Batranul despre care o parte a presei a relatat miercuri ca ar fi murit in urma interventiei jandarmilor la Pungesti, in protestul impotriva gazelor de sist, a fost ajutat de jandarmi si dus la ambulanta dupa ce s-a aruncat intr-un sant, fiind in prezent internat la spital, a declarat joi inspectorul general al Jandarmeriei romane, colonelul Mircea Olaru, care a solicitat presei sa relateze "cu obiectivitate si corect" evolutia protestelor.

Batranul se afla internat "pentru siguranta lui", in conditiile in care are "un istoric cardiac mai vechi", a precizat Olaru, intr-o conferinta de presa.

Reactia sa vine dupa ce o televiziune de stiri a titrat ca exista un "posibil" cetatean mort in urma interventiei jandarmilor la Pungesti, iar un site local a vorbit despre "interventia brutala" a jandarmilor, aparand si titluri de genul "Macel la Pungesti" sau "Luptele de la Pungesti".

"Nu a fost folosita forta niciun moment. Manevrele facute la un moment dat au generat fireste busculade iar cetatenii au incercat sa treaca de baraje. Au rezultat cinci internari, patru au parasit unitatea in cursul zilei, unul se afla inca acolo, dar nu datorita interventiei jadarmilor, are un istoric cardiac mai vechi si a ramas in spital pentru siguranta sa", a sustinut joi colonelul Olaru, care a s-a aratat dispus sa puna la dispozitie ziaristilor filmarile din timpul interventiei.

Mircea Olaru, care s-a deplasat la Vaslui pentru a coordona "personal intreaga misiune", avand in vedere ca "situatia devenise complexa", a precizat ca prefectul de Vaslui "a dispus toate masurile legale in scopul asigurarii masurilor de ordine pentru a permite accesul companiei (Chevron, n.r.) si utilajelor in zona".

"Terenul concesionat trebuia protejat", a argumentat el, invocand "drept legal al unui proprietar sa acceada pe terenul unde trebuia sa inceapa lucrarile".

Pentru aceasta, "s-a creat un careu in jurul acestei portiuni de teren (dar) o parte din cetateni au ramas in interior. Modalitatea in care au dorit sa protesteze a fost de a se arunca in santul din fata. Nu am putut accepta (ca batranul) sa fie ranit sau sa ramana acolo. Acel cetatean ramas in interiorul dispozitivului a fost ajutat si transportat de jandarmi la echipajul de ambulanta pentru a-i fi acordat primul ajutor", a adaugat inspectorul general al Jandarmeriei, care a admis insa: "Nu avem pretentia ca misiunea noastra a fost una perfecta".

Iata mai jos filmul acelui incident:

In ceea ce priveste numarul mare de jandarmi prezenti la Pungesti - 200, la 350-400 de protestatari - colonelul Olaru a spus ca acest lucru era justificat, avand in vedere ca "actionam intr-un loc deschis, pe o suprafata de cateva hectare".

Pe de alta parte, Mircea Olaru a solicitat presei sa manifest "obiectivitate si corectitudine fata de misiunile Jandarmeriei".

"S-a transmis mesajul ca mai multi protestatari au fost raniti: nu a fost adevarat", a subliniat el.

Intrebat de ce nu se intervine si in cazul protestelor din Bucuresti impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, Mircea Olaru a afirmat ca "atitudinea si la Bucuresti si la Vaslui a fost identica, dar situatiile juridice au fost diferite".

Acesta a negat faptul ca drumul din Pungesti ar fi fost blocat si a afirmat ca "cetatenii au permis sa circule toate mijloacele de transport, am avut o cooperare extraordinara cu ei".

In ceea ce priveste Bucurestiul, este vorba de o "manifestare spontana si pasnica, la care participa 10.000 - 12.000 de manifestanti", fara a tulburata ordinea si linistea publica.

"Daca nu s-a tulburat ordinea publica de ce s-ar justifica interventia in forta?", a afirmat colonelul, la intrebarile ziaristilor.