Sotii Titus Gabriel si Anisoara Ramona Biriescu, considerati liderii gruparii infractionale specializate in comert ilegal cu petrol, au sponsorizat Biroul de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu, sustin procurorii, potrivit Mediafax. Din documentele anchetatorilor reiese ca cei doi soti au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare si alte bunuri sau servicii, BCCO Alba si Inspectoratul Scolar Hunedoara.

Traian Berbeceanu (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Sotii Biriescu, asa cum exista indicii (declaratii de martori) in cauza, au sponsorizat indirect, prin comisarul Berbeceanu, cu calculatoare si alte bunuri sau servicii, BCCO Alba si Inspectoratul Scolar Hunedoara, au asigurat cazarea gratis la motelul din Simeria Vechea ce le apartinea prin societatile controlate, a politistilor care veneau din tara la actiuni sau a celor de la BCCO Alba, precum si multe petreceri, toate prin relatia cu Traian Berbeceanu, asa cum reiese chiar si din declaratia inv. Biriescu Titus", arata anchetatorii.

Potrivit documentelor din dosar, legatura dintre sotii Biriescu si Traian Berbeceanu a fost confirmata si de catre comisarul sef Man Victor, decedat in prezent, in discutiile purtate cu Alin Munteanu, primul "povestind ca l-a auzit de nenumarate ori pe Traian Berbeceanu discutand cu Biriescu Titus, precum si faptul ca cei doi se intalneau constant si discutau chiar despre afaceri cu produse petroliere, Berbeceanu Traian spunandu-i cum sa procedeze".

"Aceasta legatura este confirmata si de listingurile telefonice solicitate, care atesta si ele legatura dintre Traian Berbeceanu si Biriescu Titus. Astfel, s-a dovedit in cauza ca, intr-adevar, comisarul Berbeceanu avea informatii despre infractiunile comise de sotii Biriescu, dar nu le-a utilizat asa cum avea obligatia profesionala, ci numai in sens invers, prin divulgarea care sotii Biriescu a informatiilor din dosar, asa cum avea tot obligatia profesionala sa nu o faca. Exista probe certe ca sotii Biriescu au stiut inca din 2011, probabil imediat dupa data inregistrarii cauzei, despre existenta acesteia, obiectul si procedurile derulate in acesta, aspect confirmat si de raportul de constatare poligraf pe care Biriescu Titus nu l-a trecut, reiesind ca minte, negand intrebarile cu privire la aceste aspecte", afirma procurorii.

Mai mult, potrivit procurorilor, cei doi soti se laudau cu faptul ca au parte de protectia lui Traian Berbeceanu, iar faptul ca ei aveau o relatie apropiata a afectat activitatile de cercetarile realizate de oamenii legii.

"Avand in vedere importanta si puterea conferita de functia si logistica detinuta, pe care o are o structura de dimensiunea BCCO in cadrul autoritatilor judiciare, este probabila si chiar dovedita in cauza, ca o relatie de prietenie, de notorietate intre sotii Biriescu si Berbeceanu Traian, completata de activitatile ilegale de sprijinire si favorizare derulate de acesta, sa fie de natura a stopa activitatile punctuale de cercetare a organelor judiciare din judetul Hunedoara si de a ingreuna mult si afecta in mod negativ grav dimensiunea constatarilor in prezenta cauza, inregistrata la DIICOT - Serviciul Teritorial Alba", potrivit concluziilor la care au ajuns achetatorii.

Aceste aspecte nu sunt singurele care au stat la baza constituirii dosarului in cazul lui Berbeceanu. Procurorii sustin ca seful BCCO Alba ar fi "omis" sa treaca in declaratia de avere faptul ca a vandut un autoturism. El este, astfel, acuzat de anchetatori si de savarsirea infractiunii de fals in declaratii.

"In declaratiile de avere formulate de comisarul Berbeceanu Traian, din 25.05.2012 pentru anul 2011, apare autorurismul VW Passat din 2010 achizitionat de la SC Uranus Junior 2003 SRL (pct. II/1, pozitia 1), dar nu apare inregistrata vanzarea autoturismului VW Passat vechi, din 2002, catre cine s-a efectuat, cu ce valoare si data instrainarii, aspect solicitat la pct. III din formular, intitulat 'bunuri mobile a caror valoare depaseste 3000 de euro fiecare si bunuri imobile instrainate, in ultimele 12 luni", se specifica in documentele anchetatorilor.

Berbeceanu il folosea pe Constantin Litera, interlop si informator, pentru invrajbirea clanurilor

Comisarul sef Traian Berbeceanu l-a convins pe liderul de grupare mafiota Constantin Litera sa devina informatorul sau, sa-i dea detalii despre fiecare fapta penala pe care o comit el sau membrii gruparii sale, asigurandu-i in acelasi timp protectia si folosindu-l pentru invrajbirea clanurilor, potrivit Mediafax. In dosarul procurorilor DIICOT in care s-a cerut arestarea preventiva pentru fapte de favorizare a infractorului si divulgarea de informatii in cazul comisarului sef Traian Berbeceanu, anchetatorii arata pe larg modul in care acesta il proteja pe unul dintre informatorii sai, Constantin Litera, lider de grupare interlopa.

