VIDEO / FOTOGALERIE Pe urmele "cartitei" ce sapa primul tunel al metroului din Drumul Taberei. Cat de departe a ajuns si cand va intra in prima statie

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 23 octombrie 2013, 17:28 Actualitate | Esenţial


Primul tunel al metroului din Drumul Taberei
Foto: Hotnews
"Cartita" Varvara, echipamentul de sapat tuneluri - Tunnel Boring Machine (TBM) lucreaza deja pe traseul metroului din Drumul Taberei de aproape o luna si a inceput "sa prinda" viteza. Marti, "Varvara" a reusit chiar sa stabileasca un record in ceea ce priveste avansul: circa 27 de metri intr-o zi. Pe masura ce primul tunel avanseaza spre prima statie de pe traseu, cel de-al doilea TBM, cartita botezata de autoritati "Filofteia", se pregateste sa inceapa forajul.245 de metri de tunel. Avans record: 18 inele pe zi

"In momentul acesta lucrarile merg bine. S-a inaintat 245 de metri. Ieri s-a atins recordul de 27 de metri, adica 18 inele, pe zi. Media se situeaza undeva la 20 de metri pe zi", a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.

Ministrul, in vizita pe santier, a explicat si de ce a fost oprit TBM-ul cateva zile.

"La fiecare doua saptamani este nevoie de aceste 3-4 zile pentru ajustari si revizie si pentru a se monta componentele suplimentare necesare atunci cand se inainteaza, cele care descarca pamantul, cele care acopera toate cablurile. Nu este o oprire datorata unor defectiuni sau probleme", a explicat Manescu.

Potrivit ministrului, daca lucrurile merg in continuare conform graficului, al doilea TBM va incepe forajul pe 20 noiembrie, in timp ce cartita "Varvara", ce si-a inceput forajul in urma cu o luna, este asteptata sa ajunga la prima statie, statia Orizont, "in 18-19 noiembrie".

"Pe masura ce se inainteaza, la suprafata se va inchide si usor-usor se va reda si traficul in zona", a precizat ministrul.

In ceea ce priveste situatia banilor decontati, directorul general al Metrorex, Aurel Radu a precizat ca pana in prezent s-au decontat circa 87 de milioane de euro si a vorbit si despre tronsonul de metrou spre Pantelimon, parte din aceeasi Magistrala 5.

"Procedura de licitatie spre tronsonul spre Pantelimon se va demara anul viitor. Vom incepe dinspre Pantelimon spre Iancului pentru a nu bloca centrul orasului. Apoi vom face restul lcurarilor pana la Eroilor", a precizat directorul Metrorex.

Filofteia va incepe sa foreze pe 20 noiembrie. Tot atunci, Varvara va intra in statia Orizont

Revenind la lucrarile actuale de la primul tunel, responsabilul tehnic cu executia din partea constructorilor, Mihai Divlan, a precizat ca nu s-a intampinat nici un obstacol pana in prezent.

"Lucrarea se afla in grafic. "Varvara" se afla pe traseu conform foii de parcurs. Am ajuns la 245 de metri cu captuseala definitiva. Nu am intalnit nici un obstacol. N-au fost probele nici cu linia de tramvai, nu a existat nici un incident", a explicat reprezentantul constructorilor.

" Pe 20 noiembrie va porni si "Filofteia". Estimam ca "Varvara", in partea a doua a lunii noiembrie, va intra in [n.r. statia] "Orizont". Va fi translatata prin statie si isi va vedea in continuare de treaba. Recordul este de 17 inele pe zi [n.r. Ministrul Manescu a vorbit de 18 inele pe zi]. Daca inmultim cu 1,5 m pe fiecare inel ne da aproape 26 de metri de captuseala definitiva", a mai explicat responsabilul tehnic cu executia din partea constructorilor.

