Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) respinge acuzatiile directorului Institutului Geologic al Romaniei (IGR), Stefan Marincea, sustinand ca a folosit "cu buna credinta" harta geologica achizitionata chiar de la IGR, care nu indica niciun fel de fractura majora care sa afecteze stabilitatea barajului si a iazului de decantare, si ca siguranta barajului de la Rosia Montana a fost unanim recunoscuta la nivel national de catre Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor si Lucrarilor Hidrotehnice (CONSIB) si confirmata prin acordul de functionare in siguranta.

RMGC clasifica drept defaimatoare acuzatiile directorului general al Institutului Geologic al Romaniei (IGR), Stefan Marincea, referitoare la falsificarea hartilor bazinului Vaii Corna si la siguranta iazulului de decantare din acest amplasament.

Intr-un document transmis de Institutul Geologic al Romaniei catre Comisia parlamentara speciala pentru proiectul Rosia Montana, publicat saptamana trecuta, specialistii institutiei critica dur atat solutia tehnica de cianurare integrala a minereului, cat si proiectul iazului de decantare.

La randul sau, RMGC sustine ca a folosit cu buna credinta harta geologica achizitionata chiar de la IGR si intocmita in anul 1979, care in zona Corna nu prezinta niciun fel de falie majora care sa afecteze stabilitatea barajului si a iazului de decantare si ca a folosit, de asemenea, harta geologica intocmita de Facultatea de Geologie a Universitatii Bucuresti, institutie care a confirmat, in urma cartarilor geologice si structurale efectuate in teren in anul 2010, absenta faliilor majore in perimetrul respectiv.

In ceea ce priveste Siguranta barajului de la Rosia Montana, RMGC sustine ca ea a fost unanim recunoscuta la nivel national de catre Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor si Lucrarilor Hidrotehnice (CONSIB) si confirmata prin acordul de functionare in siguranta.

Potrivit RMGC, investigatiile geologice si geotehnice, realizate inclusiv in urma a 57 de foraje geologice si geotehnice, a nenumarate puturi geotehnice, teste geotehnice in teren si in laborator, pe tot bazinul Vaii Corna, au confirmat ca nu exista nicio zona prin care apele s-ar putea infiltra in subsol, datorita existentei unui strat de argila care are pana la 12 metri grosime si care, prin compactare, confera o impermeabilitate ridicata subsolului Vaii Corna. Toate aceste studii, expertize si rapoarte, "realizate de cele mai prestigioase institutii de specialitate, printre care Institutul Norvegian de Geotehnica - recunoscut ca autoritate in domeniu la nivel mondial -", au concluzionat, arata compania, ca Valea Cornei este un amplasament sigur pentru baraj si iazul de decantare al sterilelor.

Amintim ca Institutul Geologic al Romaniei a cerut amanarea audierilor in Comisia parlamentara pentru Rosia Montana, motivand ca participa la o intrunire internationala in care vor vorbi chiar despre exploatarea aurului si a gazelor de sist, in schimb a transmis un punct de vedere Comisiei Speciale din Parlament. Institutul Geologic sustine ca studiile RMGC asupra versantilor Paraului Corna - in punctul in care se prevede a fi amplasat iazul de decantare - sunt bazate pe prezumtii care nu tin cont de contextul geologic real. Vezi aici care sunt informatiile care au ajuns pe masa Comisiei pentru Legea Rosia Montana.

Stefan Marincea, directorulul Institutului Geologic al Romaniei, acuza ca un director din Ministerul Mediului care a insotit-o pe Rovana Plumb la audierea in fata Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Rosia Montana i-a mintit pe parlamentari, furnizand informatii continute intr-un document al Institutului Geologic Roman despre care Marincea afirma ca "a fost cosmetizat" in favoarea companiei, in 2011, a relatat marti Centrul de Investigatii Media.

Mai mult, Marincea afirma ca oficialul guvernamental are cunostinta de realitatea distorsionata pe care le-a prezentat-o parlamentarilor din comisie, pentru ca Institutul a revenit asupra documentului trunchiat si a prezentat adevarul in doua rapoarte transmise Comisiei de Analiza Tehnica din Ministerul Mediului.

Marincea, vechi opozant al proiectului, a explicat ca, in 2011, o echipa de geologi ai institutului a facut, intr-adevar, doua foraje la Rosia Montana pentru a determina compozitia solului, insa forajele au vizat exclusiv zona in care va fi construit barajul, ele nefiind oricum relevante pentru intreaga suprafata propusa a iazului de decantare, de 360 de hectare.

Raportul acestora ar fi fost insa "periat" de Stefan Grigorescu, cel care a condus Institutul Geologic al Romaniei pentru aproximativ un an, in 2011, sustine Marincea.

"Raportul intocmit de colegii mei a fost modificat, au fost eliminate din el anumite pasaje continand detalii nefavorabile proiectului, dupa care a fost inaintat Comitetului de Analiza Tehnica din Ministerul Mediului sub forma unei scrisori din partea domnului Grigorescu, in care erau retinute exclusiv elementele favorabile proiectului", a declarat Marincea pentruCentrul de Investigatii Media.

  • Comunicatul integral al RMGC, ca raspuns la criticile Institutului Geologic al Romaniei

"Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) isi reafirma respectul pentru toate institutiile statului roman si pentru specialistii romani, inclusiv pentru Institutul Geologic Roman (IGR) si expertii sai. De asemenea, RMGC trateaza cu toata seriozitatea opiniile pe marginea proiectului minier, fie ele impotriva sau in favoarea acestuia. Suntem insa nevoiti sa respingem ferm acuzatiile defaimatoare ale directorului general al Institutului Geologic al Romaniei (IGR), dl. Stefan Marincea, referitoare la falsificarea hartilor bazinului Vaii Corna si la siguranta iazulului de decantare din acest amplasament.

Referitor la punctele de vedere exprimate de directorul IGR in fata Comisiei speciale a Parlamentului in data de 8 octombrie 2013, RMGC face urmatoarele precizari:

1. RMGC a folosit cu buna credinta harta geologica achizitionata de la IGR, care nu indica niciun fel de fractura majora care sa afecteze stabilitatea barajului si a iazului de decantare.

  • RMGC a folosit cu buna credinta Harta geologica (foaia Abrud, scara 1:50.000) achizitionata chiar de la IGR si intocmita in anul 1979, care in zona Corna nu prezinta niciun fel de falie majora care sa afecteze stabilitatea barajului si a iazului de decantare.
  • RMGC a folosit de asemenea harta geologica intocmita de Facultatea de Geologie a Universitatii Bucuresti: aceasta institutie, in urma cartarilor geologice si structurale efectuate in teren in anul 2010, a confirmat absenta faliilor majore in perimetrul respectiv.
  • Respingem categoric acuzatia falsificarii vreuneia dintre harti prin stergerea faliilor, acuzatie formulata de catre directorul general al IGR.

2. Siguranta barajului de la Rosia Montana a fost unanim recunoscuta la nivel national de catre Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor si Lucrarilor Hidrotehnice (CONSIB) si confirmata prin acordul de functionare in siguranta

  • Investigatiile geologice si geotehnice, realizate inclusiv in  urma a 57 de foraje geologice si geotehnice, a nenumarate puturi geotehnice, teste geotehnice in teren si in laborator, pe tot bazinul Vaii Corna, au confirmat ca nu exista nicio zona prin care apele s-ar putea infiltra in subsol, datorita existentei unui strat de argila care are pana la 12 metri grosime si care, prin compactare, confera o impermeabilitate ridicata subsolului Vaii Corna.
  • Concluzia tuturor acestor studii, rapoarte si expertize realizate de cele mai prestigioase institutii de specialitate, printre care Institutul Norvegian de Geotehnica - recunoscut ca autoritate in domeniu la nivel mondial - a fost ca Valea Cornei este un amplasament sigur pentru baraj si iazul de decantare al sterilelor.
  • Mentionam ca autoritatea nationala unanim recunoscuta la nivel national, Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor si Lucrarilor Hidrotehnice (CONSIB), a emis acordul de functionare in siguranta pentru barajul de la Rosia Montana.

3. RMGC actioneaza si a actionat intotdeauna cu buna credinta si deplina respectare a cadrului legal. Practicile noastre de afaceri exclud orice tentativa de a eluda sau incalca dispozitiile legale."