Rezultatele de la examenul de Evaluare Nationala de anul acesta "sunt proaste". "Noi suntem de vina, scolile, pentru ca nu stim sa pregatim copiii pentru confruntarea cu examenele", a declarat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, in cadrul unei intalniri la Ramnicu Valcea cu directorii scolilor din judet, transmite Agerpres.

Remus PricopieFoto: Agerpres

Ministrul a sustinut ca "un copil care merge la olimpiade din clasa I si pana in a VIII-a ar fi obisnuit cu emotiile unui examen si ar putea, evident, sa aiba alte performante".

Remus Pricopie i-a anuntat pe directori care sunt prioritatile sale: "Pe listuta mea de prioritati as putea incepe cu primul aspect, care se refera la stabilitatea invatamantului din Romania. Eu nu am venit in ianuarie - februarie cu modificari sau alte demersuri la nivel educational, ci am vrut sa asigur o coerenta si o stabilitate la nivelul implementarii Legii educatiei. Consider ca stabilitatea este o prioritate in acest moment in procesul educational din Romania".

"Al doilea aspect este lipsa politizarii, sa facem educatie si nu politica. In acelasi timp, insa, exista si o alta coordonata a politicului, pentru ca managerii unitatilor scolare trebuie sa colaboreze, evident, cu primarii sau autoritatile locale pe diferite probleme care privesc strict procesul de invatamant", a afirmat ministrul Educatiei Nationale, citat de Agerpres.

Oficialul a precizat ca "sunt trei aspecte pe care Uniunea Europeana ni le-a cerut pentru urmatorii 10 ani. Acestea ar fi abandonul scolar, unde cu o cifra de aproximativ 16% la varste timpurii ne aflam, din pacate, pe locul patru din coada clasamentului. Al doilea aspect ar fi continuitatea formarii profesionale pana la 60 de ani si aici avem un procent de doar 2%, iar al treilea aspect se refera la numarul persoanelor cu studii superioare, care in Romania, in acest moment, este de 21% la intervalul de varsta 30 - 35 de ani. Aici ar trebui sa ajungem in urmatorii 10 ani, la un procent de 40%, dar sper ca vom ajunge macar la un 28%", a mai spus ministrul Educatiei.

Referitor la rezultatele inregistrate de elevi anul acesta la Evaluarea Nationala, ministrul Remus Pricopie a declarat: "Atat timp cat 35.000 de elevi de clasa a VIII-a nu au reusit sa obtina nota cinci, inseamna ca rezultatele sunt proaste. Noi suntem de vina, scolile, pentru ca nu stim sa pregatim copiii pentru confruntarea cu examenele. Un copil care merge la olimpiade din clasa I pana intr-a VIII-a ar fi obisnuit cu emotiile unui examen si ar putea, evident, sa aiba alte performante".

Remus Pricopie mai are in program, in cadrul vizitei din judetul Valcea, deplasari in teritoriu, in orasele Horezu si Dragasani si in comuna Slatioara, scrie Agerpres.

La Vladesti ar putea fi amenajat un centru de excelenta pentru elevii olimpici

Pricopie a anuntat ca Ministerul Educatiei Nationale are un proiect privind crearea in zona Vladesti a unui centru de excelenta pentru olimpicii din Romania. "Elevii care merg la olimpiada au o cu totul alta abordare a programei scolare. Acestia au nevoie de alte conditii de educatie, care sa le stimuleze performantele. Aici, la Ramnicu Valcea, la sediul fostei unitati militare din Vladesti, exista un campus in care, in urma unui proiect la care lucram, va exista un centru de excelenta pentru acesti tineri de exceptie", a declarat ministrul.

Acesta a precizat ca "evident ca trebuie investitii in ceea ce priveste constructia unui hotel, a unor sali de clasa, a unui teren de sport, spatiu verde. Dar este un proiect de care valcenii ar putea fi mandri, toti olimpicii din Romania urmand sa studieze aici, la Ramnicu Valcea".

Terenul mentionat de ministrul Remus Pricopie a fost donat in urma cu 7 ani Ministerului Educatiei de catre Ministerul Apararii, noteaza Agerpres. In zona a functionat o unitate militara, existand mai multe cladiri, inclusiv o constructie din 1925 si un spatiu verde de aproximativ 40 de hectare. In prezent la Vladesti functioneaza o filiala a Universitatii de Stat din Pitesti, cu patru facultati.

Amintim ca la Evaluarea Nationala din acest an 75,89% dintre elevi au obtinut note peste 5, cu aproape 10 puncte procentuale mai multi decat in 2012. Cresterea substantiala a promovabilitatii a venit pe fondul acuzelor ca subiectele au fost mult mai usoare decat anul trecut.

In cadrul unei intalniri online cu cititorii HotNews.ro, fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea a declarat ca "invatamintul gimnazial e in metastaza" si ca marea problema de la Evaluarea Nationala 2013 "nu sunt notele prea mari, ci faptul ca 1 din 4 elevi nu a promovat nici macar un examen cu subiecte usoare".

"Rezultatele din acest an arata, in primul rind, calitatea foarte slaba a profesorilor", a avertizat Miclea, precizand ca "trebuie scurtate vacantele si intensificata munca cu elevii in scoala, altfel nu vom mai conta pe piata globala a muncii. Avem cel mai scurt an scolar din Europa!".

Citeste si: