Institutul Geologic al Romaniei critica dur proiectul minier de la Rosia Montana

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 2 octombrie 2013, 20:23 Actualitate | Esenţial


Reprezentanții Institutului au confirmat pentru Europa FM că, în comunicarea trimisă Comisiei speciale din Parlament, arată că sunt ignorate metalele rare și că proiectul propus de RMGC ar putea genera costuri imense după încheierea exploatării.

Reprezentanții Institutului Geologic al României, au cerut amânarea audierilor în Parlament, întrucât participă la o întrunire internațională în care vor vorbi chiar despre exploatarea aurului și a gazelor de șist.

În schimb însă, Institutul Geologic al României a transmis deja un punct de vedere Comisiei Speciale din Parlament.

Care sunt informațiile care au ajuns pe masa Comisiei pentru Legea Roșia Montană

În primul rând trebuie spus că Institutul Geologic nu se referă la zăcământul de la Roșia Montană ca fiind unul auro-argintifer, ci îl prezintă ca un zacamânt de AUR, ARGINT, TELUR, STIBIU, BISMUT, ARSENIU, TANTAL și GERMANIU.

Institutul Geologic susține că studiile RMGC asupra versanților Pârâului Corna - în punctul în care se prevede a fi amplasat iazul de decantare - sunt bazate pe prezumții care nu țin cont de contextul geologic real.

Bazinul Văii Corna nu se pretează depozitării unei cantități atât de mari de șlam cianurat din cauza gradului intens de fisurare, a permeabilității mari a versantului stâng, care conține gresii și nu formațiuni argiloase după cum susține proiectul, dar și a caracterului parțial submers al viitorului bazin de decantare - 45 de hectare vor fi sub apă.

Actualele probleme de mediu de la Roșia Montană, legate exclusiv de poluare cu metale grele, nu se pot compara cu cele induse potenţial de o asemenea cantitate de pulberi cianurate, consideră Institutul Geologic al României.

Geologii atrag atenția că biodegradabilitatea șlamului de cianurare este estimată la 120 de ani în condițiile de climă ale zonei, față de doar 6 luni în cazul șlamurilor de flotație.

Potrivit Institutului, RMGC neagă prezența în minereu a unor cantități notabile de plumb, zinc și cupru care ar scădea recuperabilitatea aurului și argintului, ar provoca o creștere a consumului de cianură și induce producerea de șlamuri bogate în sulfocianuri.

In baza analizelor comunicate de RMGC, Institutului Geologic a constatat că au fost ignorate ca rezerve potențiale 161 de tone de Telur, 49 de tone de Germaniu, 172 de tone de Seleniu, 116 tone de Tantal, 777 tone de Titan, 1220 tone de Stibiu, aproape 30 de mii de tone de Zinc și până la 129 milioane de tone de feldspat potasic.

Cianurarea integrală a minereului, propusă de actualul proiect RMGC, este deci din start exclusă ca soluție tehnică din moment ce ar conduce la pierderea cuprului, dar şi a unor importante cantităţi de stibiu, germaniu, tantal (materii prime critice, conform definiției europene), telur, zinc (materii prime foarte importante din punct de vedere economic conform normelor europene) şi uriaşe cantităţi de feldspat potasic (adular) considerat a fi economic important de Uniunea Europeană.

Institutul Geologic al României susține că selectarea de către RMGC a tehnologiei care prevede doar recuperarea aurului și argintului se poate extinde și la alte proiecte miniere similare fapt care ar priva ţara noastră de avantajul de a fi primul producător potenţial de stibiu, teluriu şi germaniu din Europa.

Pe de altă parte, odată aprobat acest proiect, alți dezvoltatori vor putea cere, în mod firesc, să li se admită aceleaşi standarde de mediu. In aceste condiții s-ar putea ajunge la aproape trei mii de hectare de bazine de decantare a şlamurilor cianurate doar pentru zăcămintele cunoscute din Patrulaterul Aurifer din Munţii Apuseni.

Reacția RMGC: Folosirea metodei cianurației prezintă gradul cel mai mare de siguranță pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor.

Potrivit RMGC, tehnologia prin cianurație a fost aprobată de Comisia Europeană prin Directiva 21/2006, privind managementul deșeurilor din industria extractivă, care prevede ca limita maximă a concentrației de cianură admise la deversarea în iazul de decantare să nu depășească 10 miligrame la litru. Proiectul minier de la Roșia Montană prevede o concentrație de doar 3 miligrame la litru - media lunară în iazul de decantare.

