Duminica a avut loc in Capitala un miting de sustinere a procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru, revocati saptamana aceasta din functiile de sef, respectiv adjunct, ai Sectiei I din cadrul DNA, de catre procurorul general Tiberiu Nitu. In fata sediul DNA s-au strans circa 150-200 de manifestanti care au strigat lozinci anti-Ponta si pro-DNA. Ei au plecat ulterior catre Piata Universitatii. "Aparam DNA, aparam Justitia", "DNA, nu ceda, noi suntem de partea ta", "Premier mincinos, jos jos jos", "Cazanciuc, Cazanciuc, pui justitia pe butuc", au fost unele dintre mesajele protestatarilor.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT desfasurarea protestelor

Ora 20.48 Mitingul pro-DNA de la Universitate s-a incheiat.

Ora 20.32 Cel mai vocal din grupul care a protestat impotriva procurorilor le-a reprosat celor pro-DNA ca politizeaza protestul impotriva proiectului de la Rosia Montana si a sustinut ca trebuie protestat impotriva intregii clase politice, dupa care a scandat: "Jos Basescu, jos Ponta, jos Voiculescu".

Ora 20.17 Grupul care scandeaza "Jos Basescu" a inceput sa strige catre manifestantii pro-DNA "Rusine, Rusine", moment in care au avut loc altercatii. Tabara pro-DNA le-a raspuns scandand "Nu va fie frica, Voiculescu pica", iar ceilalti au reactionat din nou cu "Rusine, rusine".

Grupul care scandeaza impotriva procurorilor - intre ei se afla o femeie infasura in tricolor si cu o portavoce - este format din persoane de varsta a treia.

Ora 20.14 Langa grupul de protestatari pro-DNA sunt circa 10 oameni care scandeaza "Jos Basescu". Intre acestia si alti manifestanti au avut loc imbranceli.

Ora 20.07 Toata circulatia din zona Pietei Universitatii este blocata. Un grup de biciclisti inconjoara rondul.

Ora 19.45 Numarul protestatarilor a scazut sub 100. Se scandeaza "Papici, nu ceda, noi suntem de partea ta".

Ora 19.32 Un grup de cinci batrani striga langa grupul de manifestanti "Jos Basescu".

Ora 19.00 Manifestantii au ajuns in Piata Universitatii si s-au adunat la Fantana. Sunt in jur de 150-200. Ei scandeaza "Premier mincinos, jos jos jos", "Aparam DNA, aparam Justitia", "DNA, nu ceda, noi suntem de partea ta".

Ora 18.48 Protestatarii au ajuns pe Calea Victoriei. Ei circula pe trotuare, fara a bloca circulatia.

Ora 18.33 Circa 150 de manifestanti se indreapta spre Piata Universitatii.

Ora 18.27 Protestul din fata DNA s-a incheiat dupa circa o ora si jumatate. Mare parte dintre manifestanti pleaca spre Piata Universitatii.

Top pancarte: 1. "Basist mic, am ketamina in urina", 2. "Victor Ponta, prim-sinistru", 3. "The BEST government money can buy".

Top 3 pancarte protest: 1. "Basist mic, am ketamina in urina" 2. "Victor Ponta = prim-sinistru" 3. "Prime-minister of the 'best' government money can buy!" / Foto: HotNews.ro

Top 3 cele mai scandate lozinci la manifestatia pro-DNA: 1. "Parsivel, Parsivel, tu de tragi din Bombonel" 2. "Cazanciuc, Cazanciuc, pui justitia pe butuc" 3. "DNA, nu ceda, noi suntem de partea ta!".

Ora 18.00 In Piata Universitatii nu s-au adunat pana acum manifestanti, in zona aflandu-se doar cativa jandarmi. In fata DNA sunt in continuare circa 100 de protestatari. Ei scandeaza: "Codruta, nu ceda, noi suntem de partea ta".

Ora 17.30 La protestul din fata DNA sunt la aceasta ora in jur de 100 de participanti.

Ora 17.15 In fata sediului DNA s-au adunat aproximativ 30 de persoane, care scandeaza lozinci impotriva premierului Victor Ponta, a ministrului Justitiei Robert Cazanciuc si a procurorului general Tiberiu Nitu. "Romania, stat de drept", "Ponta, nu uita, Justitia nu-i a ta!", "Aparam DNA, aparam Justitia", "Romania, trezeste-te!", scandeaza manifestantii.

Unii dintre protestatari flutura steaguri tricolore si drapelul Uniunii Europene si afiseaza pancarte cu mesaje antiguvernamentale: "Cazanciuc, Justitia nu-i mosia ta", "Nitu, pe noi nu ne-ai pacalit vreodata".

Printre participantii la protest se numara Doru Braia (fost ziarist la Radio Europa Libera), Stefan Vlaston (Edu Cer), Laura Stefan si Sorin Ionita (Expert Forum), Teodor Maries (Asociatia 21 Decembrie 1989).

Manifestantii sunt desfasurati pe trotuar, neocupand carosabilul pe str. Stirbei Voda.

Masurile de ordine publica sunt asigurate de un dispozitiv restrans de jandarmi. Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache, protestul este unul neautorizat oficial.

----------

Apelul lansat pe Facebook cu privire la manifestatia din fata DNA, de la ora 17.00, pentru "apararea statului de drept si a Justitiei din Romania":

"In ultimii ani activitatea sustinuta a procurorilor DNA si a unor complete de judecata libere si curajoase au adus o mare schimbare in bine in societatea romaneasca. Aerul a devenit mai respirabil datorita faptului ca politicieni corupti din mai multe partide au fost condamnati pe baza legilor in vigoare. Dar iata ca regimul Ponta a avut in aceasta saptamana o interventie brutala fata de activitatea DNA prin revocarea nemotivata a delegarii procurorilor Papici si Alexandru de la conducerea sectiei I la doar 8 zile dupa ce fusesera delegati si in contextul finalizarii unui dosar in care este inculpat un membru important al Guvernului.

E momentul sa ne aratam solidaritatea cu procurorii DNA si sa aparam functionarea libera a justitiei.

Te asteptam sa strigam din nou impreuna: "Noi votam DNA!" Free DNA!

Adresa DNA este: Str. Stirbei Voda, nr. 79-81, sector 1, Bucuresti"

Pe Facebook a fost anuntat de asemenea un "protest impotriva imixtiunii politicului in justitie", de la ora 18.00, in Piata Universitatii:

"Procurorii care s-au ocupat cu dosarele de coruptie: Lucian Papici si Mariana Alexandru au fost schimbati din functie la interventia primului-ministru Victor Ponta, in momentul in care dosarul prim-viceprimministrului PSD Liviu Dragnea, suspectat de fraude la Referendumul din 2012 a fost finalizizat. Consideram imixtiunea lui Victor Ponta ca un atac agresiv asupra statului de drept si al independentei justitiei.

Va invitam pe toti cei care considerati ca intervential lui Victor Ponta este un atac la independenta justitie, la iesirea in strada, protest impotriva imixtiunii politicului in problemele justitiei".

A fost initiata de asemenea o petitie online prin care se cere CSM sanctionarea procurorului general al Romaniei. "Solicitam Consiliului Superior al Magistraturii sanctionarea procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, pentru ABUZUL de a-i demite, fara niciun fel de motive, de la conducerea Sectiei I a DNA a unora dintre cei mai performanti procurori - Lucian Papici si Mariana Alexandru. Scopul inlaturii procurorilor cu rezultate remarcabile este subordonarea DNA, descurajarea procurorilor competenti, indemnul la inactivitate", se arata in petitia online.