Augustin Zegrean: Controlul constitutionalitatii Ordonantei de urgenta privind insolventa poate fi extins si la alte articole

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 11 octombrie 2013, 17:34 Actualitate | Esenţial


Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, vineri, la Suceava, ca in cazul Ordonantei de urgenta referitoare la Codul insolventei se poate extinde controlul privind constitutionalitatea si asupra altor articole daca acestea au legatura cu cele despre care Curtea a fost sesizata.

Zegrean a declarat pentru Mediafax ca CCR se pronunta doar asupra articolelor cu care a fost sesizata, dar ca se poate extinde controlul daca articolele sesizate au legatura cu alte articole din textul OUG supusa controlului de constitutionalitate.

"Noi suntem tinuti de sesizare pentru ca nu ne putem sesiza din oficiu in nicio imprejurare decat cand sunt propuneri de modificare a Constitutiei. Atunci obligatoriu ne pronuntam. In situatia asta ne pronuntam numai pe ce am fost sesizati, dar daca articolele cu care am fost sesizati au legatura cu alte articole din ordonanta putem sa ne extindem controlul si asupra celorlalte", a spus Zegrean.

El a subliniat ca CCR nu a stabilit un termen pentru judecarea acestei exceptii de neconstitutionalitate si ca se asteapta mai intai raportul judecatorului raportor.


***

Avocatul Poporului a contestat, miercuri, la Curtea Constitutionala Ordonanta de urgenta privind insolventa, invocand lipsa conformitatii unor dispozitii legale din actul normativ fata de articolul 1 alineatul 5 si articolul 15 alineatul 2 din Constitutie, "privind obligativitatea respectarii Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, cat si a neretroactivitatii legii", potrivit unui comunicat de presa al Avocatului Poporului.

PDL a cerut joi Avocatului Poporului sa atace la Curtea Constitutionala OUG privind Codul insolventei si pe incalcarea principiului nediscriminarii, considerand ca aceasta institutie pacaleste opinia publica si face o farsa prin atacarea la Curte a actului normativ doar pe principiul neretroactivitatii.

Si reprezentantii APADOR-CH au sustinut ca sesizarea formulata de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala, referitoare la Ordonanta de urgenta privind insolventa, este "incompleta" deoarece a fost omisa sesizarea cu privire la caracterul discriminatoriu al reglementarii.

Contactat de Mediafax in legatura cu aceste observatii, Crisu Atanasiu a raspuns ca nu le comenteaza, declarand: "Este punctul meu de vedere. Alte comentarii nu fac".

In sesizarea trimisa Curtii Constitutionale, Avocatul Poporului a ridicat direct exceptia de neconstitutionalitate a articolului 81 alineatul 3 si a articolului 348 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

"Argumentele invocate au vizat conformitatea dispozitiilor legale criticate fata de art. 1 alin. (5) si art. 15 alin. (2) din Constitutie, privind obligativitatea respectarii Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, cat si a neretroactivitatii legii", se arata intr-un comunicat de presa al Avocatului Poporului.

Ordonanta de Urgenta privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, adoptata pe 2 octombrie de Guvern, prevede la articolul 81, alineatul 3, ca: "in cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului", iar "in planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi supuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului".

Articolul 348 din OUG nr. 91/2013 prevede ca actul normativ intra in vigoare la 25 octombrie si "se aplica si procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare la data intrarii sale in vigoare, cu exceptia dispozitiilor art. 183-203, care se aplica doar cererilor introduse dupa data intrarii in vigoare a acesteia".

Adoptarea acestei OUG a fost justificata de Guvern avand in vedere actualul context economic, care impune luarea unor masuri rapide pentru crearea premiselor legislative si administrative care sa conduca la cresterea eficientei operatorilor economici, la cresterea sigurantei circuitului economic si a atractivitatii investitionale a pietei romanesti.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Avocatul Poporului a cerut Curtii Constitutionale, prin contestarea OUG privind insolventa, sa se pronunte daca este constitutional sau nu ca toti cetatenii sa plateasca taxe, iar decizia CC va reprezenta un mesaj foarte clar in acest sens.

"Eu cred ca e foarte bine ca iesim din dezbaterea pur politica. A ajuns presedintele sa moara de grija presei dupa ce era marele dusman al presei si al mogulilor. Cred ca intrarea intr-o dezbatere legala e foarte buna si Avocatul Poporului a cerut Curtii Constitutionale sa se pronunte daca este constitutional sau nu ca, pana la urma, toti sa platim taxe sau daca este constitutional ca doar unii sa plateasca taxe si unii, nu. Cred ca decizia Curtii Constitutionale va da un mesaj foarte clar in ce masura in Romania suntem impartiti doar intre cei care respecta legea si cei care nu o respecta, nu intre cei care platesc taxe si sunt luati de fraieri si cei care nu platesc taxele si cred ca sunt mai destepti", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, la Cotroceni, ca Ordonanta de Urgenta 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei cuprinde un articol care este discriminatoriu pentru ca reglementeaza strict pentru audiovizual.

Marti, PDL a transmis Avocatului Poporului solicitarea de ridicare a exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la articolul 81 din OUG privind insolventa.

PDL considera ca prin aceasta prevedere se incalca mai multe articole din Constitutie. Democrat-liberalii mentioneaza in acest sens articolul 1 alineat (4), potrivit caruia "statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor", articolul 16 alineat (1), conform caruia "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari", si articolul 31, alineat (1), care prevede ca "dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit".

Uniunea Judecatorilor din Romania a cerut luni Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa sesizeze Avocatul Poporului pentru a supune Codul insolventei controlului la Curtea Constitutionala, sustinand ca actul normativ nesocoteste flagrant dispozitiile articolului 115 din Constitutie, ce limiteaza situatiile in care Guvernul poate emite ordonanta de urgenta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

909 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by