RMGC susține că planul de management al cianurii pentru proiectul Roşia Montană a fost elaborat în conformitate cu Codul Internaţional de Management al Cianurii pentru industria minieră auriferă. RMGC este prima semnatară din Europa a acestui Cod și este auditată periodic pentru conformitatea cu standardele Codului.

Reprezentanții RMGC afirmă că s-au întâlnit cu toate persoanele care au propus tehnologii alternative, inclusiv cu autorul brevetului care propune utilizarea de tiosulfat și a studiat cu atenție tehnologiile propuse. Din păcate, susține RMGC, aceste tehnologii vehiculate fie nu ar fi aplicabile tipului de zăcământ de la Roșia Montană, sau sunt tehnologii concepute doar pe hârtie sau în laborator. RMGC consideră că aceste tehnologii nu ar avea aplicabilitate industrială, nefiind testate și confirmate nici măcar la scară pilot și nici nu sunt implementate în vreun alt proiect minier de extragere a aurului nicăieri în lume.

Comenteaza toata stirea pe EuropaFm.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5837 vizualizari

 • -15 (19 voturi)    
  vorba credinciosului (Miercuri, 2 octombrie 2013, 20:33)

  victor L [utilizator]

  mai stie dreaqu, Doamne iarta-ma, pe cine sa mai crezi.
  • +16 (20 voturi)    
   ba e foarte clar (Miercuri, 2 octombrie 2013, 22:50)

   mvr [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Ai de ales intre cele spuse de politicieni oportunisti si semi-analfabeti + propaganda corporatista a RMGC care nu a produs nici macar un studiu stiintific (sau macar demn sa ajunga la peer-review) si studiile oamenilor de stiinta de la Institutul Geologic, Academia Romana, etc.

   Daca tu -- in cazul asta -- nu stii pe cine sa crezi, inseamna ca esti demn de mila.
  • +6 (8 voturi)    
   Dar e vorba de institutul de specialitate! (Joi, 3 octombrie 2013, 9:28)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Daca afirmatiile apartineau hipsetrilor care potesteaza in Piata, puteau fi tratat cu multa neincredere, nu doar cu scepticism.
   Insa comunicare este de la Institutul de geologie, cei care sunt pe profil!
   Cine crezi dumneata ca este mai competent in materie?
   Se poate face referendum pentru proiectul RMGC, dar CONCENTRATIILE metalelor utile din zacamant sunt o realitate obiectiva, nu depind nici de Presedinte, nici de Premier, nici de Parlament, si desigur ca nu pot fi modificate in urma unei consultari publice ...
  • +1 (1 vot)    
   intre niste (Joi, 3 octombrie 2013, 10:05)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   politicieni amatori, multi cumparati pe comisioane grase si niste specialisti in domeniu iti este greu sa alegi? pai cand mergi la votare, cum alegi intre acesti politicieni? care da mai mult malai? nu te uti sa vezi cam ce au prin ograda, cam ce vor sa faca, cu ce pret...
   cum au putut atatea milioane de romani sa voteze usl-ul cand ei declarau la orice dosar penal ca este dosar politic, au facut lant uman in jurul penalilor, au insistat pe desfiintarea dna, ani, etc...culmea este ca aceeasi oameni au votat basescu, care a declarat ca va lupta impotriva coruptiei...asa ca prietene, alegerea nu este grea, trebuie doar sa gandesti un pic...
 • +16 (16 voturi)    
  Bravo (Miercuri, 2 octombrie 2013, 20:38)

  cmg_george [utilizator]

  Nu poti decat sa feliciti institutul pentru punctul de vedere si pentru modul in care prezinta informatioa(printre putinele care explica foarte clar de ce NU este buna abordarea pentru exploatarea de la Rosia Montana.

  Pe langa asta nu poti fi decat revoltat fata de punctul de vedere al RMGC-ului care se fofileste si o da inainte cu normele europene si ca vai ce bine vor ei sa ne faca, in loc sa raspunda clar ce sa va intampla cu restul de resurse:
  "cianurarea integrală a minereului, propusă de actualul proiect RMGC, este deci din start exclusă ca soluție tehnică din moment ce ar conduce la pierderea cuprului, dar şi a unor importante cantităţi de stibiu, germaniu, tantal, telur, zinc şi uriaşe cantităţi de feldspat potasic (adular)"
  • -11 (15 voturi)    
   sa fim seriosi (Miercuri, 2 octombrie 2013, 23:59)

   winston [utilizator] i-a raspuns lui cmg_george

   nu e o informatie, nu pare sa fie bazata pe nimic, e doar o opinie intr-un comunicat de presa. in schimb, cei de la RMGC au facut cercetari geologice (cu sute de milioane de dolari), s-au facut studii legate de siguranta barajului la un institut din Norvegia. dar vad ca lucrurile astea sunt ignorate de unii...
   • +1 (1 vot)    
    Las-o jos! (Joi, 3 octombrie 2013, 8:17)

    Sani [utilizator] i-a raspuns lui winston

    Esti miner?