Tunelul spre statia Orizont:Intrarea in primul tunel forat al metroului din Drumul Taberei:Santierul din Statia Academia Militara:In tunel, aproape de "cartita" Varvara:Vedere din tunel spre statia Academia Militara:Utilajul care transporta boltari prin tunel catre TBM:TBM-ul Filofteia, pregatita sa-si inceapa misiunea pe 20 noiembrie:Boltarii pentru tunel sunt coborati in statie cu o macara:O luna de cand Varvara si-a inceput misiunea in subteran

Pe 25 septembrie a fost pus in functiune primul echipament de sapat tuneluri de pe santierul metroului din Drumul Taberei. Denumit "Varvara", TMB-ul coborat pe santierul statiei Academia Militara inca din toamna trecuta, si-a inceput misiunea cu o intarziere de mai bine de jumatate de an - autoritatile sperau ca punerea in functiune sa se faca in luna martie, insa reducerea drastica a bugetului a stricat planurile.

Potrivit programului de lucrari, structura statiilor si a tunelelor va fi gata in prima jumatate a anului 2015. Urmeaza lucrarile de montare a caii de rulare, cele de automatizari si finisajele. Termenul preconizat pentru darea in folosinta a tronsonului Raul Doamnei - Eroilor 2 este al doilea semestru al anului 2016.

TBM-ul, inclusiv saniile cu instalatii, are o lungime aproximativa de  100 m si se prezinta ca o manta cilindrica, cu o diafragma de separare intre frontul de excavatie si tunel, echipat pentru excavarea tunelului si pentru instalarea captuselii din inele de boltari prefabricati.

Primii boltari ai primului inel de tunel au fost montati pe 18 septembrie, iar azi, odata cu pornirea efectiva a lucrarilor de forare, au inceput sa fie montate si inelele urmatoare.

Componentele principale ale TBM-ului:

- freza pentru excavarea tunelului.
- cilindri hidraulici care permit avansul scutului.
- sistem de sustinere permanenta a frontului de excavatie.
- dispozitiv de punere in opera a inelelor. Fiecare inel este compus din sase boltari  .
- sistem de control al directiei care sa asigure o ghidare precisa si corectii rapide.
- dispozitiv pentru injectarea de material de umplere, la extradosul inelului de boltari, in golul care se creeaza in timpul excavatiei.
- diverse dispozitive pentru alimentare si evacuare care realizeaza comunicarea intre camera de excavatie si exterior, si care asigura mentinerea continua a presiunii de sustinere a frontului.
- dispozitive pentru acces si interventie in camera presurizata de excavatie, constituite dintr-o instalatie de aer comprimat, cu camera hiperbarica de siguranta cu doua sasuri.

Date tehnice TBM:
 • Tipul scutului: EPB
 • Raza de curbura: 180 m - 800 m
 • Presiune maxima de lucru: 4 bar
 • Diametru: 6570 mm
 • Tip: electric
 • Motoare: 8 X 160 kW
 • Putere: 1280 kW
 • Moment de torsiune: 4500 kNm
 • Cilindru principal de impingere: 2 X 16 cilindru
 • Lungimea cilindrului de impingere: 2200 mm
 • Forta de impingere: 42575 kN
 • Diametrul scutului din fata: 6540 mm
 • Lungimea scutului din fata: 3520 mm
  FOTOGALERIE Informatii tehnice - tunel metrou si TBM
 • Diametrul scutului din centru: 6530 mm
 • Diametrul scutului din coada: 6520 mm
Datele geometrice ale tunelelor:
 • Tunel Linia 1: 4,3 km
 • Tunel Linia 2: 4,1 km
 • Trecere in gol prin statii: 2,0 km

Primul tronson al magistralei 5 de metrou, care face legatura intre Drumul Taberei si Universitate, va avea o lungime de 6,2 + 1 kilometri si va numara 10 statii: Eroilor, Academia Militara, Orizont, Favorit, Tudor Vladimirescu, Parc Drumul Taberei, Romancierilor, Valea Ialomitei, Valea Argesului si Raul Doamnei. 

Contractele incheiate pentru executia si consultanta metroului din Drumul Taberei ajung in prezent la circa 275 de milioane de euro.
Traseul magistralei de metrou M5
Foto: Hotnews
Lotul 1.1, Raul Doamnei - Hasdeu (Opera) are o lungime de 6,2 km, 9 statii si este construit de asocierea Astaldi - FCC Construccion - Delta ACM - AB Construct. Valoarea contractului este de peste 918 milioane de lei fara TVA.

