Activitatea seismica in zona judetului Galati, unde in ultimele doua saptamani s-au produs peste 200 de cutremure, pare ca s-a linistit. De duminica de la seismul de 5,5 din Vrancea, in Galati nu au mai fost inregistrate cutremure, potrivit datelor de pe pagina de internet a Institutul National de Fizica a Pamantului.

Expertii care au facut in ultimul timp masuratori la Galati au explicat ca ultimul cutremur de 5,5 pe scara Richter, inregistrat, in noaptea de sambata spre duminica, in zona Vrancea, ar putea avea o influenta in ceea ce priveste descarcarea din energia acumulata in zona Izvoarele, lucru care "ar ajuta la linistirea activitatii seismice", scrie Mediafax.

Ultimul cutremur in Galati s-a produs duminica, la ora 5.35 si a avut magnitudinea de 2,8 pe scara Richter. Seismul s-a produs la aproape o ora dupa cutremurul de 5,5 grade inregistrat in Vrancea.

Expertii nu au inca o concluzie clara asupra fenomenelor de la Izvoarele si au spus ca nu exclud nicio ipoteza. Ei au declarat ca evenimentele au cauze naturale, adica exista un stres puternic in scoarta terestra si astfel s-a reactivat o falie. Totodata au atras atentia ca fenomenul de la Izvoarele nu poate fi oprit, dar sunt semne ca se afla in regres.

Directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP) Mircea Radulian a declarat luni, dupa o sedinta cu specialisti la Magurele ca nu exista elemente care sa indice vreo corelatie intre cutremurul de duminica din Vrancea si cele din Galati, inregistrate zilnic incepand cu 23 septembrie.

Specialisti ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) se afla de cinci zile, pe termen nelimitat, in localitatile Slobozia Conachi, Schela si Izvoarele din Galati, pentru consilierea populatiei si a autoritatilor locale.