Cateva mii de oameni (organizatorii sustin ca la un moment dat au fost 10.000) au manifestat duminica pentru unirea Basarabiei cu Romania. Ei au organizat un mars, intre orele 15.00 - 17.00, pe traseul Guvernul Romaniei (Piata Victoriei) - Palatul Parlamentului (Parcul Izvor), iar in Parcul Izvor au improvizat o scena unde a vorbit, printre altii, fostul premier moldovean Mircea Druc, si au desfasurat steagul tricolor de 1.200 de mp, cusut la Chisinau. Mitingul pentru unirea Basarabiei cu Romania are loc cu o luna inainte de Summitul de la Vilnius, decisiv pentru integrarea europeana a Republicii Moldova.

Foto:

Steagul adus de la Chisinau, desfasurat in Parcul Izvor la finele mitingului

Steagul adus de la Chisinau, desfasurat in Parcul Izvor la finele mitingului

Foto: Hotnews

UPDATE Ora 17.15 In parcul Izvor au mai ramas cateva persoane cu steagul Romaniei. Mitingul a luat sfarsit.

UPDATE Ora 17.10 Oamenii scandeaza "uniti salvam toata Romania", in timp ce mare parte a participantilor pleaca spre metrou. De la un megafon a fost lansat indemnul: "cine e impotriva proiectului de la Rosia Montana e asteptat in piata Universitatii".

UPDATE Ora 17.00 Participantii au desfasurat steagul adus de la Chisinau si se indreapta spre metrou.

Ora 16.55 La miting au mai ramas cateva sute de persoane, iar organizatorii indeamna participantii sa se indrepte spre metrou. Organizatorii ii multumesc lui Teodor Maries (presedintele Asociatiei 21 Decembrie) pt sprijinul acordat.

UPDATE Ora 16.45 De la microfon: "Cea mai scurta cale de integrare este unirea. Trebuie sa ne rupem e Rusia". "Vrem fratie si unire pe vecie", scandeaza de pe scena o participanta la miting ce sustine ca a venit de la Barlad cu acest mesaj. De pe scena se anunta desfasurarea steagului adus de la Chisinau.

UPDATE Ora 16.40 Acum pe scena este invitat fostul prim ministru moldovean, Mircea Druc: "Dvs. ziceti aducem Basarabia acasa, aduceti-o. Unirea este ireversibila. Din punctul meu de vedere unirea s-a infaptuit."

UPDATE Ora 16.30 Pe scena improvizata in parcul Izvor a urcat Alexandru Ciubotaru, un fost participant din Chisinau la concursul Vocea Romaniei, care a cantat.

UPDATE Ora 16.23 Organizatorii, la microfon: "Nu protestam, ci cerem unirea! Acesta nu e un protest, ci e crezul nostru, vrem unirea! Am cerut-o la Guvern, acum o cerem la Parlament, la fel cum am facut anul trecut si la Chisinau. Am inaintat un proiect legislativ catre parlamentul Romaniei, prin care facem un pas spre unire, daca se adopta."

UPDATE Ora 16.10 Participantii au ajuns in parcul Izvor, in fata Palatului Parlamentului. Organizatorii spun ca sunt 10.000 de oameni. Se striga la microfon: "Cerem parlamentului ca Basarabia sa fie o pioritate pentru tara mama, Romania!"

Organizatorii anunta ca au mai ramas 20 de minute pana la finele mitingului, iar participantii agita steaguri si striga "Unire!"

UPDATE Ora 15.50 In jur de 5.000 de persoane continua marsul spre Izvor, multmii i se alatura si alti oameni pe parcursul traseului. Multimea a ajuns la intersectia cu Bd. Regina Elisabeta.

UPDATE Ora 15.30 Multimea a ajuns la intersectia cu Piata Amzei si continua scandarile: "Ale, ale, Chisinau si Bucuresti, doua inimi romanesti!" si "Unire!"

UPDATE Ora 15.15 Participantii s-au oprit la intersectia Calea Victoriei cu Bd. Dacia si scandeaza "Unire!"

UPDATE Ora 15.00 Circa 1.500 de protestatari (estimari neoficiale ale jandarmeriei) au plecat in mars spre Palatul parlamentului. Participantii au intins steagul de cateva sute de metri.

UPDATE Ora 14.55 "Barbu si cu Ponta, nu uita, noi suntem neofascistii 2!" au strigat cateva persoane, cu referire la declaratia ministrului culturii Daniel Barbu, care i-a facut neofascisiti pe cei care i-au atacat masina la Club A.

