Mihaela Mitroi, PwC: Speram ca de la 1 ianuarie sa se reduca CAS, sa avem legislatie pentru holdinguri si TVA la incasare optional

de DP     HotNews.ro
Luni, 14 octombrie 2013, 10:39 Actualitate | Esenţial


Mihaela Mitroi, partener PwC
Foto: Hotnews
Incepand de anul viitor, fiscalitatea din Romania se va schimba consistent. TVA la incasare devine optional, se discuta despre reducerea CAS, impozitele locale s-ar putea calcula in functie de destinatie si vom avea o legislatie a holdingului. Despre aceste schimbari si despre la ce ne putem astepta in materie de fiscalitate in 2014, Mihaela Mitroi, seful departamentului de Consultanta Fiscala al PwC, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

 • Intalnirea s-a incheiat


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5127 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  PFA cu norma (Luni, 14 octombrie 2013, 11:36)

  adrian groza [anonim]

  1. Vor mai exista PFA-uri cu norma de venit?
  2. Ce taxe se vor aplica la PFA-uri?
  • 0 (0 voturi)    
   1 (Marţi, 15 octombrie 2013, 11:56)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian groza

   Este o intrebare buna, in principiu nu se intentioneaza sa se produca schimbari de la 1 ianuarie, dar discutiile sunt in derulare. Exista contribuabili care au sistemul de raportare in partida simpla si e foarte dificil pentru ei sa continue in acest fel. Ma refer la societatile de avocatura, de exemplu Cred ca nu se va renunta la sistemul actual dar ar trebui gandita o forma care sa -i acomodeze si pe acesti contribuabili.

   2.Raman aceleasi taxe care se aplica si acum. Ceea ce ne dorim este ca contributia de asigurari de sanatate sa fie plafonata. Am spus-o de nenumarate ori, speram sa se gaseasca o solutie fiscala astfel incat plafonarea sa fie introdusa pentru toti contribuabilii, respectand si principiul solidaritatii. Sunt tari care au introdus plafonarea pentru contributii de sanatate- Slovacia-aprox 2300 eur, Cehia, Germania , Bulgaria (intre 1000 si 5000 de euro plafonul)
 • 0 (0 voturi)    
  Impozitare activitati turistice (Luni, 14 octombrie 2013, 13:10)

  Marius [anonim]

  Pentru activitati de turism in locuinta personala pana la 5 camere.

  Impozitarea pe norma de venit ramane valabila?
  Este aplicabil impozitul forfetar?

  Pentru impozitul local:exista riscul reclasificarii locuintei si in consecinta o crestere de impozit pe cladire?

  Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   2 (Marţi, 15 octombrie 2013, 12:01)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   Impozitul forfetar se aplica pentru contribuabilii persoane juridice romane care desfasoara in principal activitati turistice in cazul dat ca exemplu.

   Legat de impozitul local, sunt discutii cu privire la calculul acestora in functie de destinatia respectivului imobil. Daca este destinatie rezidentiala sau ne-rezidentiala. In aceasta situatie nu conteaza daca esti persoana fizica sau juridica ci doar destinatia imobilului. Nu stiu daca se va concretiza intr-un proiect de lege sau de Ordonanta de la 1 ianuarie 2014 intrucat exista discutii cu privire la modul de alocare a imobilelor cu folosinta mixta- si rezidential si nerezidential. Daca ne uitam la tarile din jur, veti vedea ca fiecare dintre tarile care au introdus impozitarea in functie de destinatie au moduri diferite de alocare. Cehia foloseste principiul preponderentei (care este utilizarea preponderenta) in timp ce Polonia utilizeaza principiul proportionalitatii. Mai este o problema, legata de baza de impunere: va fi valoarea de piata sau suprafata in metri patrati? Atat Cehia cat si Polonia folosesc, din cate stiu eu, suprafata in metri patrati ca baza de impozitare
 • +1 (1 vot)    
  Schimbare sistem contabilitate (Luni, 14 octombrie 2013, 13:27)

  Radu [anonim]

  Buna ziua. Se va schimba sistemul de contabilitate al agentilor economici incepand cu 1 ianuarie 2014, in sensul ca va fi abrogat O.M.F.P. nr. 3055/2009?
  • +1 (1 vot)    
   4 (Marţi, 15 octombrie 2013, 12:02)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Nu stiu daca se va abroga. Daca vor interveni schimbari, ele vor fi punctuale in anumite aspecte specifice.
 • 0 (0 voturi)    
  TVA la incasare (Luni, 14 octombrie 2013, 13:31)

