Premierul Victor Ponta a afirmat sambata ca autoritatile vor lua masuri pentru a nu lasa manifestarile "extremiste si violente" de la Campeni sa se extinda, adaugand ca acolo "un grup extremist" incearca sa creeze "violenta si provocare", transmite Agerpres.

"Eu cred ca fiecare are dreptul sa-si apere punctul de vedere. Am vazut ca e un grup extremist care incearca sa creeze o provocare si violenta la Campeni, in apropierea celor de la Rosia Montana. Vom avea grija ca sa nu lasam manifestarile extremiste si violente sa se intinda si vom lua masuri imediat", a declarat Ponta dupa congresul TSD, intrebat cum comenteaza faptul ca minerii de la Rosia Montana au anuntat ca vor cobori din nou in subteran, in semn de protest.

Ponta a declarat jurnalistilor ca nu are nimic impotriva celor care protesteaza, dar ca nu va accepta "momentul in care disputa ajunge la violenta", transmite Mediafax. "Cred ca intr-o democratie este foarte bine sa existe pareri diferite, sa existe dreptul absolut al celor care nu sunt de acord sa isi spuna punctul de vedere. Ceea ce nu voi accepta, cat sunt prim-ministru, si ce nu trebuie sa accepte niciun om politic serios, responsabil, nu tot felul de aventurieri, este momentul in care disputa normala, dialogul, controversa ajunge la violenta, agresiune, incalcarea legilor. Acolo nu cred ca vreun om normal la cap poate sa fie de acord sa ne rezolvam problemele prin violenta. In rest, incurajez dialogul, respect pe toti cei care au o alta parere", a spus premierul.

El a declarat ca, impreuna cu ministrul de Interne, Radu Stroe, si cu sefii Jandarmeriei, a luat decizia sa se intervina in cazul in care protestele devin violente. "Atata timp cat protestele sunt pasnice, cat nu incalca drepturi fundamentale, nu blocheaza drumuri nationale, nu intra pe proprietati private, evident ca-mi doresc foarte mult ca sa nu existe niciun fel de reactie exagerata a fortelor de ordine si nici n-a fost. E o luna de cand in fiecare duminica sunt manifestari si niciodata nu s-a intamplat nimic. Deci provocari au fost. In momentul in care folosesti violenta, agresezi fortele de ordine, cand blochezi un oras sau o tara, atunci sigur vom interveni", a mai spus Ponta.

Ponta a precizat ca nu vrea ca Romania sa traiasca intr-un "iz al anilor '80" fara sa se dezvolte precum celalalte tari europene. "Ce vrem sa facem in Romania? Sa ne dezvoltam ca toate celelalte tari folosindu-ne resursele, imbunatatind infrastructura sau vrem sa traim asa intr-un iz al anilor '80? N-o sa mai avem nici masini, nici exploatari petroliere, nimic, si o sa fie totul OK", a spus el.

Intrebat daca aceasta pozitie o va avea ca premier si daca, totusi, va vota impotriva ca parlamentar, Ponta a raspuns: "Am si eu umor, ca si dumneavoastra".

Cei 33 de mineri din Rosia Montana care s-au blocat in septembrie, timp de mai multe zile, in galeria Catalina Monulesti vor reintra sambata in subteran, pentru cateva ore. Tot sambata, la Campeni, oras situat la cativa kilometri distanta, este anuntata o mare adunare populara de protest impotriva proiectului minier.

Potrivit unui comunicat postat vineri pe site-ul Sindicatului "Viitorul Mineritului", cei 33 de mineri reintra in subteran pentru locuri de munca si impotriva violentei. "Gestul lor vine in sprijinul locurilor de munca si arata ca sustinatorii mineritului manifesta pasnic, spre deosebire de ONG-urile anti-minerit care au recurs la violenta", se sublinia in comunicatul semnat de liderul sindicatului, Cristian Albu.

Sindicalistii RMGC condamna "actiunile anti-sociale si anti-romanesti ale ONG-urilor protestatare impotriva locurilor de munca in minerit" si cer "acestor ONG-uri sa inceteze cu provocarile si violenta".

"Vrem sa tragem un semnal de alarma asupra acestor ONG-uri care ne invrajbesc pe unii impotriva altora la noi acasa. De exemplu, ce cauta ONG-urile acestea sa fabrice proteste la Campeni?", se arata in comunicatul Sindicatului "Viitorul Mineritului".

Sambata, in orasul Campeni, considerat capitala "Tarii Motilor", va avea loc o adunare populara de protest organizata de Asociatia Pro Muntii Apuseni sub genericul "Uniti salvam Rosia Montana! Uniti salvam Muntii Apuseni!".

Acestia solicita respingerea de catre Parlament a proiectului de lege privind masurile aferente exploatarii minereurilor auro-argintifere din perimetrul Rosia Montana, interzicerea prin lege a utilizarii cianurii in activitatile miniere din Romania, includerea Rosiei Montane pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO, asumarea de catre Guvern a expertizei si a punctelor de vedere referitoare la proiectul minier exprimate de Academia Romana, Asociatia Ad Astra, Institutul Geologic Roman, Ordinul Arhitectilor din Romania, Casa Regala, Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Unita cu Roma, Greco-Catolica, precum si a celorlalte biserici crestine din Romania si a expertilor independenti.

De asemenea, cei care se opun proiectului de la Rosia Montana solicita refacerea si dezvoltarea infrastructurii rutiere din arealul Muntilor Apuseni si acordarea unor facilitati fiscale si de alta natura pentru dezvoltarea activitatilor economice in domeniile turism, prelucrarea lemnului si refacerea fondului forestier, cresterea animalelor si prelucrarea produselor de origine animala si alte activitati.

In Campeni, cea mai importanta localitate din Apuseni din judetul Alba, au avut loc saptamanal in ultima perioada actiuni de protest impotriva acestui proiect, la care au participat de fiecare data sute de persoane, care se tem ca materializarea acestuia ar alunga turistii si ar afecta alte domenii din economie.

In septembrie, 33 de angajati ai RMGC s-au blocat timp de mai multe zile in subteran, acestia iesind la suprafata dupa o discutie cu premierul Victor Ponta.

  • Ponta catre tinerii PSD: Toleranta pentru violenta, pentru a da cu parul in cap trebuie sa fie zero

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat sambata la congresul TSD ca toleranta pentru violenta, pentru a da cu parul in cap celui care nu este de acord cu tine, trebuie sa fie zero din partea tinerilor social-democrati.

"Toleranta pentru violenta, pentru agresiune, pentru a da cu parul in cap celui care nu e de acord cu tine trebuie sa fie zero. Eu vreau sa traiesc intr-o tara in care si daca sunt singur impotriva a 20 de milioane nu vine nimeni sa-mi dea in cap, nu vine nimeni sa-mi sparga masina, nu vine nimeni sa-mi spuna sa plec din tara mea, doar pentru ca nu sunt de acord cu cineva. Vreau sa fiti radicali, convinsi de ideile voastre, dar de fiecare data sa aratati ca nu exista niciodata o solutie violenta, o solutie prin care il excluzi pe celalalt. Vreau sa transmiteti mai departe acest mesaj, dialog, confruntare de idei, violenta sau lozinci de genul 'nu ne vindem tara', 'sa plece americanii' sunt lucruri pe care nu le-ati trait si nu vreau sa le traiti niciodata", a afirmat el.