Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern ce prevede suplimentarea numarului maxim de posturi al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) cu 50 de posturi de ofiteri si agenti de politie judiciara pentru infiintarea in cadrul institutiei a unor "structuri proprii de recuperare a creantelor, de filaj si de investigatori sub acoperire".

In nota de fundamentare a proiectului de act normativ se arata ca "analizele efectuate de Oficiul National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor Provenite din Infractiuni din cadrul Ministerului Justitiei au indicat ca, in prezent, organele fiscale reusesc sa recupereze un procent neinsemnat din sumele confiscate prin hotarari definitive, una dintre cauze fiind dificultatea de a identifica bunurile apartinand persoanelor condamnate atunci cand nu s-au dispus masuri asiguratorii pe parcursul procesului penal".

Ministerul Justitiei mai arata ca "in conditiile in care cele mai importante sume cu privire la care s-a dispus confiscarea se regasesc in cauze instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie (in cursul anului 2012 instantele judecatoresti au dispus confiscarea si recuperarea de produse infractionale in valoare de 107.365.000 euro), este esential ca in aceste cauze sa fie sechestrate toate bunurile provenite din infractiuni. Proprietatea asupra acestor bunuri este deseori disimulata prin acte juridice fictive, prin folosirea unor companii offshore sau a unor conturi bancare deschise in alte jurisdictii, ceea ce ingreuneaza identificarea lor. Totodata, persoanele implicate in savarsirea infractiunilor care intra in competenta Directiei Nationale Anticoruptie detin in mod uzual bunuri pe care nu le pot justifica prin veniturile obtinute in mod legal, ceea ce permite in aceste cauze aplicarea institutiei confiscarii extinse, care presupune realizarea unei investigatii financiare complexe in care sa fie identificate toate bunurile dobandite de o persoana intr-un interval de 5 ani anterior savarsirii infractiunii, pentru a fi comparate cu veniturile obtinute in aceeasi perioada".

Astfel, se arata in nota de fundamentare, "aceste investigatii presupun lucratori specializati, care detin cunostinte si au acces la instrumente diferite de cele folosite in mod uzual de organele de urmarire penala" si, "in acest context, este necesara dezvoltarea in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie a unei structuri specializate in efectuarea de investigatii financiare, complementara structurilor care realizeaza urmarirea penala cu privire la infractiunile de coruptie si care sa le asiste pe acestea, prin realizarea profilului financiar al persoanelor cercetate".

Potrivit proiectului, "o asemenea structura poate avea rolul unui proiect-pilot pentru intreg sistemul judiciar, astfel incat, in functie de eficienta ei, sa poata fi luata o decizie cu privire la oportunitatea extinderii la nivelul tuturor organelor de urmarire penala", astfel ca "reusita acestui demers implica, in mod corelativ si obligatoriu, suplimentarea numarului de posturi de politisti judiciari in cadrul Directiei, avand in vedere ca resursele umane din prezent abia acopera nevoile investigative deja existente".

Ministerul Justitiei subliniaza ca "o astfel de masura este menita sa contribuie in mod direct la suplimentarea veniturilor bugetului de stat, prin recuperarea cu rapiditate si intr-un procent mult mai mare a sumelor datorate catre stat, costurile masurii ar fi acoperite in timp inclusiv din aceste venituri suplimentare provenite din valorificarea produselor infractiunilor".

In proiectul de HG pus in dezbatere se arata de asemenea ca "analiza activitatii desfasurate de catre Directia Nationala Anticoruptie a reliefat necesitatea unor structuri proprii de filaj si de investigatori sub acoperire, acestea reprezentand conditii esentiale pentru a creste eficienta activitatii de urmarire penala".

Potrivit documentului, "investigatiile in cauze de coruptie se desfasoara in cele mai multe situatii in mod conspirat, avand in vedere ca toate persoanele implicate obtin beneficii si evita sa colaboreze cu organele judiciare. Acest specific al cauzelor de coruptie impune folosirea de investigatori acoperiti si proceduri de filaj, prin supravegherea locurilor in care se consuma activitatea infractionala sau identificarea si localizarea in teren a persoanelor cercetate, conform prevederilor speciale ale Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie".

In aceste conditii, "lipsa unor politisti specializati in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie impune ca procurorii sa delege aceste activitati catre lucratori din cadrul altor structuri, imprejurare care poate limita eficienta investigatiilor. Dubla subordonare a acestor lucratori poate afecta stabilirea prioritatilor investigative, ingreuneaza comunicarea in momentele operative si creeaza riscuri cu privire la confidentialitatea operatiunilor, in conditiile in care anchetele pot viza chiar persoane din cadrul acelor structuri. Infiintarea unor structuri proprii de filaj si de investigatori sub acoperire ar elimina aceste vulnerabilitati si ar pune la dispozitia procurorilor un instrument esential pentru continuarea progreselor in investigarea faptelor de mare coruptie", arata Ministerul Justitiei.

Astfel, "se impune infiintarea unor structuri proprii de recuperare a creantelor, de filaj si de investigatori sub acoperire si necesitatea suplimentarii numarului maxim de posturi al acestui parchet specializat cu 50 de posturi de ofiteri si agenti de politie judiciara. Cele 50 de posturi sunt necesare pentru urmatoarele structuri:

  • Serviciul de recuperare a creantelor - 20 ofiteri de politie judiciara. Acestia vor efectua investigatii financiare in vederea identificarii de bunuri asupra carora pot fi luate masuri asiguratorii in dosarele complexe instrumentate de DNA (3.578 de dosare solutionate in cursul anului 2012, in care au fost intocmite 234 rechizitorii si au fost trimisi in judecata 828 inculpati).
  • Serviciul de filaj - 12 ofiteri de politie judiciara, constituiti in doua echipe complete de supraveghere operativa.
  • Serviciul de investigatori sub acoperire - 18 ofiteri de politie judiciara".

Potrivit proiectului, la stabilirea impactului bugetar "au fost avute in vedere cheltuielile de personal suplimentare ale D.N.A. pentru 50 de ofiteri cu gradul de comisar - sef, avand in vedere ca nu poate fi determinat in avans gradul profesional persoanelor care vor ocupa efectiv aceste functii", iar "in conditiile in care aceste persoane vor fi detasate de la M.A.I., aceasta din urma structura va inregistra o economie cu cheltuielile de personal".

De asemenea, la estimarea cheltuielilor pentru bunuri si servicii "au fost avute in vedere dotarile pe care le presupune infiintarea acestor servicii:

- un sediu separat pentru serviciul de investigatori sub acoperire;

- aproximativ 20 de autoturisme;

- tehnica de inregistrare audio - video;

- echipamente IT si telefoane mobile".

Acest proiect de hotarare a Guvernului elaborat de Ministerul Justitiei a fost avizat favorabil de ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.