Ministrul de Externe, Titus Corlatean, sustine ca "povestile spuse prin alte tari europene cu miliardele si miliardele de euro puse la dispozitia Romaniei pentru integrarea sociala a romilor" nu sunt adevarate, iar statele care au primit cu adevarat "miliarde" ar trebui intrebate cum au folosit banii, transmite Mediafax.

Ministrul Titus Corlatean a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Nadlac, ca Romania a beneficiat de 500 de milioane de euro in ciclul bugetar 2007-2013 pentru incluziunea sociala, care cuprinde si integrarea romilor, si nicidecum de miliarde de euro, cum s-ar spune in unele tari europene.

"Povestile spuse prin alte tari europene cu miliardele si miliardele de euro puse la dispozitia Romaniei pentru integrarea sociala a romilor sunt neadevarate. In tot ciclul financiar bugetar al UE 2007 - 2013, pentru incluziunea sociala, ceea ce nu inseamna numai romi, Romania a avut la dispozitie putin peste 500 de milioane de euro. Dar sunt alte tari europene unde se manifesta problema legata de integrarea romilor (...) care au avut miliarde si miliarde de euro la dispozitie, ar trebui sa le punem intrebarea cum au folosit acesti bani", a declarat Corlatean.

Ministrul a spus ca in Europa exista intre 12 si 15 milioane de romi care nu au cetatenie romana, astfel ca problema integrarii acestora nu tine doar de Romania.

Titus Corlatean a participat, la Nadlac, la un eveniment dedicat comunitatii slovace din localitate, cea mai numeroasa din tara. La Conferinta Internationala "210 ani de conveituire. Nadlac - model al culturalitatii", au mai fost prezenti Miroslav Lajcak, vicepremier si Ministrul Afacerilor Externe in Guvernul Republicii Slovace si Gabriella Battaini-Dragoni, secretar general adjunct al Consiliului Europei.

La inceputul acestei luni, ministrul de Externe, Titus Corlatean, declara la RFI Franta - dorind sa infirme declaratiile unor politicieni din Hexagon, care aratau cu degetul spre sumele mari alocate Romaniei de la bugetul european pentru incluziunea romilor - ca Franta a primit 4,4 miliarde de euro pentru programele destinate romilor si pentru incluziune sociala, in timp ce Romaniei i-au fost alocate doar 500 de milioane de euro, in exercitiul bugetar 2007-2013.

In ultima vreme, politicienii francezi au avut o serie de declaratii privind problema romilor si aderarea Romaniei la Schengen. Problema migrarii, in special a membrilor etniei rome, se afla in centrul unei polemici dure in Franta, inaintea alegerilor municipale si europene.