Lotul 1.2, Statia, Depoul si Galeria de legatura Valea Ialomitei are o lungime de 1 km, o statie si un depou si este construit de asocierea Max Bogl (Germania) - Max Boegl (Romania). Valoarea contractului este de peste 231 de milioane de lei fara TVA.

Desi initial finantat 50% printr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii, proiectul metroului de pe Magistrala 5 a fost acceptat de Comisia Europeana in cadrul programelor de finantare nerambursabila.

Astfel, Ministerul Transporturilor aminteste ca acum "acest proiect este finantat din fonduri structurale nerambursabile in cadrul Programului Operational Sectorial - Transport".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20591 vizualizari

 • +1 (15 voturi)    
  Varvara si Filofteia... (Miercuri, 23 octombrie 2013, 17:51)

  bgd [utilizator]

  Serios? Oare alte nume nu au gasit? Parca ar fi doua stimabile de prin Popesti Leordeni...
  • +2 (16 voturi)    
   Sunt nume vechi (Miercuri, 23 octombrie 2013, 18:22)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui bgd

   Sunt nume vechi din zona Romaniei (nu stiu exact originea) si rar folosite, dar au farmecul lor. Mie imi plac foarte mult, felicitari celui (celei) ce a venit cu ideea.
   • +2 (6 voturi)    
    Varza manz si viezure. (Miercuri, 23 octombrie 2013, 19:23)

    icrazy [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    Esti pe aproape sunt din zona de la sud de Romania numita Grecia. Ne e de ajuns caloriferul nu putem inventa noi tot .
    • +2 (2 voturi)    
     Bine ca nu le zice Tamara si Abramburica! (Joi, 24 octombrie 2013, 9:23)

     pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui icrazy

     Ca as fi intrat la idei...
  • +4 (4 voturi)    
   Metroul ar trebui sa fie gata in Dec. 2015 (Miercuri, 23 octombrie 2013, 18:48)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui bgd

   Doua masini de forat pot sapa peste 7.8 km de tunel intr-un an.

   Calcule:
   - medie de inaintare pe zi: 15 m
   - zile lucratoare intr-un an: 365 - 2*52 = 261 zile

   15 m/zi * 261 zile * 2 masini de forat = 7.8 km sapati pe an.

   Deci cei 7.2 km x 2 (doua galerii) = 14.4 km total (am pus si statiile la socoteala) ar putea fi sapati in
   sub 2 ani.

   La sfirsitul lui 2015 metroul din Drumul Taberei ar trebui sa fie gata.

   Tronsonul: "Eroilor, Academia Militara, Orizont, Favorit" ar trebui sa fie gata la sfirsitul lui 2014, dat in functiune si inceput transportul de calatori. Chiar si asa scurt ar rezolva o buna parte a transportului in comun din Drumul Taberei.
   • +5 (5 voturi)    
    Vieza de lucru ..... (Miercuri, 23 octombrie 2013, 20:32)

    CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    depinde nu de viteza de sapare a "cirtitei". Mai ales cind se sapa aproape de blocuri fara pereti caseta care sa opreasca alunecarea terenului. Din imagini (pe site si tv) si datele oferite, observ ca tunelul e mai mic in diametru, elementele constitutive ale inelului par o variant simplificata a verisunii "comuniste"; probabil se foloseste o formula cu intarire rapida pt injectia in extrados - cu toate ca nu am observat orificiile de lucru pentru packere. Explicatie: atunci cind sapa frontal de sapat e aparat de prabusiri de fusta metalica. Fusta avanseaza impingind in inelele din spate cu prese hidraulice. Asta are si rol de compactare. La sapare intotdeauna se obtine un diametru mai mare decit al inelului fiindca solul nu e solid si nici constant, apar prabusiri. Pentru a contracara se injecteaza sub presiune in spatele inelului un amestec ce are ca scop umplerea golurilor si mentinerea tunelului pe directive cit si impermeabilizarea tuneleului amestecul fiind impermeabil. Aici dupa ce ai sapat un inel stai cam 120 minute pina cind reusesti sa injectezi si ca amestecul sa faca prize pina la o anumita rezistenta verificata cu un test specific. 15 metri zilnic pare urias..... Probabil stiu ce fac....
  • +2 (6 voturi)    
   4 Decembrie (Miercuri, 23 octombrie 2013, 20:29)

