Vicepresedintele Consiliului Judetean Olt, Marius Oprescu, directorul Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, Andrei Iordache, si medicul Ecaterina Buzau, din cadrul aceluiasi spital, au fost retinuti joi seara, pentru 24 de ore, in baza unor ordonante de retinere emise de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Slatina, a confirmat pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Olt, Claudia Radu.

Marius OprescuFoto: Agerpres

Aceasta a precizat ca Marius Oprescu se afla in prezent in arestul Inspectoratului Judetean de Politie Olt.

Retinerile au fost facute in dosarul in care vicepresedintele CJ Olt, Marius Oprescu, este invinuit de ucidere din culpa dupa ce a fost implicat intr-un accident rutier in care mai multe persoane au fost ranite si una dintre acestea a decedat la Spitalul din Slatina, la trei saptamani de la producerea accidentului.

Parchetul de pe langa Judecatoria Slatina a anuntat joi, printr-un comunicat de presa, ca a fost inceputa urmarirea penala fata de Marius Oprescu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Olt, cat si fata de un medic de la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina.

Potrivit sursei citate, pe data de 4 octombrie, a fost inregistrat un dosar penal privind accidentul de circulatie in cauza. Marius Oprescu este invinuit de ucidere din culpa, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals privind identitatea, "refuzul, impotrivirea ori sustragerea conducatorului unui autovehicul de a se supune recoltarii probelor biologice sau testarii aerului expirat in vederea stabilirii alcoolemiei".

In acceasi cauza a fost invinuita si Ecaterina Buzau Balanescu, medic la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Slatina. Urmarirea penala fata de Ecaterina Buzau este facuta sub aspectul savarsirii infractiunilor de "abuz in serviciu contra intereselor publice", "complicitate la fals privind identitatea", "favorizarea infractorului".

Medicul Ecaterina Buzau a fost de garda in seara in care Oprescu a ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina pentru a-i fi recoltate probe in vederea stabilirii alcoolemiei, aceasta fiind acuzata ar fi incercat sa falsifice probele.

Oprescu este invinuit de ucidere din culpa dupa ce pe data de 3 octombrie a fost implicat intr-un accident rutier in urma caruia mai multe persoane au fost ranite si una a decedat la trei saptamani de la producerea accidentului.

In seara zilei de 3 octombrie, pe un drum judetean din satul Criva (orasul Piatra-Olt), Marius Oprescu, vicepresedinte al CJ Olt si presedinte al PSD Slatina, a intrat cu masina intr-o caruta, patru persoane ocupante ale atelajului fiind ranite. Una dintre persoane, un barbat de 34 de ani, a suferit rani care au necesitat internarea. Barbatul a ramas internat la Spitalul Judetean de Urgenta, unde, pe 22 octombrie a murit.

HotNews.ro a relatat saptamana trecuta ca masina pe care o conducea Oprescu in momentul accidentului era o Toyota Hilux care fusese cumparata pentru Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Olt, intr-un proiect european derulat de Consiliul Judetean. In cadrul proiectului au fost achizitionate barci de salvare si mai multe masini, printre care si doua Toyota Hilux dotate cu platforma pentru transportarea ambarcatiunilor pneumatice. De altfel, proiectul european viza interventiile in cazul dezastrelor meteorologice. Una dintre cele doua masini de teren Toyota destinate pompierilor olteni a ajuns, insa, in folosinta vicepresedintelui CJ, Marius Oprescu, acesta subliniind ca o utiliza numai in interes de serviciu.

Avocatul familiei barbatului decedat a declarat, miercuri, ca se incearca musamalizarea acestui caz, in conditiile in care Spitalul de Urgenta din Slatina, unde a fost dus Oprescu pentru recoltarea de sange in vederea stabilirii alcoolemiei, nu ar fi fost respectat protocolul in acest caz.

"Nu s-a respectat protocolul recoltarii probelor de sange. Invinuitul a fost bagat in camera de garda, iar probele au fost recoltate acolo. S-a facut investigarea in trei minute, iar noi credem ca este imposibil. Noi stim ca se fac investigatii, manevre cu privire la reflexe si apoi probe, lucru care nu se facea in trei minute. S-a depus o cerere de recuzare a medicului de serviciu, pe motive politice", a declarat Cristian Necula, avocatul familiei decedatului.

Avocatul a mai spus ca "se analizeaza si sangele", fiind trimise probe la Bucuresti: "Au fost sigilate, vedem la Mina Minovici".

Pe de alta parte, medicul legist trimis de Parchet sa ancheteze acest caz a sustinut, tot miercuri, ca ar fi fost amenintat de doua persoane din conducerea Spitalului de Urgenta din Slatina.

"«Cine esti, tu, cine te crezi, cu ce drept ai venit, ce crezi ca faci? O sa avem noi grija la autopsie, tu ai grija de tine». Mi-au mai zis puslama, ca sunt prieten cu procurorul, i-am rugat sa ma lase sa lucrez, sa nu mai faca presiuni asupra mea, am dat telefon la procuror care mi-a zis sa sun la 112, sa chem Politia, pentru ca sunt imputernicit sa fac o expertiza. Eu sunt un medic legist care incearca sa isi faca treaba, care ar trebui sa verifice daca se poate face vreo legatura de cauzaliatae intre deces si un eventual traumatism", declara medicul legist Sorin Lesnic, potrivit Mediafax.

Managerul spitalului din Slatina recunoastea ca s-a intalnit cu medicul legist, dar neaga ca l-ar fi amenintat pe acesta.

"Pe mine ca manager si pe directorul medical ne-a dat afara, evident ca i-am pus problema de ce a convocat o doctorita la acea ora, au fost cateva discutii in contradictoriu, dansul a mai sunat la procuror, la 112, nu stiu, cand noi am iesit, ne-am intalnit cu domnii de la politie, carora le-am spus acelasi lucru, din punctul meu de vedere, este un abuz ca a sunat, oricum discutiile la 112 se inregistreaza. Inainte a sunat la o alta persoana si la un procuror", declara managerul spitalului, Andrei Iordache.

Parchetul Judecatoriei Slatina preciza, miercuri, intr-un comunicat, ca "acuzatiile pe care le aduce medicul legist Sorin Lesnic, referitoare la anumite presiuni care au fost facute la adresa sa in acest dosar, nu au putut fi dovedite".

La randul sau, vicepresedintele CJ Olt afirma, miercuri, ca a cerut ca autopsia barbatului decedat sa fie facuta la Institutul "Mina Minovici" din Bucuresti, pe cheltuiala sa.

"La cateva minute dupa ce victima a murit, prin avocatul meu, am cerut ca autopsia sa se faca la Mina Minovici, din Bucuresti, pe cheltuiala mea, cum pot sa fiu eu acuzat de musamalizare. Domnul doctor Lesnic vorbeste prostii, inca de ieri (n.r. - marti) se pronunta asupra vinovatiei mele. El acuza medicii prin spital de cine stie ce au facut. Eu cred ca cea mai buna expertiza se poate face la Bucuresti", declara Marius Oprescu, vicepresedintele CJ Olt.