​Femeile reprezinta viitorul pentru dezvoltarea sectorului tehnlogiei si cercetarii, a declarat vineri economistul american Joseph Quinlan, la conferinta The Case for Investing in Romania, organizata de Camera de Comert Americana (AmCham) in Romania. In privinta masurilor pe care Romania ar trebui sa le ia pentru a atrage investitii straine mai multe, Quinlan a mentionat 3 aspecte importante, cu accent pe reducerea pretului energiei si respectul pentru functionari si justitie.

Joseph QuinlanFoto: www.fordham.edu

"In SUA este un acord trilateral: corporatii, sectorul public si universitatile. Universitatile sunt incubatoare de tehnologie. In universitati poti testa, poti exersa talentul. Femeile, pentru mine, sunt foarte importante in stiinta. In SUA, sunt tot mai multe femei care studiaza matematica, fizica si nu atat barbatii cat femeile sunt viitorul, credem noi. Femeile sunt foarte creative, au idei diferite, gandesc in afara cutiei, cum spunem noi", a declrat Quinlan.

In privinta masurilor pe care Romania ar trebui sa le ia pentru a atrage investitii straine mai multe, Quinlan a mentionat 3 aspecte importante, cu accent pe reducerea pretului energiei si respectul pentru functionari si justitie:

  • Exista provocari pentru a atrage capitalul multinationalelor. Si nu este doar o competitie intre Romania si Bulgaria sau Turcia, ci este vorba de o noua aparitie in lume si anume SUA, care au devenit o tara cu pret redus de energie.
  • Nu puteti avea perspective fara un parteneriat intre sectorul public si cel privat. Apoi intarirea institutiilor cum ar fi Banca Nationala, Ministerul Transporturilor. In SUA avem functionari publici foarte competenti, care isi fac treaba in fiecare zi. Nu ma refer la politicieni, ci la functionarii care isi dedica munca pentru a ne faca tara mai buna. Birocratia are o conotatie negativa, dar ea este foarte importanta, trebuie sa fie eficienta si competenta, trebuie sa-i platiti bine, sa-i respectati, alaturi de sistemul judiciar.
  • Eu as promova nu doar investitiile germane sau americane sau britanice, ci si investitii de la companiile auto din China, Coreea de Sud. Este incredibil cat au investit aceste tari in productie.

Economistul american Joseph Quinlan, specializat în tematica relațiilor economice transatlantice, este autor al studiului The Case for Investing in Europe.

Intrebat despre declaratiile lui Corlatean privind Acordul UE-Canada: Politica si comertul intra in coliziune intr-un acord comercial si asta il face greu de aprobat

Economistul american a fost solicitat de HotNews.ro sa comenteze declaratiile recente ale ministrului roman de Externe, Titus Corlatean, potrivit carora probabil Parlamentul Romaniei ar refuza sa ratifice Acordul comercial intre Uniunea Europeana si Canada, daca Ottawa nu ridica regimul vizelor pentru cetatenii romani. Intrebat ce s-ar intampla daca o astfel de problema s-ar ridica si in privinta viitorului Acord comercial UE-SUA, intrat in negocieri, Quinlan a comentat ca, in general, in tratatele comerciale politica si comertul intra in coliziune.

"Faptul ca ar putea fi rezistenta locala, asta nu ma surprinde. Acordurile comerciale sunt greu de vandut parlamentelor locale, de aceea sunt optimist cu precautie referitor la Tratatul comercial SUA-UE, pentru ca, chiar daca negocierea merge conform planului, trebuie sa fie aprobat de catre Congres. Provocarea pentru orice negociere comerciala este sa implici oamenii, sa le explici beneficiile. Este un acord comercial, iar negocierea intre policy makers trebuie sa fie aprobata de catre politicieni. In aceste acorduri comerciale, comerul si politica vor merge impreuna si vor crea un rezultat imprevizibil. Comertul si politica intra in coliziune prin tratatele comerciale si asta le face dificil de aprobat", a declarat Joseph Quinlan, pentru HotNews.ro.

Miercuri, la Washington, ministrul roman de externe, Titus Colatean, a declarat că, daca statul canadian nu elimina vizele impuse cetăţenilor români, el nu crede că Parlamentul de la Bucuresti va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE şi Ottawa.

"Faptul că în cazul Cehiei s-a luat această măsură în contextul acordului încheiat între UE şi Canada este un precedent important şi pentru România. O spun public: personal, nu cred că Parlamentul României şi că parlamentarii români vor ratifica acordul respectiv dintre UE şi Canada fără ca autorităţile canadiene să adopte o măsură corectă faţă de libera circulaţie a cetăţenilor români", a spus Corlăţean, citat de Mediafax.