   JG [utilizator] i-a raspuns lui bgd

   Pe 4 Decembrie sarbatorim Sfinta Mare Mucenita Varvara.
   Sfinta Varvara e ocrotitoarea celor ce lucreaza in subteran (mineri).
  • +3 (5 voturi)    
   hmmm (Miercuri, 23 octombrie 2013, 20:55)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui bgd

   Cred că sună, totuşi, mai bine decât "Ionescu" şi "Popescu".
  • -1 (7 voturi)    
   serios... (Miercuri, 23 octombrie 2013, 21:24)

   e_boda [utilizator] i-a raspuns lui bgd

   S-au ales nume de sfinte din superstitie, pentru a proteja de eventuale probleme. Iar Sfanta Varvara este ocrotitoarea minerilor din cate stiu eu.
   Nu are nicio legatura cu Popesti-Leordeniul tau.
  • -1 (1 vot)    
   nume (Joi, 24 octombrie 2013, 11:02)

   LaurentiuR [utilizator] i-a raspuns lui bgd

   Varvara si Filofteia sunt sfante protectoare ale minerilor
 • +8 (8 voturi)    
  Odihna gratuita (Miercuri, 23 octombrie 2013, 18:01)

  Raju [utilizator]

  Ce au facut Varvara si Filofteia un an de zile pe la Razoare??? S-au odihnit pe banii lui Ponta? Acum ministrul Manescu se bate cu pumnii in piept pentru ca se ...lucreaza! Noi, cei din cartier continuam sa induram necazurile creeate de incompetenta si hotia guvernului plagiatorului.
  • +8 (8 voturi)    
   zi mersi ca i-au lasat sa inceapa.. (Miercuri, 23 octombrie 2013, 18:59)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Raju

   cu proiectul gata facut, cu contractele semnate inainte sa vina ei la guvernare, cu banii dati de UE si Banca Mondiala, ei tot au mai lungit-o mai bine de un an... multe s-ar fi facut daca nu taiau berbecii astia investitiile in mai 2012 ca sa-si achite pomenile electorale...
 • +10 (18 voturi)    
  varvara (Miercuri, 23 octombrie 2013, 18:23)

  skyradio [utilizator]

  Daca nu era inconstientul de PM acum de Craciun mergem cu metroul in Drumul Taberei. Noroc cu 41 de pe vremea lui Base!
  • -3 (7 voturi)    
   gresesti (Miercuri, 23 octombrie 2013, 21:11)

   e_boda [utilizator] i-a raspuns lui skyradio

   Nu te-ai fi plimbat de Craciun anul asta. Nici pe vremea lui Ceausescu nu se sapau 6km si atatea statii intr-un an sau doi.
   • +4 (4 voturi)    
    mai baga o fisa (Miercuri, 23 octombrie 2013, 22:30)

    ZaiR [utilizator] i-a raspuns lui e_boda

    Pe vremea mortului puscariile isi scoteau hrana si ce consumau din munca.Acum acolo cativa sunt boieri, pe care mi ar placea sa i vad la sapa facand si ceva constructiv pentru tara asta.
 • +5 (7 voturi)    
  De ce nu se pun in folosinta statii? (Miercuri, 23 octombrie 2013, 18:29)

  AdrianBorza [utilizator]

