RMGC respinge acuzatiile Institutului Geologic al Romaniei: Am folosit cu buna credita harta geologica achizitionata de la IGR, care nu indica niciun fel de fractura majora care sa afecteze stabilitatea barajului si a iazului de decantare

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 9 octombrie 2013, 20:35 Actualitate | Esenţial


Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) respinge acuzatiile directorului Institutului Geologic al Romaniei (IGR), Stefan Marincea, sustinand ca a folosit "cu buna credinta" harta geologica achizitionata chiar de la IGR, care nu indica niciun fel de fractura majora care sa afecteze stabilitatea barajului si a iazului de decantare, si ca siguranta barajului de la Rosia Montana a fost unanim recunoscuta la nivel national de catre Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor si Lucrarilor Hidrotehnice (CONSIB) si confirmata prin acordul de functionare in siguranta.

RMGC clasifica drept defaimatoare acuzatiile directorului general al Institutului Geologic al Romaniei (IGR), Stefan Marincea, referitoare la falsificarea hartilor bazinului Vaii Corna si la siguranta iazulului de decantare din acest amplasament.

Intr-un document transmis de Institutul Geologic al Romaniei catre Comisia parlamentara speciala pentru proiectul Rosia Montana, publicat saptamana trecuta, specialistii institutiei critica dur atat solutia tehnica de cianurare integrala a minereului, cat si proiectul iazului de decantare.

La randul sau, RMGC sustine ca a folosit cu buna credinta harta geologica achizitionata chiar de la IGR si intocmita in anul 1979, care in zona Corna nu prezinta niciun fel de falie majora care sa afecteze stabilitatea barajului si a iazului de decantare si ca a folosit, de asemenea, harta geologica intocmita de Facultatea de Geologie a Universitatii Bucuresti, institutie care a confirmat, in urma cartarilor geologice si structurale efectuate in teren in anul 2010, absenta faliilor majore in perimetrul respectiv.

In ceea ce priveste Siguranta barajului de la Rosia Montana, RMGC sustine ca ea a fost unanim recunoscuta la nivel national de catre Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor si Lucrarilor Hidrotehnice (CONSIB) si confirmata prin acordul de functionare in siguranta.

Potrivit RMGC, investigatiile geologice si geotehnice, realizate inclusiv in urma a 57 de foraje geologice si geotehnice, a nenumarate puturi geotehnice, teste geotehnice in teren si in laborator, pe tot bazinul Vaii Corna, au confirmat ca nu exista nicio zona prin care apele s-ar putea infiltra in subsol, datorita existentei unui strat de argila care are pana la 12 metri grosime si care, prin compactare, confera o impermeabilitate ridicata subsolului Vaii Corna. Toate aceste studii, expertize si rapoarte, "realizate de cele mai prestigioase institutii de specialitate, printre care Institutul Norvegian de Geotehnica - recunoscut ca autoritate in domeniu la nivel mondial -", au concluzionat, arata compania, ca Valea Cornei este un amplasament sigur pentru baraj si iazul de decantare al sterilelor.

Amintim ca Institutul Geologic al Romaniei a cerut amanarea audierilor in Comisia parlamentara pentru Rosia Montana, motivand ca participa la o intrunire internationala in care vor vorbi chiar despre exploatarea aurului si a gazelor de sist, in schimb a transmis un punct de vedere Comisiei Speciale din Parlament.  Institutul Geologic sustine ca studiile RMGC asupra versantilor Paraului Corna - in punctul in care se prevede a fi amplasat iazul de decantare - sunt bazate pe prezumtii care nu tin cont de contextul geologic real. Vezi aici care sunt informatiile care au ajuns pe masa Comisiei pentru Legea Rosia Montana.

Stefan Marincea, directorulul Institutului Geologic al Romaniei, acuza ca un director din Ministerul Mediului care a insotit-o pe Rovana Plumb la audierea in fata Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Rosia Montana i-a mintit pe parlamentari, furnizand informatii continute intr-un document al Institutului Geologic Roman despre care Marincea afirma ca "a fost cosmetizat" in favoarea companiei, in 2011, a relatat marti Centrul de Investigatii Media.

Mai mult, Marincea afirma ca oficialul guvernamental are cunostinta de realitatea distorsionata pe care le-a prezentat-o parlamentarilor din comisie, pentru ca Institutul a revenit asupra documentului trunchiat si a prezentat adevarul in doua rapoarte transmise Comisiei de Analiza Tehnica din Ministerul Mediului.

