusia.
  si daca au niscai nikiulare... nie harasho !
  • +7 (9 voturi)    
   Ma, tie iti pare rau ca nueste acolo si tontu! (Luni, 28 octombrie 2013, 9:50)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Cu ala era simplu!
   Aveam mai multe baze!
   Dadea el un copy-paste si... gata!
  • +3 (7 voturi)    
   of of.... (Luni, 28 octombrie 2013, 11:02)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Tu chiar nu stii despre ce este vorba si iti dai cu parerea.
   In Romania si Polonia sunt instalate i.n.t.e.r.c.e.p.t.o.a.r.e. !!! Sunt rachete anti-aeriene!
   Nu sunt arme de bombardament. Nu e starcraft aici baiete!
   Ce este ridicol nu este ca unul ca tine are impresia ca Romania este putere nucleara sau asa ceva incepand de azi dimineata. Este ridicol ca rusii sunt deranjati de capacitatea de aparare(?!...daca se poate zice asa ceva) a Romaniei membra NATO si UE.
   • +1 (3 voturi)    
    si eu in locul rusilor as fi extrem de deranjat (Luni, 28 octombrie 2013, 13:05)

    akanom [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

    Stabilitatea actuala intre puterile nucleare este un efect al doctrinei MAD - Mutual Assured Destruction. Aceasta doctrina spune ca o putere nucleara, chiar daca este atacata neasteptat si complet, tot are capabilitatea sa distruga complet atacatorul. Deci cine ataca, este garantat distrus complet.
    Aceasta doctrina devine inoperanta daca cineva capata puterea de a ataca in schimbul unor pierderi minime. Rezulta ca orice tehnica de aparare impotriva unui raspuns nuclear confera un avantaj substantial daca cumva ataci primul.

    Teoria jocurilor arata clar ca daca _crezi_ ca ai sanse sa "castigi" un razboi nuclear, este rezonabil sa ataci primul. Este interesant ca nu conteaza de fapt capabilitatea de a lovi sau de a te apara - conteaza numai daca crezi ca ai putea castiga. Pus cap la cap cu capabilitatea de a te apara cu un scut anti-racheta, concluzia este evident - in momentul in care americanii incep sa creada ca pot castiga un schimb nuclear cu Rusia, au toate motivele sa atace primii.

    Din cauza asta sunt rusii ingrijorati - un schimb limitat de lovituri nucleare devine mult mai probabil, si ei sunt tinta primara.
    • 0 (0 voturi)    
     da (Luni, 28 octombrie 2013, 20:46)

     baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui akanom

     dar nu e asa, argumentatia matale teoretic e buna, in realitate e total falsa, numarul de rachete muscalesti depaseste cu mult capacitatea scutului pentru ceva timp de acum incolo, si muscalii stiu foarte bine asta. Asa ca teama rusilor e doar propaganda in deja mult prea banalul stil kgb-ist, e mai mjult pentru a intretine paranoia interna. Ca sa nu mai vorbim ca e cam greu sa te opresti la un schimb limitat de lovituri, daca era posibil se intimpla pina acum.
 • +2 (4 voturi)    
  hopa (Luni, 28 octombrie 2013, 11:33)

  Gobelin [utilizator]

  pai care-i treaba, nea Pontochita (sau PontoGhita, mai precis) ,
  cu "somerul de lux" de la Cotroceni?
  ha, ia zi, expertu' lu' Paste?
 • +2 (4 voturi)    
  bani cheltuiti aiurea de industria de armament SUA (Luni, 28 octombrie 2013, 11:36)

  FFF T [utilizator]

  Scutul este extrem de costisitor si inutil, de fapt adevarata lui "utilitate" este de a alimenta industria de armament americana cu bani publici. Putem spune ca ne doare-n basca pe ce-si cheltuie americanii banii, dar vad ca in text apare si fraza "Orice alte eventuale costuri vor face obiectul negocierii bilaterale". Ce sa intelegem? Vom da si noi bani pentru jucaria asta? Cati bani! Sunt banii cetatenilor, au tot dreptul sa stie pe ce se cheltuie!
  • 0 (0 voturi)    
   da (Luni, 28 octombrie 2013, 20:52)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

   daraghie tavarisce, noi romanii intelegem ca orice cheltuiala in plus va fi suportata de catre americani, voi, tavariscii de la vocea rusiei intelegeti invers si nici nu dormiti noaptea de grija felului cum sint cheltuiti banii cetatenilor romani, nu va pasa nici de-ai vostri, ce sa mai vorbim.
   Na zdarovaia, tavarisce, sa bem pentru prietenia intre marele popor rus, care libertate ne-a adus, si oricare alt popor invecinat cu maica rusia. Ai vrea tu, mai tavarisce.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by