"Cartita" Varvara, echipamentul de sapat tuneluri - Tunnel Boring Machine (TBM) lucreaza deja pe traseul metroului din Drumul Taberei de aproape o luna si a inceput "sa prinda" viteza. Marti, "Varvara" a reusit chiar sa stabileasca un record in ceea ce priveste avansul: circa 27 de metri intr-o zi. Pe masura ce primul tunel avanseaza spre prima statie de pe traseu, cel de-al doilea TBM, cartita botezata de autoritati "Filofteia", se pregateste sa inceapa forajul.

Primul tunel al metroului din Drumul TabereiFoto: Hotnews

245 de metri de tunel. Avans record: 18 inele pe zi

"In momentul acesta lucrarile merg bine. S-a inaintat 245 de metri. Ieri s-a atins recordul de 27 de metri, adica 18 inele, pe zi. Media se situeaza undeva la 20 de metri pe zi", a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.

Ministrul, in vizita pe santier, a explicat si de ce a fost oprit TBM-ul cateva zile.

"La fiecare doua saptamani este nevoie de aceste 3-4 zile pentru ajustari si revizie si pentru a se monta componentele suplimentare necesare atunci cand se inainteaza, cele care descarca pamantul, cele care acopera toate cablurile. Nu este o oprire datorata unor defectiuni sau probleme", a explicat Manescu.

Potrivit ministrului, daca lucrurile merg in continuare conform graficului, al doilea TBM va incepe forajul pe 20 noiembrie, in timp ce cartita "Varvara", ce si-a inceput forajul in urma cu o luna, este asteptata sa ajunga la prima statie, statia Orizont, "in 18-19 noiembrie".

"Pe masura ce se inainteaza, la suprafata se va inchide si usor-usor se va reda si traficul in zona", a precizat ministrul.

In ceea ce priveste situatia banilor decontati, directorul general al Metrorex, Aurel Radu a precizat ca pana in prezent s-au decontat circa 87 de milioane de euro si a vorbit si despre tronsonul de metrou spre Pantelimon, parte din aceeasi Magistrala 5.

"Procedura de licitatie spre tronsonul spre Pantelimon se va demara anul viitor. Vom incepe dinspre Pantelimon spre Iancului pentru a nu bloca centrul orasului. Apoi vom face restul lcurarilor pana la Eroilor", a precizat directorul Metrorex.

Filofteia va incepe sa foreze pe 20 noiembrie. Tot atunci, Varvara va intra in statia Orizont

Revenind la lucrarile actuale de la primul tunel, responsabilul tehnic cu executia din partea constructorilor, Mihai Divlan, a precizat ca nu s-a intampinat nici un obstacol pana in prezent.

"Lucrarea se afla in grafic. "Varvara" se afla pe traseu conform foii de parcurs. Am ajuns la 245 de metri cu captuseala definitiva. Nu am intalnit nici un obstacol. N-au fost probele nici cu linia de tramvai, nu a existat nici un incident", a explicat reprezentantul constructorilor.

" Pe 20 noiembrie va porni si "Filofteia". Estimam ca "Varvara", in partea a doua a lunii noiembrie, va intra in [n.r. statia] "Orizont". Va fi translatata prin statie si isi va vedea in continuare de treaba. Recordul este de 17 inele pe zi [n.r. Ministrul Manescu a vorbit de 18 inele pe zi]. Daca inmultim cu 1,5 m pe fiecare inel ne da aproape 26 de metri de captuseala definitiva", a mai explicat responsabilul tehnic cu executia din partea constructorilor.

Tunelul spre statia Orizont:

Intrarea in primul tunel forat al metroului din Drumul Taberei:

Santierul din Statia Academia Militara:

In tunel, aproape de "cartita" Varvara:

Vedere din tunel spre statia Academia Militara:

Utilajul care transporta boltari prin tunel catre TBM:

TBM-ul Filofteia, pregatita sa-si inceapa misiunea pe 20 noiembrie:

Boltarii pentru tunel sunt coborati in statie cu o macara:

O luna de cand Varvara si-a inceput misiunea in subteran

Pe 25 septembrie a fost pus in functiune primul echipament de sapat tuneluri de pe santierul metroului din Drumul Taberei. Denumit "Varvara", TMB-ul coborat pe santierul statiei Academia Militara inca din toamna trecuta, si-a inceput misiunea cu o intarziere de mai bine de jumatate de an - autoritatile sperau ca punerea in functiune sa se faca in luna martie, insa reducerea drastica a bugetului a stricat planurile.