    Schimba-ti meseria!
    Poate mai apoi vei vorbi in cunostinta de cauza!
   • +4 (4 voturi)    
    Domnu RMGC (Joi, 3 octombrie 2013, 8:44)

    CatalinPetrica [anonim] i-a raspuns lui winston

    Cei de la RMGC nu prea au facut aceste studii, in schimb cei de la institutul geologic au facut studii, si nu doar de acum ci si din vremea comunismului, cand lucrurile astea erau foarte importante, se alocau bugete mari pentru descoprirea resurselor.
    Ca idee ceea ce spun cei de Institutul Geologic se poate demonstra si cu un harlet, sapa matale o groapa de catevia metri in versant si o sa vezi ca nici vorba de 15 m strat argilos.
    E chestie de geologie primara structura unui munte nu contine un strat de argila asa gros decat in cazuri exceptionale
    • -2 (2 voturi)    
     au facut studii (Joi, 3 octombrie 2013, 17:01)

     winston [utilizator] i-a raspuns lui CatalinPetrica

     cum sa nu faca studii? tocmai ce am zis ca au investit cateva sute de milioane de dolari pe cercetare geologica, informeaza-te si tu inainte. si cauta pe site-ul lor studiul facut de geologii norvegieni, care au analizat proiectul barajului plus amplasamentul sau si au ajuns la concluzia ca va fi unul din cele mai sigure baraje din lume. asta daca vrei sa te informezi..
   • +5 (5 voturi)    
    sute de milioane de dolari... (Joi, 3 octombrie 2013, 10:10)

    lucyan [utilizator] i-a raspuns lui winston

    esti bolnav mintal?inseamna ca vor cheltui zeci de miliarde de dolari pe acest proiect iar profitul de 2.5 miliarde dolari in 20 ani este chiar caca-maca...
    daca ei sustin ca acel versant este argilos, cand el este fisurat si are formatiuni de gresie, cum poti spune ca au facut studii? au cheltuit ceva bani, vateva zeci de milioane poate, dar mai mult pe reclama si comisioane la politicieni, adica lobby, nu mita...ca daia avem parlamentari, sa faca lobby unui privat...
    • -2 (2 voturi)    
     informeaza-te (Joi, 3 octombrie 2013, 17:02)

     winston [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

     informeaza-te mai bine, au investit foarte multi bani in cercetare geologica. si cheltuielile cu proiectul asta vor fi foarte mari, va fi cea mai mare investitie privata din tara noastra de pana acum, adica bani care intra in economie
   • -1 (1 vot)    
    ha ha ha!!!! (Joi, 3 octombrie 2013, 17:37)

    manoman [utilizator] i-a raspuns lui winston

    ru cu cat esti platit, Iuda?
  • -4 (4 voturi)    
   Nu exista adular acolo (Joi, 3 octombrie 2013, 2:01)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui cmg_george

   E un feldspat alcalin, ortoza pe romaneste sau ortoclaz si se gaseste in roci magmatice sau pegmatite, deci in granite in special.
   La Rosia sunt in special andezite si dacite, roci vulcanice mai bazice decat granitul....nu au adular.
   Cam 50% din compozitia mineralogica a unui andezit e reprezentata de felspatii plagioclazi, restul fiind alcatuit din amfiboli, piroxeni si minerale accesorii.
   Asa ca nu vad cantitatile alea uriase de feldspat potasic.
   Nu trebuie sa crezi tot ce apare pe net fara o minima verificare in prealabil.
   • +3 (3 voturi)    
    Informatii... (Joi, 3 octombrie 2013, 11:00)

    cmg_george [utilizator] i-a raspuns lui Savitar

    Din pacate nu am cunostintele necesare sa ma contrazic cu dumneavoastra dar am incredere ca cei de la Institutul Geologic le au.
    Dumneavoastra sustineti ca resursele prezentate de intitut nu exista? Sustineti ca pericolele legate de depozitarea cianurilor ("permeabilitatea versantului stang") sunt inexistente?
    Pe ce va bazati aceste informatii? Ati facut studii in zona? Explicati va rog, poate institutul doreste sa ne manipuleze si aveti dumneavoastra dovada ca ei mint.
 • -13 (17 voturi)    
  hmmm (Miercuri, 2 octombrie 2013, 20:47)

