O investitie de 150 de milioane de euro planuita la Sebes, judetul Alba, de compania suedeza SCA, producatorul Zewa, se va muta la Dej, judetul Cluj, dupa ce Consiliul Local Sebes a respins proiectul de hotarare prin care urma sa scoata la licitatie un teren pe care compania suedeza urma sa constriasca o noua linie de productie.

Potrivit Alba24.ro, investitia, care urma sa fie facuta pe terenul de 3,6 hectare, ar fi creat 100 de noi locuri de munca in Sebes. Proiectul de hotarare aflat ieri pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Sebes avea ca obiect aprobarea vanzarii terenului, prin licitatie publica, la un pret de pornire de 20 euro+TVA/mp.

Consilierii locali de la Sebes au respins proiectul de hotarare. "Azi dimineata, in jurul orei 10.00 am fost contactat de patronul Pehart Tec, Ioan Tecar, care mi-a comunicat, cu parere de rau, ca investitia Zewa de la Sebes a picat. Mi-a spus ca in prima faza va dispopnibiliza aproximativ 100 de persoane din totalul de aproape 400 de angajati, iar din primavara, cand timpul o va permite, va muta fabrica de la Petresti la Dej. Motivatia dansului a fost ca nu i se pare normal sa investeasca si sa munceasca undeva unde nu este acceptat", a declarat prefectul judetului Alba, Gheorghe Feneser pentru ziarul Alba24.ro.

Cat despre rationamentele care au dus la aceasta situatie, prefectul judetului Alba a spus ca a a alunga o investitie din judetul Alba fost o miscare lipsita de logica: "Nu pot sa ma pronunt cu certitudine despre motivele care au dus aici, dar cu siguranta logica nu a existat".

"Stau sa ma intreb daca domnii consilieri care au refuzat aceasta investitie, exprimandu-si votul impotriva sau prin abtinere, au facut-o cu buna stiinta sau in necunostinta de cauza, ignorand posibilul impact social major al deciziei lor. Iata ca, la o zi dupa exprimarea votului lor, acest impact, din nefericire, se confirma" a mai declarat prefectul.

Proiectul de hotarare privind aprobarea conditiilor de organizare si desfasurare a licitatiei publice deschise pentru vanzarea terenului de 35.789 mp, vizat de grupul suedez Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), reprezentant prin marca Zewa, pentru amenajarea celui mai mare parc logistic din industria de prelucrare a hartiei igienice din sud-estul Europei, a picat la vot in sedinta CL Sebes de luni.

Reamintim ca grupul suedez si-a exprimat intentia ferma de a construi la Petresti o fabrica hartie si ambalaje cu tehnologie moderna, la o intalnire cu prefectul de Alba, din 24 septembrie. Pentru a putea demara investitia, Primaria Sebes urma sa organizeze licitatia pentru un teren de 3,5 hectare din apropierea fabricii "Pehart", aflat in domeniul privat al municipiului, pe strada Energiei. In sedinta din 9 septembrie, proiectul a fost amanat, au fost propuse si acceptate amendamente, insa nici de aceasta data nu a fost aprobat. Doi consilieri PDL, Ionut Lupse si Dorin Nistor si alti trei consilieri PDL, respectiv PPDD s-au abtinut de la vot, alti trei nu au fost la sedinta, astfel ca proiectul a fost respins.

Consilierii locali din Sebes au devenit excesiv de prudenti dupa ce in anul 2007 au fost trimisi in judecata pentru vanzarea prin licitatie a unui teren pentru construirea fabricii de bere Albacher. Procurorii au considerat ca pretul cu care a fost vandut terenul a fost mult sub pretul real al acestuia. Citeste aici de ce au fost acuzati primarul Dancila, viceprimarul Bogdan si mai multi consilieri locali, in urma tranzactiei din februarie 2007. Procesul penal s-a incheiat la inceputul anului 2012 si a durat aproape 5 ani.