Premierul Victor Ponta a anuntat luni dimineata ca s-au operat unele modificari in proiectul noului Cod Rutier, forma finala a proiectul urmand sa fie discutata in decursul zilei in USL. Una dintre modificarile facute propune ca cel care a comis un accident grav sa nu mai aiba voie sa conduca din momentul in care s-a produs accidentul pana la finalizarea procesului. Totodata, proiectul noului Cod este aliniat la regulamentul european privind consumul de alcool la volan. Astfel, a precizat Ponta, s-a propus ca o valoare mai mica de 0,2 g/l alcool pur in sange sa nu constituie contraventie, intre 0,2 - 0,5 g/l este contraventie, iar o alcoolemie de 0,5 g/l va fi clasata drept infractiune.

"Am lucrat impreuna cu echipa dl Stroe sa gasim toate solutiile pentru ca noul cod sa isi atinga scopul si anume o siguranta mai mare pe drumurile din Romania si fara abuzuri impotriva conducatorilor auto", a declarat premierul Victor Ponta luni.

Seful Executivului a precizat ca s-au facut 4 modificari majore.

Prima dintre ele vizeaza suspendarea permisului in momentul producerii unui accident soldat cu moartea victimei sau vatamari corporale grave etc.

"Am gasit si am modificat in lege acea obilgatie care exista pentru procurori / judecatori de a-l lasa sa conduca pe cel care a comis o infractiune, adica accident soldat cu moartea victimei sau vatamari corporale grave, alcool, diverse, conducerea fara permis. Acum am modificat acest lucru si numai in cazul in care procurorii sau judecatorul constata ca nu se prezinta pericol pentru circulatia pe drumurile publice se mai prelungeste permisul. Mai pe romaneste, cel care a comis un accident, a omorat pe cineva, sa nu poata sa mai conduca pana cand se termina procesul, sa nu mai conduca din momentul in care s-a produs accidentul", a precizat Ponta.

O alta modificarea vizeaza problema platii amenzilor, propunandu-se un cont unic pentru plata acestora, cont pe care politia sa aiba obligatia de a-l verifica inainte de a suspenda permisul, astfel incat sa nu li se suspende permisul celor care isi platesc amenzile.

"In al doilea rand, am gasit o solutie care sa se poata si aplica referitor la faptul ca cei care au amenzi si nu le platesc in 30 de zile sa li se suspende permisul pana la plata amenzii. Era o mare problema de aplicare, in sensul ca omul isi platea amenda si noi nu stiam ca si-a platit-o si ii suspendam permisul. Acum am gasit o solutie, o discutam si cu dl Chitoiu, cu un cont unic si cu faptul ca politia nu poate suspenda permisul cuiva decat dupa ce verifica la 30 de zile dupa ca in acel cont unic nu s-a platit amenda", a explicat seful Executivului.

A treia modificare, care urmeaza sa fie discutata cu Ministerul Justitiei, vizeaza procedura de dupa contraventii, "sa gasim o procedura rapida in 15 zile, acele 15 zile in care mai ai dreptul sa conduci - la contraventii vorbesc- in care judecatorul se pronunta daca acea dovada sa prelungeste sau nu. Pentru ca ideal ar fi sa nu mai conduci dupa ce ti s-a suspendat permisul", a precizat Ponta.

O schimbare importanta o reprezinta alinierea la regulile europene in ceea ce priveste consumul de alcool la volan. Astfe, pragul minim de alcoolemie de la care consumul de alcool la volan se considera infractiune ar urma sa fie coborat la 0,5 g/l alcool pur in sange, de la 0,8 g/l alcool pur in sange cat prevede legislatia actuala.Totodata, pana la 0,2 g/l nu se va mai considera contraventie.

Premierul a precizat, in proiectul noului Cod, ca "pana la 0,2 nu e nici macar contraventie - 0,2 inseamna, nu stiu, un pahar de bere sau-. dar de la 0,5 in sus - nu 0,8 - sa fie infractiune, exact cum se intampla in toata Europa. Pana la 0,2, vorbesc de omul obisnuit care se duce la o nunta si gusta un pahar de vin, nu e nici macar contraventie, dar de la 0,2 la 0,5 e contraventie si se suspenda permisul iar de la 0,5 e infractiune".