Seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv, joi seara, pentru 29 de zile, in baza unei decizii a Curtii de Apel Alba Iulia, care a admis propunerea procurorilor DIICOT, acesta fiind acuzat ca a sprijinit o grupare suspectata de evaziune fiscala cu produse petroliere, informeaza Mediafax.

Traian Berbeceanu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, joi seara, ca instanta a admis propunerile de arestare preventiva inaintate de catre procurorii DIICOT atat pentru seful BCCO Alba Iulia, comisarul sef Traian Berbeceanu, cat si pentru celelalte doua persoane cercetate in acest dosar, respectiv Titus Biriescu si Ramona Biriescu.

Cosmin Muntean a spus ca decizia Curtii de Apel Alba Iulia nu este definitiva, iar inculpatii au declarat recurs in sala, care va fi judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In sala de judecata s-au aflat, in momentul pronuntarii deciziei, si unii dintre colegii comisarului sef Traian Berbeceanu, iar dupa anuntarea verdictului, din grupul acestora s-a auzit strigandu-se: "Rusine!", "Rusine!"

Berbeceanu nu a fost prezent in sala in momentul comunicarii deciziei instantei, acesta nemaifiind adus din arestul IPJ Alba, unde a fost dus in momentul in care completul de judecata a intrat la deliberari.

In sala de judecata a fost prezent unul dintre inculpati, respectiv Titus Biriescu, caruia ii expirase ordonanta de retinere data de catre procurori si care a venit insotit de avocatul sau.

El a declarat, la iesirea din sala de judecata, ca toate acuzatiile care li se aduc in acest dosar nu sunt corecte si, totodata, a afirmat ca asupra sa "domnii procurori au facut presiuni pentru a face anumite declaratii despre Traian Berbeceanu".

Intrebat de jurnalisti cine sunt acele persoane care au facut presiuni asupra sa, Biriescu nu a dorit sa ofere alte detalii.

Seful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost dus, joi dupa-amiaza, la Curtea de Apel Alba Iulia, cu propunerea de arestare preventiva, dupa ce cu o zi in urma a fost retinut de catre procurorii DIICOT Alba, fiind acuzat ca a sprijinit o grupare suspectata de evaziune fiscala cu produse petroliere.

Miercuri, dupa ce a fost ridicat de anchetatori din locuinta sa, Berbeceanu spunea ca mai multe persoane pe care le-a arestat si cercetat de-a lungul timpului pentru infractiuni deosebit de grave sunt fortate sa depuna plangeri impotriva sa si ca acestea ar fi spijinite de structuri ale statului.

Intrebat daca crede ca exista o implicare a politicului in acest dosar, el a raspuns: "Este posibil, dar refuz sa discut la momentul acesta. O sa aflati in curand foarte multe detalii...".

Procurorii DIICOT au facut, miercuri, 11 perchezitii in judetele Alba si Hunedoara, la locuintele unor persoane suspectate de evaziune fiscala cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, intr-un dosar in care este cercetat si seful BCCO Alba Iulia, fiind acuzat ca a sprijinit grupul infractional.

In acest caz, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba au pus sub invinuire sase persoane, membri ai gruparii infractionale suspectate de evaziune fiscala, delapidare, folosirea cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii in scop contrar intereselor acesteia, in folosul propriu ori pentru a favoriza o alta societate, complicitate la inselaciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispozitia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidentelor, documentele si bunurilor de patrimoniu.

Potrivit anchetatorilor, incepand din 2003, invinuitii, asociati si administratori la mai multe societati comerciale, au infiintat si folosit mai multe firme fantoma pentru a derulat operatiuni financiare fictive, respectiv frauda de tip "carusel", privind comertul cu carburanti si alte produse petroliere (solventi, bitumuri, combustibili pentru focare).

Membrii gruparii au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 3,5 milioane de lei, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit si TVA-ului.

De asemenea, invinuitii si-ar fi insusit fara drept, "prin utilizarea unor manopere frauduloase", aproximativ 3,5 milioane de lei din patrimoniul unor societatilor comerciale folosind inscrisuri false, au precizat procurorii.

Procurorii au stabilit ca seful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat invinuitii, dandu-le informatii despre activitatile investigative desfasurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infractiuni economice de catre membrii gruparii infractionale. Acesta i-ar fi anuntat si despre perchezitii si audieri de martori si le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activitatilor infractionale, atentionandu-i cu privire la evitarea utilizarii comunicarilor prin telefon.