Astfel, se arata in documentele procurorilor, relatia dintre Constantin Cristian Litera si Traian Berbeceanu a inceput in anul 2004, cand Iosif Liviu Montaldo a fost prins in flagrant de organele judiciare din cadrul BCCO Alba, conduse de Berbeceanu, cu droguri pe care le detinea, consuma si oferea spre vanzare, acesta declarand la acea data, impreuna cu alte persoane din cauza, ca drogurile au fost cumparate de la Litera.

Cauza a fost inregistrata la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara cu nr. 220/P/2004 si solutionata cu rechizitoriu in 17 martie 2004. Prin acest rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei in ceea ce-l priveste pe Litera si altii cercetati pentru trafic si consum ilegal de droguri de risc.

Acest dosar, disjuns din cauza 220/P/2004, a fost inregistrat cu nr. 268/P/2004 si s-a finalizat cu rechizitoriu, dar privindu-i pe numitii Dutu Florin, Hancila Catalin si altii, fara nicio referire si fara nicio legatura cu Litera.

Prin rechizitoriul nr. 268/P/2004, s-a dispus "disjungerea cauzei cu privire la celelalte persoane implicate in traficul si consumul ilicit de droguri in vederea efectuarii urmaririi penale sub acest aspect", cauza care insa nu a mai fost inregistrata si nu s-a mai facut nicio verificare, respectiv nu s-a pronuntat nicio solutie in ceea ce-l priveste pe Litera, care a facut expres obiectul disjungerii din dosarul nr. 220/P/2004 al Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara.

Desi nu s-au mai facut cercetari in ce-l priveste pe Litera, anchetatorii arata ca Berbeceanu a tinut constant sa-i aminteasca acestuia despre existenta dosarului si despre faptul ca stie ca el vindea droguri, aratandu-i ca il are la mana, modalitate prin care l-a determinat pe interlop sa devina informatorul sau si, mai mult decat atat, sa-i comunice toate activitatile sale infractionale si ale membrilor grupului sau, precum si sa transmita diferite mesaje la solicitarea comisarului sef, menite sa creeze tensiuni intre gruparile interlope, violente, din judetul Hunedoara.

"Astfel, asa cum reiese din probele administrate in cauza, inclusiv din declaratiile martorilor, Litera Cristian si Litera Simina, persoane care au fost testate cu aparatul poligraf pentru a se vedea daca afirmatiile lor corespund adevarului si au trecut acest test, precum si din declaratia martorului cu identitate protejata Constantinescu Emil, reiese ca Berbeceanu Traian era informat de Litera Constantin Cristian cu privire la tot ceea ce acesta comitea impreuna cu membrii gruparii sale ca fapte penale, ocazie cu care, spre exemplu, Litera Cristian i-a spus lui Berbeceanu Traian despre implicarea lui Simota Alin care comanda agresiunile, precum si despre bataile si santajele organizate asupra partilor vatamate Gherasim Paul, fotbalistilor de la Jiul Petrosani si chiar a unei persoane batute la Bucuresti, la solicitarea sotilor Biriescu - Dragodan", se arata in documentele citate.

Raspunsurile lui Traian Berbeceanu la relatarea acestor aspecte infractionale a fost fie de genul "lasa ca nu ti se intampla nimic, ca nu sunt probe", sau a ras, intrebandu-l pe Litera, cu referire la sotii Biriescu, daca Anisoara Biriescu i-a cerut expres sa bata victima din Bucuresti, pe nume Dragodan, asa de tare, Litera raspunzandu-i afirmativ.

"Legal si conform atributiilor de serviciu ale comisarului sef Berbeceanu Traian, seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba, acesta ar fi trebuit sa ia masuri pentru cercetarea grupului infractional si stoparea infractiunilor comise de care a luat cunostinta si cu privire la care avea competenta, si nu sa acorde protectie si sfaturi linistitoare liderilor gruparii (Litera si Simota), sau macar sa sesizeze ori sa transmita informatiile detinute altor organe judiciare ale statului, desi scopul infiintarii BCCO era tocmai acela al combaterii fenomenului de criminalitate organizata si al unor astfel de grupari", se mai arata in dosarul DIICOT.

Mai mult, noteaza anchetatorii, dupa ce Litera a inceput sa aiba o relatie cu Simina Litera, acesta a vrut sa renunte la gruparea sa violenta, aspect impartasit lui Berbeceanu, care l-a determinat sa continue activitatile infractionale, respectiv sa-si mentina calitatea sa de lider al gruparii si apartenenta la aceasta, spunandu-i ca nu este bine sa renunte, intrucat dupa ce se vor elibera din inchisoare membrii gruparii rivale Pera si Marganu nu va avea nicio protectie.

Tot astfel, Traian Berbeceanu i-a cerut lui Litera sa lanseze mesaje de natura a invrajbi gruparile infractionale din judetul Hunedoara, astfel ca, spre exemplu, cu ocazia unei gale de box, Berbeceanu l-a pus pe Litera sa spuna membrilor gruparii sale ca Pera si gruparea acestuia i-au jignit, facandu-i slabi si tradatori catre organele judiciare, precum si ca ii vor bate, provocandu-i.

