Radu Dogaru a aratat marti, in declaratia data in fata judecatorului, ca este unul dintre autorii furtului tablourilor de la Muzeul Kunsthal, ca a vrut sa negocieze cu autoritatile olandeze, dar a fost refuzat si ca cinci dintre tablouri sunt la un prieten al sau, ucraineanul Vladimir Vladimirenko, relateaza Mediafax.

Dogaru a recunoscut in fata instantei Judecatoriei Sectorului 3 furtul celor sapte tablori, precum si toate etapele parcurse, lasand sa se inteleaga ca terte persoane ar fi platit pentru acest furt. Judecatorul i-a cerut lui Radu Dogaru sa isi detalieze sustinerile, insa acesta a refuzat invocand mai multe motive, printre care siguranta personala si publicitatea sedintei.

Dogaru a mai aratat, la solicitarea avocatului sau, ca la momentul la care echipa mixta de ancheta formata din procuror, judecator si ofiteri olandezi a venit in Romania, in cursul urmaririi penale, el ar fi incercat sa negocieze eliberarea mamei sale, Olga Dogaru, in schimbul oferirii a cinci dintre cele sapte tablouri furate.

Intrebat cum putea sa predea cele cinci tablouri in conditiile in care el era in arest, Dogaru a spus ca mama sa a oferit picturile unui cunoscut al sau, Vladimir Vladimirenko. Dogaru a precizat ca Vladimirenko este un bun prieten, care ar locui in prezent la Amsterdam, dar caruia ii cunoaste doar adresa din Londra. Dogaru a mai aratat ca nu a dorit colaborarea cu autoritatile judiciare romane pentru ca i-au arestat mama. El a sustinut ca i-a trimis o scrisoare ambasadorului Olandei, caruia i-a solicitat sa accepte ca autoritatile olandeze sa il ajute in returnarea unora dintre tablourile furate, dar ca nu a primit niciun raspuns de la acesta.

"Paza la muzeu era ca si inexistenta. Usa era inchisa, nu blocata, am intrat, practic, cu un patent. (...) Mama mea a inapoiat tablourile unei persoane pe care nu o cunoaste. O cunosc eu. Se numeste Vladimir Vladimirenko, un cetatean ucrainean. Locuieste in Amsterdam, dar ii stiu doar adresa din Londra. (...) Dupa furt am ramas in zona o vreme pentru a vedea reactia politiei. (....) Am avut o discutie cu un procuror olandez si am spus ca dau tablourile, cinci dintre ele, dar ei au refuzat spunand ca aceasta oferta nu o pot admite decat daca sunt inapoiate toate cele sapte tablouri. I-am scris si ambasadorului olandez, spunandu-i ca vreau sa colaborez si sa ajut la gasirea tablourilor. Aveam posibilitatea efectiva de restituire a unor tablouri la momentul cand am discutat cu olandezii. S-a spus ca mama mea va fi pusa in libertate daca dau picturile", a aratat Dogaru in fata judecatorului.

Avocatul Catalin Dancu a spus, dupa declaratia din sala a clientului sau, ca acesta este un simplu executant al unei comenzi si ca nu s-ar fi stiut niciodata valoarea reala a tablourilor la momentul furtului.

Dancu a mai spus ca numele lui Vladimirenko nu a fost pomenit de catre clientul sau procurorilor romani pana la acest moment, acesta fiind practic un element de noutate in cauza. Avocatul a aratat ca a mers la Londra pentru a discuta cu fratele lui Radu Dogaru, in incercarea de afla unde este Vladimirenko, pentru a recupera picturile.

Despre Vladimirenko, avocatul Catalin Dancu a spus ca este un bun prieten al lui Radu Dogaru si ca este boxer profesionist.

Audierile in dosarul privind furtul tablourilor continua, judecatorul ascultand declaratia lui Eugen Darie.

Instanta Judecatoriei Sectorului 3 i-a intrebat, la termenul de marti, pe inculpatii din dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam daca solicita ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunosc si le insusesc.

Radu Dogaru, Eugen Darie si Alexandru Bitu au recunoscut, marti, in fata instantei, toate faptele de care sunt acuzati in dosarul furtului de tablouri de la Rotterdam si au cerut sa fie judecati in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, transmite Mediafax. Catalin Dancu, avocatul lui Radu Dogaru, a declarat marti ca face demersuri pentru a da in judecata Muzeul Kunsthal si Primaria Rotterdam, pe baza unui raport al politiei olandeze facut imediat dupa furtul celor sapte tablouri, care ar dovedi lipsa de securitate si neglijenta autoritatilor.