Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) anunta ca a decis in unanimitate ca declaratiile facute de Victor Ponta, Traian Basescu, Liviu Dragnea si Crin Antonescu, conform carora regiunile cu populatie majoritara maghiara vor disparea ca urmare a regionalizarii administrative, nu sunt discriminatorii. Sesizarea a fost depusa la CNCD "in numele poporului secuiesc" de catre liderul Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, care i-a acuzat pe cei patru ca au facut declaratii publice in care au exclus crearea unei regiuni cu populatie majoritara maghiara, incalcand astfel mai multe conventii internationale.

"Astazi, 2 octombrie 2013, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a dezbatut si solutionat dosarul numarul 652/2013 cu privire la posibilele declaratii discriminatorii ale domnilor Victor Ponta, Traian Basescu, Liviu Dragnea si Crin Antonescu, conform carora regiunile cu populatie majoritara maghiara vor disparea ca urmare a regionalizarii administrative, incalca drepturile cetatenilor etnici maghiari, drepturi dobandite prin ratificarea de catre Romania a numeroaselor conventii internationale", anunta CNCD.

Colegiul director al Consiliului a decis, cu unanimitate de voturi, "ca faptele sesizate nu intrunesc elementele constitutive ale art. 2, alin. (1) coroborat cu art. 2, alin. (4) si art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Declaratiile in cauza se incadreaza in limitele libertatii de exprimare prevazute de art. 2, alin. (8) din acelasi act normativ". "Colegiul director a constatat ca, in speta, raportat la continutul declaratiilor, nu exista niciun element de incitare impotriva cetatenilor de etnie maghiara, nu exista un pericol evident si prezent", precizeaza CNCD.

Argumentatea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii:

  • Declaratiile partilor reclamate au avut loc in cadrul dezbaterilor publice cu privire la planul de reorganizare administrativ teritoriala a Romaniei, subiect de maxim interes public.
  • Avand in vedere calitatea partilor reclamate, de oameni politici, respectiv persoane in funtii de demnitate publica, rolul acestora are o importanta deosebita din perspectiva caracterului fundamental al jocului liber al dezbaterii politice intr-o societate democratica.
  • Libertatea de exprimare este pretioasa pentru orice persoana, dar in mod deosebit are un caracter indispensabil pentru persoanele alese in functii de demnitate publica, pentru partidele politice si pentru membrii acestora, deoarece ei reprezinta pe cei care le dau votul, raspund preocuparilor acestora si le apara interesele (Incal v. Turkey par. 46, a se vedea Corneliu Barsan, Conventia Europeana a drepturilor omului, comentata si adnotata, vol. I, pag. 750, pct. 66).
  • Ingerinta in limitele libertatii de exprimare a unei persoane aflate in functie de demnitate publica induce responsabilitati deosebite institutiilor statului. Una din principalele caracteristici ale democratiei consta in posibilitatea pe care ea o ofera de a rezolva prin dialog, fara a se recurge la violenta, problemele pe care le are de solutionat un stat, chiar si atunci cand acestea sunt extrem de dificile sau stanjenitoare, iar democratia se "hraneste din libertatea de exprimare".
  • Raportat la contextul declaratiilor, Colegiul retine ca suntem in prezenta unor dezbateri de interes public deosebit. Obiectivul declaratiilor supuse analizei a fost informarea opiniei publice a propriului electorat cu privire la pozitia lor politica in chestiunea reorganizarii administrativ teritoriale a Romaniei.
  • Avand in vedere obiectivul urmarit de reclamati, continutul declaratiilor, contextul in care acestea au fost facute si rolul in societate a persoanelor, autori ai declaratiilor, Colegiul director a constatat ca, in speta, declaratiile se incadreaza in limitele libertatii de exprimare.
  • Colegiul director reitereaza faptul ca libertatea de exprimare constituie valoarea fundamentala a unei societati democratice si plurale. Din aceasta perspectiva, libertatea de exprimare are un rol substantial in randul drepturilor fundamentale cuprinse in Constitutie si constituie trunchiul comun pentru exercitarea drepturilor fundamentale din sfera comunicarii.
  • In aceasta sfera se includ: dreptul la libertatea presei, dreptul la libera exprimare a creatiilor artistice sau cele din zona literaturii, libertatea de predare a stiintei si libertatea creatiei. De asemenea, de acest trunchi comun se leaga si libertatea constiintei, a religiei si libertatea de intrunire. Acest grup de drepturi asigura participarea avizata a cetateanului la procesele sociale si politice.
  • Exprimarea libera a opiniilor si credintelor, chiar si a celor nepopulare sau atipice, reprezinta conditia fundamentala a existentei unei societati vii si capabila de dezvoltare.
  • Colegiul director precizeaza ca in prezenta speta s-a pronuntat, exclusiv, doar asupra declaratiilor sesizate fara a emite nicio apreciere cu privire la un viitor proiect privind reorganizarea administrativ teritoriala a Romaniei.

Un etnic maghiar cere CNCD "in numele poporului secuiesc" sa-i sanctioneze pentru discriminare pe Traian Basescu, Crin Antonescu, Victor Ponta si Liviu Dragnea

Sesizarea a fost depusa la CNCD pe 5 septembrie de catre liderul Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs.

"Subsemnatul, Izsak Balazs, domiciliat in Tg-Mures, str. Marton Aron nr, in numele poporului secuiesc, ma adresez D-voastra, cu rugamintea sa supuneti analizei urmatoarea speta si sa intrepindeti masurile necesare", se arata in petitia inaintata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Potrivit lui Izsak Balazs, "subiectul acestei petitii se refera la repetatele declaratii publice facute de mai multi lideri politici romani in care sustin ca in urma infiintarii regiunilor administrative, este exclusa crearea unei regiuni cu populatie majoritara maghiara, cu alte cuvinte in toate regiunile populatia romana va fi in majoritate."

Declaratiile la care se face referire in petitie sunt urmatoarele:

"Luand in considerare cele de mai sus, rog, ca institutia d-voastra sa stabileasca ca: Traian Basescu, Presedintele Romaniei, Crin Antonescu, Presedintele Senatului, Victor Ponta, Premier, si Liviu Dragnea, Vicepremier, au discriminat pe criterii etnice, si sa luati masurile legale necesare, ca asemenea situatii sa nu se mai repete, iar vinovatii sa primeasca pedepsele legale", incheie liderul Consiliului National Secuiesc.