Marincea, vechi opozant al proiectului, a explicat ca, in 2011, o echipa de geologi ai institutului a facut, intr-adevar, doua foraje la Rosia Montana pentru a determina compozitia solului, insa forajele au vizat exclusiv zona in care va fi construit barajul, ele nefiind oricum relevante pentru intreaga suprafata propusa a iazului de decantare, de 360 de hectare.

Raportul acestora ar fi fost insa "periat" de Stefan Grigorescu, cel care a condus Institutul Geologic al Romaniei pentru aproximativ un an, in 2011, sustine Marincea.

"Raportul intocmit de colegii mei a fost modificat, au fost eliminate din el anumite pasaje continand detalii nefavorabile proiectului, dupa care a fost inaintat Comitetului de Analiza Tehnica din Ministerul Mediului sub forma unei scrisori din partea domnului Grigorescu, in care erau retinute exclusiv elementele favorabile proiectului", a declarat Marincea pentru Centrul de Investigatii Media.

 • Comunicatul integral al RMGC, ca raspuns la criticile Institutului Geologic al Romaniei
"Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) isi reafirma respectul pentru toate institutiile statului roman si pentru specialistii romani, inclusiv pentru Institutul Geologic Roman (IGR) si expertii sai. De asemenea, RMGC trateaza cu toata seriozitatea opiniile pe marginea proiectului minier, fie ele impotriva sau in favoarea acestuia. Suntem insa nevoiti sa respingem ferm acuzatiile defaimatoare ale directorului general al Institutului Geologic al Romaniei (IGR), dl. Stefan Marincea, referitoare la falsificarea hartilor bazinului Vaii Corna si la siguranta iazulului de decantare din acest amplasament.
 
Referitor la punctele de vedere exprimate de directorul IGR in fata Comisiei speciale a Parlamentului in data de 8 octombrie 2013, RMGC face urmatoarele precizari:
 
1. RMGC a folosit cu buna credinta harta geologica achizitionata de la IGR, care nu indica niciun fel de fractura majora care sa  afecteze stabilitatea barajului si a iazului de decantare.
 • RMGC a folosit cu buna credinta Harta geologica (foaia Abrud, scara 1:50.000) achizitionata chiar de la IGR si intocmita in anul 1979, care in zona Corna nu prezinta niciun fel de falie majora care sa afecteze stabilitatea barajului si a iazului de decantare.
 • RMGC a folosit de asemenea harta geologica intocmita de Facultatea de Geologie a Universitatii Bucuresti: aceasta institutie, in urma cartarilor geologice si structurale efectuate in teren in anul 2010, a confirmat absenta faliilor majore in perimetrul respectiv.
 • Respingem categoric acuzatia falsificarii vreuneia dintre harti prin stergerea faliilor, acuzatie formulata de catre directorul general al IGR.

2. Siguranta barajului de la Rosia Montana a fost unanim recunoscuta la nivel national de catre Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor si Lucrarilor Hidrotehnice (CONSIB) si confirmata prin acordul de functionare in siguranta
 • Investigatiile geologice si geotehnice, realizate inclusiv in  urma a 57 de foraje geologice si geotehnice, a nenumarate puturi geotehnice, teste geotehnice in teren si in laborator, pe tot bazinul Vaii Corna, au confirmat ca nu exista nicio zona prin care apele s-ar putea infiltra in subsol, datorita existentei unui strat de argila care are pana la 12 metri grosime si care, prin compactare, confera o impermeabilitate ridicata subsolului Vaii Corna.
 • Concluzia tuturor acestor studii, rapoarte si expertize realizate de cele mai prestigioase institutii de specialitate, printre care Institutul Norvegian de Geotehnica - recunoscut ca autoritate in domeniu la nivel mondial - a fost ca Valea Cornei este un amplasament sigur pentru baraj si iazul de decantare al sterilelor.
 • Mentionam ca autoritatea nationala unanim recunoscuta la nivel national, Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor si Lucrarilor Hidrotehnice (CONSIB), a emis acordul de functionare in siguranta pentru barajul de la Rosia Montana.

