Vicepresedintele SUA, Joe Biden, si presedintele Traian Basescu au purtat o convorbire telefonica in cursul serii de joi, la doua zile de la intrevederea avuta de oficialul american cu premierul Victor Ponta in Statele Unite. Potrivit unui comunicat transmis de Presedintie, convorbirea s-a desfasurat la cererea lui Joe Biden. Temele principale ale discutiei au fost legate de scutul antiracheta de la Deveselu, criza din Siria, summitul de la Vilnius, precum si investitiile americane in tara noastra, Biden subliniind "potentialul mare de crestere economica al Romaniei in urmatorii ani daca aceasta va continua sa dezvolte un mediu de afaceri predictibil si transparent". Din subiectele de discutie a lipsit statul de drept, o tema prezenta, potrivit comunicatului difuzat de Casa Alba, in intalnirea avuta marti de premierul roman cu vicepresedintele SUA.

Traian Basescu si Joe Biden (arhiva 2011)Foto: Agerpres/AP

Potrivit comunicatului Presedintiei, in cadrul conversatiei cu Traian Basescu, vicepresedintele american Joe Biden a salutat, in numele SUA, "inceperea lucrarilor la situl pentru amplasarea sistemului antiracheta de la Baza din Deveselu, o componenta a securitatii si a structurii de aparare a NATO", in timp ce seful statului a reiterat interesul deosebit pentru Parteneriatul strategic dintre cele doua tari, subliniind ca "relatiile bilaterale dintre tarile noastre reprezinta, in acest moment, una dintre cele mai puternice garantii pentru securitatea Romaniei, precum si pentru stabilitatea regionala in Europa de Sud-Est".

Luni, 28 octombrie, la Baza Militara Deveselu va avea loc ceremonia oficiala de marcare a inceperii lucrarilor principale de constructie la Facilitatea antiracheta din cadrul Bazei, la care vor participa oficialitati romane, americane si din partea NATO.

"Ceremonia marcheaza un moment important pentru aprofundarea cooperarii bilaterale subsumate Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite si pentru implementarea Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania, semnat la 13 septembrie 2011, la Washington, si intrat in vigoare la 23 decembrie 2011", se arata intr-un comunicat remis joi de Ministerul Afacerilor Externe. (Vezi detalii despre ceremonia de la Deveselu si oficialitatile care vor lua parte la eveniment, pe site-ul MAE).

De asemenea, in cadrul convorbirii telefonice de joi, cei doi demnitari au facut o evaluare a crizei din Siria, analizand "capabilitatile disponibile vizand implementarea cat mai rapida a deciziilor politice privind eliminarea arsenalului chimic sirian", precum si "o analiza a sanselor de succes in procesul de apropriere de Uniunea Europeana (UE) ale Ucrainei, Georgiei si Republicii Moldova", cu ocazia summitului de la Vilnius din 28-29 noiembrie, presedintele Basescu considerand ca "cele trei state au sanse reale in procesul de asociere la UE si ca Romania le va sustine fara rezerve".

Seful statului a vorbit cu vicepresedintele SUA si despre "importanta deosebita a investitiilor americane in tara noastra, cu un accent special pe domeniile care ar genera dezvoltarea economica, asa cum sunt cercetarea in domeniul tehnologiilor de varf, industria IT, industria auto, agricultura, industria alimentara si industria echipamentelor petroliere", Joe Biden subliniind in schimb "potentialul mare de crestere economica al Romaniei in urmatorii ani daca aceasta va continua sa dezvolte un mediu de afaceri predictibil si transparent".

