Premierul Victor Ponta a anuntat in timpul sedintei de guvern de miercuri ca va trimite in parlament codul rutier.

"Am discutat cu dl Stroe (Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne - n.r.) si daca o sa fie nevoie o sa asumam doar noi doi, sa fim noi cei rai. Vreau sa cred insa ca Parlamentul o sa ne sprijine in acest sens," a declarat Ponta.

Potrivit Mediafax, pe agenda sedintei de miercuri, proiectul noului Cod rutier a fost inscris, din nou, sub forma unei ordonante de urgenta. Ordonanta de urgenta este de asemenea transmisa spre dezbatere Parlamentului, dar este si aplicata pana la momentul avizului parlamentar, cand poate fi completata cu eventuale modificari ulterioare, spre deosebire de un proiect de lege, care poate fi aplicat doar dupa ce este aprobat de Parlament si promulgat de presedinte.

In final, documentul a fost aprobat ca proiect de lege.

Ponta declarase sambata ca acesta "va fi adoptat in functie de solutia tehnica de implementare care va fi gasita".

In sedinta de guvern de saptmana trecuta, guvernul a amanat din nou adoptarea noului Cod rutier, pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a contului unic in care sa fie varsate toate sumele incasate din amenzile percepute pentru contravnetii si infractiuni, au declarat surse oficiale citate de agentia Mediafax. La finalul acelei sedinte de Guvern, a explicat ministrul agriculturii motivele amanarii aprobarii Codului Rutier. "Decizia politica este de a adopta prin Ordonanata de Urgenta saptamana viitoare sau saptamanile urmatoare din ratiuni tehnice", a spus Daniel Constantin. Acesata a precizat ca trebuie corelata baza de date si infiintat un cont unic prin Ministerul Finantelor pentru plata amenzilor. "Indata ce va fi rezolvata aceasta problema tehnica ce tine mai mult de partea de soft, aceasta ordonanta de urgenta va fi aprobata", a mai spus ministrul agriculturii.

Intrebat despre stadiul noului Cod rutier, premierul Victor Ponta, care s-a aflat, sambata, in localitatea botosaneana Baisa, unde au inceput lucrarile de modernizare a DN 29, a spus ca se cauta o solutie tehnica de implementare a proiectului.

Intrebat daca noul Cod ar putea fi adoptat saptamana viitoare, el a raspuns: "In functie de solutia tehnica de implementere va fi adoptat".

Premierul Victor Ponta declara, joi, ca efectele noului Cod rutier asupra scaderii numarului de accidente vor fi analizate dupa o anumita perioada, respectiv in cateva luni, un an sau doi ani, pentru eventuale adaptari. "Nu exista legi de neschimbat, ca se schimba realitatile. Evident ca vom constata- dar nu intr-o zi, doua, ci in niste luni, intr-un an, in doi - ...se face o analiza, sa vedem care este influenta asupra accidentelor, asupra platii amenzilor, in ce masura s-a redus acest fenomen sau nu si, in functie de asta, Parlamentul, la dezbaterea ordonantei, sau noi putem sa intervenim cu modificari. Nu inseamna ca acum am inchis Codul rutier pentru urmatorii 50 de ani, ci ca, in functie de situatia reala, intotdeauna legislatia se adapteaza".