Ca urmare a acestui mesaj, membrii gruparii Litera s-au adunat cu bate si alte obiecte contondente, in numar de aproximativ 12 persoane, si i-au asteptat pe membrii gruparii Pera pentru a-i bate, dar acestia nu au venit.

"Tot in acelasi mod, Berbeceanu Traian i-a spus lui Gheorghe Bota, in 2012, ca Litera l-ar fi vandut pe el lui Marganu pentru ca acesta sa-l poata bate (pe Bota), iar Marganu trebuia, in schimb, sa-l lase pe Litera sa il bata pe Pera. Din acest motiv Bota Gheorghe s-a organizat si a vrut chiar sa-l bata pe Litera. Aceste fapte s-au petrecut dupa ce Bota a fost batut de Marganu si sunt confirmate partial de martorul Micluta si chiar de Bota, care a refuzat insa sa dea declaratii, formuland doar unele afirmatii catre comisarul Muntean Alin", mai noteaza procurorii.

Potrivit procurorilor, Berbeceanu i-a cerut, la un moment dat, lui Litera, care a fost audiat ca martor intr-o cauza penala, la propunerea sa, sa faca si afirmatii mincinoase, respectiv sa sustina ca a vazut o intalnire dintre mai multe persoane trimise in judecata, desi acest lucru nu era adevarat.

"Litera Cristian a aratat ca nu a facut insa astfel de afirmatii si nu a dat curs solicitarii de acest gen a lui Berbeceanu Traian, desi ii era foarte frica de acesta, intrucat Berbeceanu ii spunea expres ca stie ca Litera s-a ocupat cu droguri, ca il are la mana cu ￯dosarul Montaldo￯, precum si cu alte vanzari de droguri de la o persoana din Valea Jiului, de la care Litera cumpara droguri si pe care acesta le obtinea de la Spitalul Municipal. Litera i-a aratat chiar, la solicitarea lui Berbeceanu Traian, unde domiciliaza acea persoana, precum si de unde cumpara drogurile in cauza Montaldo. Mai mult, Berbeceanu era cunoscut ca o persoana cu foarte multa putere si care, daca voia ￯sa faca￯ pe cineva, sustine Litera Cristian, se tinea de acesta si se razbuna", se arata in dosar.

Anchetatorii noteaza ca "in sensul protectiei acordate inculpatului Litera Cristian este si faptul ca faptele sale de inselaciune, santaj si camatarie comise in dauna lui Vlaiconi Cristian si Stefoni Alin au fost aduse la cunostinta lui Traian Berbeceanu de catre acestia din urma in cazul unor plangeri penale verbale formulate de catre acestia, aspecte confirmate de partile vatamate si martori, dar Berbeceanu nu a luat nicio masura fata de Litera, desi avea aceasta competenta si obligatie profesionala, si nici nu a sesizat alte organe judiciare pentru a se lua masuri si a se stopa fenomenul infractional".

Seful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv, joi seara, pentru 29 de zile, in baza unei decizii a Curtii de Apel Alba Iulia, care a admis propunerea procurorilor DIICOT, acesta fiind acuzat ca a sprijinit o grupare suspectata de evaziune fiscala cu produse petroliere.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, joi seara, ca instanta a admis propunerile de arestare preventiva inaintate de catre procurorii DIICOT atat pentru seful BCCO Alba Iulia, comisarul sef Traian Berbeceanu, cat si pentru celelalte doua persoane cercetate in acest dosar, respectiv Titus Biriescu si Ramona Biriescu.

Cosmin Muntean a spus ca decizia Curtii de Apel Alba Iulia nu este definitiva, iar inculpatii au declarat recurs in sala, care va fi judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Miercuri, dupa ce a fost ridicat de anchetatori din locuinta sa, Berbeceanu spunea ca mai multe persoane pe care le-a arestat si cercetat de-a lungul timpului pentru infractiuni deosebit de grave sunt fortate sa depuna plangeri impotriva sa si ca acestea ar fi spijinite de structuri ale statului.

Intrebat daca crede ca exista o implicare a politicului in acest dosar, el a raspuns: "Este posibil, dar refuz sa discut la momentul acesta. O sa aflati in curand foarte multe detalii...".

Procurorii DIICOT au facut, miercuri, 11 perchezitii in judetele Alba si Hunedoara, la locuintele unor persoane suspectate de evaziune fiscala cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, intr-un dosar in care este cercetat si seful BCCO Alba Iulia, fiind acuzat ca a sprijinit grupul infractional.

Procurorii au stabilit ca seful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat invinuitii, dandu-le informatii despre activitatile investigative desfasurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infractiuni economice de catre membrii gruparii infractionale. Acesta i-ar fi anuntat si despre perchezitii si audieri de martori si le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activitatilor infractionale, atentionandu-i cu privire la evitarea utilizarii comunicarilor prin telefon.