  Radu [anonim]

  Este sigur ca va deveni optional sistemul TVA la incasare de la 1 ianuarie 2014?
  • 0 (0 voturi)    
   4 (Marţi, 15 octombrie 2013, 12:05)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Sunt o persoana care militeaza de multe luni ca acest sistem al TVA la incasare sa devina optional. Stiti ca a fost introdus cu scopul de a sustine IMM-urile.Insa, acest sistem a adus cateva probleme: costuri de administrare cu sistemele informatice, destul de mari. Daca va amintiti, la inceputul anului au fost cateva companii mari care au spus ca vor deselecta companiile mici care utilizau acest sistem. Au mai fost probleme informatice in cazul in care sistemele nu au fost adaptate corespunzator. Au mai fost fluxuri negative de numerar pentru companiile mari ca urmare a adoptarii acestui sistem. Una din tarile membre UE care a introdus acest sistem al TVA obligatoriu a fost Italia. Ei bine, dupa un an sau doi si ei au fost nevoiti sa renunte la obligativitate tocmai din motivele de mai sus. Cred ca e mai mult decat firesc ca sistemul TVA la incasare sa devina optional si sper sa se aplice de la 1 ianuarie 2014.
 • +1 (1 vot)    
  Buna ziua! (Luni, 14 octombrie 2013, 14:24)

  Impotriva prostiei din tara [utilizator]

  Am intelesc ca practic suntem singura tara din lume care percepe la orice venit obtinut si un CASS aferent. Daca eu voi plati peste 1000 de RON (10 milioane lei vechi) la CASS, voi avea parte de o asigurare mai buna decat cei care platesc mult mai putin sau deloc?
  • 0 (0 voturi)    
   33 (Marţi, 15 octombrie 2013, 12:10)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

   Aici deja intervenim intr-o arie care depaseste sfera fiscalitatii. Pachetele de asigurari de sanatate sunt in dezbatere publica si din declaratiile ministrului Sanatatii vor beneficia toti de un pachet de baza indiferent daca sunt asigurati sau nu. Exista insa venituri la care nu se aplica sanatate, in conditiile in care esti totusi asigurat pe o alta sursa de venit. De exemplu cazul veniturilor din dividende daca esti asigurat pe contract de munca.
 • 0 (0 voturi)    
  CAS pentru chirii pentru nerezidenti? (Luni, 14 octombrie 2013, 15:40)

  Nistor Adrian [anonim]

  Buna ziua,

  Din 2014, contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din chirii sau arenda vor trebui sa vireze catre bugetul de stat, incepand cu 1 ianuarie 2014, contributia de asigurari sociale de sanatate, de 5,5%.

  Se aplica aceasta contributie persoanelor nerezidente, adica avand domiciliul intr-o alta tara a UE?

  Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   4 (Marţi, 15 octombrie 2013, 12:11)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nistor Adrian

   Este o intrebare foarte buna. Nu stiu daca cei care au elaborat aceasta prevedere legala s-au gandit la ea. Parerea mea e ca cel putin la nivelul UE exista un Regulament care ar trebui sa permita nerezidentilor sa nu plateasca aceasta contributie daca sunt asigurati in statul in care sunt rezidenti. Voi ridica aceasta problema la nivelul Ministerului de Finante pentru a obtine clarificari.
 • 0 (0 voturi)    
  holding (Luni, 14 octombrie 2013, 16:40)

  MitikaP [utilizator]

  Buna ziua,
  Ne puteti spune care este planul privind legislatia de holding si cum va imbunatati ea viata antreprenorilor din Romania?
  Va multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   55 (Marţi, 15 octombrie 2013, 12:17)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui MitikaP

