Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a transmis sambata un comunicat in care face "un apel la cei care protesteaza sa nu isi schimbe atitudinea din ultimele saptamani".

Stroe sustine ca protestele din ultimele saptamani au aratat ca Romania este o tara democratica, in care oamenii isi pot exprima punctele de vedere.

"Imi doresc ca situatia sa nu se schimbe chiar daca unii considera ca violentele sunt o solutie. Niciodata violenta nu este o solutie! Am incredere in faptul ca protestatarii se vor comporta civilizat ca si pana acum", afirma ministrul Radu Stroe, citat in comunicat.

***

Tot sambata au transmis comunicate de presa in care si-au exprimat "ingrijorarea" fata "apelurile la violenta" ce ar fi fost facute de unii protestatari pe retelele de socializare si patru lideri PSD.

Ministrul Nicolae Banicioiu: Ar fi foarte rau sa mai avem incidente la proteste

  • Vicepresedintele PSD Nicolae Banicioiu, ministrul Tineretului si Sportului, face un apel catre cei care protesteaza, oriunde in tara, de a respinge din randurile lor pe cei care indeamna la violente. "Ar fi foarte rau sa mai existe evenimente neplacute. In ultimele saptamani nu au existat probleme. Este foarte mare pacat ca s-a intamplat ca zilele trecute lucrurile sa degenereze. Asa ceva nu trebuie sa mai aiba loc nici pe strazile Bucurestiului, nici in alta parte. Ii indemn pe protestatari sa ii excluda din randurile lor pe cei care indeamna la violenta", a declarat Banicioiu, potrivit unui comunicat remis sambata si citat de Agerpres.

Senatorul Daniel Savu: Apelurile unor protestatari la violenta, absolut inacceptabile

  • Senatorul PSD Daniel Savu considera ca apelurile la violenta, "absolut inacceptabile", pe care le fac unii protestatari nu ar trebui sa genereze si actiuni in consecinta. "Sunt ingrijorat de apelurile la violenta care se fac intre protestatari. Eu vreau sa cred ca cei care protesteaza vor ignora aceste apeluri, absolut inacceptabile, si nu vom avea parte de violente. Sper ca incidentul care l-a avut drept victima pe ministrul Daniel Barbu sa ramana unul izolat. Felicit autoritatile, de altfel, pentru reactia in acest caz, dar imi doresc sa nu mai fie nevoie de alte interventii", a declarat Savu, potrivit unui comunicat emis de sambata de PSD, citat de Agerpres.

Deputatul Sorin Grindeanu: Ar fi o mare greseala ca protesele sa degenereze

  • Deputatul social-democrat Sorin Grindeanu face un apel la protestatari sa ii izoleze pe cei care indeamna la violente. "Pentru ca Romania sa nu fie vazuta drept o tara instabila, este de dorit ca cei care se considera sau sunt liderii protestatarilor sa faca totul pentru izolarea celor violenti sau care indeamna la violente. Incidente precum cel in care a fost implicat ministrul Barbu nu trebuie sa se mai repete. Atata timp cat protestele sunt pasnice, putem avea si o dezbatere reala pe ceea ce revendica cei din strada", subliniaza Grindeanu intr-un comunicat citat de Agerpres.

Europarlamentarul Catalin Ivan: Sper ca protestele sa ramana unele pasnice

  • Purtatorul de cuvant al PSD, europarlamentarul Catalin Ivan, spera ca apelurile la violenta de pe retelele de socializare vor ramane fara urmari. "Am vazut si eu ce se scrie pe retele de socializare sau pe bloguri si sunt ingrijorat. Sincer sper ca sunt doar opiniile unor exaltati, iar protestele vor ramane unele pasnice. Ar fi pacat si pentru protestatari si pentru imaginea Romaniei ca apelurile la violenta sa produca rezultate. Nu cred ca o cauza se poate apara, intr-un stat democratic, prin violenta", afirma Ivan intr-un comunicat difuzat sambata.

***

Mesajele politicienilor vin la doua zile dupa ce ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost agresat joi seara, in Centrul Vechi al Capitalei, unde mai multi protestatari fata de proiectul minier de la Rosia Montana nu l-au lasat sa plece cu masina in care se afla decat dupa interventia fortelor de ordine, iar luneta masinii sale a fost sparta.

Opozantii proiectului minier s-au mobilizat prin intermediul retelelor de socializare pentru un nou mars de protest in Bucuresti, care ar urma sa aiba loc duminica, pe traseul Piata Universitatii - Piata Unirii - Senat, precizeaza Mediafax.

Sambata, un miting de protest impotriva proiectului Rosia Montana, organizat de Fundatia Pro Muntii Apuseni, a avut loc in orasul Campeni, judetul Alba.

Din 1 septembrie, in Capitala si in mai multe orase din tara, dar si peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului de la Rosia Montana.

De asemenea, proteste impotriva deciziei companiei Chevron de a incepe explorarea gazelor de sist au avut loc in ultimele zile in judetul Vaslui.