Joi dimineata, a fost postata pe Internet o scrisoare atribuita sefului BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, o parte a documentului fiind postata si pe pagina de Facebook a lui Berbeceanu.

In scrisoare, care are 29 de pagini si este adresata "tuturor politistilor din structurile de combatere a criminalitatii organizate din cadrul Politiei Romane", seful BCCO Alba Iulia afirma ca in ultima perioada asupra sa si a echipei pe care o conduce se "desfasoara o actiune marsava de mari proportii, organizata si coordonata de catre procurori ai DIICOT si ofiteri ai serviciilor de informatii".

Seful BCCO Alba Iulia le spune colegilor sai sa aiba grija, avertizandu-i ca sunt "vanati", "denigrati" si ca impotriva lor "se fabrica dosare bazate pe probe false, pe declaratii mincinoase".

In acelasi document, dat publicitatii de Antena 3, seful BCCO Alba Iulia vorbeste despre un complot impotriva sa, in care sunt implicati procurori DIICOT si un coleg din BCCO, el facand referire la mai multe dosare si acuzand legaturi ale celor mentionati cu diferiti infractori.

El ii acuza pe procurorii DIICOT ca "au confiscat" rezultatele BCCO, pe care "si le-au atribuit fara rusine, mintind mereu ca au facut sute de perchezitii, ca au realizat zeci de prinderi in flagrant, ca au prins mii de infractori, ca au descoperit tone de droguri".

Berbeceanu da exemple concrete, vorbind si despre interceptari telefonice realizate de SRI privind procurori sau politisti care ar avea legatura cu diferiti infractori pe care ii informau despre cercetarile facute asupra lor.

Spre exemplu, Traian Berbeceanu ii acuza pe unul dintre colegii sai de la BCCO, Alin Muntean, pe seful DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Muresan, si pe un alt procuror DIICOT, Sergiu Cean, ca ar avea legaturi cu oameni de afaceri din Alba Iulia cercetati in diferite dosare instrumentate de DIICOT sau BCCO si pe care i-ar fi acoperit astfel incat sa nu fie cercetati sau sa primeasca pedepse mai mici.

De asemenea, politistul sustine ca procurorii interveneau si le cereau colegilor lor sa nu faca anumite acte de urmarire penala sau sa nu ceara prelungirea unor masuri de arestare preventiva in cazul unor suspecti arestati in diferite cauze, iar in alte situatii ar fi informat persoanele cercetate, existand ca dovezi inregistrari ambientale.

De asemenea, el ii acuza pe cei doi procurori si pe colegul sau de la BCCO ca faceau presiuni asupra celorlalti colegi din BCCO Alba Iulia, cerandu-le sa aleaga daca sunt de partea sa sau de partea lor.

El sustine ca in vara acestui an i s-ar fi propus de catre conducerea Politiei Romane sa paraseasca functia pe care o ocupa pentru o functie echivalenta, insa a refuzat.

Berbeceanu a fost intrebat de jurnalisti despre aceasta scrisoare, nefacand insa nicio declaratie.

Comisarul sef Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, structura cu atributii in judetele Alba, Hunedoara si Sibiu.

In calitatea sa de sef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu s-a remarcat prin contributia adusa in destructurarea si anihilarea unor grupari infractionale, unele deosebit de violente, din cele trei judete aflate in competenta acestei structuri, scrie Agerpres. De-a lungul timpului, pe numele sau au fost facute, pentru prezumtive infractiuni, de catre inculpati din dosarele instrumentate, zeci de plangeri penale, printre cele mai recente fiind cele ale unor persoane trimise in judecata in procesul unei grupari infractionale specializate in savarsirea de furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene, care a creat un prejudiciu de peste 4,5 milioane de euro. Printre inculpatii din dosar se afla fostul sef al Directiei Judetene de Informatii Alba, locotenent-colonel Ioan Tarnu, si un subcomisar de la BCCO Alba Iulia, Liviu Schiau.

Printre alte dosare instrumentate de catre BCCO Alba Iulia din 2005, de cand Berbeceanu se gaseste la conducerea acestei structuri, se afla cele mediatizate sub denumirile 'Hydra', in Hunedoara, 'Tamplaru', in Sibiu, 'Singer', in Alba, dar si ale unor dosare de trafic si consum de droguri, trafic cu tigari, camatarie, santaj si spalare de bani, proxenetism si prostitutie, trafic de minori etc.