Peste 500 de persoane protesteaza, duminica, in Piata Unirii din Cluj-Napoca fata de proiectul minier de la Rosia Montana, participantii la manifestare urmand sa porneasca si intr-un mars pe strazile din zona centrala a municipiului, la Prefectura si Primarie. De asemenea, aproximativ 150 de persoane participa, duminica, la Abrud (Alba), la un miting de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana, cerand respingerea acestuia, in timp ce in jur de 100 de sustinatori ai investitiei s-au adunat in aceeasi zona, intre cele doua grupuri fiind jandarmi, potrivit Mediafax.Proteste au avut loc duminica si la Bacau si Resita.

Cei peste 500 de protestatari din Cluj-Napoca s-au adunat, duminica, in jurul orei 17:00, in Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca, avand asupra lor bannere cu mesaje precum "Buciumul spune stop proiectului RMGC", "Ura, a inceput de(ponta)minarea Romaniei", "Vrem conducatori patrioti, nu patrihoti" si "Salvati Rosia Montana". Protestul nu este autorizat.

Mihnea Blidariu, solistul trupei "Luna Amara", participant la manifestare, a declarat ca dupa noua saptamani de proteste a constatat ca nu s-a schimbat nimic din partea clasei politice in privinta proiectului de la Rosia Montana.

"Din pacate, am constatat ca dupa atatea proteste in strada in ultimele noua saptamani am constatat ca nu s-a schimbat nimic, primim din partea clasei politice doar amanari legate de proiectul Rosia Montana. Comisia speciala pentru Rosia Montana este nereprezentativa si ilegitima. Noi continuam protestele si vom merge in mars in centrul municipiului, pe la Prefectura si Primarie", a spus Blidariu.

  • Alba: Opozanti si sustinatori ai proiectului Rosia Montana, la un protest in aceeasi zona din Abrud

Aproximativ 150 de persoane participa, duminica, la Abrud, la un miting de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana, cerand respingerea acestuia, in timp ce in jur de 100 de sustinatori ai investitiei s-au adunat in aceeasi zona, intre cele doua grupuri fiind jandarmi. Aproximativ 150 de persoane s-au adunat, duminica, in centrul orasului Abrud, protestand fata de proiectul minier de la Rosia Montana si cerand respingerea acestuia, potrivit Mediafax.

Oamenii poarta steaguri, esarfe tricolore si se manifesta zgomotos, scandand lozinci precum "Uniti salvam Rosia Montana, uniti salvam Muntii Apuseni", "Nu cedam, Nu cedam" sau "Motii nu vor cianura￯.

Protestatarii poarta si pancarte sau bannere cu mesaje precum "Apusenii nu vor cianura", "Salvati Apusenii".

In aceeasi zona s-au adunat si aproximativ o suta de persoane sustinatoare ale proiectului minier de la Rosia Montana, intre acestea si opozanti interpunandu-se un dispozitiv de jandarmi.

Sustinatorii nu poarta pancarte, bannere sau alte insemne distinctive si doar din cand in cand au anumite schimburi de replici cu opozantii.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcovet, a declarat ca protestul opozantilor este autorizat, iar actiunea sustinatorilor nu poate fi considerata un protest public, deoarece acestia nu sunt organizati, nu scandeaza si nu au pancarte sau semne distinctive.

Protestatarii de la Abrud care se opun proiectului de la Rosia Montana au anuntat ca vor pleca duminica seara la Campeni pentru a se alatura altui miting programat sa se desfasoare acolo.

  • Bacau: A sasea duminica de miting impotriva proiectului de la Rosia Montana

Aproximativ 60 de persoane au participat, duminica seara, intre orele 18.00 si 20.00, in Piata Tricolorul din municipiul Bacau, la un miting impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, anunta Agerpres.

Insotiti de jandarmi, protestatarii au plecat, apoi, intr-un mars de aproximativ o jumatate de ora pana in Piata Stefan cel Mare, unde, dupa ce au scandat impotriva proiectului de la Rosia Montana, s-au dispersat, fara sa fie inregistrate incidente.

A fost a sasea duminica, consecutiv, cand protestatarii bacauani si-au exprimat neincrederea in proiectul minier al RGRM de a asigura atat "protectie ecologica in zona de exploatare a aurului, conditiile de mediu in general", dar si "venituri firesti la bugetul de stat atunci cand este vorba de extragerea aurului".

  • Miting si la Resita     

Circa 100 de persoane au protestat duminica dupa-amiaza in centrul municipiului Resita pentru salvarea Tarii Motilor si a Rosiei Montane, aceasta fiind prima actiune pe aceasta tema care a avut loc in oras. Motto-ul protestelor care vor avea loc, de acum, in fiecare duminica, la Resita este 'Banatul Montan sustine Tara Motilor impotriva hotilor', dupa cum au scandat cei prezenti, potrivit Agerpres.

La eveniment au participat reprezentanti ai societatii civile si ai asociatiilor Bike Attack si Prietenii Muntilor din Resita, scopul fiind acela de informare a publicului despre proiectul Rosia Montana.

"Ne dorim sa salvam Tara Motilor, Rosia Montana, de un proiect devastator pentru ecologia si mediul din Romania. Vrem sa punctam cateva aspecte esentiale in acest proiect despre care, sunt convins, opinia publica nu este informata. Cei care se opun proiectului Rosia Montana Gold Corporation sunt blocati de o parte a mass-media, unde, poate in ultimii zece ani, s-au tot difuzat diverse reclame cu aceasta tema, prin care se vorbea doar de crearea de noi locuri de munca. Si eu am creat aproape 400 de noi locuri de munca, dar nu am dat la nimeni cianura", a declarat omul de afaceri Nelu Popa, moderator al manifestatiei.

Daca pentru actiunea din aceasta duminica Primaria Resita nu a dat autorizatie, pentru urmatoarele duminici, primarul municipiului, Mihai Stepanescu, si-a dat acordul, cel putin verbal, a afirmat Nelu Popa.

"Sunt aici deoarece nu sunt de acord cu exploatarea de la Rosia Montana, pentru ca imi doresc ca muntii din Tara Motilor sa ramana asa cum sunt acum, sa-i pot arata copiilor mei. De asemenea, la finalul protestului, noi, toti cei prezenti, i-am comemorat si pe cei care au murit la Certej, in 1971. Duminica, luni si marti, in foarte multe orase din Romania si din lume, cei care vor ca cei morti sa nu fie uitati pastreaza momente de reculegere", a precizat Dorinel Hotnogu, fost viceprimar al Resitei.

Din 1 septembrie, in Capitala si in mai multe orase din tara au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este in prezent la Comisia parlamentara speciala, care este asteptata sa dea un vot pe proiectul Guvernului. Deputatii si senatorii au decis, in 22 octombrie, prelungirea pana pe 10 noiembrie a termenului de depunere a raportului de catre Comisia parlamentara Rosia Montana.