Manastirea Putna a castigat procesul prin care Directia Finantelor Publice (DGFP) Suceava, ca reprezentant al statului roman, a contestat, in 2011, dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 14 hectare de teren ce constituie vatra manastirii, cuprinzand biserica, muzeul, gospodaria, arhondaricele si anexele, transmite Mediafax.

Tribunalul Suceava a respins contestatia in anulare depusa de DGFP Suceava in numele statului roman fata de dreptul de proprietate asupra respectivei suprafete de teren motivand ca manastirea Putna nu are calitatea de cult religios recunoscut in Romania si ca terenul apartine domeniului public al statului.

DGFP Suceava a depus in decembrie 2011 o contestatie in anulare fata de o decizie a Tribunalului Suceava din iulie 2011 care a recunoscut manastirii Putna dreptul de proprietate asupra terenului daruit de Stefan cel Mare.

Totodata, manastirea Putna, in baza acestei hotarari, s-a intabulat in Cartea Funciara, fiind radiat astfel statul roman care s-a intabulat pe teren in urma Decretului nr. 273 din 1949.

In urma procesului, Tribunalul Suceava a respins contestatia DGFP Suceava.

Decizia instantei a fost salutata, sambata, de presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor, care a mentionat insa ca exista inca doua procese cu aceeasi speta privind manastirea Humorului si manastirea Sucevita.

Presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor a aratat, intr-un comunicat de presa, ca autoritatile judetene sustin Biserica in masura posibilitatilor si sunt alaturi de eforturile de protejare a monumentelor religioase din judet.

El a subliniat ca Manastirea Putna nu este un caz singular in judet unde se doreste construirea in zona de protectie a monumentelor.

"Mentionam ca mai exista situatii cel putin ciudate, la Manastirea Humorului si Manastirea Sucevita unde se doreste sa se construiasca in zona de protectie a monumentelor si vom da in continuare tot concursul nostru, chiar daca, in unele cazuri autorizatiile au fost date de la nivel central, in trecut," a precizat Nechifor.