  Trabucodonosor [utilizator]

  Să nu fie ca şi cu rezervele imense de uraniu din Kosovo şi giganticele rezerve de litiu din Afganistan - au fost ştiri bune de propagandă dar nu s-au îmbogăţit nici firmele americane, nici cele kosovare, nici cele afgane, pentru că, nu-i aşa, nimeni n-a extras vreun gram din comorile ce făceau din cele două ţări, respectiv, "cea mai mare din..."
  • +2 (2 voturi)    
   pentru siguranta (Joi, 3 octombrie 2013, 10:13)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui Trabucodonosor

   si pentru a nu ne imbogati nici noi nici canadienii, eu zic sa lasam totul asa cum e...
   de ce sa cream o bomba ecologica si pe urma sa vedem ca nu este nimic?
   la fel de bine si rmcg-ul poata sa zica ca nici aur si argint nu este cat au preconizat, sa-l scoata din tara cu valizele, ca doar nu extrag titei, si noi sa ramanem cu buza umflata- care oricum este umflata, la cat vom castiga..
 • +16 (16 voturi)    
  felicitari pentru onestitatea dumneavoastra (Miercuri, 2 octombrie 2013, 21:35)

  jackalphonse [utilizator]

  evoti grija la declaratiile ulterioare. Dl Ionel Haiduc si-a exprimat din nou dezcordul fata de proiectul rmgc si presa a preluat doar ce i-a convenit din context! deci, atentie!!
 • +10 (14 voturi)    
  Stând strâmb .. (Miercuri, 2 octombrie 2013, 21:41)

  yoko ono [utilizator]

  ți judecând drept, poate că de fapt metalele alea grele sunt miza pt RMGC .. Dacă din nămolul îla cianurat ei scot chestiile astea interesante și le vand si lasă aurul/argintul acolo în nămol .. statul primește praful de pe tobă - xx procente di naur și argint .. adică Z.E.R.O.

  Ha-ha-ha, ce-mi plac glumele băi telepaților ce sunteți, zise po(a)nta.
  Că sunt eu premier și deștept încă mai trăiți .. altfel erați morți demult.
  Ce simț al umorului am, și frumos și deștept ! UAU
  • +5 (5 voturi)    
   absoult genial! (Joi, 3 octombrie 2013, 9:36)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui yoko ono

   ca EXISTA si alte metale utile acolo, de care contractul nu spune nimic, este absolut evident pentru oricine isi mai aminteste din geologia /geografia de clasa a noua. Concentratiile pot fi mici, dar cind bagi in concasor patru munti, si prelucrezi milioane de tone de roca, CEVA tot scoti!
   Dar nu ma gandisem de lco la abordare asta: canadienii scot cu precadere tantalul, vanadiul, germaniul, etc, si platesc redeventa - de 6%, dar poate fi si de 90%! - numai pentru aur si argint, atunci Romania se alege cu ZERO!!!!
 • -9 (13 voturi)    
  doar aur si argint in cantitati exploatabile (Miercuri, 2 octombrie 2013, 23:57)

  winston [utilizator]

  aia de la ANRM au spus ca acolo e doar aur si argint in cantitati exploatabile, doar asta a gasit si statul acolo cand a exploatat, doar asta au gasit si cei de la RMGC acolo cand au facut cercetarile geologice!
  • +3 (3 voturi)    
   faci pe prostu'! (Joi, 3 octombrie 2013, 1:34)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui winston

   sau esti un tonomat al RMGC!!

   "Conditii exploatabile" se refera la un ANUMIT moment - anume, acela in care s-au facut cercetarile; ba MAI MULT! notiunea depinde f. mult si de modul in care s-a conceput cercetarea-pilot a procesului tehnologic! Depinde ce CE vrei sa cercetezi, de modul in care prelucrezi proba samd. - nu mai zic ca depinde de faza in care exista sau sunt (ori nu? da' DE CE "nu"?) cunoscute tehnoligiile de prelucrare!!