   As incepe prin a spune ca sustin introducerea legislatiei holdingului mai bine de 8 ani de zile. Observam ca grupurile romanesti de companii cauta solutii pentru a-si putea imbunatati modul de operare in cadrul grupului atata timp cat in Romania nu exista nici legislatia de tip holding si nici consolidare fiscala. A avea o legislatie de tip holding e mai mult decat normal intrucat aceste state nu sunt paradisuri fiscale, ele facand o cota de impunere foarte mare. Spre exemplu- Olanda 25%, Luxemburk- 21%, UK,23%. Daca am implementa aceasta legislatie pe care atat eu cat si mediul de afaceri o sustinem, am putea incuraja aceste companii (nu doar cele romanesti) ci si grupuri straine. Ce inseamna o legislatie de tip holding? Nu inseamna o lege de sine statatoare, cum din punctul meu de vedere gresit s-a interpretat. Inseamna introducerea in Codul Fiscal a unor prevederi care sa incurajeze infiintarea acestor companii in Romania. Aceste prevederi spun ca dividendele transmise de catre o subsidiara, companiei mama, nu sunt impozitate in anumite conditii. De asemenea, castigurile de cpaital pe care compania mama (holding) le realizeaza ca urmare a vanzarii subsidiarei, nu sunt impozitate in anumite conditii. Asta inseamna ca compania mama(holdingul) poate folosi sumele de bani rezultate din dividende sau castiguri de capital pentru reinvestire. Practic, sunt incurajate investitiile.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Luni, 14 octombrie 2013, 18:52)

  geo [anonim]

  1. art, 7 alin. 1 pct. 5 din Cod Fiscal: Grupul de Interes Economic nu are personalitate juridica? (vezi art. 118 alin. 2 din Legea 161/2003).
  2. Cand se va abroga Codul Vamal? (vezi Regulament 450/2008)
  3. Care este data platii accizelor in cazul destinatailor inregistrati? (vezi si art. 206^51 alin. 4 din Cod Fiscal)
  4. In materie fiscala, care este singura autoritate ce poate emite titluri de creanta?
  • 0 (0 voturi)    
   22 (Marţi, 15 octombrie 2013, 12:19)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui geo

   Revin cu un raspuns detaliat pentru primele 3 intrebari. Cu privire la a patra intrebare, este fie autoritatea fiscala sau publica, depinde despre ce impozite si taxe vorbim
 • 0 (0 voturi)    
  impozite locale (Luni, 14 octombrie 2013, 21:25)

  Alexandrescu Octavian [anonim]

  Nu sunteti de parere ca aplicarea impozitului pe proprietate in functie de destinatie este discriminatorie ? Care e diferenta intre un chirias persoana fizica si chirias o firma, daca beneficiaza de aceeasi suprafata, pozitie, platesc aceeasi chirie, etc ? Ba dimpotriva, firma uzeaza mult mai tare locatia..

  Multumesc
  Cu stima,
  Octavian A.
 • 0 (0 voturi)    
  pt d-na Mitroi (Marţi, 15 octombrie 2013, 5:10)

  marian campeanu [anonim]

  Puteti sintetiza care sunt principalele modificari ale Codului Fiscal care ne vor afecta de la 1 ianuarie 2014?
  • 0 (0 voturi)    
   2 (Marţi, 15 octombrie 2013, 12:27)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian campeanu

   Noi speram ca de la 1 ianuarie sa fie introduse anumite prevederi fiscale cum ar fi:
   reducerea CAS. Paranteza. S-a vorbit pe parcursul ultimilor ani de reducerea CAS. A aparut si in Strategie Fiscala . In 2011 se spunea ca va scadea cu 2% , dar nu a scazut. Apoi s-a vorbit ca va scadea cu 5 pp. As dori sa fac o paralela intre nivelul CAS (impozitarea muncii) in Romania, fata de alte state din jur cu care Romania este intr-o competitie in atragerea investitiilor straine. Ma refer aici la doua tari pe care le dam permanent exemplu: Bulgaria si Polonia. Daca in Romania impozitarea muncii e de 44,45% plafonata la 5 salarii medii (aproximativ 2500 eur), in Polonia e de 33% (aproximativ 2250 eur) ia in Bulgaria 30+31%, adica un plafon de 1100 eur. Cred ca este timpul sa ne apropiem si noi de nivelurile inregistrate in tarile din jur.
   Alte modificari asteptate sunt prevederile fiscale cu privire la holdinguri, TVA la incasare optional, iar ceea ce este deja cert este contributia de sanatate in cazul chiriilor si impozitul forfetar deja aprobat de Guvern.
 • 0 (0 voturi)    
  CAS (Marţi, 15 octombrie 2013, 5:11)

  iolanda m. [anonim]

  S-a tot discutat de reducerea CAS. Care sunt scenariile de lucru si cand ar putea intra in vigoare? Ce arata calculele Dv?
  • 0 (0 voturi)    
   65 (Marţi, 15 octombrie 2013, 12:30)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui iolanda m.

   Ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2014. Inteleg ca se fac calcule cu vedere la modul in care poate fi acoperita scaderea veniturilor.
   Reducerea cotei ar trebui sa incurajeze cresterea locurilor de munca si aducerea la suprafata a unei parti din economia gri.
   Am urmarit o declaratie facuta de dl. premier care a spus ca se uita la doua scenarii: reducerea contriburtiilor cu 3 pp sau neimpozitarea celor cu salarii minime ( 800 de lei). Din punctul meu de vedere, ambele masuri ar fi foarte bune, dara daca as putea alege as alege reducerea CAS pentru factorul stimulator cu privire la locurile de munca.
 • 0 (0 voturi)    
  tva la incasare optional (Marţi, 15 octombrie 2013, 5:13)

  Marius Popa [anonim]

  Inteleg ca sistemul de plata a TVA la incasarea facturii a devenit optional. Daca nici asa lucrurile nu se vor imbunatati, ce varianta va urma? Care sunt dezavantajele si avantajele acestui sistem optional?
  • 0 (0 voturi)    
   56 (Marţi, 15 octombrie 2013, 12:31)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius Popa

   In primul rand, avantajul e ca este optional. Ca atare il puteti folosi daca va avantajeaza in modul in care va desfasurati afacerea.
 • 0 (0 voturi)    
  impozite locale (Marţi, 15 octombrie 2013, 5:15)

  Marcu Tranca [anonim]

  Se schimba impozitele locale in functie de destinatia cladirii? Cum se vor calcula? Daca eu am sediul firmei in apartamentul in care locuiesc, cum mi se va calcula impozitul pe cladire? Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   76 (Marţi, 15 octombrie 2013, 12:31)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcu Tranca

   Am raspuns la aceasta intrebare si am sa revin pe masura ce vor aparea clarificari
 • 0 (0 voturi)    
  PFApedichiura (Marţi, 15 octombrie 2013, 9:05)

  Rodica [anonim]

  Vi se pare normal ca o pedichiurista sa plateasca acelasi impozit ca si o cosmeticiana sau coafeza tinand cont de veniturile diferite si de tarifele diferentiate prin complexitatea procedurilor? Cel putin asa este acum cand baza de impozitare este aceeasi! Am sa urmaresc raspunsul. Va multumesc pentru atentie.
  • 0 (0 voturi)    
   5 (Marţi, 15 octombrie 2013, 12:34)

   Mihaela Mitroi [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rodica

   Baza de impozitare este aceeasi fiind pe norma de venit. Nu m-am mai intalnit cu o asemenea problema, incadrarea in norma de venit se apropie de zona de incadrare a activitatilor in baza codurilor CAEN. Indiferent daca Dvs aveti dreptate fiind practician, cred ca ar fi fost dificil pentru autoritati se mearga intr-un asemenea detaliu.
 • 0 (0 voturi)    
  GIGI (Marţi, 15 octombrie 2013, 11:11)

  Meregiu Gheorghe [anonim]

  Am o firma care este suspendata de 3 ani,la data suspendarii aveam datorii de aproximativ 5500 roni,la momentul de fata penalitatile au dublat datoria.Am auzit ca daca platesti datoriile intro perioada de timp ti se anuleaza penalitatile incepand cu 1 ianuarie...este adevarat?????VA MULTUMESC
 • 0 (0 voturi)    
  Ajutari (Marţi, 15 octombrie 2013, 11:31)

  Dumitrascu Alina [anonim]

  1. In cazul ajustarii preturilor de transfer autoritatea fiscala este obligata sa sesizeze autoritatea fiscala a tarii partenerului in vederea aprobarii si recunoasterii acestor ajustari sau acest aspect intra in sarcina contribuabilului. Care este procedura fiscala prin care se realizeaza acest lucru respectiv care estedepartamentul ANAF care se ocupa de aceste aspecte.

  2. In cazul achizitiilor intracomunitare, pentru care s-a aplicat mecanismul taxarii inverse, si care sunt considerate de catre organele de control fiscal ca nefiind efectuate in scopul operatiunilor taxabile, este corecta doar anularea dreptului de deducere, si sa ramana doar TVA colectat (anularea a jumatate din formula 4426 =4427)
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Marţi, 15 octombrie 2013, 12:08)

  geo [anonim]

  Vor fi taxate intr-un viitor apropiat livrarile intracomunitare? Care este directia pe care CE o agreeaza cu privire la regimul tranzitoriu?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by