Cum pune Ministerul Educatiei romanii pe fuga: Cosmarul echivalarii studiilor pentru un licean intors din SUA

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Duminică, 20 octombrie 2013, 22:55 Actualitate | Esenţial


Educatia in Romania
Foto: Agerpres
Reprezentantii Ministerului Educatiei "ne-au spus sa nu ne facem griji, mai ales ca elevul este de nota A si de top in testele nationale din USA!" Asigurarile ministerului au stat la baza deciziei unei familii de romani de a se intoarce in Romania, dupa 13 ani de locuit in Statele Unite ale Americii. Familia voia sa stie cum i se vor echivala studiile baiatului care a terminat clasa a IX-a. "Copilul va avea de trecut un test de limba si eventual o diferenta-doua", le-au spus cei de la MEN. Pe 4 octombrie aveau sa afle ca in termen de 60 de zile copilul trebuia sa sustina examene de Limba si literatura romana pentru toate clasele si examen de Istorie de clasa a VIII-a.
 • "Inca stau si ma intreb cum isi imagineaza cineva ca un copil care a studiat pana in clasa a IX-a (inclusiv) intr-o limba straina este capabil ca in 60 zile sa sustina examene la limba si LITERATURA Romana din toate clasele?", intreaba tatal intr-o scrisoare trimisa HotNews.ro. Dupa o luna de "agonie", familia a luat decizia de a se intoarce in Statele Unite ale Americii

Citeste pe larg povestea familiei puse pe fuga de procedura Ministerului Educatiei de echivalare a studiilor:

"Dorinta noastra este sa ramanem anonimi si sa nu uitam scopul principal al acestui articol, si anume ca alti romani sa nu pateasca sau sa treaca printr-o experienta similara.

Acum 13 ani mi-am convins sotia sa plecam in USA sa vedem si noi lumea mare si sa ne largim putin orizonturile. Nu face subiectul problemei, dar ca sa nu credeti ca ne-am intors de la ceva rau, va voi spune ca am avut o perioada relativ dificila de inceput, insa dupa obtinerea green-cardului lucrurile au inceput sa se aseze pe un fagas normal si nu am avut motive sa ne plangem in ceea ce priveste integrarea in societate. Baiatul avea 3 ani cand am plecat. Eu sunt analyst developer in domeniul IT, iar sotia care nu a vorbit limba engleza cand am ajuns acolo(!), este astazi supervizor la cabinetul Revenue Auditors - Motor Fuel and Taxes pentru statul Kentucky. Ca o "lauda" as vrea sa mentionez ca in ultimii 2 ani am fost antrenorul echipei de tennis baieti de la liceul unde a invatat fiul meu. Am facut-o din placere si nu pentru un extra-salariu, mi-a placut mult sa lucrez cu copiii, desi nu sunt cadru didactic. La plecare, aproape in fiecare seara am fost invitati la cina de prieteni si au fost si lacrimi cauzate de despartire. Ne-a fost neasteptat de greu sa plecam...
 
In ultimii ani am venit in fiecare vara in vacanta in Romania si copilului i-a placut mult aici, a decis sa amane tentatia de a obtine permisul de conducere (16 ani in US) si de a avea masina lui, sotia si-a dorit mereu sa revina, eu am vrut sa-i vad si mai fericiti asa ca ne-am hotarat sa facem pasul.

Copilul a terminat clasa a IX-a si inca de la sfarsitul anului trecut sotia incepuse sa se intereseze care sunt conditiile in care se poate integra in scoala publica romaneasca. Evident, am luat numerele de telefon de pe web (http://www.cnred.edu.ro/#Clasele-IX-XII) si am incercat sa sunam: "linie telefonica deranjata temporar". V-as sugera sa incepeti investigatia incercand sa sunati la aceste numere astazi, dupa aproape un an de zile! Nu am renuntat, am sunat la relatii cu publicul si am cerut sa vorbim cu cineva de la echivalari careia i-am explicat situatia noastra si ne-a spus sa venim ca totul se rezolva odata ajunsi aici, eventual copilul va avea de trecut un test de limba si eventual o diferenta - doua (sic!).
 
Procedura este urmatoarea: trebuie venit in tara, gasit un liceu care sa accepte elevul in clasa dorita (si trebuie sa-l accepte conform legii), primit aprobarea de la director, apoi se merge la Inspectoratul Judetean si se depune dosarul cu cererea pentru echivalarea studiilor care se trimite la Bucuresti la Ministerul Educatiei si Cercetarii si se asteapta rezultatul. Am avut un dosar gros cu tot ce a facut baiatul acolo incepand din clasa a 2-a, inclusiv toate rezultatele la testele nationale.

Nu mi-a placut faptul ca trebuie sa ajung aici pentru a afla daca copilul meu va continua in clasa a X-a sau va fi dat inapoi 1-2 clase cum mai auzisem ca se intampla, dar de la Minister ne-au spus sa nu ne facem astfel de griji, mai ales ca elevul este de nota A si de top in testele nationale din USA! Am mai studiat si noi legile invatamantului pe net incercand sa aflam cat de multe putem, apoi am facut pasul. In legi am gasit lucruri promitatoare, cum elevii straini (sau ai unor cetateni romani cu domiciliul in strainatate), vor urma si/sau sustine un curs de limba, vor fi ajutati de profesori pentru a ajunge la nivelul cerut...

Ar mai fi de mentionat ca in toti acesti ani petrecuti in USA, acasa am vorbit numai romaneste pentru ca copilul sa stie limba, si intr-o conversatie uzuala se descurca excelent cu inerente dezacorduri sau mici greseli gramaticale.
 
Am sosit spre sfarsitul lui august, din trei licee alese doua ne-au dat aprobarea aproape pe loc, am ales unul si deja pe 3 septembrie aveam dosarul depus la Inspectoratul Scolar Judetean.

A inceput scoala, a fost scos din prima zi la tabla la matematica pentru a vedea copiii cat stiu cei din USA, apoi au inceput testele de inceput de an. Pentru a incerca sa limitam astfel de frustrari pe viitor, ne-am dus la scoala si am vorbit cu profesorii sa-i rugam sa ii dea ceva timp pentru acomodare si am gasit intelegere din partea majoritatii.

In primele zile, copilul a venit cu notite luate in Limba Romana (80%, restul in engleza) si noi am fost placut impresionati avand in vedere ca el a scris foarte putin in limba materna. Dupa aproape o saptamana, notitele erau integral in limba romana si aproape corecte din punct de vedere gramatical, si am fost foarte bucurosi. Evident la matematica, fizica, chimie, biologie noii termeni ii dadeau batai de cap (si noua), dar a inteles ca trebuie sa petreaca mai mult timp pentru a invata.

Sotia a renuntat sa-si mai caute un job doar pentru a ajuta copilul sa se integreze mai repede si mai usor. Va rog sa ma credeti ca nu este usor ca la peste 40 de ani sa rezolvi si sa explici exercitii de matematica de clasa a X-a :) Si meditatiile ajuta! Ce vreau sa subliniez este ca desi e greu, nu ne parea imposibil, copiii prind si se adapteaza repede.
 
Pe 4 octombrie primim pe email adresa de la Ministerul Educatiei Nationale, urmand ca in 5 zile sa ajunga si la Liceu (Iasi), o citesc si raman mut! Primele 3 intrebari care mi-au venit in minte: in baza carei legi s-a luat aceasta decizie, pana cand trebuie sustinute diferentele si ce se intampla daca nu promoveaza?Apoi am inceput sa intrebam in stanga si in dreapta, dar raspunsurile ar trebui sa le primim de la liceu avand in vedere ca la Ministerul Educatiei Nationale (MEN) nu putem suna si intreba pentru lamuriri suplimentare. Nici cei de la ISJ Iasi nu pot suna :)

La cateva zile dupa ce si liceul a primit adresa MEN, am primit si noi raspunsurile de la conducerea sa: conform regulamentului de functionare interna si conform deciziei MEN, elevul trebuie sa sustina aceste examene in termen de 60 zile de la intrarea in tara (dar ei au fost "draguti" si au mutat la 15 Septembrie) si va trebui sa sustina cate o teza pentru fiecare an de studiu. Practic in momentul in care am primit informatia, din cele 60 de zile au mai ramas numai 32 de zile.

Intreband care este tematica pentru aceste examene ni s-a spus ca putem gasi programa scolara pe site, in timp ce alte persoane ne-au spus ca este sarcina scolii sa il pregateasca in prealabil.

Tot conform regulamentului, daca nu promoveaza la doua examene va fi mutat o clasa mai jos, daca nu promoveaza un examen are dreptul doar la o reexaminare si daca nu trece iar va fi mutat la o clasa inferioara, si aici incepe si mai interesant in regulament (am primit si noi o copie spre studiu): odata mutat intr-o clasa inferioara procesul de evaluare se reia!?! Probabil pana ajunge in clasa I... caci nu se specifica.

Nu, nu este din Kafka sau un proiect ciclic software, este din Regulamentul de organizare si functionare al unitatilor de invatamant preuniversitar emis in 2005, art 69 (alin 1, 3, 4, 5). Dar, ca o paranteza, aliniatul 8 din acelasi articol specifica, citez: "Elevilor straini (..., cetateni romani cu domiciliul in strainatate, ...) li se aplica precizarile MEdC privind scolarizarea elevilor straini in invatamantul preuniversitar din Romania" - de ce nu a fost incadrat aici?
 
Inca stau si ma intreb cum isi imagineaza cineva ca un copil care a studiat pana in clasa a IX-a (inclusiv) intr-o limba straina este capabil ca in 60 zile sa sustina examene la limba si LITERATURA Romana din toate clasele? Eu consider ca este ABSURD! Au mai fost persoane care ne-au spus ca sa nu ne fie frica, ca o fi o "formalitate" daca ne intelegem cu profesorii...? Deci o problema se poate rezolva in trei feluri: CORECT, INCORECT si ROMANESTE!? Imi cer scuze, dar imi este greu sa ma abtin cand ma gandesc la asta, iar sotia mea a plans zile intregi de suparare.

Ca sa nu va mai spun ca fiind in audienta la ISJ am constatat ca nimeni nu stie ce trebuie facut, numeni nu stie care sunt conditiile de executie a hotararii Ministerului Educatiei Nationale, ba chiar sefa ne-a spus ca sa nu ne facem griji ca asa vin toate aprobarile de la MEN!? Pai daca este asa, atunci de ce le mai trimitem noi acolo? Ca sa primim inapoi o foaie de hartie pe care stim ce o sa fie scris anterior? Care este rolul MEN si ISJ atunci? Ca eu sa primesc foi acoperite de stampile si semnaturi sau ca educatia copiilor nostri sa fie imbunatatita si sa se doreasca bunul interes al copiilor? De ce nu se transfera autoritatea la ISJ locale daca este stiut ca MEN nu face decat sa trimita inapoi o hartie stampilata?
 
Am facut o contestatie, dar nu cred ca vom mai fi aici ca sa primim un raspuns pentru ca devin realist si ma intreb: "care sunt sansele ca MEN sa admita ca a facut o greseala in ceea ce ne priveste?" sau mai degraba ma astept ca ne vor servi o interpretare a legii care justifica decizia lor intiala.

Incerc sa concluzionez ce greseli am facut noi:
 • trebuia sa cerem (in scris?) care este procedura completa de reintegrare in sistemul scolar a unui elev strain (cetateni romani cu domiciliul in strainatate), de preferat inainte de a face pasul;
 • cand am depus cererea de evaluare catre Ministerul Educatiei ar fi trebuit sa specificam legile/procedurile care sa fie avute in vedere in procesul de echivalare;
 • sa nu alegem un liceu "cu pretentie" pentru copil...? Si asta pentru ca de multe ori am fost chestionati: "o sa reziste?" sau "daca ar fi fost la un liceu mai slab..." si acum ma intreb unde este rolul scolii in formarea si decoperirea potentialului copiilor si in pregatirea lor pentru societatea de maine (va rog sa cititi pentru referinta ce spune in Art.2 din Legea Educatiei Nationale).
Demarasem toate procedurile legale de repatriere pentru a fi scutiti de plata vamii si TVA, containerul nostru cu lucruri personale este in port, dar de ce sa-l mai descarcam? Ca atare am decis de comun acord sa incercam sa minimalizam efectele greselii si sa ne facem bagajele si sa ne suim in avion cat mai repede.
 
Ne doare sufletul sa spunem ca acolo, printre straini, am gasit mai multa intelegere si ne-am simtit ca acasa. A fost o lectie usturatoare si costisitoare, dar macar am invatat ca nu trebuie sa ne mai uitam inapoi. O sa ramanem in continuare patrioti asa cum am fost si pana acum, vom veni in vacanta, Romania este o tara frumoasa, a avut, are si va avea oameni minunati, dar noi am avut un mare ghinion sa nu-i intalnim tocmai astazi cand am avut mai mare nevoie de ei.

P.S. Cred ca o sa incercam realizarea unui fond pe care sa-l donam Ministerului Educatiei cu scopul de a-si repune in functie liniile telefonice".

