Ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, a declarat marti, in urma discutiilor pe tema descentralizarii in Sanatate si Politie purtate cu Eugen Nicolaescu, Raed Arafat si Radu Stroe, ca acest proces nu se va aplica Serviciului de Ambulanta, adaugand ca se doreste ca el sa fie integrat în sistemul SMURD. In ceea ce priveste descentralizarea Politiei Rutiere si a Ordinii Publice, subiectul va fi discutat in urmatoarea sedinta a USL. In ceea ce priveste bugetele institutiilor descentralizate, Dragnea a declarat ca in bugetul pe 2014 vor fi alocate sume ce vor fi transferate la bugetele locale. Din veniturie institutiilor descentralizate cea mai mare parte va ramane la nivel local iar o anumita cota va reveni la nivel central, procentul nefiind inca stabilit.

Liviu DragneaFoto: Ministerul Dezvolarii Regionale

Dragnea a declarat, intr-o conferinta de presa comuna cu prim-vicepresedintele PNL, Klaus Johannis, ca s-a decis ca Ambulanta sa nu fie descentralizata, aratand ca a inteles motivele expuse in sedinta de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat si de ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu.

In ceea ce priveste Politiei Rutiere si a Ordinii Publice, nu s-a ajuns la o intelegere, subiectul urmand sa fie discutat in urmatoarea sedinta a USL. In sedinta de marti, ministrul de Intene Radu Stroe a sustinut cu argumente ramanerea Politiei la nivelul ministerului pe care il conduce. Pe de alta parte, vice-premierul Liviu Dragnea, initiatorului proiectul de lege privind descentralizarea, a subliniat ca atat pozitia lui cat si cea a PSD este ca ea sa fie descentralizata. La randul sau, primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat ca pozitia PNL e ca Politia sa ramana in forma actuala - la nivel central.

Trecand la Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca (ANOFM) si Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale, din cadrul Ministerului Muncii, cei doi lideri USL au spus ca nu si-au putut forma un punct de vedere pentru ca din partea ministerului au venit 2 reprezentanti ai acestor institutii care si-au expus cazul dar nu au putut preciza daca au manadat sau nu din partea minstrului Mariana Campeanu. Dragnea a precizat ca va avea cu prima ocazie o discutie cu ministrul Muncii Mariana Campeanu pe aceasta tema.

La intebarea adresata de HotNews.ro, ministrul Dezvoltarii a declarat ca in bugetul pe 2014 vor fi alocate sume pentru institutiile ce vor fi descentralizate iar acestea vor fi transferate la bugetele locale. Dragnea a precizat ca din veniturie institutiilor descentralizate cea mai mare parte va ramane la nivel local si o anumita cota va reveni la nivel central, adaugand ca nu a fost inca stabilit acest procent.

In ceea ce privete Agentia pentru Protectia Mediului, reprezentantii Ministerului Mediului prezenti la sedinta de marti au argumentat ca, in cazul descentralizarii, pe langa pastrarea atributiilor de inspectie si control la nivel central, se impune pastrarea prerogativelor de a anula eventuale avize nelegale pe care agentiile judetene de Mediu le-ar da.

Referitor la Ministerul Tineretului, s-a discutat despre ideea identificarii institutiilor locale catre care sa fie atribuite activele.

Ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, a discutat marti dupa-amiaza cu ministrul Eugen Nicolaescu, Raed Arafat si Radu Stroe descentralizarea in Sanatate si Politie. Dragnea a spus la inceputul sedintei ca in aceasta intilnire se pun la punct ultimele detalii legate de "proiectul de lege", indicind astfel ca descentralizarea nu se va face prin Ordonanta de Urgenta. Reamintim ca saptamana trecuta liderii PSD si PNL au cazut de acord asupra trecerii la Consiliile Judetene ale unor institutii aflate in subordinea ministerelor Agriculturii, Mediului, Muncii, Tineretului.