Dupa ce Franta a anuntat ca Romania si Bulgaria nu indeplinesc conditiile pentru integrarea in spatiul Schengen, ministrul german de interne acuza gradul redus de absorbtie a fondurilor europene din aceste state si cere Comisiei Europene sa ia masuri. Vizate sunt proiectele de integrare sociala a romilor si, drept urmare, reducerea imigratiei. Problema a fost discutata marti in Consiliul JAI, dar Ministerul Administratiei si Internelor nu a comunicat nimic pe aceasta tema, potrivit RFI.

Dupa ce un tribunal german a decis ca o familie de imigranti romani are dreptul la ajutor social din fondurile publice denumtie Hartz IV, ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich a declarant intr-un interviu pentru Rheinische Post ca verdictul va reprezenta un motiv de creste a fluxului migrator catre Republica Federala din tarile sarace ale Europei.

"Conditiile de trai si nivelul veniturilor medii difera foarte mult in tarile Europei. Daca decizia tribunalului va fi definitive, atunci este evident ca ea va reprezenta un motiv de crestere a imigratiei catre Germania", a spus ministrul in interviul acordat ziarului german.

Friedrich a cerut ca Romania si Bulgaria sa fie obligate sa plateasca pentru imbunatatirea conditiilor de trai ale minoritatii roma in aceste state. Comisia Europeana "trebuie sa se asigure ca fondurile europene puse la dispozitia celor doua tari sunt si folosite". Ministrul Friedrich a precizat ca aceste aspect au fost discutate si in Consiliul JAI de martea trecuta. Din fondurile europene ar trebui ameliorate sistemele de asistenta sociala cu precadere pentru comunitatea roma.

RFI a relatat, vineri, 11 octombrie, despre verdictul pronuntat de tribunalul social din Renania de Nord-Vestfalia si singurul care a identificat potentialul unui nou scandal ce vizeaza aderarea la Schengen si ridicarea restrictiilor de pe piata muncii la 1 ianuarie 2014.