Protestatarii care se opun exploatarii miniere de la Rosia Montana au iesit din nou in strada in centrul Capitalei, pentru a noua duminica la rand. Protestul din Bucuresti a avut loc pe pe traseul Piata Universitatii - Piata Romana - Guvernul - Piata Unirii. Circa 3000 de bucuresteni au iesit la miting, o parte din ei provocind momente tensionate cu jandarmii. Profilul protestatarilor a inceput sa se schimbe usor fata de primele mitinguri din septembrie, cu participanti tot mai predispusi la imbrinceli si provocari.

Foto:
  • Vezi mai jos principalele momente ale protestului de duminica

---------------------------

Ora 22:33: Protestul s-a incheiat dupa 6 ore. Ultimii manifestanti au parasit Piata Unirii.

Ora 20:42: Protestul se stinge. Manifestantii incep sa paraseasca Piata Unirii, numarul lor a scazut sub 1.000.

Ora 20:36: Manifestantii s-au oprit in Piata Unirii. Circuatia intre Bulevardul Unirii, I.C.Bratianu si cheiul Dombovitei - zona Hanul lui Manuc, pe sensul de mers spre Piata Natiunile Unite, este blocata.

Ora 20:30: Numarul protestatarilor a scazut la aproximativ 1.500. Coloana de manifestanti a ajuns in Piata Unirii, iar jandarmii s-au retras. Manifestantii sunt insotiti deocamdata doar de Politie.

Ora 20:03: Coloana de manifestanti a ajuns la intersectia Calea Victoriei cu Bulevardul Elisabeta si coboara pe Calea Victoriei.

Ora 20:00: Fata de protestele precedente, tensiunea intre manifestanti si jandarmi a crescut foarte mult, iar in afara protestelor fata de Rosia Montana si gazele de sist sunt si altfel de revendicari, cum ar fi Basarabia si mesaje cu tenta religioasa. Si profilul protestatarului este schimbat fata de inceputul manifestatiilor.

Ora 19:55: La protest sunt in jur de 3.000 de manifestanti. Protestatarii i-au huiduit pe jandarmi si au avut loc imbranceli din cauza ca acestia nu i-au lasat sa treaca. Coloana a ajuns in zona Ateneului. Se striga "Jandarmeria apara hotia!".

Ora 19:46: O participanta la protest a lesinat pe Calea Victoriei.Ea primeste ingrijiri medicale de la jandarmi.

Ora 19:28: Se scandeaza "Uniti salvam toata Romania!".

Ora 19:22: Protestatarii au plecat de la Guvern si se intorc spre Piata Universitatii pe Calea Victoriei. Jandarmii au incercat sa ii opreasca, insa oamenii au rupt cordonul si ocupat Calea Victoriei, blocand circulatia. Se scandeaza "fara violenta, fara violenta!".

Ora 18:40: Circa 2.500 de protestatari. Coloana de manifestanti a ajuns in Piata Victoriei si ocupa rondul din fata Guvernului, fara a bloca circulatia. Se scandeaza "demisia!". Desi reporterul Hotnews.ro s-a legitimat, jandarmii nu i-au permis sa treaca pe trotuar, in afara grupului manifestantilor, alaturi de reprezentantii televiziunilor. Un jandarm i-a spus reporterului Hotnews.ro ca "nu se face meseria cu telefonul', ci cu "aparat foto mare".

Ora 18:27: Slogan nou al manifestantilor: Rosia si Pungesti, doua inimi romanesti.

Ora 18:10: Peste 1.500 de manifestanti. Marsul de pe Bulevardul Magheru se desfasoara mai mult in fuga, deoarece manifestantii s-au temut ca jandarmii sa nu ii goneasca pe trotuar. Jandarmii au incercat sa ii opreasca in zona Cinematografului Patria, cerandu-le sa isi continue marsul pe trotuar, insa manifestantii au rupt cordonul de jandarmi si isi continua marsul pe carosabil.

Ora 18:00: Peste 1.000 de protestatari. Manifestantii au ocupat Bulevardul Magheru. Ei au fost ghidati de jandarmi prin pasajul de la Universitate si au blocat temporar iesirea din parcarea subterana.

Ora 17:44: Manifestantii au plecat in mars spre Piata Romana. Jandarmii i-au rugat sa mearga pe trotuar pentru a nu bloca circulatia, iar ei au promis ca vor respecta acest lucru.

Ora 17:36: Mai putin de 1.000 de manifestanti. Participantii la miting sunt incurajati sa picheteze Guvernul si sa sprijine protestele cadrelor didactice anuntate pentru saptamana viitoare.

Ora 17:20: Manifestantii scandeaza "Demisia!" si bat in sticle.

Ora 17:12: Mai putin de 1.000 de protestatari sunt in Piata universitatii, vizavi de Universitate, in zona cu statui. Ei scandeaza "Solidaritate!" si "Uniti salvam Rosia Montana!". Manifestantii au pancarte pe care scrie "Jos Guvernul tradator!" si "Salvati Rosia Montana!".