Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a anuntat luni ca, pe baza informatiilor de care dispune, se poate estima ca iarna se va instala dupa data de 20 noiembrie. Pana la data de 1 noiembrie temperaturile vor fi usor peste norme, a adaugat directorul ANM, precizand ca saptamana aceasta se vor inregistra temperaturi de peste 20 de grade Celsius iar saptamana viitoare temperaturi de 15-16 grade, maxim 18 grade Celsius, si pozitive noaptea.

"Conditiile de instalare a ierinii in romania pot fi indeplinite dupa data de 20 noiembrie. [...] Ca sa vorbim de instalarea iernii, trebuie sa avem valori in jurul valorii de zero grade, usor pozitive ziua si negative noaptea", a explicat Ion Sandu.

Directorul ANM a precizat ca "acest lucru se va intampla dupa data de 20 noiembrie. Nu spun ca ninge pe 20 noiembrie, spun ca dupa aceasta data precipitatiile pot fi sub forma de zapada".

"Dupa data de 1 noiembrie nu excludem posibilitatea unui episod de ninsoare la munte. Nu vorbim de instalarea iernii in toata tara, dar la munte e posibil dupa data de 1 noiembrie, din aceleasi motive logice - temperaturi negative - urmatoarele precipitatii la munte dupa aceasta data pot fi sub forma de zapada", a explicat Ion Sandu.

In ceea ce priveste prognoza meteo pentru perioada imediat urmatoare, directorul ANM a anuntat ca temperaturile vor fi usor peste norme, peste 20 de grade, in aceasta saptamana, si de 15-16 grade, maxim 18, si pozitive noaptea in ultima saptamana din luna.

"In legatura cu progoza pe 3 luni nu se pot face decat apreciei a tendintelor. M-am uitat pe ultimele actualizari, valorile temperaturilor. Cu exceptia lunii decembrie - cand sunt usor sub norme, ne asteptam la temperaturi ceva mai mici - ianuarie si februarie sunt foarte apropiate de norme, dar asta nu inseamna ca nu vom avea o saptamana, zece zile dintr-o luna cu temperaturi de -15, -20 de grade. Atunci cand avem o informatie ca in luna ianuarie sunt temperaturi apropiate de norma, adica -3 grade in medie in Romania, nu ne asteptam la o iarna care sa ne duca la o medie de -10 grade si care sa fie o iarna iesita din comun", a adaugat directorul ANM.