Potrivit programului de lucrari, structura statiilor si a tunelelor va fi gata in prima jumatate a anului 2015. Urmeaza lucrarile de montare a caii de rulare, cele de automatizari si finisajele. Termenul preconizat pentru darea in folosinta a tronsonului Raul Doamnei - Eroilor 2 este al doilea semestru al anului 2016.

TBM-ul, inclusiv saniile cu instalatii, are o lungime aproximativa de 100 m si se prezinta ca o manta cilindrica, cu o diafragma de separare intre frontul de excavatie si tunel, echipat pentru excavarea tunelului si pentru instalarea captuselii din inele de boltari prefabricati.

Primii boltari ai primului inel de tunel au fost montati pe 18 septembrie, iar azi, odata cu pornirea efectiva a lucrarilor de forare, au inceput sa fie montate si inelele urmatoare.

Componentele principale ale TBM-ului:

- freza pentru excavarea tunelului.

- cilindri hidraulici care permit avansul scutului.

- sistem de sustinere permanenta a frontului de excavatie.

- dispozitiv de punere in opera a inelelor. Fiecare inel este compus din sase boltari .

- sistem de control al directiei care sa asigure o ghidare precisa si corectii rapide.

- dispozitiv pentru injectarea de material de umplere, la extradosul inelului de boltari, in golul care se creeaza in timpul excavatiei.

- diverse dispozitive pentru alimentare si evacuare care realizeaza comunicarea intre camera de excavatie si exterior, si care asigura mentinerea continua a presiunii de sustinere a frontului.

- dispozitive pentru acces si interventie in camera presurizata de excavatie, constituite dintr-o instalatie de aer comprimat, cu camera hiperbarica de siguranta cu doua sasuri.

Date tehnice TBM:

  • Tipul scutului: EPB
  • Raza de curbura: 180 m - 800 m
  • Presiune maxima de lucru: 4 bar
  • Diametru: 6570 mm
  • Tip: electric
  • Motoare: 8 X 160 kW
  • Putere: 1280 kW
  • Moment de torsiune: 4500 kNm
  • Cilindru principal de impingere: 2 X 16 cilindru
  • Lungimea cilindrului de impingere: 2200 mm
  • Forta de impingere: 42575 kN
  • Diametrul scutului din fata: 6540 mm
  • Lungimea scutului din fata: 3520 mm
    FOTOGALERIE Informatii tehnice - tunel metrou si TBM
  • Diametrul scutului din centru: 6530 mm
  • Diametrul scutului din coada: 6520 mm

Datele geometrice ale tunelelor:

  • Tunel Linia 1: 4,3 km
  • Tunel Linia 2: 4,1 km
  • Trecere in gol prin statii: 2,0 km

Primul tronson al magistralei 5 de metrou, care face legatura intre Drumul Taberei si Universitate, va avea o lungime de 6,2 + 1 kilometri si va numara 10 statii: Eroilor, Academia Militara, Orizont, Favorit, Tudor Vladimirescu, Parc Drumul Taberei, Romancierilor, Valea Ialomitei, Valea Argesului si Raul Doamnei.

Contractele incheiate pentru executia si consultanta metroului din Drumul Taberei ajung in prezent la circa 275 de milioane de euro.

Traseul magistralei de metrou M5

Traseul magistralei de metrou M5

Foto: Hotnews

Lotul 1.1, Raul Doamnei - Hasdeu (Opera) are o lungime de 6,2 km, 9 statii si este construit de asocierea Astaldi - FCC Construccion - Delta ACM - AB Construct. Valoarea contractului este de peste 918 milioane de lei fara TVA.

Lotul 1.2, Statia, Depoul si Galeria de legatura Valea Ialomitei are o lungime de 1 km, o statie si un depou si este construit de asocierea Max Bogl (Germania) - Max Boegl (Romania). Valoarea contractului este de peste 231 de milioane de lei fara TVA.

Desi initial finantat 50% printr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii, proiectul metroului de pe Magistrala 5 a fost acceptat de Comisia Europeana in cadrul programelor de finantare nerambursabila.

Astfel, Ministerul Transporturilor aminteste ca acum "acest proiect este finantat din fonduri structurale nerambursabile in cadrul Programului Operational Sectorial - Transport".