  Daca se sapa dinspre Eroilor spre Raul Doamnei de ce nu se pun in functiune statii pe masura ce se finalizeaza? S-ar putea pune in functiune linia pana la Orizont peste vreun an, nu peste 3, apoi pana la Piata Moghiros in 2 ani, deja o sa se simta la trafic.
  • +2 (2 voturi)    
   simplu.. (Miercuri, 23 octombrie 2013, 21:14)

   e_boda [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

   Pentru ca nu se sapa de la Eroilor spre Raul Doamnei, ci de la Razoare spre Raul Doamnei. Daca s-ar da in folosinta pe masura ce se sapa, ar fi un tronson fara legatura cu restul retelei. Ultimul bucata care ve va sapa este statia Academia Militara- Eroilor.
   • 0 (2 voturi)    
    Care e problema spre Eroilor? (Joi, 24 octombrie 2013, 0:53)

    AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui e_boda

    De ce Eroilor-Razoare e ultimul tronson si nu se apuca acum de el? Ar avea un rost sa lege Orizont sau chiar Favorit de Eroilor in 1 an. Nu e clar de ce e planificat asa.
    • +3 (3 voturi)    
     Problema este (Joi, 24 octombrie 2013, 9:18)

     e_boda [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

     ca pe forumuri toti ne pricepem la toate, de la politica sa sapat tuneluri... Un utilaj de sapat de genul asta este foarte scump. Ar trebui inca unul sau doua utilaje sa sape si bucata Razoare-Eroilor. Si nimeni nu aduce utilaje suplimentare pentru 2km. Planul este sa sape 6km in 2 ani, treaba constructorului cum se organizeaza. El a hotarat sa sape intai spre Dr Taberei, dupa care va refolosi unul sau chiar amandoua utilajele si va sapa si portiunea spre Eroilor.
     FYI, sapaturile au inceput de la Razoare pentru ca acolo s-a gasit loc suficient pentru organizarea de santier. Trebuie spatiu mult pentru introducerea magaoaielor acestea care sapa, plus logistica necesara (spatii de depozitare pentru boltarii de tunel, loc pentru depozitat pamantul rezultat in urma sapaturilor, loc pentru alte utilaje necesare, etc). Unde gaseai tu acest spatiu la Eroilor, ca sa se inceapa de acolo ??? In parcul de la Eroilor sau in cel de la Opera, cand activistii ecologisti fac scandal ca se vor taia cativa arbori ca sa se faca noua statie Eroilor 2?
     Asa ca eu zic sa nu ne mai dam cu parerea cand nu ne pricepem... Totul este foarte clar si planificat atent.
    • +1 (1 vot)    
     ar mai fi ceva (Joi, 24 octombrie 2013, 14:50)

     e_boda [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

     Daca ai citit cu atentie, depoul acestei linii este la Valea Ialomitei, adica la marginea cartierului. Asta inseamna ca linia nu se poate da in folosinta pana nu se ajunge acolo, pentru ca trenurile nu ar avea unde stationa peste noapte sau unde sa se retraga din circulatie cand nu este ora de varf si intervalul de circulatie este mai mare.
     In plus, nu toate statiile pot fi folosite ca un capat de linie (chiar si provizoriu), neexistand macaz sa se treaca de pe linia de sosire pe cea de plecare.
     Asa ca un tronson Eroilor- Orizont/ Favorit nu ar putea fi operational fara depou si macazuri.
     Oricum o sa fie o problema, ca aceste utilaje vor trebui scoase pe undeva odata ce sapa spre Eroilor. Iar locul gasit este in parcul Operei, pentru ca se trece pe sub statia de pe M1 si pe sub Dambovita.
     Poate, insa, intre timp se gasesc fonduri si vor sapa in continuare, spre Pantelimon, pentru ca este foarte greu sa gasesti un loc in centru pe unde sa extragi magaoaiele....
 • +1 (1 vot)    
  in sfarsit o veste buna (Miercuri, 23 octombrie 2013, 20:46)

  Cheie primara [utilizator]

  Mult succes constructorilor.
 • +3 (3 voturi)    
  Regula de trei simpla (Miercuri, 23 octombrie 2013, 22:07)

  Koczka [utilizator]

  Astfel de calcule "ingineresti" nu se aplica in cazul tronsoanelor mai dificile din centru unde sigur neprevazutul va aparea sub forma unor obstacole neprevazute. Sunt sceptic privind termenele de punere in functiune.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by