3. RMGC actioneaza si a actionat intotdeauna cu buna credinta si deplina respectare a cadrului legal. Practicile noastre de afaceri exclud orice tentativa de a eluda sau incalca dispozitiile legale."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2068 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Atentie la exprimare (Miercuri, 9 octombrie 2013, 20:43)

  CatalinPetrica [anonim]

  Atentie la comunicat au spus ca in documentatie nu sunt falii majore, dar accepta de fapt ca sunt falii ceva mai mici si care in mod firesc fac permeabil lacul de acumulare, metalele grele si cianurile ajungand astfel in panza greatica.
  • -3 (3 voturi)    
   Valea Corna,roca impermeabila (Joi, 10 octombrie 2013, 12:00)

   andinny [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

   alegerea locului pentru iazul de decantare nu a fost facuta "din burta", ci pe baza unor cercetari ample, pe peste 10 vai din zona, iar aceasta a fost aleasa pentru caracteristicile sale geologice, fiind o vale captusita cu roca impermeabila. Gasirea oricarui nod in papura nu ne face mai castigati!
   • +2 (2 voturi)    
    care cercetari ample? (Joi, 10 octombrie 2013, 15:53)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui andinny

    spune chiar RMGC in comunicat - totul se bazeaza pe o harta din 1979 pe care nu apar "falii majore".. si un studiu facut de facultatea de geologie in 2010, greu de spus ce valoare are - poate au chemat niste boboci sa faca practica pe teren?

    atat. nici macar nu neaga rapoartele Institutului Roman de Geologie.. ei doar spun ca au actionat 'cu buna credinta'. daca alora de la institutul norvegian le-au dat aceleasi harti.. au iesit aceleasi rezultate..
 • +10 (20 voturi)    
  Hotilor, (Miercuri, 9 octombrie 2013, 20:54)

  Un cititor [utilizator]

  n-ati suflat niciun cuvant despre modul ilegal in care ati intrat in posesia datelor secrete referitoare zacamintul de la Rosia Montana. Va spune ceva numele Radu Berceanu? Foarte interesanta schema: furi date secrete, le listezi la bursa, cu bani actionarilor incepi explorarile si mituiesti autoritatile si dupa aceea te dai mare investitor care discuta de la egal la egal cu statul roman. Si oamenii de rind , proprietarii de facto ale acestor resurse n-au absolut niciun cuvin de spus in toata afecerea asta. Asa cum n-au avut nici cind dl. Nastase, ( fost coleg de partid cu dl. Berceanu si cu dl. Videanu) a vindut petrolul si BCR-ul "investitorilor"
  • -3 (9 voturi)    
   nu (Miercuri, 9 octombrie 2013, 23:18)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   ma, bcr-ul l-a vindut mosu-tau tariceanu, iar erste bank chiar este un investitor, sau cel mai bine nu ne vindem tara, nu-i asa, ma, pardon draga tovarase.
   Ce mi plac astea cu oamenii de rind proprietari, suna ca la criminalul imbecil ceasca, numai ala o tinea una si buna cu clisee cretine de tip proletcultist.
   • +2 (4 voturi)    
    :) (Joi, 10 octombrie 2013, 0:36)

    Trabucodonosor [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

    Las' c-or să se ocupe de asta români de-ai noştri, alde Umbrărescu, Sechelariu, Culiţă, ăsta cu GFR-ul... Vor băga aur la tot românu' verde, ăla doar să stea la coadă cu ambele palme-ntinse.
 • +7 (13 voturi)    
  hartile au fost FALSIFICATE (Miercuri, 9 octombrie 2013, 21:34)

  jackalphonse [utilizator]

  directorul rmgc se face ca nu pricepe acuzatia. au fost luate de unde trebuie si falsificate. asta este acuzatia IGR-lui.
 • +9 (11 voturi)    
  Iazul de decantare de pe valea Corna (Miercuri, 9 octombrie 2013, 21:35)

  Mariicaialbastri [utilizator]

  Sunt oameni de stiinta de mare prestigiu care confirma ce spune Ștefan Marincea:
  http://www.cotidianul.ro/apelul-unui-mare-patriot-si-inginer-geolog-158991/
  Dragoș Tănase de câte ori e încolțit flutură cifrele privind barajul iazului de decantare. Nu barajul e cea mai mare problema (dar putea fi si el de clasă A) ci iazul, mai precis cuveta iazului de decantare e călcâiul lui Ahile al acestui proiect minier.