Convorbirea Biden-Basescu are loc la doua zile dupa ce premierul Victor Ponta a fost primit la Casa Alba de catre vicepresedintele SUA. In cadrul intrevederii, Joe Biden i-a reamintit premierului roman despre importanta statului de drept in tara noastra, subliniind ca "succesul Romaniei ca partener democratic, cu un stat de drept puternic, este vital pentru intretinerea unui mediu de afaceri sanatos" si reprezinta un interes comun, potrivit unui comunicat de presa difuzat de Casa Alba. Mesajul vicepresedintelui american survine pe fondul scandalului declansat in Romania cu privire la inlocuirea unor sefi de la DNA, scandal ce a generat de asemenea si o reactie publica din partea Ambasadei SUA la Bucuresti.

Premierul a sustinut in schimb ca l-a asigurat pe vicepresedintele SUA ca Justitia din Romania va fi scoasa din batalia politica interna. "Mi-a spus ca, pentru companiile americane, ideea de a avea o justitie independenta si eficienta este foarte importanta, lucru cu care sunt total de acord si l-am asigurat ca justitia va fi din ce in ce mai mult scoasa din bataliile politice interne (...) l-am asigurat ca principalul obiectiv este de a nu mai baga vreodata justitia in bataliile politice. Sunt convins ca acest lucru se va intampla din 2014", a spus Ponta.

Ulterior, Victor Ponta a afirmat, intr-un interviu la Antena 3, ca Joe Biden nu i-a reprosat nimic in legatura cu situatia Justitiei din Romania sau a statului de drept si ca e vorba doar de "niste inventii ale presei".

Comunicatul transmis joi seara de Administratia Prezidentiala:

"Ref.: Convorbire telefonica intre presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, si vicepresedintele SUA, domnul Joseph Biden

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, si vicepresedintele Statelor Unite ale Americii (SUA), domnul Joseph Biden, au avut in cursul serii de joi, 24 octombrie a.c., o convorbire telefonica. Aceasta s-a desfasurat la cererea vicepresedintelui SUA, domnul Joseph Biden.

Domnul vicepresedinte Joseph Biden si-a exprimat recunostinta fata de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, pentru modul in care tara noastra se implica in proiectele politice si militare care privesc securitatea internationala, precum si pentru participarea trupelor romanesti in misiunile militare din Afganistan. Totodata, domnia sa a salutat, de asemenea, in numele Statelor Unite ale Americii, inceperea lucrarilor la situl pentru amplasarea sistemului antiracheta de la Baza din Deveselu, o componenta a securitatii si a structurii de aparare a NATO.

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a reiterat interesul deosebit pentru Parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, subliniind ca relatiile bilaterale dintre tarile noastre reprezinta, in acest moment, una dintre cele mai puternice garantii pentru securitatea Romaniei, precum si pentru stabilitatea regionala in Europa de Sud-Est.

Domnul presedinte Traian Basescu si domnul vicepresedinte Joseph Biden au facut o evaluare a crizei din Siria si au analizat capabilitatile disponibile vizand implementarea cat mai rapida a deciziilor politice privind eliminarea arsenalului chimic sirian.

Domnul presedinte Traian Basescu si domnul vicepresedinte Jopseph Biden au facut o analiza a sanselor de succes in procesul de apropriere de Uniunea Europeana (UE) ale Ucrainei, Georgiei si Republicii Moldova la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius (Republica Lituania) din perioada 28 - 29 noiembrie a.c., domnul presedinte Traian Basescu considerand ca cele trei state au sanse reale in procesul de asociere la UE si ca Romania le va sustine fara rezerve.

Domnul presedinte Traian Basescu a vorbit si despre importanta deosebita a investitiilor americane in tara noastra, cu un accent special pe domeniile care ar genera dezvoltarea economica, asa cum sunt cercetarea in domeniul tehnologiilor de varf, industria IT, industria auto, agricultura, industria alimentara si industria echipamentelor petroliere.

Vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joseph Biden, a subliniat potentialul mare de crestere economica al Romaniei in urmatorii ani daca aceasta va continua sa dezvolte un mediu de afaceri predictibil si transparent."

Presedintele Traian Basescu se afla joi si vineri la Bruxelles, unde participa la lucrarile Consiliului European.