HotNews.ro a transmis o solicitare Ministerului Educatiei Nationale in care a cerut raspunsuri la intrebarile parintilor. Pana la ora publicarii acestui articol, Ministerul nu a oferit un raspuns.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25060 vizualizari

 • +55 (59 voturi)    
  In absolut toate ministerele (Duminică, 20 octombrie 2013, 23:32)

  rov [utilizator]

  Este o imensa cloaca de incompetenti si angajati din recomandare in familie. 90 % nu ar avea ce cauta, sunt LEST...
  Doar cu o revolutie mai putem scapa de astia care paraziteaza si tin pe loc Romania.
  • -46 (46 voturi)    
   Familia asta traia pe ajutor social (Luni, 21 octombrie 2013, 5:04)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui rov

   Daca s-au intors in Romania inseamna ca familia in cauza traia de multi ani pe ajutor social adica la periferia societatii americane.
   • +19 (19 voturi)    
    bre, miticule (Luni, 21 octombrie 2013, 10:49)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    in sua nu sunt ajutoare sociale din care poti trai.
    se dau numai bonuri de masa, de catre usda, ministerul agriculturii si alimentatiei, pentru familii cu venituri sub un anumit nivel.
    se mai dau locuinte in blocuri de apartamente ale oraselor, tot pe baza de venit, familii cu venit sub un anumit nivel. un fel de anl dn ro.
    iar, in state ca texas, florida, nu se da aproape nimic, numai programul federal de food stamps/bonuri pentru alimente.
    bani n'am auzit sa se dea.
    mai sunt ajutoare/reduceri si gratuitati medicale pentru familiile cu venituri limitate, la spitalele si clinicile comunitare, adica, ale primariilor.
    acolo unde exista ele.
    federal este programul Medicaid, card cu care ain niste gratuitati medicale.
    nu poti trai pe ajutoare sociale.
    sunt unii... smcheri, care lucreaza la negru, declara venituri mici si obtin niste ajutoare, fie medicale, fie food stamps.

    pentru copiii din familii cu venituri mici, se da pranz gratuit la scoala.
    scolile, toate, servesc pranzul contra unui cost destul de mic.

    in ro, mai nasol este cu echivalarea studiilor universitare, unde este un adevarat calvaar. unele diplomme nu sunt recunoscute pe motiv ca noi nu avem discipliana asta in univ. noastre.

    pentru copiii din alte tzari, cazul invers celui de sus, ce se transfera in America, nu se cere decat o adeverinta de la scoala urmata, in care sa se specific cati ani de scoala ai urmat, si o fisa cu vaccinarile.
    copilul este testat ca nivel de engleza si pus in niste clase speciale, pentru un an de zile, timp in care se acomodeaza sistemului American.
    dar, fara sa piarda an de scoala.

    la terminarea liceului, daca ai trecut toate disciplinele din program, primesti diploma de absolvire, high school diploma

    pentru admitere la facultati, se da un test national, admiterea facandu'se pe baza punctajului la acest test-SAT.
    universitatile cu pretentii, mai pot organiza teste suplimentare si primesc inscrieri numai cu punctaje marei.
  • -34 (40 voturi)    
   Foarte dubios articol - familia este anonima (Luni, 21 octombrie 2013, 5:39)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui rov

   In spatele acestor articole cu personaje anonime se pot ascude povesti insuficient documentate de ziaristi si care au ca scop aruncarea cu noroi in invatamintul romanesc.

   Nimeni nu crede in adevarurile unei povesti imposibil de verificat. Fara nume, cu anonimi, articolele nu au nici o valoare, putind fi creatia fictiva a ziaristului sau transpunerea in jurnal a unei scrisori primite de la o persoana anonima care ascunde adevarul sau il deformeaza puternic.

   Trebuie date nume. Fara nume nu crede nimeni nimic.
   • +29 (29 voturi)    
    aberezi (Luni, 21 octombrie 2013, 10:42)

    andimi [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    tu chiar crezi ca cineva nu avea ce face decit sa scrie pe Hotnews acest caz, avind ca obiectiv sa arunce cu noroi in exceptionalul minister al educatiei? Doamne, ce oameni avem, inteleg foarte bine de ce acesti oameni nu vor sa mai vina in Romania! Nici nu ati citit articolul, aberati cum ca acestia vin de la ajutor social din SUA! Sau poate lucrati chiar la ministerul problema!
   • +7 (7 voturi)    
    abererzi (Luni, 21 octombrie 2013, 16:49)

    dorian65 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Aceasi poveste o pot confirma cu fata fratelui meu cand a vrut sa se intorca din Spania acum 4 ani cand terminase cl a 8a.
    I s-a spus ca nu poate fi inscrisa decat in clasa a 6a.
  • +15 (15 voturi)    
   nu in acel minister (Luni, 21 octombrie 2013, 11:51)

   barbatdetreaba55 [utilizator] i-a raspuns lui rov

   a fost angajata, ca rasplata, fica grevistei de la latrine? ce nivel sa fie acolo, atunci?
   • 0 (0 voturi)    
    Sper ca acolo, atunci sa fie (Marţi, 22 octombrie 2013, 23:32)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui barbatdetreaba55

    un nivel mai bun decat cel care a facut posibil sa apara in commentul tau, acest 'fica". Dar e doar o speranta!
  • +5 (5 voturi)    
   nu doar in ministere ci si in toate universitatile (Luni, 21 octombrie 2013, 16:06)

   warchild [utilizator] i-a raspuns lui rov

   stiu una la care s-a organizat un flagrant si un prof a zis ca poate oferi lucrari de master contra unei sume de 2500 de euro, in care in departamente diferite sunt angajati tatal, mama, copii, tatal si mama s-au cunoscut prin intermediul bunicului si el angajat tot acolo. In asemenea universitati din romania calitatea educatiei este o problema majora.
 • +11 (23 voturi)    
  responsabilitatea individuala (Duminică, 20 octombrie 2013, 23:32)

  Un Anarhist Moderat [anonim]

  ne-am invatat sa plasam responsabilitatea pe seama institutiilor, a legilor, a normelor care ne "condimenteaza" viata de zi cu zi... de fapt suntem incontinu dresati in acest sens... uitam astfel usor ca in spatele fiecarei asemenea notiuni sunt oameni... spunem ca justitia nu merge in loc sa aratam cu degetul, individual, spre fiecare dintre jigodiile care fac de ras sistemul judiciar... nu "Ministerul Educatiei" pune romanii pe fuga... ci un nenorocit de functionar... fie din categoria celor "mici" care te plimba din ghiseu in ghiseu pe banii, timpul si nervii tai doar ca sa se simta el important (la propriu si la figurat)... fie din categoria celor "mari" care fie sunt incapabili fie sunt neinteresati sa faca institutia sa functioneze corespunzator... in ambele cazuri trebuie individualizat personajul... nu ministerul ci dl/dna X trebuie facut responsabil PERSONAL de problema respectiva... pe toate caile si cu orice mijloace... pun pariu ca dupa cateva astfel de "incidente" lucrurile s-ar imbunatati considerabil... aviz amatorilor!!!
 • +37 (43 voturi)    
  Cunosc... (Duminică, 20 octombrie 2013, 23:50)

  Bunicutza [utilizator]

  Orice iesire in afara Romaniei in orice alt sistem de invatamant se taxeaza cam la fel.
  Copilul unei cunostinte a studiat cu bursa Erasmus un an la o universitate franceza, iar la intoarcere a avut de echivalat o multime de materii, pentru care a trebuit sa dea o multime de examene, asta in ciuda faptului ca acumulase cu varf si indesat numarul de credite necesar promovarii anului de studiu la universitatea franceza, care in mod normal ar trebui sa-i dea dreptul sa promoveze anul fara probleme in orice universitate din UE.
  • -17 (21 voturi)    
   Lasa-ma cu frantzujii (Luni, 21 octombrie 2013, 7:38)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Bunicutza

   Astia-s cei mai socialisti de pe pamant. Daca vrei grad de comparatie te uiti catre capitalisti, libertate individuala si sociala adevarata nu porcarii.
   • +13 (13 voturi)    
    pana una alta (Luni, 21 octombrie 2013, 14:00)

    alex00 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    invatamantul frantuzesc tot il bate la fund pe cel romanesc cu o mana legata la spate, asa ca sa lasam platitudinile astea care suna a struguri acrii ca pana cand nu vom admite problema nu vom putea gasi rezolvarile
  • +13 (13 voturi)    
   cum se procedeaza intr-o tara civilizata? (Luni, 21 octombrie 2013, 8:21)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui Bunicutza

   Primesc copilul in clasa de virsta echivalenta cu cea de la care a plecat din Romania.
   Daca copilul are cunostinte avantate fata de clasa in care a fost inscris el poate fi mutat, la cererea parintilor, intr-o clasa superioara.
   In cazul in care copilul nu cunoaste limba atunci este posibil sa mearga intr-o clasa mai mica si primeste suport (clase speciale ) pentru invatarea limbii.
   Elevul in final da aceleasi teste si examene ca oricare altul din acea tara .
   Fara documente aprobari si stampile .

   Acelasi lucru si pentru parintii copilului, nu li s-au cerut documentele de studii declarate in CV (diplomele).
   Primele 3 luni de angajare probatorie au spus mai mult decit diplomele pe hirtie.
   Angajatorul, privat intradevar, vede imediat frauda si vine urmarea fireasca si simpla, renuntarea la serviciile tale.
  • 0 (0 voturi)    
   mda, studenti eminenti (Luni, 21 octombrie 2013, 14:14)

   Ungigel [utilizator] i-a raspuns lui Bunicutza

   Ca fapt divers,
   In cadrul unui stagiu ERASMUS au loc mai multe proceduri referitoare la studii:
   Prima: Decanul facultatii de unde pleaca studentul semneaza o declaratie cum ca se obliga la recunoasterea si echivalarea studiilor facute.
   A Doua: Printre documentele ERASMUS, exista o foaie denumita "learning agreement" cu valoare de contract de studii in care se specifica materiile pe care studentul le va aborda pe perioada stagiului. Acea fila este semnata de 3 parti, student, facultatea/universitatea de unde pleaca, si facultatea/universitatea unde se duce. Acest contract se semneaza inaintea plecarii si toate 3 partile se obliga sa il respecte, si adica: Studentul pleaca sa faca niste studii, facultatea care il primeste se obliga sa ii asigure participarea, sa il examineze si in caz ca trece sa ii acorde creditele (mentionate pe document, minim 30/semestru), iar facultatea de unde pleaca se obliga sa recunoasca si sa echivaleze acele studii la intoarcerea in tara a studentului. In baza celor 2 documente enumerate anterior, facultatea nu are dreptul sa ceara examene suplimentare/echivalari. Din asta decurg doua situatii: 1 studentul respectiv e mincinos si nu a respectat obligatiile asumate in learning agreement, fiind nevoit sa redea examenele ( picate in Franta) in tara. 2 studentul este prost, si a fost prostit de o facultate abuziva...
   Un fost bursier ERASMUS.
   • 0 (0 voturi)    
    depinde de facultate (Vineri, 7 februarie 2014, 12:18)

    Take [utilizator] i-a raspuns lui Ungigel

    nu mai face pe interesantul, caci NU toate facultatile fac acest contract de studii (exemplu, facultatile de medicina)
 • +28 (32 voturi)    
  o recomandare (Duminică, 20 octombrie 2013, 23:50)

  Vlad-I [utilizator]

  Sa cititi cartea istoricului Lucian Boia "De ce este romania altfel"


  Parerea mea este ca exista un fenomen de parasirea a creierelor si a oamenilor instruiti din societatile primitive. Vezi cazul tiganilor, cand indivizii de aceasta etnie se educa fug de ea, grupul ramanand mereu fara indivizii de valoare.

  Toti romanii spunem sus si tare ca aveam mult profesori universitari si cercetatori in USA si alte parti ale lumii, deasemenea la google si microsoft , dar in realitate mii de asfel de indivizi nu dau nici un semn de viata.

  Hai, spuneti un singur om cu greutate plecat in america care s-a intros in tara sa faca politica, cum nici macar 1 la 100 de mii ?
  • +21 (25 voturi)    
   Ce inseamna... (Luni, 21 octombrie 2013, 4:35)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   ..."cu greutate"? Adica sa ajunga senator american si sa se intoarca in tara sa pateasca la fel ca si Ratiu? Sau ca Funeriu? Sau ce vrei sa spui?

   Inca sunt multi in tara care considera ca cei ramasi s-au sacrificat alegand sa ramana in tara, pe cand cei plecati si-au bagat picioarele in tara si ca nu au ce sa mai caute prin tara.
   • +8 (16 voturi)    
    Nu (Luni, 21 octombrie 2013, 7:41)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Cei plecati isi vad doar de treaba lor, de familii, de copii, de rate, etc etc...nu mai au treaba cu borfashii din tara si cu toata tiganimea aferenta.
   • +13 (15 voturi)    
    mai elocvent (Luni, 21 octombrie 2013, 10:58)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    este cazul serban, regizorul professor la nyu, care intors in tzara, imediat dupa rev. n'a primit nici macar o locuinta, mai erau icralurile, era vestit, studiase si luase diploma in ro.
    a fost marginalizat de mafia din teatrele romanesti, in care, senatori ca diaconu fac legea.
    a plecat inapoi la ny, regizeaza spectacole importante si preda la columbia univ. si nyu, scoli de elita.
    ba, si cei ce nu plecasera inainte de lovirutie, dar f. capabili, au profitat si au plecat care incotro.
  • +20 (22 voturi)    
   s-a intors sa faca politica (Luni, 21 octombrie 2013, 6:18)

   gigimargot [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   nu a plecat in Amerca, insa are probitate stiintifica si morala cat sute de romani realizati afara, a intrat in politica si este in continuare respins si denigrat, pentru ca a vrut sa schimbe in bine educatia romaneasca:
   http://ro.wikipedia.org/wiki/Daniel_Funeriu
  • +8 (10 voturi)    
   Daniel Funeriu (Luni, 21 octombrie 2013, 9:53)

   not_you [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   Daniel Funeriu
   Daniel Funeriu
   Daniel Funeriu
   .
   .
   .
   Daniel Funeriu
   • -12 (14 voturi)    
    Corect ar fi fost sa adaugi: (Luni, 21 octombrie 2013, 11:38)

    GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui not_you

    - om de stiinta ratat;
    - ministru al educatiei ratat;
    - politician ratat!
    A fost in fruntea MECTS in succesivele guverne Boc si "a reusit" contraperformanta sa nu se aloce educatiei cei 6% din PIB prevazuti de lege si ra "taie" cu 40% veniturile angajatilor din educatie!
    A "produs" o lege - "Legea Funeriu" - adoptata prin asumarea raspunderii, dar a trebuit sa o "blocheze" la scurt timp dupa publicare pentru ca "uitase" sa "produca" si metodologiile de aplicare sectoriale, care ar fi necesitat cateva zeci de HG-uri pentru implementare! Legea a produs si inca mai produce efecte perverse si acum se afla, de drept, in moarte clinica!
    Asta-i una!
    In legatura cu povestea romanilor care pasamite ar fi vrut sa se intoarca din SUA in Romania si nu au putut din cauza cererilor "exagerate" ale Ministerului Educatiei in legatura cu echivalarea studiilor, mi se pare o "facatura" da capo al fine!
    1. - elevul in cauza a facut 9 ani de scoala in sistemul de invatamant american, care este total diferit de cel romanesc;
    2. - stiu foarte bine despre ce vorbesc, sunt profesor, am fost acolo, sotia, castigatoare a unei burse Fulbright, a predat limba engleza la un faimos liceu privat din Housto, Texas, iar fiica noastra a facut clasa intaia la o scoala publica din cartierul unde am locuit;
    3. - iata orarul saptamanal al unei clase de a-VIII-a la care sotia a fost si diriginta: program 7:30-15:30; acelasi orar in fiecare zi, cinci zile pe saptamana; OBIECTE DE STUDIU: lb. engleza(literatura, gramatica, teorie literara), matematica, istorie, stiinte(modulede fizica, biologie, chimie, astronomie, geologie, la alegere), ed. fizica, ed. artistica, ed. plastica. Orele sunt de 35 de minute si pauza de 5 minute! In intervalul de timp mentionat sunt incluse si cele 40 de minute(lunch time) in care se serveste masa la "cafeteria" scolii!
    CONCLUZIE: Faptul ca i s-a cerut elevului sa dea diferenta la LIMBA ROMANA si ISTORIA ROMANILOR dupa 60 de zile de la inceperea anului scolar este corect!
    • -2 (4 voturi)    
     ADENDA! (Luni, 21 octombrie 2013, 12:28)

     GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui GRANDFATHER

     Dupa 305 zile(un an scolar) ne-am intors in Romania! Fiica noastra absolvise clasa intaia cu "A level", dar nu am incercat sa "echivalam" ceva si s-o inscriem in clasa a doua! Am inscris-o din nou in clasa intaia si am fost extraordinar de multumiti si recunoscatori lui Miss Kimberly Tadross, invatatoarea de la "Poe Elementary School" din Houston, pentru ca a invatat-o pe fiica noastra limba engleza(cu accent texan!), cat nu ar fi invatat in Romania in zece ani! In vara s-au implinit zece ani de la revenirea noasta, fiica noastra e acum in clasa a zecea bilingv romana-engleza si desi si-a pierdut accentul texan, vorbeste foarte foarte bine limba engleza si a inceput sa se pregateasca pentru sustinerea testului Cambridge! How'd !!
    • +6 (10 voturi)    
     m-ati lamurit de la Funeriu - un ratat. Si totusi (Luni, 21 octombrie 2013, 12:47)

     Radu_B [utilizator] i-a raspuns lui GRANDFATHER

     explicati-ne si noua vreo doua lucruri:
     - daca, teoretic sau din greseala, vreun german vine in RO sa faca facultatea e perfect normal sa-l ascultam la "Puiul" sau la "Toma Alimos" ? Si daca nu stie comentariul la vreun examen de limba si literatura romana I-XII il picam si-l bagam in clasa respectiva sa repete (clasa a II-a sa zicem, pentru ca sa-i intre bine-n cap "Puiul" de Al. Bratescu Voinesti) ??!
     Atentie, MEN nu a cerut sa stie Limba Romana, ci sa dea EXAMEN la limba si literatura romana TOATE CLASELE.
     - inteleg ca sunteti un fin cunoscator al sistemului de educatie american. Care inteleg ca nu-i bun. Dar daca venea din Elvetia, ar fi trebuit sa fie alte diferente de dat ? Nu ar trebui cumva sa fie aplicata o abordare unitara, bazata pe armonizarea sistemului romanesc la standardele internationale ? Stiti cumva cine a inceput chestia asta ? D-nul Funeriu, prin LEN. Stiti cine a introdus standarde unitare pentru invatamantul universitar ? Dar principiul potrivit caruia finantarea urmeaza elevul ? Dar ... etc.

     Imi racesc gura de pomana, daca Funeriu n-a facut rost de mai multi bani la buget si sa dea mai multi bani la profesori, si sa fie mai multi bani si mai multi profesori si multe termopane la scoli si ... etc, concluzia e ca e un ratat. Succes = multi bani, dar musai invers proportional cu performanta (promovabilitatea sub 50%, analfabetism atat printre elevi cat si printre profesori, etc.)

     A, si sa nu uit, e clasa intai, nu clasa intaia, dom' profesor !
     • -2 (4 voturi)    
      Va multumesc pentru erata! (Luni, 21 octombrie 2013, 13:46)

      GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui Radu_B

      Dar problema ramane! Cei care doresc o recunoastere a studiilor(incomplete) facute in strainatate si o continuare a studiilor intr-o scoala romaneasca, trebuie sa sustina un minim examen de "echivalare" la LIMBA ROMANA si ISTORIA ROMANILOR! Sute, poate chiar mii de copii romani reveniti in tara au sustinut acest examen si nimeni nu a protestat si nici presa nu s-a "inflamat"!
      Ati inteles gresit! Sistemul de invatamant America este bun in America! "Filozofia" lor educationala are la baza progmatismul si utilitarismul si poate fi rezumata astfel: "sa le dam elevilor ceea ce si cat trebuie, poate le foloseste la ceva!"
      Sistemul de invatamant romanesc merge(inca) pe "formula": "Sa le dam mult, poate ramane ceva!" EXEMPLU: In Romania elevii de clasa a-VIII-a au 16 obiecte in catalog!
      Tinerii din strainatate, care doresc sa-si faca studiile superioare la univeritatile din Romania, trebuie sa faca un an pregatitor in care invata limba romana si nu numai! E simplu, legal si corect!
     • +1 (5 voturi)    
      re funeriu (Luni, 21 octombrie 2013, 15:00)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Radu_B

      a obtinut cat se putea obtine.
      poate in bugetul in exercitiu, elaborate de capetele destepte si cinstite, o fi mai mult alocat.
      d'aia n'au putut pregati scolile la timp pentru anul nou scolar.
      sa nu veniti cu strambe, ca anul scolar trecut au fost tot ei la viktoria. adica, tot dr. viorel ghillimel.
      cine este acum la invatzamant, habar n'am ca sta ascuns.
      funeriu iesea si explica.
      a vrut invatatori bine pregatiti, abramburica a taiat programul de calificare superioara a institutorilor.

      ref. transferal elevului respectiv, fiind cu scoala in curs, clasa a noua, deci pe la mijlocul liceului, este anormal sa I se ceara
      60 de zile pentru dat diferentele.
      cred ca normal trebuia sa I se dea timp sa recupereze material de lb. romana si istoria romaniei pana la sfarsitul liceului, caci tot ar fi dat bac din toata materia.
      ce au vrut tontii de la ministerul educatiei este un non sens..
      repet, mai avea clasele x-xII, trei ani de studio, timp sufficient sa ajunga cu materia la zi.. iar testul era insasi examenul de bac.\

      prostia romaneasca, proverbiala, demna de anton pann.

      dom' professor a zis correct, clasa inataia.
      in lb. romana se face acordul.
      nu zici clasa doi, nici clasa al doilea.
      clasa intaia, clasa a doua, etc.
      o clasa, doua clase, genul feminin.
      • +2 (2 voturi)    
       corect (Luni, 21 octombrie 2013, 17:33)

       Radu_B [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

       In lb. romana era incorect sa spui clasa intaia pana nu demult (tocmai am descoperit ca s-a modificat regula, my bad).

       Odată cu DOOM2 (2010) s-a schimbat regula, iar în prezent:

       "Normele actuale acceptă la femininul nearticulat al numeralului ordinal întâi postpus substantivului și forma întâia: clasa întâi/întâia."

       Așadar, în acest moment poti să spui și clasa întâi, dar și clasa întâia, fără să gresesti.

       Ai dreptate, dom' profesor a folosit corect, l-a salvat DOOM2 :-) !
     • -2 (4 voturi)    
      Hmmm, Daca neamtu' vine sa (Luni, 21 octombrie 2013, 15:05)

      dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Radu_B

      faca facultatea de filologie sau limba si literatura romana principal cu vreo alta limba secundar, cu siguranta. Daca vine la liceu, dupa ce s-a dat admiterea intr-a 9-a, pe baza de testare, da, fireste, daca astea sunt in programa scolara. Daca va da bacul in Romania, da, neamu' trebuie sa stie Toma Alimos, daca e parte din programa. Asta daca vrea sa absolve, daca nu vrea sa absolve, nu e nici o problema, poate sa nu stie nimic. Aici insa, chestia anapoda a fost modul defectuos in care au primit informatiile si faptul ca solutia oficiala data a fost absurda, total improprie: 1. ar fi trebuit sa fie instiinati cu toate detaliile inainte, ca sa decida in cunostinta de cauza; 2. raspunsul oficial este eronat - legea prevede la par. 8, alta solutie, cea care se potriveste exact situatiei; 3. chiar daca solutia corecta exista, factorii de decizie nu pot fi accesati pentru a rezolva normal situatia, din cauza procedurilor birocratice excesive, incetatenite, fragmentate si fara relevanta, prin care sunt pusi aplicantii sa treaca.KAAAAAFKKKKAAA!
      Altfel, Funeriu a fost un ministru slab, ciudat pizmas si ineficient, care mai mult a incurcat decat a descurcat si, foarte grav, a sprijinit pauperizarea generala a cadrelor didactice din ciclul primar si secundar si asta face ca domeniul sa se deprofesionalizeze. Funeriu sucks!
      • 0 (0 voturi)    
       cine este acum (Luni, 21 octombrie 2013, 20:52)

       nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui dbdb

       ministrul invatzamantului, si ce a facut de cand este ministru, pentru imbunatatirea sistemului de invatzamant in ro.
       camerele si strictetea supravegherii la bac a fost inceputa de funeriu, este urmata. calificarea superioara a invatatrorilor aflati pe post, cu experienta, a fost intrerupta, spe a nu le fi marite lefurile.
       scolile tot neterminate, cu grupuri sanitare improprii, desi sunt in locuri cu primari traditionali pesedei.
       care'i progresul usl'amic ?

       cat a alocat usl, pentru invatamant, in bugetul in exercitiu ?

       si ultima intrebare, neformala, cine este acum ministrul infatzamantului ca fura cativa de la descalecarea celui mai cinstit govern.
       de pop si katerinca aburescu, cei doi salvatori ai plagiatorului, stiu.
       dara acum, cine este ministru ?
       • -1 (3 voturi)    
        Nashule! (Luni, 21 octombrie 2013, 23:47)

        dbdb [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

        Exact ca asta ti-a pornit-o Funeriu: a dat tare in profesorime, ca sa ii sperie si sa-i faca sa fie jenati sa-si ceara drepturile, dupa ce au fost cobai de sacrificiu prin taierea tuturor sporurilor si inca a 25% din salarii si dupa ce, cu 1 an inainte, Basescu le promisese dublarea salariilor! Si asta a fost pusa la cale exact cu Basescu, care tocmai se "sucise" si le batea obrazul profesorilor, ca muncesc putin si au si vacanta, de ce vor bani mai multi? Funeriu a dat senzatia ca vai, ce reforma va face el, ca elevii sunt prost pregatiti, si, ca sa scoata asta in evidenta, le-a trantit un bac nediferentiat la toti, fara sa tina cont de ce fel de liceu au absolvit, si de un nivel mult peste medie, cum nu ar trebui sa fie un bac! macar asta de acum a facut bac diferentiat. Dar ce sa stii tu?
        • +1 (3 voturi)    
         si zi asa, bac (ne)diferentiat bagat de Funeriu... (Marţi, 22 octombrie 2013, 1:16)

         Radu_B [utilizator] i-a raspuns lui dbdb

         si "cu nivel mult peste medie, cum nu ar trebui sa fie un bac" ...

         Hahahahhahahaaaaa .... :-)))) Hai zi, picasi bacu, nu te-ai descurcat la fractii, si acu e de vina "boul" ala de Funeriu. No, ce l-o fi pus pe el sa-si dea doctorat si etc, noi aici suntem la pus diploma la dosar de angajare, el vine acu sa ne bata obrazu cu frantuzisme si de-astia cu premiu Nobel....

         Nu-i problema, concetatene, gata, s-a rezolvat, poti sa fii acuma absolvent de liceu cu Bac gradu 3 (sau opt-doispe daca e nevoie), unde la gradu 3 e suficient sa stii sa citesti ceasul, ca sa te duci - masterand sau chiar doctorant fiind - la serviciu, unde vinzi ziare in statia de autobuz.

         Sa fii sanatos !
         • -1 (3 voturi)    
          Am luat bacul de mult de tot, (Marţi, 22 octombrie 2013, 17:05)

          dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Radu_B

          fireste din prima, fara spaga, fara sa copiez nici macar un cuvant si cu medie mare. Pe vremea mea, programa de liceu la materiile de bac era aceeasi pentru toate liceele, doar nr. de ore diferea de la liceu la liceu, dar nu dramatic, ca acum. Asa ca da, era normal ca examenul de bac sa fie acelasi pentru toti si sa mai stii ca examenul nu era de nivel de admitere la facultate, pentru niciuna dintre materiile de bac, adica examenul de lb. romana nu era ca de nivel de admitere la facultate, matematica la fel, etc.
          Bacul este un examen pentru multime, insa daca vrei sa testezi cunostintele viitorului student, dai admitere si vezi cat de bine stie omu' chimie si fizica, daca da la medicina, nu lb. romana si matematica. Dar ce avem noi aici? Un discurs complet incoerent si aiuristic al unui sustinator al lui Funeriu. Nici o surpriza pentru mine!
          • +2 (2 voturi)    
           @dbdb (Marţi, 22 octombrie 2013, 23:06)

           Radu_B [utilizator] i-a raspuns lui dbdb

           Bacul nu este pentru a testa cunostintele viitorului student (in primul rand nu TOTI trebuie sa devina studenti, capisci ;-) ?). Bacul este o testare de final, dupa 12 ani de scoala, unitara pentru toti cei care au trecut prin aceeasi programa. Si in RO e aceeasi programa, stabilita de MEN, pentru toate scolile, cu mici variatii. Diploma de Bac nu zice ca esti bun de facultate, ci ca ai facut 12 clase cu un anumit succes. Si nu trebuie sa ma crezi pe mine, asta e scopului Bac-ului oriunde in lume, si in Franta, si in Belgia, si in Statele Unite, etc.