  Uitați ce zice madam Rovana când e strânsă cu ușa:

  http://m.hotnews.ro/stire/15644366
  • -1 (1 vot)    
   cel mai sigur baraj (Joi, 10 octombrie 2013, 11:58)

   andinny [utilizator] i-a raspuns lui Mariicaialbastri

   si Institutul Norvegian de Geotehnica, care considera barajul a fi cel mai sigur din lume, de 100 de ori mai sigur decat cel de la Portile de Fier.
 • +9 (17 voturi)    
  ei, na! (Miercuri, 9 octombrie 2013, 21:52)

  Codruta N [utilizator]

  Pana si EU am vazut 2 falii mari acolo (asta "din mers", ca sa zic asa; nu mai zic, daca as fi cartat in detaliu!) - NU mai pomenesc ca, la asa-zisele "dezbateri" din 2006, la Bucuresti, chiar fostul LOR director, Dumitrascu, a ATRAS atentia asupra unei falii pe care curge apa in valea Cornei!! Iar ei "nu stiau"?
  Oaoaleu! "harta 1:50.000", si inca "din 1979"??? pai aia ESTE harta pe care sa faci un asemenea PROIECT??? 1:50.000??????? Pai aia e harta pentru STUDENTI, sa se orienteze in teren sa aiba idee cam care e structura "generala" (nu aia de detaliu, nici macar locala!), in NICI un caz "harta de proiectare"!!!

  Asa e TOT asa-zisul lor "proiect", bazat pe stifturi!!
  CINE semneaza in CLAR, ca isi asuma RASPUNDEREA, de la Facultatea de Geologie?? Cu CINE au facut "studiul"? cu studenti in practica??

  Ce NEMERNICI!!
 • +10 (14 voturi)    
  De ce nu prezentati tot ce a zis Marincea? (Miercuri, 9 octombrie 2013, 22:06)

  dedulescu [utilizator]

  De ce nu prezentati tot ce a mentionat profesorul Marincea?
  Faptul ca iazul se suprapune peste 2 falii, permitand astfel scurgerea apelor contaminate, prezenta apei freatice in zona iazului, ceea ce ca duce cu certitudine la poluarea panzei freatice din regiune, porozitatea stratului de roca din zona! Cele mai importante aspecte, cele care fac ca acest proiect sa devina o catastrofa ecologica si economica pentru tara noastra voi nu le prezentati!
 • +9 (11 voturi)    
  de pus in rama:-) (Miercuri, 9 octombrie 2013, 23:20)

  un dac [utilizator]

  "3. RMGC actioneaza si a actionat intotdeauna cu buna credinta si deplina respectare a cadrului legal. Practicile noastre de afaceri exclud orice tentativa de a eluda sau incalca dispozitiile legale."
  • +4 (4 voturi)    
   si obligatoriu degetele incrucisate la spate (Joi, 10 octombrie 2013, 7:49)

   Bwana [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Ca plan de siguranta B
 • +8 (12 voturi)    
  Tanase tradator si vanzator de tara (Miercuri, 9 octombrie 2013, 23:25)

  laila [utilizator]

  Inca ai tupeu sa minti ,
  Se pare ca aveti trei harti in dosar , sper sa nu mint si ca usor-usor ati ramas numai pe cea care va e favorabila ,
  Citez din raportul d-nului Marincea : "„Bazinul aceasta al Văii Corna este plin de fracturi. În trei variante prezentate de companie ale hărţii, în diferite materiale, în unul sunt falii, în al doilea sunt falii, în al treilea dispar faliile, or o falie este o fractură care afectează scoarţa terestră şi nu dispare aşa de uşor”, a precizat directorul IGR"

  CONSIB a dat aviz probabil pt iazul de pe hartie , ala de 60 de hectare nu ? Si cand colo voi pregateati unul de 363 .. deci ce aviz , ce siguranta , cum mai e valabil si cum poti pretinde ca e .

  Stai acolo stii de izvoare din valea Corna , de panza freatica , de cursul unui rau care strabate valea si pretinzi ca fundul lacului e impermeabil si proiectul ok cand legea spune ca nu ai voie sa pui un astfel de lac pe cursul unui rau ...

