Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocarii si intreruperii radiocomunicatiilor in perimetrele unitatilor din subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, potrivit unui comunicat al Executivului.

Proiectul de act normativ adoptat de Guvern reglementeaza colaborarea intre Ministerul Justitiei, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), si Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), in vederea combaterii amenintarilor la adresa ordinii si sigurantei publice generate de folosirea neautorizata de detinuti a dispozitivelor de comunicare la distanta, in principal a telefoanelor mobile, citeaza Agerpres.

Ministerul Justitiei precizeaza, intr-un comunicat transmis miercuri, ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, persoanelor private de libertate nu le este permisa detinerea si utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanta si acestea pot efectua convorbiri de la posturile telefonice puse la dispozitie de ANP.

"Desi persoanelor aflate in stare privativa de libertate nu le este permisa detinerea si utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanta, interesul acestora in ceea ce priveste introducerea in locurile de detinere si utilizarea telefoanelor mobile in sistemul penitenciar poate fi determinat, intre altele, de factori ca: posibilitatea coordonarii gruparilor de criminalitate organizata sub forma continuarii activitatii infractionale; posibilitatea influentarii proceselor aflate pe rolul instantelor; posibilitatea coordonarii unor actiuni impotriva administratiei penitenciare; asigurarea posibilitatii impunerii ca lideri informali in randul detinutilor.In majoritatea cazurilor telefoanele mobile introduse in penitenciare ofera o conexiune simpla catre activitatea infractionala pe care a avut-o inainte de incarcerare persoana privata de libertate. De asemenea, dezvoltarea noilor tehnologii de comunicare, precum si cresterea performantelor echipamentelor utilizate de catre retelele de comunicatii mobile, concomitent cu reducerea dimensiunilor terminalelor utilizate, fac din ce in ce mai prezent si riscul savarsirii infractiunilor prin intermediul telefoanelor mobile si a conexiunilor internet", sustine MJ.

Initiatorul proiectului subliniaza ca, in urma analizelor specialistilor in domeniu, s-a concluzionat ca solutia optima pentru a se realiza o impiedicare efectiva si completa a utilizarii dispozitivelor de comunicare la distanta in cadrul perimetrelor destinate executarii pedepselor privative de libertate o reprezinta blocarea si intreruperea radiocomunicatiilor in perimetrele unitatilor ANP.

"Sistemele destinate blocarii ori intreruperii radiocomunicatiilor vor fi folosite numai pentru prevenirea si detectarea utilizarii in perimetrele penitenciarelor a dispozitivelor care sunt capabile sa transmita sau sa primeasca imagini, sunete si informatii printr-un dispozitiv utilizat pentru comunicare, inclusiv telefoanele mobile. Blocarea si intreruperea radiocomunicatiilor are la baza perturbarea electromagnetica a radiocomunicatiilor. Solutia tehnica identificata pentru crearea perturbatiilor electromagnetice este integrata intr-un sistem a carui functionare poate fi monitorizata de la distanta. Sistemul este compus dintr-o combinatie specifica mai multor tipuri de aparate si, dupa caz, a altor dispozitive care sunt asamblate, instalate si destinate utilizarii permanente pentru blocarea si intreruperea radiocomunicatiilor in perimetrele unitatilor din subordinea ANP", precizeaza MJ.

De asemenea, proiectul statueaza ca instalarea, punerea in functiune si utilizarea sistemelor destinate blocarii si intreruperii radiocomunicatiilor se realizeaza cu avizul ANCOM, pentru fiecare amplasament ori loc in care urmeaza a se utiliza un astfel de sistem.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a solicitat tot miercuri Executivului adoptarea de masuri urgente pentru asigurarea logisticii si finantarii necesare stoparii intrarii in penitenciare a obiectelor interzise si a continuarii activitatilor infractionale din detentie.

"Lipsa instalatiilor de bruiaj - o solutie tehnica la indemana, dar a carei aplicare este refuzata din ratiuni greu de inteles - si a aparatelor de control - cele cateva existente sunt, cu putine exceptii, fie nefunctionale, fie neautorizate - creste exponential riscul pentru siguranta penitenciarelor si goleste de sens finalitatea actului de justitie reprezentat de aplicarea pedepsei privative de libertate. Cu sprijinul Guvernului Romaniei, infractorii sfideaza din penitenciar in mod direct victimele infractiunilor, dar si romanii care platesc taxe si impozite pentru a fi in siguranta", a sustinut intr-un comunicat de presa Florin Schiopu, presedintele Federatiei Sindicatelor din ANP.