In jur de 4.000 de protestatari impotriva proiectului minier de la Rosia Montana au marsaluit prin Bucuresti pentru a saptea duminica la rand, traseul incluzand un flash-mob in Piata Victoriei, dar si trecerea prin fata Departamentului National Anticoruptie. Manifestantii s-au oprit timp de o jumatate de ora in fata Guvernului, unde s-a scandat "Demisia!". De acolo, ei au plecat catre sediul DNA, unde s-a strigat "DNA, DNA, salveaza Rosia", "Uniti salvam toata Romania". Punctul final al marsului de protest a fost Piata Universitatii, unde manifestantii au reusit sa ocupe rondul abia dupa imbranceli cu jandarmii. Circulatia in Piata Universitatii a fost blocata mai bine de o ora.

Foto:
  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT evenimentele de duminica.

---------------------------------

Ora 20:52: In rondul de la Piata Universitatii au mai ramas in jur de 350 de protestatari.

Ora 20:33: La protest a venit o mireasa care a facut poze cu manifestantii, iar acestia au aclamat-o.

Ora 20:27:Protestul se stinge. Au mai ramas circa circa 1.000 de oameni, iar manifestantii continua sa paraseasca Piata Universitatii.

Ora 20:08: La protest mai sunt circa 2.500 - 3.000 de manifestanti. In Piata Universitatii sunt multi parinti cu copii mici in brate sau in carucioare. Jandarmii nu au lasat nici presa sa treaca de cordon, sa filmeze sau sa faca poze.

Ora 19:55: Manifestantii s-au imbrancit cu jandarmii, care au incercat sa ii impiedice sa patrunda in rondul de la Universitate. Protestatarii au patruns acum in rond.

Ora 19:44: Coloana de protestatari a ajuns in Piata Universitatii, unde va stationa.

Ora 19:30: Manifestantii parasesc zona sediului DNA.

Ora 19:20: Protestatarii au ajuns in fata sediului DNA. Ei scandeaza "DNA, DNA, salveaza Rosia", "Uniti salvam toata Romania", "DNA, DNA, ce ai facut cu Rosia?" si "DNA, nu uita de dosarul Rosia!".

Ora 18:55: Numarul protestatarilor a crescut la 4.000. Ei merg pe strada Polizu, apoi pe Stirbei Voda, spre sediul DNA.

Ora 18:33: Protestatarii pornesc in mars pe Buzesti, indreptandu-se, cel mai probabil, catre sediul DNA. Se scandeaza "Jos lingoul!", "Jos plagiatorul!".

Ora 18:12: Protestatarii au facut un flash-mob si s-au asezat in forma unei frunze, simbolul "Uniti salvam Rosia Montana".

Ora 18:07: Protestatarii s-au asezat in fata Guvernulu si striga "Demisia!".

Ora 17:55: Coloana de protestatari a ajuns in Piata Victoriei. In Piata sunt circa 2.500 de manifestanti. Se scandeaza "Uniti salvam Rosia Montana" si "Iesiti din casa daca va pasa!".

Ora 17:40: In Piata Victoriei, separat de mars, s-au adunat circa 200-300 de manifestanti.

Ora 17:30: Protestatarii sunt in mars pe Bulevardul Mihalache, intre Turda si 1 Mai. La marsul de protest sunt circa 1.500 de oameni.

Ora 17.20 Protestatarii se indreapta spre Piata Victoriei

-------------------------------------------------------------------------

Traseul marsului de duminica, 13 octombrie

Traseul marsului de duminica, 13 octombrie

Foto: Facebook

Protestul a fost programat pentru ora 16:00, cand s-a plecat de la statia de metrou 1 Mai pe urmatorul traseu:

  • Ion Mihalache - Piata Victoriei (pauza pentru flash-mob) - Buzesti - Berzei - Stirbei Voda (DNA) - Calea Victoriei - C.A. Rosetti - Nicolae Balcescu - Piata Universitatii

Mesajul protestatarilor:

Soarta Roșiei Montane este de-acum legată de a noastră. Avem nevoie să fim văzuți, să spargem tăcerea, să facem oamenii să vorbească. Avem nevoie ca România să rămână a noastră, pentru că NU vrem să intre nimeni cu bocancii murdari de cianură la noi acasă.

Hai în stradă ca să salvăm odată pentru totdeauna Roșia Montană și să încheiem un prim capitol din cartea unei noi Românii, în care viitorul are autor colectiv. Hai în stradă pentru copiii nenăscuți încă, pentru tristețea și gustul amar pe care-l are democrația ultimilor 23 de ani. Hai în stradă pentru că putem schimba toate astea!

Protestatarii, organizati pe Facebook, au anuntat ca se cauta candidati pentru portavoce, iar "audientele" au avut loc sambata in Parcul Izvor.

De asemenea, protestatarii vor organiza un flash-mob in fata guvernului, unde doresc sa realizeze logo-ul campaniei Salvati Rosia Montana, respectiv frunza jumatate rosie, jumatate verde. Repetitiile au avut loc sambata in Parcul Izvor.