UPDATE Ora 14.50 Alte scandari: "Traiasc, traiasca si-nfloreasca/ Moldova, ardealul si Tara romaneasca". Un grup mic a strigat "Jos Putin!". Pancarta: "Basarbie frumoasa de 68 de ani te asteptam sa vii acasa la patria mama Romania". Multimea canta "Desteapta-te romane!"

Stegarul Dac

Stegarul Dac

Foto: Hotnews

UPDATE Ora 14.35 La miting a venit si Stegarul Dac, cunoscut ca urmare a prezentei sale la protestele din piata Universitatii de anul trecut. Un grup de oameni a strigat "jos PNL" la aparitia sa (referire la faptul ca stegarul este membru PNL)

UPDATE Ora 14.20 Sunt circa 1.300 de oameni si continua sa vina.

UPDATE Ora 14.00 "Ale, ale, Chisinau si Bucuresti, doua inimi romanesti! Basarabia pamant romanesc!" scandeaza participantii. Acestia agita steagul romanesc, batand din tobe si ridicand pancarte cu "Vrem Unirea". "Basarabie romana, hai sa dam mana cu mana/ Ca-ti aducem petitor mandrul nostru tricolor. "

UPDATE Ora 13.45 In jur de 100 de persoane s-au strans deja la Guvern si scandeaza "Basarabia e Romania". Sunt tineri, majoritatea cu steagul Romaniei. In difuzoare se aude "Doamne ocroteste-i pe romani". Intre timp la miting continua sa vina oameni.

"Dupa ce peste 117.000 de romani au semnat pentru o lege menita sa aduca Basarabia mai aproape de casa, participantii la manifestatie vor solicita adoptarea acestui proiectul legislativ de catre Parlamentul Romaniei. Totodata, din solidaritate cu Republica Moldova, ei vor iesi in strada in semn de sprijin fata de santajul comercial la care aceasta este supusa de catre Rusia", anunta Platforma Civica Actiunea 2012, organizatorul marsului.

"Deportari, infometari, crime si mai recent embargo-ul la importul de vinuri sunt cateva dintre metodele prin care Rusia a incercat sa ii instraineze pe romani de romani. Ii asteptam pe toti bucurestenii sa vina la eveniment cu un steag national pentru a arata ca tricolorul ne uneste pe toti", a declarat av. dr. Mihai Nicolae, co-presedinte al Platformei Civice Actiunea 2012, principalul organizator al "Marsului pentru Basarabia".

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, organizatorii marsului mentioneaza ca asteapta ca peste 10.000 de bucuresteni sa raspunda apelului lor si sa ceara factorilor decizionali ca unirea cu Republica Moldova sa fie o prioritate nationala. In acest sens, in Parlamentul Romaniei a fost inaintat un proiect legislativ initiat de societatea civila.

Un miting similar ca amploare a avut loc in luna septembrie a anului trecut in Chisinau.

Aceste evenimente stradale sunt organizate de Platforma Civica Actiunea 2012, o coalitie de peste 30 de ong-uri din Romania, Republica Moldova, SUA, Canada si mai multe state din Uniunea Europeana.

Mitingul pentru unirea Basarabiei cu Romania are loc cu o luna inainte de Summitul de la Vilnius, decisiv pentru integrarea europeana a Republicii Moldova

  • Republica Moldova urmeaza sa parafeze un acord de asociere cu UE, fapt ce a determinat masuri dure din partea Rusiei, precum interzicerea importului de vinuri moldovenesti si amenintari cu expulzarea muncitorilor moldoveni. Rusia isi doreste mentinerea Moldovei in aria sa de influenta, iar unul dintre discursurile oficiale ale Kremlinului este ca Romania isi doreste anexarea Basarabiei, camuflata sub sustinerea aderarii ei la UE.

Protestatarii anti-RMGC si anti-Chevron anunta manifestatie comuna in Piata Constiutiei cu participantii la Marsul pentru Basarabia

Organizatorii protestului anti-RMGC si anti-Chevron au anuntat, miercuri seara, ca participantii la "Marsul pentru Basarabia", dupa ce vor ajunge in Parcul ZIvor, se vor alatura multimii ce va protesta duminica seara in Piata Constitutiei.

Cu toate acestea, organizatorii sutin ca, desi exista posibilitatea ca o parte dintre participanti sa se alature dupa mars si protestului din Piata Constitutiei, "singurul obiectiv asumat oficial de Platforma Civica Actiunea 2012 este reprezentat de reunirea Basarabiei cu Romania. Nu suntem adeptii amestecului de mesaje deoarece consideram ca acest lucru, departe de a aduce un plus, este de natura de a dezbina si de a crea sciziuni in cadrul unor miscari cu obiective punctuale foarte clar conturate".