Parlamentul European va vota, marti, o propunere legislativa cuprinzand masuri care incearca sa tina departe tinerii de fumat si de tigari, printre altele interzicand gusturile dulci sau de fructe in tutun.

Propunerea, asa cum a fost modificata de Comisia pentru sanatate publica, mai cere introducerea pe pachete a unor atentionari suplimentare privind sanatatea.

Dar, directiva care conteaza cel mai mult pentru utilizatorii europeni de tigari electronice este de a clasifica tigarile electronice ca medicament. Tigarile electronice ar urma sa fie considerate produse medicinale, dar vor fi disponibile nu numai in farmacii, ci si in alte magazine, se mai arata in text.

Desi utilizarea unor substante esentiale pentru producerea tutunului, cum este cazul zaharului, de exemplu, este admisa in continuare, aditivii si "gusturile individualizate" sunt interzise in propunerea Comisiei pentru sanatate publica.

Textul cere ca etichetarea sau ambalarea produselor de tutun sa nu sugereze ca unele dintre ele ar putea fi mai putin daunatoare decat celelalte sau ca ar putea fi bune pentru sanatate.

De asemenea, produsele de tutun nu trebuie sa semene cu produse alimentare sau cosmetice. Ambalajul sau pachetele de tigari, pungile de tutun, tutunul de pipa sau tutunul pentru pipa de apa trebuie sa contina avertizari privind sanatatea pe ambele parti. Aceste avertizari trebuie sa acopere cel putin 75% din aria externa pe suprafetele pachetelor.

Tigarile "slim" si pachetele cu mai putin de 20 de tigari vor fi interzise.

Distribuitorii romani de tigari electronice sunt impotriva reglementarii acestora ca medicamente

Asociatia Industriei Tigarilor Electronice (AITE) a transmis o scrisoare deschisa deputatilor romani din Parlamentul European, solicitand reglementarea acestora ca produse din tutun.

"Reglementarea tigarilor electronice ca produse medicamentoase va creste semnificativ costurile si birocratia si va impiedica inovatia in aceasta categorie de produse, ceea ce echivaleaza cu interzicerea acestor produse, cu un potential semnificativ de a reduce efectele nocive cauzate de tigarile traditionale", spun reprezentantii Asociatiei Industriei Tigarilor Electronice.

Potrivit estimarilor AITE, in Romania sunt peste 300.000 de utilizatori de tigari electronice si peste 200 de magazine.