Premierul Victor Ponta va pleca, duminica, intr-o vizita oficiala in Statele Unite, insa totul depinde de modul in care se va rezolva problema blocajului bugetar care a paralizat administratia americana, existand posibilitatea ca vizita sa fie amanata daca nu se va ajunge o solutie pana vineri, au declarat pentru HotNews.ro surse diplomatice. Potrivit acestora, premierul Ponta are pe agenda intalniri cu vicepresedintele american Joe Biden si cu un secretar de stat. Pe agenda mai figureaza o serie de intalniri cu reprezentanti ai unor companii americane. In paralel, ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, participa la Washington la o conferinta pe teme energetice si investitii.

Victor PontaFoto: Agerpres

De altfel, vizita lui Ponta a fost prefatata in aceste zile de o intensa actiune de lobby. „Tigru balcanic sau balta din Balcani?” este titlul unei analize făcute de Democracy Institute din Washington, care a fost dată publicității marti, potrivit Digi 24. În acest document, autorii susţin că fără exploatarea de la Roşia Montană, România va ajunge din nou în sfera de influenţă a Rusiei.

Vizita premierului in Statele Unite a stat mereu sub semnul intrebarii. Oficialitatile americane i-au sugerat lui Victor Ponta ca ar fi mai bine sa-si amane vizita la sfarsitul anului, pentru a evita bulversarea generata de criza bugetara din america, insa premierul ar fi insistat ca vizita sa aiba totusi loc la sfarsitul acesti luni, au mai precizat surse politice pentru HotNews.ro.

Victor Ponta a relativizat marti, 8 octombrie, eventualitatea unei vizite in Statele Unite ale Americii in acest an, dupa ce in urma cu o saptamana confirmase acest lucru.

Intrebat de ziaristi daca va efectua o vizita in SUA in perioada urmatoare, Ponta a raspuns: "Nu stiu daca va fi vreo vizita. Toate vizitele in strainatate le anunt cu o perioada de timp inainte de a fi efectuate".

Miercurea trecuta, cand a izbucnit scandalul revocarii din functie a procurorului Lucian Papici, Victor Ponta afirmase ca are "in program" o intalnire cu marile companii americane care investesc in Romania, in Energie si IT, "la sfarsitul acestui an".

"Am in program, la sfarsitul acestui an, intalnire cu cele doua companii importante care investesc in Romania, pe de o parte cele din Energie si pe de alta parte in IT. Am mers in China dupa investitii, vom merge si in America dupa investitii. Voi avea intalniri in SUA cu marile companii - Exxon, Chevron si General Electric si cu cele din IT - Oracle, IBM, care au deja investitii in Romania", spunea el, invitat la Romania TV.

La jumatatea lunii septembrie, cotidianul Gandul anunta, citand surse guvernamentale, ca premierul Victor Ponta va efectua, la sfarsitul lunii octombrie, o vizita oficiala in Statele Unite ale Americii.

Surse diplomatice au declarat pentru Hotnews ca se discuta despre o posibila vizita a presedintelui Traian Basescu in Statele Unite pana la sfarsitul acestui an.