           Examenul de Bac nu este la un "nivel mult peste medie". Cine spune asta ori n-a vazut macar subiectele, ori isi scuza vreun esec (propriu, al odraslei, etc.), ori e rau intentionat. Problema este ca foarte multi elevi sunt departe de a merita sa treaca clasa, dar'mite liceul. Asa s-a ajuns ca jumate sa se-mpiedice de un simplu examen de Bac.

           Tare mi-e ca-mi cam pierd timpul, dar macar am vrut sa va ofer argumente. Ati vazut macar subiectele de BAC din ultimii ani ? Ati citit macar LEN ? Sau sunteti un cantonat in ce-a vazut la TV, unde altii i-au spus ce si cum, toata reforma in educatie fiind redusa la ce-a zis Base si cum le-a taiat salariile profesorilor dupa ce le-a promis ca le dubleaza si cum i-a zis-o ala lu ala si cum l-au dat in vileag pe celalalt ca n-are Bac si cu invatatoarea Anghel si vita Kobe si ...

           Na, c-am obosit. Numa cand ma gandesc la tot circul ala ma deprim.

           Multa sanatate !
           • -1 (1 vot)    
            Merci, mi-ai servit unele (Miercuri, 23 octombrie 2013, 10:53)

            dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Radu_B

            dintre argumentele mele inapoi, dar bag seama ca ai o fractura de logica, ceva, ca eu n-am spus niciodata ca orice elev trebuie sa ajunga student, da' imi reprosezi asta, asa, cu degetul ridicat, capisci?! Deci bacul este o testare de final de ciclu scolar - ultimii 4 ani, cei de liceu, ca nu-ti reia materia din 1-8, decat in masura in care ea iti foloseste si acum ( probabil, artimetica la matematica). Programele au diferente, functie de tipul de "liceu" - stii deci asta - dar diferentele sunt MARI - difera semnificativ nr. ore si materia predata la curs - mai in detaliu, la cele de specilizarea urmata, si mai pe diagonala, la celelalte materii. Pai, e aceeasi sau are variatii? Dar daca are variatii, nu e normal sa se reflecte in subiectele de bac? Bac-ul diferentiat permite sa dai examene la materiile de baza pe care le-ai studiat in 4 ani de liceu. Nu vorbesc despre "bac-ul pentru cei care nu merg la facultate, dar sa aiba si ei un examen trecut, dupa 4 ani de scoala", adica de bacul profesional, presupun ca la asta te gandeai! Bacul profesional nu a intrat inca functiune.
            Subeictele de bac in anul in care a "actionat " Funeriu au fost grele; mai mult decat ar fi putut face linia mediana a absolventilor de liceu. Mai mult, tot aud asta cu supravegherea la bac; pai, da, Funeriu a introdus-o, dar in stilul lui: nu a fost obligatorie - verifica-ma, daca nu ma crezi, nu a fost facuta semnificativ - multe scoli aveau camerele video instalate DOAR pe holuri.
           • -1 (1 vot)    
            ...continuare... (Miercuri, 23 octombrie 2013, 11:01)

            dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Radu_B

            Asa ca au fost licee unde nu s-a facut supraveghere - f. interesant, chiar la anumite licee zis bune, care dau olimpici pe banda. Se stie si de ce.
            Am vazut subiectele la bac si am tangenta cu domeniul (citeste, discut acest subiect cu persoane semnificative din sistem - profi, elevi si parinti, de-aia vorbesc. Dar daca dvs. credeti ca se poate face calitate in invatamant, platindu-i penibil pe profesori, tinandu-i in subzistenta, eu nu cred asta. Mai mult, eu stiu ca nu e functional, nu da rezultate. mai mult, intregul sistem a fost viciat exact de reformele mimate, nu reale. Iar Funeriu a fost un ministru care doar a mimat reforma.
 • +42 (46 voturi)    
  tot doare (Duminică, 20 octombrie 2013, 23:51)

  toro [utilizator]

  1. Oamenii astia sunt naivi daca chiar cred ca dupa 13 ani de US se vor mai integrat vreodata in Romania. Mutatul lor este ceva normal din pdv al unui american dar este o prostie din pdv al unui roman. Ar trebui sa se gandeasca la asta si la motivele pentru care au plecat "in the first place".

  2. "totul se rezolva" ... CU PUTINA MITA! CU O MICA ATENTIE! CU UN MIC CIUBUC! - asta nu au inteles oamenii astia. Cand cineva in Romania iti zice "Se va rezolva" inseamna ca trebuie (1) sa dai banul sau (2) sa te pregratesti pentru o tzeapa.

  3. Simt o durere tampa citind articolul asta. Shi numai am energia sa ma revolt. Poate singurul lucru pe care il mai vreau este sa vad tara asta innecandu-se in propria voma.
  • -26 (32 voturi)    
   punctul 2. (Luni, 21 octombrie 2013, 1:49)

   cititoare [utilizator] i-a raspuns lui toro

   Nu neaparat. Cunosc familii care dupa multi ani afara si-au integrat copiii in scoli romanesti fara a da pic de mita. Asa sint unii parinti...Daca profesorii le zic ca fiul lor nu e la nivelul celorlalti copii, ei se fac foc si para si dau vina pe invatamint. Nu incearca sa vada daca lucrurile chiar stau asa si nici cum sa-l motiveze sa se straduiasca mai mult.

   Daca era vorba de un copil arab, toata lumea de aici ar fi zis:"ia uite, cine se crede si asta?! Ca poate sa invete cot la cot cu copiii nostri daca nu are habar de romana..." Legea e lege. Atita timp cit ai studiat in afara si vrei sa continui studiile in tara, trebuie sa arati ca esti stapin pe limba si literatura romana; nu conteaza ca parintii sint romani sau ca ai venit des in vacante in Romania.
   • +16 (18 voturi)    
    "cunosc familii"... (Luni, 21 octombrie 2013, 7:15)

    Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

    Lucrezi în vreo instituţie, cumva, sau bagi bărbi? Mă-ndoiesc că sunt mulţi care "cunosc mai multe familii care după mulţi ani afară s-au întors în ţară şi şi-au integrat copiii în şcoli româneşti."
    • 0 (0 voturi)    
     Sora mea cu familia ei e un exemplu! (Luni, 21 octombrie 2013, 23:08)

     cititoare [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

     Si mai am si altele. And for your information, lucrez in strainatate in privat, multumesc - iar asta dupa ani de studii la o universitate de renume. Si inca ceva... Nu-mi place deloc tonul tau de comunist frustrat. Aproape orice familie din Romania are rude sau prieteni sau colegi de facultate plecati din tara/reveniti. Daca tu n-ai, asta-i treaba ta. Un sfat de la mine: mareste-ti cercul de prieteni.
   • +14 (14 voturi)    
    toata lumea de aici? (Luni, 21 octombrie 2013, 7:15)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

    de unde pana unde gandirea asa cu "Daca era vorba de un copil arab, toata lumea de aici ar fi zis:"ia uite, cine se crede si asta?! Ca poate sa invete cot la cot cu copiii nostri daca nu are habar de romana..."
    Eu m-as simti mandru ca un arab vine sa se educe in tara mea! Mai inconfortabil ma simt langa oameni care gandesc ca suntem buricul pamantului.

    Iar aiurea asta cu "legea e lege" e de top!
    Care lege, nene? ca articolul asta si zice: spuneti clar care este "legea", sa stam la 10000 de kilometri de voi si sa radem!
    • 0 (0 voturi)    
     Crede-ma ca... (Luni, 21 octombrie 2013, 23:19)

     cititoare [utilizator] i-a raspuns lui minus

     Vorbesc din experienta. La liceu aveam o colega din Iordania. Nu stia o boaba cind a venit in Romania si in 4 luni s-a pus la punct cu Romana si Literatura, asa ca a intrat in clasa a 9-a cu noi (ce-i drept in Iordania ar fi fost in clasa a 10-a) si a trecut examenele de diferenta, ce-i drept nu cu note stralucite. Am intrebat-o eu personal si nici n-a fost vorba de mita + ca o vedeam ca isi facea toate temele si era foarte sirguincioasa. Deci daca ea a putut fara mita, nu vad cum altii nu ar putea! Dar e mai usor sa te plingi decit sa dovedesti ca tu esti chiar bun la o materie.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu prea inteleg "demonstratia"... (Marţi, 22 octombrie 2013, 20:27)

      minus [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

      Cunosc puterea de munca a arabilor, eu insumi am fost coleg de camera cu un sirian, tot timpul facultatii. Nu ar fi avut vreo sansa sa promoveze un examen de literatura romana, nici nu ar fi avut de ce!

      Articolul este foarte clar; nu cerinta in sine este blamata, cat atitudinea "oficialilor" care nu sunt in stare (oare?) sa spuna care sunt cerintele.

      Cum este posibil sa faci un Regulament in care sa nu spui concret in ce anume constau examenele de diferente? Este vorba de REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT PREUNIVERSITAR!
   • +5 (5 voturi)    
    Asa si-asa (Luni, 21 octombrie 2013, 7:27)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

    De acord, e normal sa aibe de recuperat din greu in mod special la limba si literatura romana, materii pe care in mod cert in SUA nu le-a facut.

    De asemenea, mi se pare normal sa fie greu - mai greu decat pentru un elev care a studiat aici zece clase.

    Pe de alt parte, mi se pare idiot de-a dreptul termenul de 60 de zile de la intrarea _in tara_ - ce te faci cu un imigrant care n-a avut norocul sa vorbeasca romaneste in strainatate?

    Pe de-a treia parte, personal am doua retineri. Una e legata de calitatea sistemului de invatamant american, cealalta de mentalitatea americana.

    Drept e, au cele mai bune universitati de pe glob - si cele mai scumpe, la care doar o minoritate infima din toata masa de studenti din SUA invata. In schimb, au un sistem de educatie preuniversitar public renumit pt. carente grave si calitate proasta.

    In al doilea rand, SUA e o tara elativ uniforma cultural, din cauza limbii engleze. Engleza e limba in care se desfasoara orice, de la spectacole pe Broadway pana la cea mai marunta tranzactie comerciala. Multiculturalismul profund existent in Europa acolo nu e inteles la fel. Intr-adevar, exista scoli in limbile diferitelor etnii, fiecare etnie e libera sa-si afirme identitatea, dar fara a afecta in vreun fel uniformitatea adusa de limba engleza.

    Spre exemplificare, parlamentul european traduce toate actele emise in limbile tuturor statelor membre, pe cand in SUA ai fi probabil cel putin neluat in serios, daca nu chiar batut cu pietre dac-ai cere congresului sa traduca toate actele emise si in spaniola, desi o parte tot mai mare a populatiei SUA e vorbitoare nativ de spaniola.

    Ca urmare, printre cetatenii americani nu exista o intelegere prea buna a ce inseamna sa te muti dintr-o cultura in alta - mai ales pentru un copil. Asa ca hopul pe care copilul il avea de trecut a fost probabil subapreciat de toata familia.
   • +15 (15 voturi)    
    . (Luni, 21 octombrie 2013, 7:57)

    Raid [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

    Ce n-ai inteles tu e ca parintii nu au avut o problema cu diferentele de dat la limba romana, ci faptul ele trebuiau date in doar 60 de zile. Defapt 32 de zile din momentul cand au aflat.
    • -1 (1 vot)    
     Poftim? (Luni, 21 octombrie 2013, 23:26)

     cititoare [utilizator] i-a raspuns lui Raid

     Dar oamenii astia nu s-au gindit dinainte 'Gata, ne intoarcem in tara in 6 luni/un an. Copilule, in anul asta sau in astea 6 luni tu trebuie sa te pui la punct cu limba romana si cu stilul de predare acolo'?? Nu! Au preferat sa lase totul pina in ultimul moment si sa dea vina pe altii ca nu i-au informat corespunzator. Pai era la mintea cocosului ca acel copil trebuia sa se pregateasca pentru Limba si Literatura Romana, pentru ca oricum avea sa se loveasca de asta. Daca se pregatea sircuingios macar 6 luni, tot lua un 5, asa ca nu-i mai cautati scuze.
   • +1 (1 vot)    
    diferenta mare (Luni, 21 octombrie 2013, 21:06)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

    copilul asta avea mai mult de 13 ani, era nascut in ro, stia lb. romana cand a plecat din tzara.
    in America, in familile romanilor se vorbeste romaneste.
    da, nu stia lb. romana ca disciplina in scoala romaneasca, dar stia sa vorbeasca, intelegea sufficient cat sa participe la ore, era cu clasa a noua terminata, deci, nu era in situatia sa inceapa liceul in ro.
    mai avea trei ani pana la absovire, timp in care ar fi putut studia istoria romaniei, care este, probabil, materie de studiu si in timpul liceului.
    singura problema reala ar fi fost gramatica, nu toma alimos,
    pentru asta putea sa primeasca o pasuire sa treaca un test inainte sa fie promovat in ultima clasa de liceu.
    ar fi putut foarte bine sa recupereze intr'un an, doi, cu ceva meditatii.
    in niciun caz nu inveti gramatica romaneasca in 60 de zile.
    stiu foarte multi copii din familii romanesti, in america, care vorbesc correct limba romana, desi dupa ureche, fara sa aiba cunostintelel teoretice de gramatica.
    o vorbesc correct pentru ca asa au invatat'o de la parinti, in casa.
    ei nu inteleg jargonul cu Marfa, la facut muci, sau e varza.
    aici, da, e un mare handicap :)
    • 0 (0 voturi)    
     In 60 de zile nu. (Luni, 21 octombrie 2013, 23:37)

     cititoare [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     Dar cum ziceam si inainte... Familia aia a planuit intoarcerea asta de ceva vreme. Nu cred ca s-au trezit asa hodoronc-tronc 'gata, ne intoarcem miine in tara'. Deci aici e vorba de planificare, de organizare in familie. Nu te lasi asa in voia sortii... In 6 luni s-ar fi putut pregati suficient ca sa treaca examenul.
  • +14 (16 voturi)    
   Pai nu asta face... (Luni, 21 octombrie 2013, 8:20)

   Leon_Magnificul [utilizator] i-a raspuns lui toro

   de cind Maria Sa Poporul a votat USL?

