Raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) va fi prezentat de Comisia Europeana (CE) la inceputul anului viitor, a declarat marti Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene, citat de Agerpres.

Acesta a precizat ca executivul comunitar a primit mai multe sesizari ale unor ONG-uri in ultimele zile "dupa controversa creata in jurul situatiei unor procurori si a unor numiri".

"Ce pot sa spun in numele Comisiei Europene este foarte simplu. DNA este mentionat de Comisia Europeana in toate rapoartele sale ca una dintre institutiile cele mai eficiente in termeni de indeplinire de catre Romania a conditionalitatilor din MCV", a subliniat Mark Gray, adaugand ca DNA a avut un "bilant solid de independenta si de obiectivitate".

"In contextul dezbaterii in curs din Romania in ceea ce priveste procedurile si numirile, ne-am exprimat foarte clar pozitia in rapoarte. Comisia Europeana nu va comenta asupra unor numiri individuale, procurori individuali, nu este rolul nostru. Dar, in viitorul sau raport, Comisia va analiza cu siguranta intreaga situatie a DNA, asa cum facem mereu si o vom face iarasi la inceputul anului urmator", a adaugat purtatorul de cuvant.

Intrebat la ce data va prezenta Comisia urmatorul raport MCV, in conditiile in care pana acum singura data vehiculata era decembrie, Mark Gray a declarat ca raportul va fi facut public "la inceputul anului viitor, cel mai probabil in ianuarie".

Mai multi oficiali romani au vorbit in ultimele luni despre o eventuala solicitare a Romaniei catre Comisia Europeana ca raportul MCV sa fie publicat inainte de reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 4-5 decembrie, pentru ca diverse state sa nu incerce sa blocheze o decizie privind aderarea la Schengen invocand argumentul ca asteapta constatarile raportului MCV.