Sase din cei opt membri ai retelei acuzata de procurori ca a produs un prejudiciu de aproape 150 de milioane de lei prin evaziune fiscala si spalare de bani au fost arestati preventiv pentru 29 de zile. Printre arestati se numara si fostul consilier al Secretariatului General al Guvernului, Marcel Pavaleanu, informeaza Observatorulph.ro. Marcel Pavaleanu, fost angajat la SGG in prima parte a anului 2013, e acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani cifrata la 35 milioane de euro. Pavaleanu, presedinte PSD Plopeni si actual membru in Consiliul de Administratie al unei companii detinute de Consiliul Judetean Prahova, este apropiat al familiei Mircea Cosma (sef CJ Prahova) - Vlad Cosma (fiul lui Mircea Cosma, parlamentar PSD), via interlopul Razvan Alexe. Marcel Pavaleanu a mai fost trimis in judecata in martie 2011, sub acuzatia de evaziune fiscala.

Marcel PavaleanuFoto: Observatorulph.ro

Magistratii Tribunalului Prahova au admis, in noaptea de vineri spre sambata, propunerea procurorilor de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti privind arestarea preventiva a lui Marcel Pavaleanu si a altor cinci persoane, care primisera mandate de retinere sub acuzatiile de evaziune fiscala si spalare de bani. Toti cei sase au atacat decizia privind arestarea preventiva, anunta Agerpres.

Cererea inculpatilor de a fi cercetati in stare de libertate a fost respinsa din cauza prejudiciului si a metodelor folosite de acestia, precizeaza Observatorulph.ro.

De asemenea, procurorii au cerut, in acelasi dosar, mandate de arestare pe numele altor doua persoane, Razvan Alexe si Corneliu Popa, cauza, care a fost disjunsa, urmand a se judeca pe data de 21 octombrie.

Cele sase persoane care au primit mandate de arestare preventiva - Enica Victoria, Pavaleanu Marcel Cristian, Stroe Cecilia Cristina, Serban Bogdan Ionut, Stefanescu Elena Giluela si Emilia Loredana Dobre - fusesera retinute pentru comiterea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, activitatea infractionala desfasurandu-se in perioada 2012-2013.

Din probele administrate in cauza a reiesit ca, in aceasta perioada, inculpatii s-au folosit de un lant comercial fictiv, in care erau incluse aproximativ 60 de societati comerciale de pe raza judetului Prahova si a municipiului Bucuresti, din care o parte aveau comportament tip "fantoma", simuland operatiuni comerciale de achizitie/livrare marfuri si servicii ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale.

Ulterior, sumele de bani rezultate din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala au fost retrase in numerar din conturile bancare ale societatilor comerciale, prin simularea unor operatiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme, prejudiciul fiind estimat, pana in prezent, la 149.800.000 lei.

  • Reteaua "Pavaleanu"
    Foto: Hotnews
    Declaratia de avere arata ca Marcel Pavaleanu era in iunie 2013 membru in Consiliul de Administratie al SC Ploiesti Industrial Parc SA, unde actionar unic este Consiliul Judetean Prahova.
  • Interlopul Razvan Alexe este si el dat in urmarire de procurori. Presa locala scria ca gruparea lui Alexe l-a batut in 2009 pe un primar PDL din Prahova, fiind unul dintre coordonatorii echipelor de teren pentru candidatii PSD. Alexe a fost impuscat in mallul Plaza din Bucuresti intr-un conflict armat cu membrii clanului Gemenii.

Marcel Pavaleanu a mai fost trimis in judecata in martie 2011, sub acuzatia de evaziune fiscala, alaturi de Cristian Dobre.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Cristian Dobre, in calitate de administrator al unei societati comerciale, in perioada iunie - august 2005, nu a inregistrat operatiunile de achizitie si livrare a unor produse petroliere, ceea ce a condus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totala de 478.065 lei.

De asemenea, in calitate de administrator al altei societati comerciale, a indus in eroare, cu prilejul executarii unui contract o firma, prin plata marfii achizitionate cu fila CEC (pentru suma de 2.799 lei) fara a avea autorizata semnatura in banca.

Marcel Pavaleanu, in calitate de administrator al aceleiasi societati comerciale, in perioada mai - iulie 2004, nu a inregistrat operatiunile economico-financiare de achizitie a produselor petroliere, ceea ce a dus la prejudicierea bugetului de stat cu suma de 5.840 lei.

Dosarul a fost inaintat Judecatoriei Ploiesti.

***

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca nu il cunoaste pe fostul angajat SGG Marcel Pavaleanu si nu stie cu ce s-a ocupat acesta. El a mai spus ca, in urma unei discutii cu seful SGG, a aflat ca Pavaleanu nu mai lucreaza la SGG "de ceva timp".

Marcel Cristian Pavaleanu este membru al PSD Prahova, fiind cunoscut drept un apropiat al conducerii acestei organizatii judetene, implicandu-se activ in campania electorala a USL de anul trecut.

Presedintele PSD Prahova, Mircea Cosma, a declarat pentru Mediafax ca Pavaleanu a fost propus de PSD Prahova pentru a lucra la SGG.

"Stiu ca atunci cand mi-au cerut un om pentru SGG am dat un economist, care e el. Asta era in martie, sau ianuarie, februarie, nu mai stiu. Ni s-a spus sa avem o propunere si am facut vreo trei si l-au ales pe el", a spus Cosma.

Mircea Cosma a mai spus ca Marcel Pavaleanu nu detine o functie de conducere in PSD Prahova. Pavaleanu este presedintele organizatiei locale Plopeni a PSD.