   Cit despre cazul discutat aici, parintii, traind prea mult in America, n-au inteles ca cerintele scolare nu erau altceva decit o experienta initiatica necesara (re)integrarii in Romania. Raspunsul autoritatilor scolare trebuia citit romaneste, ca o duioasa invitatie la spaga. Daca la primul obstacol intilnit, n-au inteles sa scoata banul, ca se rezolva, nu meritau sa fie reprimiti de atit de primitorul popor roman.
  • +2 (10 voturi)    
   Eu am stat 10 ani in USA si sunt aici! (Luni, 21 octombrie 2013, 10:28)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui toro

   Cu sotia si 2 baieti nascuti acolo. Deci, mai usor cu parerile, ca de pareologi suntem satui. M-am intors caci vreau sa muncesc ca sa traiesc si nu invers. Si pentru ca iubesc tara asta! Capisci?
   Cu punctele 2 si 3 sunt de acord cu tine 100%.
  • 0 (4 voturi)    
   Ce reactii emotionale exagerate! (Luni, 21 octombrie 2013, 11:44)

   Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui toro

   "Poate singurul lucru pe care il mai vreau este sa vad tara asta innecandu-se in propria voma."
   Ce fel de gandire este asta?
   Stiu ca suna a cliseu, dar un pic de atitudine constructiva nu ar strica. De ce nu incercam sa determinam ministerul sa schimbe regulile actuale astfel incat astfel de situatii sa nu se mai intample. O petetie online ar putea declansa o astfel de dezbatere! De exemplu sa se renunte la examenele astea de echivalare la n materii, pe care nici eu ca om care a studiat numai in Romania nu le-ar trece si sa propunem de exemplu ca elevul sa fie evaluat de profesorul de clasa in conditii de clasa (iesit la tabla, oral). Daca profesorii considera ca este apt sa fie incadrat la clasa si sa recupereze...este OK. Daca nu poate fi indrumat catre un liceu cu nivel mai scazut sau la o clasa inferioara... Poate de asemenea sa fie indrumat catre o clasa superioara!
   Dar cu o atitudine emotionala ca cea de mai sus nu se va rezolva niciodata nimic.
   • 0 (0 voturi)    
    ai dreptate (Luni, 21 octombrie 2013, 22:42)

    toro [utilizator] i-a raspuns lui Chiar Eu

    Ultima mea remarca este naspha si imi cer scuze ca am postat la nervi.
 • +2 (28 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 20 octombrie 2013, 23:55)

  [anonim]

  • +9 (25 voturi)    
   Hmm... (Luni, 21 octombrie 2013, 1:05)

   cititoare [utilizator] i-a raspuns lui

   Traieste tu in afara vreo 10 ani de zile si sa vedem dup-aia ce mai zici.
 • -29 (37 voturi)    
  Să nu-și facă griji (Duminică, 20 octombrie 2013, 23:55)

  Nyk1 [utilizator]

  La urma urmei, am avut un Ministru al educației (Daniel Funeriu) fără diplomă de Bac echivalată în România.
  • +22 (30 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 21 octombrie 2013, 1:07)

   florinelul [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

  • +36 (38 voturi)    
   de ce ar face asta? (Luni, 21 octombrie 2013, 1:29)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   de ce ar trebui sa dea Leul examen cu cateii? De ce ar trebui sa moara caii cand vor cainii? Esti un MEDIOCRU care-si permite sa comenteze despre diploma de bac a unui om care este DOCTOR in chimie, doctorat luat cu un laureat al premiului Nobel, nu ca Ponta. Hai, fugi la antene si mai indoctrineaza-te un pic. Din cauza astora ca tine am ajuns sa avem PM un plagiator si la senat un repetent, sunteti incompetenti si mediocri, nu va place sa va simtiti inferiori cand vedeti oameni capabili ca Funeriu sau Ungureanu, i-ati preferat pe astia ca voi, mistocari si mediocri.
   • -9 (13 voturi)    
    "aceeasi mizerie" (Luni, 21 octombrie 2013, 9:58)

    Un Anarhist Moderat [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

    wow... ce mai indignare elitista! ce mai sare lumea imediat (si de buna seama principial si dezinteresat, nu-i asa?) in apararea "eroilor"... ma uit la invatamant, ma uit la tara in general si (probabil ca in incompetenta si mediocritatea mea) nu sesizez nici o boare a "marilor realizari" pe care leii (cu "l" mic ca nu merita majuscula) sa le fi lasat in urma lor... dupa ANI intregi de "luminata" guvernare!... asta nu inseamna ca plagiatorul sau repetentul ar fi mai breji... in prostia lui tembelul poporului DD a avut o sclipire: "aceeasi mizerie"
    • +3 (3 voturi)    
     e clar ce hram porti... (Luni, 21 octombrie 2013, 11:58)

     Sfarsitoru [utilizator] i-a raspuns lui Un Anarhist Moderat

     OTV-istule !
     • +1 (1 vot)    
      "clar"? (Luni, 21 octombrie 2013, 22:06)

      Un Anarhist Moderat [anonim] i-a raspuns lui Sfarsitoru

      daca din comentariul meu ai reusit sa tragi concluzia ca sunt OTV-ist atunci... ce-ar mai fi de spus?...ramane cum am vorbit...
    • -1 (1 vot)    
     gandesti sau doar arunci cu vorbe? (Luni, 21 octombrie 2013, 23:45)

     gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Un Anarhist Moderat

     spui ca te uiti la invatamant si ca e dezastru? pai hai sa vedem, ce-a facut Funeriu si ce-au facut astia. De ce mama draq spui tu ca e aceeasi mizerie cand NU ESTE aceeasi mizerie. Asta e un slogan USL, ca nu cumva sa te duci la PDL, ca, vezi Doamne!, n-ai ce face asa ca mai bine cu USL pana la urma, ca ei dau pensii. Cam asta e, lasa-ne cu prostiile astea anteniste. Punctual, pe invatamant, PDL si Funeriu au facut ceva treaba, au bagat camere in scoli, au specificat criterii bazate pe competente reale pt ocuparea posturilor in invatmantul universitar si tot asa, au facut MULTE. De cand avem USL au bagat iar niste examene penibil de usoare, ca sa ia toata lumea, au renuntat la criteriile de competenta etc. Asa ca, desi nici PDL nu sunt perfecti, au fost MULT, dar MULT peste astia, si prin fapte si prin oameni. Nu putem compara pe Ungureanu (poliglot autentic) cu Ponta, un plagiator infect. Si nici pe Funeriu, doctor autentic in chimie cu alde Androneasca sau cine-i acu la invatamant.
     • +2 (2 voturi)    
      ramane cum am vorbit... (Marţi, 22 octombrie 2013, 4:02)

      Un Anarhist Moderat [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

      precis ca nu ne uitam la acelasi invatamant... eu impreuna cu ceilalti care "beneficiaza" direct de serviciile sistemului vedem ca ESTE mai rau an de an... fara exceptie! Iar in acest context "ceva treaba... si tot asa, au facut MULTE" nu inseamna decat vorbe... propaganda... sloganuri... N-or fi ele anteniste dar tot vorbe raman. Am copil la scoala in cls a VI-a; eu CONSTAT de +5 ani ca e mai rau! Si vii matale si-mi spui senin ca pdl'ul a facut si'a dres? Asta este... naivitate! sau totala lipsa de realism. Sau este pura propaganda partizana si interesata. Sau ma faci tampit in fata! In oricare din cazuri concluzia mea ramane "aceeasi mizerie". Fara nici o alta conotatie. TOATA clasa politica este o mizerie. Subscriu fara rezerve reprosurilor mai mult decat justificate la adresa noilor-vechi comunisti privatizati in frunte cu "dottore". Dar simpla eticheta de "poliglot autentic" pe care UNII i-o aplica nu-l transforma pe MRU in cavalerul pe cal alb, viteaz, dibaci si fara de prihana. Pentru ca vine tot de acolo... si dupa cum AM CONSTATAT, atunci cand a avut ocazia a facut exact la fel ca ceilalti subordonandu-se docil oligarhiei. Daca era cu adevarat de buna credinta si bine intentionat trebuia sa demisioneze dupa 1 saptamana. CU SCANDAL, cu justificarile de rigoare, cu demascarile aferente, cu nume si prenume, subiect si predicat facute publice...
      Elitismul ieftin, fara rezultate concrete si fara o delimitare reala, neta si ferma de clasa (cloaca) politica actuala nu reprezinta decat o aderare ordinara si interesata la "mizerie".
      • 0 (2 voturi)    
       nu prea esti realist (Marţi, 22 octombrie 2013, 12:30)

       gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Un Anarhist Moderat

       ce vroiai? sa schimbe Funeriu intr-un an tot ce s-a distrus in 20 de ani? esti naiv si probabil chiar habarnist daca crezi si te astepti ca un sistem cu 100 mii de oameni din care mare parte mediocri poate fi schimbat in cateva luni. Ce trebuia vazut este ca Funeriu incepuse ceva, misca lucrurile in directia buna. Din cauza astora ca tine avem USL acum, ca daca n-a facut PDL minuni gata, sa vina altii, ii schimbam. Eu am vazut ce trebuia vazut, si anume ca lucrurile incepeau sa creasca spre mai bine. In vreo cativa ani am fi vazut si rezultate la nivel individual. La fel si cu asteptarile tale fata de MRU, cica sa-si fi dat demisia. Asa, si? Sa zicem ca-si dadea demisia, ce rezolva? Aud? CE REZOLVA? Sistemele se schimba incet, nu poti schimba peste noapte 20 de ani de coruptie , de sistem ticalosit.
       • 0 (2 voturi)    
        si mai clar: (Marţi, 22 octombrie 2013, 14:26)

        Un Anarhist Moderat [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

        dumneata, cu buna credinta(?), ai vazut exact "ce trebuia vazut" - adica niste manevre de suprafata, mai mult sau mai putin cosmetice, care sa induca si sa certifice (aparente) bune intentii... iar eu, in habarnismul meu, STIU ca din cei 100 de mii de oameni ai sistemului vre'o 50 sunt cu adevarat relevanti din punct de vedere al potentialului pentru schimbare... plus cateva paragrafe de lege care depindeau de alti maxim 50 de oameni... ar fi fost usor sa-i schimbe pe primii 50 si sa "negocieze" o lege corespunzatoare cu ceilalti 50... dar nu a facut-o... s-a lasat(?) invins de "sistem"... nu-l cunosc personal pe Funeriu si de aceea am bunul-simt sa nu sugerez "blat"... dar pot CONSTATA ineficienta... si ii pot reprosa ca, in cel mai fericit caz, s-a complacut in acea situatie... din interiorul / de la conducerea "sistemului" se pot identifica cu usurinta "franele"... daca nu au fost efecte de ce nu s-a auzit nici macar "zgomotul" aferent luptei?... nu a reusit sa "castige"? ok... putem accepta... nu toti sunt Cezari... dar atunci, in beneficiul prezumtiei de buna-credinta si de bune-intentii de ce n-a plecat?... REPET (pentru ca se pare ca nu auzi bine sau nu intelegi): nu despre demisie cu orice pret si plecare cu coada intre picioare este vorba...
        ci despre o demisie cu lista nenorocitilor si a nenorocirilor in mana... expunere PUBLICA pe toate caile si cu toate mijloacele a "franelor" cu nume si prenume, a cardasiile cu subiect si predicat, a hotiilor cu filiere si sume, cu referate de control la procuratura... etc... asta ar fi (fost) atitudine de Leu!
        si NU: sistemele nu se schimba incet... incet se avanseaza numai spre "mai rau"... rezistenta sistemelor la schimbare este inerenta, evidenta si logica... de aici si necesitatea schimbarii... dar istoria ne arata CLAR ca sistemele se schimba brusc... si de cele mai multe ori violent in absenta unor Lei adevarati...
     • +1 (1 vot)    
      completare (Marţi, 22 octombrie 2013, 4:10)

      Un Anarhist Moderat [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

      gasiti aici o analiza perfecta si stilistic corespunzatoare a sintagmei "aceeasi mizerie":

      http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-15853564-cucuveaua-cantat-deja-pentru-actuala-clasa-politica.htm
   • +2 (2 voturi)    
    Daca Funeriu era asa un geniu inter- (Marţi, 22 octombrie 2013, 17:13)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

    galactic, ce dracu' cauta sa fie ministru, ca nu era pregatit pentru asta, doar el era chimist de valoare internationala! Si cum l-a lasat laureatul ala Nobel sa plece din colectivul lui de cercetare, ce ala s-a retras din activitate?

    Eu ma intreb si cum de nu s-a facut Einstein ministru invatamantului, nu se poate sa nu-l fi propus cineva?

