Membrii Corpului diplomatic si consular aflati la pensie la finele lunii august 2010 vor primi din partea Guvernului incepand cu anul viitor o indemnatie lunara de pana la 3.571 lei, decizie argumentata de Executiv prin necesitatea unei compensari banesti pentru "vicisitudinile" suportate de acestia, scrie Mediafax.

Acordarea unei astfel de indemnizatii a fost decisa de Guvern prin ordonanta de urgenta.

"Membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei, cu o vechime neintrerupta de cel putin 15 ani in Ministerul Afacerilor Externe, care la data de 31 august 2010 erau pensionari, pot beneficia de o indemnizatie diplomatica in cuantum lunar de maximum 3.571 lei", este decizia Guvernului.

Executivul a calculat deja ca o astfel de indemnizatie poate fi acordata pentru un numar maxim de 250 persoane, fondurile urmand sa fie asigurate in bugetul pe anul viitor.

Decizia, care va fi aplicata incepand cu 1 ianuarie 2014, este argumentata de Guvern prin necesitatea de aducere in sfera drepturilor compensatorii a diplomatilor pensionari, prin crearea indemnizatiei pentru activitatea desfasurata in interesul tarii de catre diplomati "in conditii grele, vatamatoare, de uzura fizica si psihica".

Guvernul considera ca neadoptarea de urgenta a acestei masuri priveaza aceasta categorie socio-profesionala de compensarea baneasca a "vicisitudinilor" suportate si determina pentru o parte din cazuri ca scopul compensatoriu sa nu se mai realizeze, "datorita" varstei inaintate si starii de sanatate precare.