   "Cercetarile geologice" s-au facut acolo acum mai MULT de 10 ani (PLUS ca personajele dubioase din ANRM nici nu erau interesate sa arate mai mult, asta in cazul fericit in care ar fi STIUT meserie, ceea ce... nu prea...) - adica tehnologiile de prelucrare n-au evoluat, de atunci, DELOC pe plan mondial??

   Hai, mai canta cu minciunile astea si la alta masa! Merji mata la Shova si la alti papagali, ca poate pe ei ii prostesti! Iar daca nu-i prostesti, are mamica lu' Shova si alte mtode de convingere ;P
  • +1 (3 voturi)    
   Lumea inghite pe nemestecate ce ii serveste (Joi, 3 octombrie 2013, 2:04)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui winston

   Propaganda. Asa, doar Au si Ag se gasesc in cantitati economice acolo si alea doar daca se rad 4 munti. In rest e doar intoxicare in numele unor interese.
   • -3 (3 voturi)    
    Ar fi trebuit sa fii mai explicit (Joi, 3 octombrie 2013, 12:57)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Savitar

    Si sa spui clar ca te referi la propaganda/intoxicarea facute de protestatarii din Piata, de ONG-urile ticaloase platite de Soros, de Academie, plus geologii dusmanosi.
    In schimb, spusele RMGC si-ale lobby-istilor lui, in frunte cu Pontabasescumainousidragnea, reprezinta adevarul pur si dur, indubitabil, asa e si nicidecum altcumva.
    Asa, mesajul tau ar putea fi in mod cu totul si cu totul regretabil interpretat ca o sugestie ca vajnicii si competentii nostri politicieni s-ar putea lasa intoxicati de propaganda RMGC...
  • +4 (4 voturi)    
   Cei de la ANRM ar trebui legati alaturi de cei (Joi, 3 octombrie 2013, 7:20)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui winston

   care au contribuit la aceasta excrocherie. Analizele minereului efectuate in laboratoare atat la Bucuresti cat si la Baia Mare si declaratiile geologilor ce au lucrat acolo arata cu totul altceva decat declara oficial cei de la ANRM. In toate zacamintele de aur si argint sau de cupru exista si o multime de alte minereuri metalifere asociate de tipul celor rezultate din analizele de laborator. In plus, modul in care au furnizat toata documentatia zacamintelor din Romania acestor firme straine ar fi trebuit de mai mult timp sa intre in atentia serviciilor secrete daca acestea nu ar lucra in interesul altor tari si nu al tarii care ii plateste. Se pare ca tradarea e ceea ce-i uneste pe toti acesti jefuitori si din pacate nu are cine sa-i pedepseasca, justitia fiind infestata cu acelasi virus.
 • +12 (12 voturi)    
  tonomat stricat! (Joi, 3 octombrie 2013, 0:28)

  Codruta N [utilizator]

  Astia de la RMGC ii dau inainte, cu placa lor de tonomat stricat, ca "directivele UE accepta exploatarea prin cianuratie, sub limita de [...]" - pe cand cei de la Institul Geologic NU spun ca cianuratia n-ar fi acceptata de UE ci spun ca folosirea ei NU este fezabila economic vorbind, in contextul intereselor Romaniei!! Nu doar ca RMGC ii da cu blabla-ul ca un tonomat stricat - dar si firma aia de 2 parale de publicitate a mitocanului Naumovici a ramas COMPLET lipsita de fantezie!!

  In compensatie, vad ca RMGC nu zice NIMIC referitor la faptul ca Valea Cornei NU se preteaza unui iaz de decantare, pentru ca pe ea curge INCONTINUU apa, provenita din izvoarele de acolo!!
  • +5 (5 voturi)    
   .. tehnica este cunoscuta.. (Joi, 3 octombrie 2013, 8:22)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Tehnica este veche si cunoscuta: raspunzi pe langa subiecte. Si mai este ceva: cercetarea geologica romaneasca este unul dintre putinele domenii in care mai suntem buni - ce spune Institutul Geologic este "granit" (ca sa nu spun "beton" )
 • +1 (1 vot)    
  romania nu are interes (Joi, 3 octombrie 2013, 17:45)

  manoman [utilizator]

  exploatarea aurului (si a celorlalte minerale) se face pentru interesul altora.
  daca bnr -ul ar fi avut imperios necesara o rezerva de aur mai mare, as mai fi inteles.

  nu vrem exploatare pentru cateva salarii de mizerie pe timp de 15 ani

  contra

  disparitia resurselor, ce, poate, vor fi necesare viitoarelor generatii!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by