    Da' voi mai stiti pe vreunii - tineri musai - care sunt in cercetare p-afara, pe teme tehnice - mate, fizica, chimie, biologie, cercetatori prinsi cu treaba, cum s-ar zice, care sa vina pana in 40 de ani in Romania sa se bage in politica? Cine dracu' a mai pomenit?
 • +33 (35 voturi)    
  exact ce spuneam (Luni, 21 octombrie 2013, 0:18)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  Romania este condusa de incompetenti, asta e problema. tin minte si ce mai urlau antenele despre Funeriu, ca n-are dat bacul in Romania si ca, vezi doamne!, nici bac nu are. asta sunt si astia, niste incapabili, mediocri frustrati care au ajuns, datorita faptului ca dreptul de vot este universal si nu bazat pe scoala, sa conduca ministere. Ce sa mai zici? Dezastru total, cand ai un PM plagiator, un sef al senatului repetent, un ministru al culturii prost,un ministru al sportului gras, ce sa mai ziiiici? E anul victoriei incompetentiei si mediocritatii.
 • +7 (11 voturi)    
  Liceu particular (Luni, 21 octombrie 2013, 0:43)

  semedo [utilizator]

  Recomand ICHB in Bucuresti. Liceu f bun de altfel, probabil au mai aparut si altele particulare bune.
 • -22 (30 voturi)    
  Ceva idei... (Luni, 21 octombrie 2013, 1:02)

  cititoare [utilizator]

  Trebuia sa-l dea pe copil la scoala americana/internationala primul an si dup-aia il transfera la o scoala de stat. Nu cred ca d-aia s-au intors in America. Au fost alte motive care i-au nemultumit. Daca chiar vroiau sa ramina in Romania faceau orice ca sa-l faca pe copil sa invete si sa treaca examenele. In cazul lor pur si simplu s-au dat batuti inainte sa incerce. Cunosc familii care au trecut cu bine peste astfel de experiente. Si ce daca repeta un an? In anul ala se punea la punct cu romana si tot... sau unii considera ca pot sa intre la liceu si fara sa stie sa comenteze o opera romana, pentru ca deh... elevul e toba de matematica si engleza.
  • +22 (28 voturi)    
   ideea e alta (Luni, 21 octombrie 2013, 1:54)

   crisic [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   Banuiesc ca "sfaturi" cu ce-ar fi TREBUIT sa faca au primit destule.
   E vorba despre toate piedicile pe care le-au intampinat in acest sistem educational defect si incomplet. Ei voiau doar un raspuns concret, oficial, ceea ce din pacate n-au primit la timpul potrivit.
   Nu stam noi acum sa judecam ce-au facut si ce n-au facut bine, ca poate mai avem si alta treaba.
  • +2 (8 voturi)    
   sa comentam o opera romana (Luni, 21 octombrie 2013, 9:22)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   Ce a vrut sa spuna poetul dupa o betie crunta sau dupa o criza de nebunie ?
   A batut cimpii aia a vrut sa spuna ..
  • +1 (1 vot)    
   romanu... (Luni, 21 octombrie 2013, 12:02)

   Sfarsitoru [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   e bun sa-si dea cu parerea asupra chestiilor oculte, care nu razbat direct din text ! Stie el sa interpreteze printre randuri. Esti tu convinsa ca au fost alte motive care i-au nemultumit ? Da, da, da .... mama Omida
   Analizeaza textu madam, nu ce visezi tu ca ar putea fi !
  • +10 (10 voturi)    
   cititoareo, vorbesti aiurea ... (Luni, 21 octombrie 2013, 13:02)

   Radu_B [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   In primul rand, nu toata lumea isi permite sa cheltuie mai bine de 20 000 EUR pe Scoala Americana. Tatal baiatului nu era CEO de multinationala, e programator. Si sotia functionara.

   In al doilea rand, MEN i-a cerut copilului nu sa demonstreze ca stie limba romana, ci sa dea EXAMEN la Limba si Literatura Romana TOATE CLASELE. Adica sa "comenteze" 9 ani de materie, de la Puiul si pana la Eminescu. Iar daca nu stie bine ceva, e dat un an inapoi, iar examinare, iar un an inapoi si tot asa pana la clasa unde probabil e "opera" pe care tre s-o toceasca mai bine. Sa zicem "Puiul", clasa a 2-a.

   In al treilea rand, tot raul spre bine. Daca venea aici, dadea peste vreo profesoara mediocra ca tine care ii facea viata un chin ca "se crede buricu pamantului" si "ce daca repeta un an, las' ca-i prinde bine sa toceasca bine bine ce-a vrut sa spuna poetul". Umilinta ingenuncherii in fata mediocrilor nu favorizeaza aparitia marilor spirite si nu descatuseaza copilul sa se manifeste plenar, oricat de mult te-ar surprinde ideea.
   • 0 (0 voturi)    
    ma scuzi (Luni, 21 octombrie 2013, 16:21)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Radu_B

    dar atunci e ceva putred in povestea asta intrucat si pentru scolile americane bune- trebuie sa platesti ceva mai multi bani decat la scoala americanca romaneasca...mai mult, nu te obliga nimeni sa faci meditatii din timp, ast ain situatia in care te-ai hotarat sa te reintorci la "patria-muma".
    • +2 (2 voturi)    
     amestecam lucrurile (Luni, 21 octombrie 2013, 17:47)

     Radu_B [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

     Scolile americane scumpe sunt private. Nimeni in SUA nu te obliga sa mergi acolo. Daca tu te muti in State cu copilul, nu te pune nimeni sa-l inscrii la Stanford sau NYU. Poti sa te duci frumos in sistemul public, copilul are un an special de adaptare intr-o clasa de integrare, parte a sistemului public.

     Se pare ca in Romania nu se poate, trebuie sa te duci la o scoala scumpa, sistemul public nu prevede pentru migranti.
     • 0 (0 voturi)    
      si in sitemul de scoli publice (Luni, 21 octombrie 2013, 21:45)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Radu_B

      sunt univ. f. bune.
      univ. of california, cu ucla, berkeley:
      suny cu binghampton, albany, stony brook, rutgers univ, in new jersey, pennstate, texas a&m, university of texas/uta.

      nyu nu'i asa de scumpa.

      mai sunt burse, imprumuturi de la banci.
      odata ce esti admis la stanford, mit, columbia,, nu e o problema sa gasesti banii.
  • 0 (2 voturi)    
   o idee buna (Luni, 21 octombrie 2013, 16:19)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   aia cu scoala americana. E o practica foarte des intalnita in Germania 8unde numarul scolilor particulare-internationale e mai mare).
 • -19 (31 voturi)    
  un pic cam tendentios (Luni, 21 octombrie 2013, 1:17)

  stupidu [utilizator]

  cred ca articolul este un pic cam tendentios:
  1. nu ne intereseaza de und a venit elevul
  2. nu ne intereseaza ca tatal e "analyst developer in domeniul IT" iar mama calculeaza taxa de drum sau ce-o mai fi ea facind in kentucky

  ceea ce ne intereseaza e ca respectivul elev sa se incadreze in invatamintul de la noi, indiferent ca vine din kentucky, ouagadougou sau vintu de jos.

  vaaaai, iote sacrificiu: "In ultimii ani am venit in fiecare vara in vacanta in Romania si copilului i-a placut mult aici, a decis sa amane tentatia de a obtine permisul de conducere (16 ani in US) si de a avea masina lui,"

  poate sa-si obtina si aici permisul de conducere la 16 ani, mai mult, poate sa aiba si masina lui pe care o poate conduce la 18 ani :) cind o sa fie major la 18 ani, si poate chiar sa bea si o bere, nu la 21 ca in usa :))
  • -21 (31 voturi)    
   Exact! (Luni, 21 octombrie 2013, 1:33)

   cititoare [utilizator] i-a raspuns lui stupidu

   Si ce daca elevul era de nota 10 in America? Degeaba daca vrea sa studieze in Romania si nu e la punct cu Limba si Literatura Romana. Am impresia ca parintii au cam subestimat importanta acestei materii si cautau o solutie rapida cu efort minim. Pacat! Sint de parere ca nu trebuiau sa plece inapoi asa repede. Par a fi genul de oameni care actioneaza repede, nechibzuit.
   • +18 (22 voturi)    
    NU ti-am raspuns pana nu am citit tot ce ai scris (Luni, 21 octombrie 2013, 7:49)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

    Cunosc destui care cunosc perfect limba romana dar nu pot fi mai sus de fierar betonist. In schimb enorm de multi care nu cunosc limba romana, is absolventi a catorva sute de universitati americane din top 500 mondial, care chiar schimba lumea.
    Crezi ca tu cu atitudinea ta de cocalar nationalist...schimbi ceva? NOT.
   • +8 (10 voturi)    
    mama Omida (Luni, 21 octombrie 2013, 12:09)

    Sfarsitoru [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

    cum le vezi tu-n bobi pe toate: "par a fi genul de oameni..."
  • +9 (19 voturi)    
   mda (Luni, 21 octombrie 2013, 1:35)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui stupidu

   Un pic cam tendentios este sistemul facut dupa chipul societatii din ro. , dupa ce ca este cum este se mai da si in spectacol. " Muieti sunt posmagii ? ia sa vedem noi daca elevul premiant american sau japonez cunoaste slabuta aia de literatura romana.
   Si bulibasa desconsidera premiul nobel in literatura pt. ca nu stie tiganeste.

   Este ca si cand o echipa din zona rurala vrea sa testeze la sange posibilii fotbalisti care vin din liga 1.
   • -3 (9 voturi)    
    Nu ma, ... (Luni, 21 octombrie 2013, 7:33)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

    ... e ca si cand iti vine unu' la angajare cu nota zece la limba engleza, da' tu ai nevoie de un om care sa stie germana.

    Mi se pare normal ca daca vrea sa i se echivaleze studiile sa dea examene din urma la materiile pe care nu le-a studiat in SUA - dintre care limba si literatura romana in mod cert face parte.

    Mi se pare de asemenea anormal ca tu, daca te consideri roman, sa nu iti apreciezi propria cultura.
    • +3 (3 voturi)    
     si pe logica asta cum echivalam o diploma de Bac ? (Luni, 21 octombrie 2013, 13:09)

     Radu_B [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     serios, folosind aceeasi logica, ar trebui ca o diploma de Bac sau de Universitate sa fie echivalata doar dupa testarea titularului la toate materiile din RO pe care nu le-a facut. Limba si Literatura Romana, Istoria Romanilor, etc.

     Deci daca vine un belgian, din greseala, sa faca facultatea in Romania (repet, scenariu ipotetic, in practica perfect utopic), tre sa-l testam la 12 ani de materie (Lb romana, istorie, etc) ca sa-i recunoastem diploma de Bac si studiile efectuate ?

     Really ?
     • 0 (0 voturi)    
      Nu e nici macar utopic, (Marţi, 22 octombrie 2013, 17:23)

      dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Radu_B

      in Romania sunt multe facultati care au studenti straini, UE si restul. Facultatile alea au ori cursuri in lb. engleza sau franceza sau germana, ori studentii vor sa absolve facultatea in lb. romana si atunci au un an de pregatire a limbii romane.
 • +15 (17 voturi)    
  Eu (Luni, 21 octombrie 2013, 1:51)

  lia12 [utilizator]

  ... nu vad nimic tendentios in ce a scris. Mi se par relevante informatiile date, pt a intelege mai bine problemele cu care s-au confruntat. Daca nu scria ce au facut in State, lumea comenta ca or fi trait pe ajutoare sociale sau au ajuns bankrupt sau mai stiu eu ce...

  In privinta bautului, se poate bea legal sub 21 de ani si in State, dar tb sa fie in cadru privat.
 • +7 (19 voturi)    
  ce parinti idioti (Luni, 21 octombrie 2013, 2:34)

  barbatdetreaba55 [utilizator]

  sa strice viitorul copiluii in Ro Oameni buni, nu esti tigan, nu furi sau si mai rau nu esti parlamentar, esti un paria in tara ta Ro este mosia psd si a acolitiilor lor Nu poti avea o afacere, iti da foc te asasineaza, fizic ca moral esti mort de mult
  De ce ati plecat din US sa stricati un destin, aici am ramas noi cei ce am visat sa ducem tara acolo unde merita Dar ne-au invins: politicienii, hotii, coruptii si tiganii
  Nu mai este loc aici pentru cei onesti, cinstiti si educati
  Cum sa lasati asa noroc, US, si sa veniti in aceasta cloaca in care suntem tavaliti in noroi, isi bat joc de noi zi de zi
  Sunteti niste parinti inconstienti ce doriti sa stricati/distrugeti viitorul copilului vostru
  Bine ca Bunul Dumnezeu in ceasul al 24 va dat mintea de pe urma
  • -1 (7 voturi)    
   parinti idioti sau ... (Luni, 21 octombrie 2013, 8:06)

   GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui barbatdetreaba55

   Vad la tine ca gindesti pur romaneste gata sa gaseasti si sa arati cu degetul pe altii care sunt evident "idioti"..
   Cam aceeasi logica discutabila o gasim si la administratia romana, de la mic la mare.
   Gata sa judece pe altii care sunt evident "idioti"
   • +3 (5 voturi)    
    draga georget (Luni, 21 octombrie 2013, 11:50)

    barbatdetreaba55 [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

    iti place ca pm Ro este plagiator ca fostul pm, an, este chemat de partidul de la guvernare sa le dea sfaturi cum sa fure, ca de el este puscarias eliberat conditionat? asta este tara care o doresti pentru copiii tai si nepotii ce vor veni?
 • +17 (17 voturi)    
  Raspuns la stupidu de la unul de afara (Luni, 21 octombrie 2013, 4:54)

  RaduT2002 [utilizator]

  Cazul reprezinta foarte bine situatia multora dintre cei plecati si care fac eforturi de a nu rupe legaturile cu tara parintilor si prietenilor lor (si a lor fara indoiala), dar care se confrunta cu ipocrizia si prejudecatile institutiilor (si dupa cite observ si a oamenilor de rind).
 • +8 (10 voturi)    
  sincer (Luni, 21 octombrie 2013, 5:58)

  amanda13 [utilizator]

  Locuiesc de ani buni in State si nu inteleg cum au decis cu buna stiinta acesti parinti sa lase o tara in care eu ca imigrant ma simt mai acasa decat am fost vreodata acolo. Nu, nu mi-as supune niciodata familia la un asemenea chin... banuiesc ca ei, dupa ce au plecat impreuna, ca familie, au fost mai atrasi de Romania. Si totusi...
  Este trist ceea ce li s-a intamplat, dar asta este nivelul romanesc - toti se cred pe acolo mai cu mot si au senzatia ca invatamantul romanesc este cel mai bun! Ma rog, probabil de asta in fiecare an Romania si nu Sua isi adjudeca aproape toate premille Nobel (glumesc fireste - asta ca sa nu se trezeasca vreun romanas neaos chiar sa creada asta)!
 • +11 (13 voturi)    
  similar am patit si eu (Luni, 21 octombrie 2013, 6:42)

  RoMAN_USA [utilizator]

  Situatie similara, copilul meu in clasa a 12-a in USA la liceul public cel mai bun din US intrat prin examen de admitere cu 8 pe loc.
  Liceu special de copii dotati Gifted and Talented am vrut sa ma repatriez in Romania si m-am lovit de system ca nu cunoaste limba romana ca sa poate promova. Copilul a fost si in USA la concursuri (olimipade) nationale si cu rezultate deosebite.
  La fel lucrez si am salariu destul de mare dar am dorit repatriere din motive personale.
  Am renuntat dupa ce m-am lovit de sistemul romanesc.
  Dupa ce am fost alungati din tara de sistemul communist si psd-ist ne e mult mai greu sa ne reintoarcem.
  Mentionez ca si eu si copilul suntem si cetateni romani si americani.
  Prim urmare o sa aplice la cele mai bune universitati din USA care sunt si cele mai bune din lume...dar n-a fost bun pentru sistemul romanesc de invatamant.
  • +12 (16 voturi)    
   Ro si SUA sunt societati structural diferite (Luni, 21 octombrie 2013, 10:07)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui RoMAN_USA

   Nimic din ce stie copilul nu se va putea aplica in Romania. Aici se invata lucruri gresite. Acestea trebuie memorate.

