Un director din Ministerul Mediului care a insotit-o pe Rovana Plumb la audierea in fata Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Rosia Montana i-a mintit pe parlamentari, acuza directorul Institutului Geologic al Romaniei, Stefan Marincea. Potrivit Centrului de Investigatii Media, reprezentantul Ministerului Mediului, Octavian Patrascu, a dat informatii continute intr-un document al Institutului Geologic Roman despre care Marincea afirma ca "a fost cosmetizat" in favoarea companiei, in 2011. Mai mult, Marincea afirma ca oficialul guvernamental are cunostinta de realitatea distorsionata pe care le-a prezentat-o parlamentarilor din comisie, pentru ca Institutul a revenit asupra documentului trunchiat si a prezentat adevarul in doua rapoarte transmise Comisiei de Analiza Tehnica din Ministerul Mediului.

Octavian Patrascu, directorul Directiei de Evaluare Impact si Controlul Poluarii in Ministerul Mediului, a declarat in fata Comisiei speciale pentru Rosia Montana, conform stenogramei de pe site-ul acesteia, ca iazul de decantare propus de RMGC este o constructie sigura. El a argumentat spunand ca subsolul zonei a fost investigat prin foraje geotehnice care au aratat ca actuala componenta a solului da siguranta constructiei.

Oficialul din Ministerul Mediului a mai spus ca, in 2011, o echipa de specialisti de la Institutul Geologic al Romaniei a studiat aceste aspecte si si-a dat, in final, acordul privind siguranta constructiei. "Toate aceste elemente de care va vorbesc au fost verificate in 2011 de o echipa a Institutului Geologic Roman, care a fost in zona si care a luat in considerare toate datele existente, care a facut carotaje electrice pe aceasta vale si care in final si-a expus punctul de vedere ca, din punct de vedere al caracteristicilor zonelor existente la baza iazului, nu vor fi probleme privind infiltratiile", le-a spus Patrascu parlamentarilor din comisie, conform paginii 26 a stenogramei audierii ministrului Rovana Plumb, document disponibil pe site-ul comisiei speciale.

Totusi, intr-un document transmis de Institutul Geologic al Romaniei catre Comisia parlamentara speciala pentru proiectul Rosia Montana, publicat saptamana trecuta, specialistii institutiei critica dur atat solutia tehnica de cianurare integrala a minereului, cat si proiectul iazului de decantare.

Centrul de Investigatii Media l-a contactat pe actualul director al Institutului Geologic, profesorul doctor Stefan Marincea, pentru a-l intreba de unde aceasta inadvertenta. Marincea, vechi opozant al proiectului, a explicat ca, in 2011, o echipa de geologi ai institutului a facut, intr-adevar, doua foraje la Rosia Montana pentru a determina compozitia solului, insa forajele au vizat exclusiv zona in care va fi construit barajul, ele nefiind oricum relevante pentru intreaga suprafata propusa a iazului de decantare, de 360 de hectare.

Raportul acestora ar fi fost insa "periat" de Stefan Grigorescu, cel care a condus Institutul Geologic al Romaniei pentru aproximativ un an, in 2011.

"Raportul intocmit de colegii mei a fost modificat, au fost eliminate din el anumite pasaje continand detalii nefavorabile proiectului, dupa care a fost inaintat Comitetului de Analiza Tehnica din Ministerul Mediului sub forma unei scrisori din partea domnului Grigorescu, in care erau retinute exclusiv elementele favorabile proiectului", a declarat Marincea pentru Centrul de Investigatii Media.

Acesta a mai spus ca, dupa ce a ajuns la conducerea Institutului si, implicit, membru in Comitetul de Analiza Tehnica pentru acest proiect, a transmis doua documente catre minister, cu scopul de a corecta informatiile furnizate in mandatul lui Grigorescu si a atentiona asupra faptului ca ele aveau un continut trunchiat.

"Nu stiu din care motiv domnul director Patrascu insista sa citeze dintr-un document pe care Institutul l-a retras si in legatura cu care a prezentat dovezi ca a fost cosmetizat pentru a favoriza compania miniera", a mai spus Marincea.

Directorul Institutului Geologic a refuzat sa dea mai multe detalii despre modul in care "realitatea de la Rosia Montana a fost cosmetizata in avantajul investitorului", dand de inteles ca acest episod face deja obiectul unei cercetari penale. "Nu va pot da detalii, trebuie sa respect confidentialitatea impusa de o ancheta penala", a spus Marincea.