Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, afirma ca, potrivit concluziilor raportului stiintific, principala cauza a cutremurelor din Galati este una tectonica, dar panza freatica ridicata a "amplificat" semnalul sonor si a afectat si mai mult o parte dintre casele din satul Izvoarele. "Cauza principala a cutremurului este una tectonica, asa cum am spus. Panza freatica a amplificat semnalul sonor. Panza freatica ridicata a amplificat semnalul sonor in zona Izvoarele si, atunci, a afectat un pic mai mult casele, o anumita parte a satului Izvoarele", a explicat Costoiu in Guvern, potrivit Mediafax.

Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, sustine ca, potrivit raportului specialistilor, cutremurele din Galati au fost de natura tectonica, nu au legatura cu cele din Vrancea si nu au fost generate de foraje sau de inundatii, dar acestea din urma au amplificat efectul in comuna Izvoarele

Potrivit raportului, prezentat, vineri, in sedinta de guvern, cauzele numeroaselor seisme inregistrate intr-un interval scurt in cateva comune din Galati sunt naturale, respectiv de natura tectonica.

Seismele din Galati nu au fost provocate de cele din Vrancea si nici nu le-au influentat pe acestea din urma, avand in vedere ca in Vrancea se produc la peste 150 kilometri, iar in Galati au fost inregistrate la 4-5 kilometri. Dimpotriva, seismele din Vrancea au contribuit la detensionarea celor din Galati, sustin specialistii.

De asemenea, seismele din Galati nu au fost cauzate de foraje avand in vedere ca acestea au fost realizate cu mult timp in urma, la adancimi care nu depasesc 1.500 de metri, iar la circa 2.500 de metri exista un strat cristalin foarte dur.

Costoiu a aratat ca nici inundatiile recente nu ar fi putut declansa seismele din comunele galatene deoarece viitura nu a stagnat, iar apa nu putea patrunde la 5.000 de metri. Potrivit raportului, insa, inundatiile au amplificat, prin doua canale subterane, efectul seismelor la Izvoarele.

"Raportul prezinta faptul ca, datorita inundatiilor, doua zone din centrul comunei Izvoarele au favorizat si amplificat undele seismice. Seismele au epicentrul intre 5 si 10 kilometri, apa nu a ajuns la 5-10 kilometri, dar a ajuns in stratul superficial care a permis transformarea celor doua canale de roci nesedimentate in amplificator pentru transmiterea acestor seisme", a afirmat Costoiu.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ca raportul sa fie prezentat public pentru a exista date stiintifice si nu tot felul de "prostii" prezentate la televiziuni de "exaltati".

"O sa va rog sa dati si publicitatii concluziile stiintifice si, in felul acesta, poate ca tot felul de neprofesionisti, vedete de televiziune, totusi, in lucururi serioase cum e siguranta oamenilor, cum e zona seismica, ii ascultam pe specialisti si nu pe exaltatii care bat televizoarele cu tot felul de prostii ca sa fie vedete", a spus premierul.

El i-a solicitat vicepremierului Dragnea elaborarea unei strategii de sprijinire a persoanelor care au fost afectate, pentru refacerea locuintelor.

"In general e vorba de locuinte, din cate am vazut, de chirpici, de pamant. Deci, nu vor fi cheltuieli foarte mari. Daca sunt oameni care eventual vor sa se mute in alta parte...", a spus Ponta.

Incepand cu data de 23 septembrie, in zona Galati s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme inregistrate la Galati in aceasta perioada au avut 3,9 grade si s-au produs in 29 si 30 septembrie si in 4 octombrie.