   Nu conteaza daca stii limba romana. Nu limba te impiedica sa stai in Romania.

   Aici trebuie sa te obisnuiesti sa repeti lucruri gresite.

   Aici trebuie sa scrii mult, nu sa scrii bine.

   Aici trebuie sa copiezi de pe Internet, nu sa elaborezi tu.
 • +8 (8 voturi)    
  Ar fi mai multe de spus... (Luni, 21 octombrie 2013, 7:27)

  Hohey [utilizator]

  Ministerul Invatamintului nu are o metodologie pusa la punct pentru astfel de cazuri. Probabil si datorita faptului ca sunt rarisime. Desigur, este vina lor, a celor din minister. Stiu cazul invers in care un amic a plecat la jumatea clasei a-XI-a de liceu in Canada si acolo a fost acceptat sa-si continue studiile in an echivalent, desi era aproape la junatatea anului scolar. Deci cind se doreste se poate rezolva orice situatie.

  Cred, insa, ca parintii au procedat gresit. Trebuiau sa mai stea in USA inca un an, pina la terminarea liceului, dupa care procesul ar fi fost mult mai usor. Mai ales ca pertind ca au fost regulat in RO, deci ar fi trebuit sa intuiasca situatia. In plus, comunicarea greoaie si defectuasa cu Ministerul Invatamintului ar fi trebuit sa le "lumineze mintea".
  • 0 (0 voturi)    
   minte luminata (Vineri, 7 februarie 2014, 12:49)

   Take [utilizator] i-a raspuns lui Hohey

   m-am lovit si eu de administratia din Romania: nu poti sa te "luminezi" decat in ultimul ceas. Caci toti din administratie-ti spun: "nici o problema, se rezolva, raspunsul o sa fie pozitiv dar trebuie sa asteptati, etc.". Au o minte programata pentru a te duce cu zaharelul pana cand primesti un raspuns scris care este la opusul "asigurarilor" pe care tot ei ti le-au dat.
 • +11 (11 voturi)    
  Excelent articol ! (Luni, 21 octombrie 2013, 7:44)

  Andra99 [utilizator]

  din pacate, asta este realitatea cu care ne confruntam in fiecare zi. Ne batem joc de elitele noastre, care astfel trebuie sa se duca in alta parte. Pe termen lung, tara noastra nu are decat de pierdut prin astfel de proceduri obtuze. Personal cunosc mai multi savanti care aici "nu au avut loc", dar au fost bine primiti in alte tari, unde si-au facut un nume si au adus astfel cinste tarii de unde au plecat.
 • +5 (5 voturi)    
  nu sunt incompetenti (Luni, 21 octombrie 2013, 7:50)

  nedumeritul [utilizator]

  Nu sunt incompetenti. Sunt masuri care completeaza pe cele de epurare etnica.Acum au lovit intamplator in propria etnie,dar in general sunt indreptate impotriva neetnicilor romani.Incearca sa te dai nationalist agresiv si ai sa vezi ca totul va functiona “ca uns” Este o problema de ideologie nu de competenta.O vreme obtineai orice aprobare daca erai legionar,apoi comunist ,apoi capitalist,acum trebuie sa fii Roman….verde….
 • -8 (10 voturi)    
  Asta e rezultatul reformei lui Funeriu?! (Luni, 21 octombrie 2013, 9:44)

  transalpinarum [utilizator]

  Para si Funeriu treuia sa-si echivaleze diploma de liceu, sunt curios daca a reusit. Probabil erau necesare si niste teste de limba Romana si alte capacitati, avand in vedere cum i se sufla la conferintele de presa. Bine, nu prea departe este nici actualul ministru al educatiei, coada de topor a Ecaterieni Andronescu, mari caractere si oameni de cultura!

  Imi pare bine ca aceasta familie s-a reintors in state, banuiesc si motivele pentru care au vrut sa se intoarca in Romania, dar adevarul e ca dupa ce pleci din tara asta, nu prea mai e loc de intors. Romania actuala regreseaza pe zi ce trece, pacat.
  • +5 (5 voturi)    
   tie (Luni, 21 octombrie 2013, 11:46)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

   ar trebui cineva sa-ti sufle cum sa scrii corect romaneste, pe urma sa comentezi despre altii...
   iar funeriu era mult mai coerent in exprimare decat multi politicieni de la noi sau ziaristi care pun accentul pe "fi" cand pronunta "traficul rutier"
   iti vine sa spargi televizorul, si sunt multe cuvinte in gura acestor oameni, care sunt formatori de opinie, participa la educatie efectiv, care au accentul pus gresit...
 • +9 (9 voturi)    
  s-a potrivit bine (Luni, 21 octombrie 2013, 10:03)

  Dedalus [utilizator]

  Ziceti "Multumesc!" pentru ce s-a intimplat.

  Copiluluii I-ar fi fost absolut imposibil sa aplice cunostintile si abilitatile din SUA aici.

  In Romania exista un mod eronat de a face lucrurile, cu care trebuie sa fii familiarizat si sa il accepti.

  Copilul ar fi vazut foarte repede - cateva luni - ca nimic din ceea ce stie nu este perceptu aici drept correct. Rezultatle la scoala ar fi fost un dezastru, tocmai pentru ca bietul copil stie CORECT. In continutul programleor insa sunt foarte multe lucruri INCORECTE care trebuie insusite ca atare.

  Copilul nu ar fi rezistat nici in activitate, pentru ca aici totul este formal si nimanui nu-I pasa de corectitudine si de rezultat.

  Cine a invatat in SUA nu are ce sa caute in Romania. Singura cariera in Romania pentru cineva care a invatat in SUA este cea de alcoolic....
 • +6 (6 voturi)    
  Stati acolo (Luni, 21 octombrie 2013, 10:09)

  emil bobu [utilizator]

  Cel mai bine ramaneti in strainatate, unde mai si merg lucrurile, nu doar stau pe loc sau regreseaza.
 • +3 (5 voturi)    
  sa mai si radem (Luni, 21 octombrie 2013, 11:13)

  Xorciser [utilizator]

  S-a vazut nivelul scazut al invatamantului american...
  • +4 (6 voturi)    
   :) (Luni, 21 octombrie 2013, 13:47)

   gechi [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   intr-adevar, sunt la pamant la capitolul "Literatura Romana". Cu siguranta n-au citit cartile scrise de Nastase sau Vantu in timpul sederii fortate la aer conditionat natural.
 • -5 (7 voturi)    
  e normal (Luni, 21 octombrie 2013, 11:50)

  ŞtefanIancu [anonim]

  Si daca pierdea un an sau chiar doi intr-o clasa mai mica ca sa invete limba si literatura romana ca lumea si niste istorie murea? Oare voi chiar credeti ca un copil super inteligent din romania carese muta in germania sau franta sau orice alta tara desi nu vorbeste limba respectiva ca nativii o sa fie acceptat la nivelul de scolarizare care corespunde varstei? imi pare ca aveti un bat infipt in dos dupa cata drama faceti ca baiatul trebuie sa-si dea niste echivalari. si va mai si razganditi una doua de la o decizie de genul asta.
  • +1 (1 vot)    
   pfuai (Luni, 21 octombrie 2013, 15:14)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui ŞtefanIancu

   Tu ce faci acum, transformi anormalitatea-n normalitate? "Si daca pierdea un an sau chiar doi intr-o clasa mai mica [...] murea?" Nici nu ma mir ca, prin opiniile unora ca tine, invatamantul romanesc isi dezvolta valorile in halul prapadit in care-o face.

   Mi-aduci aminte de felul in care, in anii 80, ca student, daca emigrai in Occident, legal - retine, legal! - mai intai erai exmatriculat din facultate, astfel incat cei de dincolo sa nu-ti poata echivala studiile de-aici (norocul era ca cei de dincolo stiau "trucul" comunist).
   • 0 (0 voturi)    
    si totusi exista un punct bun de vedere (Luni, 21 octombrie 2013, 16:14)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    in Germania, Franta, nu esti acceptat (cel putin nu in scoala de stat) daca nu dovedesti in timp foarte util ca stapanesti materia. E drept,e posibil sa nu ti se spuna tu inscrie-l si mai vedem noi...ci direct, intai dai testele si apoi vedem ce si unde se incadreaza.
 • +1 (3 voturi)    
  ce-i leaga pe Funebriu si Pricopie... (Luni, 21 octombrie 2013, 13:04)

  U_swamp [utilizator]

  Sint fan al gramaticii limbii romane. In opinia mea, cu ministri ai educatiei - si nu numai ai educatiei - AGRAMATI nu avem sanse la normalitate institutionala. Functionarii in subordinea ministrului isi permit sa munceasca dupa cum cred ei ca sint remunerati. Functiile sint sinecuri, nu golgote in slujba interesului public. Accesul pe posturi se face contra pile si relatii, ca si acum 10, 20, 30, 40...de ani. Vorbim de 25 de ani de mentalitati...greu de schimbat.
  • 0 (2 voturi)    
   ti-am dat plus... (Luni, 21 octombrie 2013, 15:09)

   dbdb [utilizator] i-a raspuns lui U_swamp

   mai mult pentru nick - f. bun!
 • +3 (3 voturi)    
  THANK YOU!!! (Luni, 21 octombrie 2013, 13:45)

  gechi [utilizator]

  multumes familiei ramase anonime pentru acest articol exceptional. Si noi suntem intr-o situatie oarecum similara, dar de fiecare data cand ne intrebam "cum ar fi daca ne-am intoarce" dam peste un astfel de articol care ne aduce cu picioarele pe pamant. Imi pare rau pentru ei ca au fost nevoiti sa afle pe pielea lor ca "Romania este o tara foarte frumoasa....doar atunci can o vizitezi in vacanta." Bucurati-va ca fiul vostru nu a fost acceptat in invatamantul romanesc, in USA are un alt viitor. In Romania ar fi intrat in sistemul universitar de transformare a oricarei diplome in hartie igienica, iar dupa ce s-ar fi vazut cu hartia respectiva in rama, tot strainatatea i-ar fi ramas singura solutie sa-si puna in practica ideile si cunostintele.
  Visit Romania, but don't move there!!!
 • +1 (1 vot)    
  Nu se recunoaste (Luni, 21 octombrie 2013, 13:46)

  Tsompi [utilizator]

  De 20 de ani se stie ca MInisterul Educatiei din RO nu recunoaste nicio diploma luata in Occident.
  • -2 (2 voturi)    
   Inca mai sunt pe functii... (Luni, 21 octombrie 2013, 15:10)

   GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui Tsompi

   ..."tovarasii", care au absovit celebra "academie" Stefan Gheorghiu in care daca aveai "origine sanatoasa" primeai o diploma universitara fara sa fi absolvit liceul! Nici Presedintele nu s-a tinut de cuvant si nu a angajat la administratia prezidentiala absolventi romani ai unor univesitati occidentale de top, preferandu-i pe obedientii si verificatii Oprea, Lazaroiu si Funeriu(salvat din situatia penibila de om de stiinta somer)!
   • 0 (0 voturi)    
    Funeriu (Luni, 21 octombrie 2013, 15:58)

    gechi [utilizator] i-a raspuns lui GRANDFATHER

    parca Funeriu a absolvit o facultate straina, nu? Sau te-ai "documentat" de la Antene in privinta lui?
 • +1 (1 vot)    
  echivalare studii/cursuri (Luni, 21 octombrie 2013, 13:52)

  crinna [utilizator]

  Chestiunea echivalarii studiilor sau a cursurilor se intalneste nu doar in situatia celor care au studiat in strainatate, ci si in cazul unui transfer de la o facultate la alta, in acelasi domeniu. Daca ma transfer de la Istorie sau Psihologie Iasi, la Istorie sau Psihologie Bucuresti sunt foarte multe cursuri care nu mi se pot echivala. Aceeasi situatie si cand alegi sa vii de la Psihologie/ Istorie Universitate particulara la Istorie/ Psihologie Universitatea Bucuresti.

  Prin urmare, este evidenta lipsa completa de organizare a MEN, structura lipsita de coerenta si personalul "bugetar", care nu-si face datoria profesionala.(timpul trece, leafa merge, de ce sa ne mai stresam noi cu "americanii", cu TOEFL, cu SAT-uri...d'astea? BACU' nostru e cel mai tare si cel mai competitiv.Si evaluarile nationale!)
  • +1 (1 vot)    
   depinde de cursuri (Luni, 21 octombrie 2013, 16:12)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui crinna

   si prin europa, nu se echivaleaza chiar orice, oricum, de oriunde

   cdat priveste exemplu tau: cu echivalarea de la particulara la universitatea bucuresti...sa ma scuzi dar mi se pare normal sa testez in prealabil orice student de la spiru' haret care-mi vine cu psecializatea albegra geometrica- moduli spatiali, spre exemplu...la catedra de matematica. .
 • +3 (3 voturi)    
  asa e (Luni, 21 octombrie 2013, 15:49)

  alex00 [utilizator]

  cat de familiar suna! imi amintesc foarte bine ca am trecut prin acelasi lucru, dar in anii 90. Imi amintesc si aerele unui sistem sub-mediocru care se crede performant si nenumaratele discutii pe care le-am avut cu toata lumea despre cat de superioara este scoala din romania si ca "in alte parti nu se face scoala ca la noi". Cel mai interesant e ca marea majoritate care isi dau cu parerea nu au habar despre ce vorbesc. Dupa o vreme am lasat-o balta si nu m-am mai chinuit sa explic ceea ce oamenii nu vroiau sa auda. Treaba e insa ca negarea problemelor din anii 90 a adus la problemele mult mai mari din ziua de azi, ca deh, atata timp cat nu vei recunoaste ca ai o problema nici nu ai cum s-o rezolvi. Imi amintesc si pe nea cutare de la minister care a decis ca, desi eu eram in clasa a 11a, trebuie sa reiau de la admitere la liceu pentru ca in tara in care am facut eu scoala nu se da admitere la liceu. Dupa insistente de cateva luni de zile am reusit sa intru intr-a 10a si cu diferente de dat. Din pacate pentru ai mei, plecatul inapoi dupa o luna nu a fost o optiune, si a trebuit sa termin liceul si facultatea in romania, dar am reusit sa plec si sa termin un master intr-un sistem normal.