  Si cate altele , patrimoniu distrus , oamenii care vor ramane cu buza umflata fiindca locurile de munca sunt putine pentru ei , povesti , povesti ...
  Sti tu bine toate ilegalitatile si ce teapa ne pregatesti ca doar de aceea aveti nevoie de lege speciala care incalca una dupa alta legile pe care nu le respectati cu proiectul vostru dezastruos pentru tara .
  Toate actele voastre pica , toate minciunile sunt demontate si inca aveti tupeu sa spuneti ca nu e adevarat .
  Iude !
  • +3 (5 voturi)    
   stat de plata (Joi, 10 octombrie 2013, 1:00)

   The Saker [utilizator] i-a raspuns lui laila

   Tanase a incasat oficial pe statele de plata in ultimii 3 ani, peste 6 milioane de dolari drept salarii si prime de la RMGC. E normal ca minte :)
 • +3 (5 voturi)    
  Dupa Dezvaluirile Procurorului Oancea (Joi, 10 octombrie 2013, 0:38)

  alex1234 [utilizator]

  Dupa Dezvaluirile Procurorului Oancea

  din Dosarul Musamalizat de la Rosia Montana

  pe directorul Tanase fost Maior MAPN si pe multi altiii

  din Guvernele Vacaroiu, Ciorbea, Vasile, Isarescu, Nastase, Tariceanu, Boc si Ponta ii paste Inchisoare

  Mai devreme sau mai dosarele musamalizate de la Rosia Montana se vor redeschide.....
  iar vinovatii vor face ani grei de inchisoare

  Alo DNA se-aude????
 • +2 (6 voturi)    
  pt filmul de sambata seara (Joi, 10 octombrie 2013, 1:06)

  trilulilu [utilizator]

  eu nu sunt un mare postac, dar cum am mai precizat candva anterior, filmul de pe linkul de mai jos prezinta o situatie din lumea latina referitoare la mineritul aurului cu cianuri, care se potriveste copy-paste pt romania: compania de minerit vine cu promisiuni si asigurari de tot felul, localnicii impartiti in doua tabere, cei care sunt cumparati cu promisiunea jobului si restul care se opun, politicienii sunt imbatati cu fel si fel de texte si chestii neortodoxe, autoritatile sunt obligate pana la urma sa aprobe mineritul prin lege .... iar finalul??? DEZASTRU, DEZASTRU, DEZASTRU. Exact ca in lumea a treia din america latina. Dupa aceea firma pleaca, lasa o mostenire de nici 300 de ani nu se mai repara etc.
  Ar trebui sincronizat filmul acesta si prezentat ca si cum ar fi fost filmat in Romania, pt ca s-ar potrivi de minune, zic eu. Nu sunt impotriva investitiilor, dar nu cu orice pret. Sa le ridice statul acolo cea mai mare fabrica de ciorapi din Romania si sunt sigur ca din patriotism si respect pentru gestul asta toti Romanii ar cumpara ciorapii lor, ca vorba aia...la toti ne put picioarele cateodata:-)). Ne mai vorbind de exporturi :-)) Cred ca ar avea salarii mai bune cei vreo 300 de mineri decat de la RMGC.

  iata si linkul:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1oDoO5QpLv0
  • -3 (3 voturi)    
   America Latina#UE (Joi, 10 octombrie 2013, 11:57)

   andinny [utilizator] i-a raspuns lui trilulilu

   America Latina nu este Uniunea Europeana, unde sunt unele dintre cele mai stricte norme care trebuie respectate. De altfel, Comisia Europeana declara recent ca n-au niciun motiv de ingrijorare in privinta acestui proiect!
 • -3 (3 voturi)    
  dovezile sunt de partea rmgc (Joi, 10 octombrie 2013, 11:41)

  andinny [utilizator]

  dovezile legale sunt de partea rmgc, Stefan Marincea iese public cu tot felul de acuzatii, fara sa vina cu dovezi, dar cel putin si-a asigurat aparitia la n emisiuni si pe zeci de siteuri.
  • +2 (2 voturi)    
   vezi, daca n-are bugetul de publicitate al RMGC... (Joi, 10 octombrie 2013, 14:48)

   Gheorghescu [utilizator] i-a raspuns lui andinny

   face si el ce poate...ca altfel nu poti deschide un site fara sa-ti apara o reclama la RMGC sau un "chestionar" sau o subscriere cu DA pentru minerit sau ce altceva mai imagineaza PR-ul bine platit al RMGC...
   Iar "dovezile legale" NU SUNT DE PARTEA RMGC si incet- incet ies la suprafata ilegalitatile RMGC.
   De exemplu, tovarasul fost maior MAPN, ulterior director RMGC, Tanase Nicolae, ala cu hartile, scapat de pushkarie doar prin modificarea legii...
   Postaci ai Godului, vai de mama voastra!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by