  Vedeti voi, problema aici nu sunt numai politicienii care n-au habar ce sa faca dar si populatia care atunci cand se zareste cat de cat o speranta, cum a fost cazul cu Funeriu, se panicheaza. le e frica de schimbarea sistemului pentru ca s-au obisnuit cu asta in care dau spaga si se rezolva totul, dau banii pe meditatii si toti elevii iau note mari. Si atunci apar comentarii cretine de genul "funeriu n-a dat bacul in romania". asa si? in loc sa ziceti mersi ca vrea sa incerce sa faca ceva si sa va ganditi ca majoritatea guvernelor din lumea asta nu pot sa-si permita sa aiba un om de nivelul asta, voi comentati tampenii.

  cam asta... sistemul se va schimba atunci cand vor fi destui oameni care isi doresc schimbarea cu adevarat, nu numai care spun ca isi doresc schimbarea.
 • +1 (3 voturi)    
  dus-intors (Luni, 21 octombrie 2013, 16:09)

  Ion Zapada [utilizator]

  nu discutam incompetenta ministerului
  acum discutam strisc cazul prezentat: elev clasa a IXa (inclusiv): primele 9 clase facaute in america - cu totul al sistem, alta programa decat cel european, este supus unor teste de limba si literatura romana, in primul rand.

  Pana aici- chestiunea pare ok ...nici ca elev roman de clasa a IX ae terminala nu esti acceptat la orice liceu, oricum, fara testele nationale de limba, cultura si literatura...teste in a caror intrebari regasesti materie din toti anii precedenti.

  In al doilea rand, sa nu uitam totusi ca copii romani, trebuie sa treaca un test national si un barem pentru a-ti alege liceul, iar batalia pe liceele cele mai bune e foarte stransa...Asa ca mai normal si ok mi s-ar fi parut ca parintii, ori sa se mute ceva mai devreme, ori sa amane (clasa a IX pentru sistemul romanesc aleasa- imi suna a "fentarea" sistemului tot in stil romanesc"...faptul ca copilul respetiv e de nota A in usa, e echivalent cu zero ...iar atsa nu are de-a face cu romania ci cu orice alta tara europeana. Oriunde, ar fi tratat recorespunzator.
  • -1 (1 vot)    
   clar ca e o smecherie (Luni, 21 octombrie 2013, 19:33)

   IoanaDC [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

   Desigur, copilul a facut 8 ani se ceva de scoala in SUA doar pentru a putea "fenta" admiterea la unul din cele mai bune licee din Iasi, parintii stiind desgur ca daca ar fi facut cei 8 ani de scoala in Romania copilul lor nu ar fi putut intra la acel liceu. Noroc ca noi suntem destepti si ne-am prins!

   Daca ati citit articolul ar fi trebuit sa retineti ca parintii au primit acordul a doua din cele trei licee vizate pentru a-si inscrie copilul. Asadar conducerea liceelor si chiar Inspectoratul judetean nu si-au pus problema "fentarii" procedurii de admitere, problema fiind doar procedura, si mai ales termenul nerealist de 60 de zile pentru a da examene de limba si literautra romana pentru 8 clase.
 • 0 (0 voturi)    
  Hmmm... (Luni, 21 octombrie 2013, 17:39)

  Cryptos [utilizator]

  Sigur nu erau exigente examenele si nota de trecere ar fi luat acest copil...pacat de parinti ca s-au descurajat si au plecat! Cred ca au luat decizia prea pripiti....si ...presupun ca si cand s-au intors in SUA acel copil a pierdut un an de scoala deoarece a stat aici o perioada...nu cred ca era mare diferenta ( din punct de vedere al pierderilor/castigurilor ) daca acel copil ar fi stat sa dea examenele!
  • +1 (1 vot)    
   raspuns cryptos (Luni, 21 octombrie 2013, 19:06)

   veracruz [utilizator] i-a raspuns lui Cryptos

   Deci trebuia sa ramana si sa se "faca" ca da un examen? Sa invete ca la noi totul e formal?

   pt @razgandescu:
   Fara testele de romana, sa inteleg ca nu esti om intreg. Nu vei putea face nimic de aici incolo. Iar testele de romana dela sfarsitul clasei a VIII-a sunt o chitesenta a limbii romane.
   Cazul lui era particular - iar Romania recupera 3 cetateni pe care ii pierduse. Nu trebuia sa scada stacheta. Trebuia sa o faca logica, in interesul copilului (ca la vorbe mari suntem tari). Putea sa ceara recuperarea "lipsurilor" intr-un an de zile (asa cum, la facultate, poti sa iti dai examenul si in anul urmator, atata vreme cat ai un minim de credite).
   • 0 (0 voturi)    
    lamuriri (Luni, 21 octombrie 2013, 23:36)

    Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui veracruz

    domnule, cred ca nu conasteti legislatia europeana, in ceea ce priveste invatamntul de stat, preuniversitar. Sa va lamuresc, in Detschland sau Luxembourg (2 exemple pe care le cunosc sigur) nu se accepta asa oricum, orice, doar pentru simplu motiv ca e cetatean.
    Nu se scade stacheta pentru nimeni si nu se renunta la reguli.
    Concret: pentru a fi incadrat in anul corespunzator dorit, liceul dorit, se fac o serie de teste (functie de profil) INAINTE de incadrarea copilului in sistemul de invatamant.

    Atentie: vorbesc de invatamant preuniversitar-, in speta liceal, nu invatamant primar, respectiv gimnazial.

    Si mai concret: copilul dupa primii 6 ani de studiu (in lux. performanta trebuie sa fie mai mult decat satisfacatoare- la 3 limbi)...daca are un punctaj bun si trece anumite bareme natinale, poate trece in cursul liceal...
    Daca nu, nu, si asta inseamna automat stoparea cliclului universitar in anumite situatii.

    Deci da, per total, un copil, din usa (sau spunem) nu e acceptat intr-un sistem public decat dupa testele respective.

    O situatie aparte o constituie : liceele private-considerata ca o solutie de compromis, pentru adaptarea copilului.
 • 0 (0 voturi)    
  O sa fim in situatie similara (Luni, 21 octombrie 2013, 18:18)

  Adi G. [utilizator]

  E posibil sa ajungem si noi in aceasta situatie in anul urmator. Avem doi copiii (la anul ar fi clasa a VII-a si a V-a) pe care am vrea sa ii inscriem la o scoala 100% romaneasca.

  Vrem sa ne intoarcem in Romania macar pentru un an, poate definitiv daca ne place. Probabil multi nu inteleg de ce s-ar intoarce cineva din SUA, Canada, etc. Pot sa va zic ca material, situatia noastra e foarte buna si nu asta e motivul intoarcerii. Pur si simplu viata e mai placuta in Romania (sau asa credem noi).

  Oricum, revenind la problema, baietii nostri vorbesc doar engleza cu toate ca mai inteleg cate ceva in romana. De scris nici vorba. Cu toate astea suntem absolut convinsi ca in cateva luni ar fi foarte bine integrati fiindca ii duce mintea si o sa ii ajutam si noi (nu trebuie sa lucram, avem amandoi studii superioare, chiar experienta pedagogica).

  Daca o sa avem probleme de genul de mai sus, pur si simplu o sa facem cu ei homeschooling - ceva practicat de multi expatriati canadieni, americani sau britanici.
  • 0 (0 voturi)    
   succes! (Luni, 21 octombrie 2013, 19:37)

   IoanaDC [utilizator] i-a raspuns lui Adi G.

   Pentru evitarea surprizelor neplacute, poate ar fi bine sa va interesati dinainte cam care ar fi procedura de recunoastere a studiilor facute acasa/homeschooling in Romania, daca va hotariti sa stai mai mult. Ma indoiesc ca Ministerul Educatiei va fi receptiv, foarte probabil ca legea romaneasca nu prevede posibilitatea studiului acasa.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 octombrie 2013, 18:31)

  [anonim]

 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 21 octombrie 2013, 18:32)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  povestea ca povestea, dar comnetariile! (Luni, 21 octombrie 2013, 19:56)

  IoanaDC [utilizator]

  Povestea e interesanta, la fel si comnetariile, foarte evocatoare. Am citit fiecare comentariu ca sa imi reamintesc de ce nu trebuie sa ma las cuprinsa de nostalgia intorcerii in Romania. Pentru ca multi oameni sunt rai, invidiosi, frustrati. Li se pare firesc ca un copil proaspat venit dintr-o alta tara sa dea, in termen de doua luni, o mega-teza din limba si literatura romana pe 8 ani de studiu, sau 8 teze din fiecare ani, nu mi-e foarte clar. Plus, fireste, una la istoria de clasa a 8-a, pe care desigur toti acesti cititori si copiii lor o cunosc pe dinafara. Examene pe care copilul trebuie sa le dea imediat, intr-o luna, doua. Nu pe parcurs de un an, sau pana la bac, sau pe bucatele, teste mai mici acoperind cam un trimestru fiecare, presarate de-a lungul anilor de scoala pe care copilul ii mai are de parcurs. Nu. domnule, imediat, sa vedem cat stie "americanul".

  De asemenea, multor comentatori li se pare nefiresc, obraznic chiar, ca parintii au incercat sa isi inscrie fiul la un liceu bun. Normal e, cand revii din SUA in Romania, sa stai cuminte cu capul plecat, sa-ti vezi de lungul nasului, si sa-ti inscrii copilul la liceele unde au ramas locuri dupa admitere, adica cele cu 0% promovabilitate la bac. As ar face orice dintre comentatori. Ce treaba e asta, sa te bagi "peste rand" la un liceu bun?

  Familiei in cauza i doresc reintegrare usoara in SUA si sa uite repede gustul amar. Sa stea linistiti, copilul probabil nu s-ar fi integrat usor, ar fi fost ironizat de multi dintre acesti frustrati si copiii lor de cate ori s-ar fi ivit ocazia.

  Romaniei si romanilor le doresc sa se destepte si sa devina mai receptivi la nou. Vor mai fi romani nostalgici care sa doreasca, in ciuda argumentelor rationale, sa se intoarca din vest in Romania. Acesti oameni nu trebuie alungati, ci ajutati sa se integreze inapoi. Legile si regulamentele trebuie facute pentru oameni, nu pentru a sustine o birocratie si asa sufocanta.
  • 0 (0 voturi)    
   reguli universale pentru toata lumea (Luni, 21 octombrie 2013, 23:40)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui IoanaDC

   Ioana, incearca sa faci o astfel de trecere la o scoala nemteasca, pe acelasi nivel -adica clasa IX, vezi reactia....
   interesant e in DE clasarea la clasa a IX e cu probleme: la realschule sau la technische schule, un amanunt- la technische schule, dupa terminare, nu ai acces la universitate decat daca dai unele diferente, in anumite conditii.

   Succes.
 • +4 (4 voturi)    
  Scoala privata (Luni, 21 octombrie 2013, 20:01)

  boglous [utilizator]

  Asta este exact motivul pentru care o sa-mi dau copilul la o scoala privata, de limba engleza. O sa dea in fiecare an examenele cambridge iar la sfarsit va putea aplica la orice universitate din lume va dori. (mai putin la astea romanesti, probabil). O sa studieze si limba si literatura romana, dar n-o sa-l puna nimeni sa faca "comentariu literar" la "Toma Alimos", "La Vulturi, Fefeleaga" si alte asemenea. Sau sintaxa frazei, cu "Predicativa", "Atributiva", etc, lucruri pe care le-am uitat toti cei care nu au studiat mai departe literele. Si n-o sa faca niciodata meditatii. La nimic. Da, o sa ma chinui un pic sa fac in fiecare an cei 6000 de euro pentru taxa, dar macar o sa-l scutesc de toata idiotenia, prostia, indolenta si sictirul din scolile romanesti.
  • 0 (0 voturi)    
   depinde (Luni, 21 octombrie 2013, 23:28)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui boglous

   doar cu limba engleza ma tem ca tot nu vrei avea prea multe sanse prin Europa... In America? Da, se poate, dar pentru facultati de top iti trebuiesc si foarte multi bani.
 • 0 (0 voturi)    
  eh... (Marţi, 22 octombrie 2013, 18:06)

  N-joy [utilizator]

  e greu de echivalat studiile, stiu de la un vecin al carui fiu a studiat vreo doi ani la un liceu in Germania... s-a chinuit destul pana a reusit sa echivaleze diploma, si acum e necajit ca fiu-sau nu gaseste nimic de munca, ca nu are experienta... baiatul e nebun dupa masini, si se gandea ca daca invata in Germania o sa fie super usor sa gaseasca ceva.. dar uite ca nu e ...la noi totul e complicat :(
  • 0 (0 voturi)    
   pe tir? (Miercuri, 30 octombrie 2013, 22:46)

   Alunelu6 [utilizator] i-a raspuns lui N-joy

   pai de ce nu se face sofer? pe tir se castiga destul de bine, stiu o firma care angajeaza si incepatori, hartl se numeste, si invata acolo meserie daca il angajeaza....
 • +2 (2 voturi)    
  Nu stiu cine are dreptate (Miercuri, 23 octombrie 2013, 20:08)

  Goldmund [utilizator]

  Scoala Romaneasca e la nivelul cel mai inalt de pe Continent, daca nu din lume si vin astia din Occident cu ai lor copii si vor ca odraslele lor sa fie primite la liceu. Noi suntem primii in UE la toate, noi avem cultura generala, iar la fizica primim toate Premiile Nobel.

  Bine va zice Radu Banciu.

  Avem aproape 50% din populatia tarii care locuieste ca in Epoca (Pre)Revolutiei Industriale din Anglia, fara canalizare, cu WC si fantana(!)in curte, cu trenuri unice in UE, dar ne tinem batosi, increzuti, fuduli,; vorba aceea, prostul nu e prost destul pana nu e si fudul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by