Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu si persoana juridica Antena 3 au fost trimisi in judecata in dosarul privind santajarea administratorului firmei RCS&RDS Ioan Bendei, anunta Agerpres. In acelasi dosar a fost trimis in judecata si Serban Pop, fost presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F.).

Dan VoiculescuFoto: Agerpres

Cine sunt persoanele trimise in judecata in acest dosar, care a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti:

  • 1. Alexandrescu George Sorin, director general al S.A. ANTENA TV GROUP S.A., in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de santaj,
  • 2. Dan Voiculescu, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de santaj,
  • 3. Camelia-Rodica Voiculescu, asociat la S.C. ANTENA TV GROUP S.A. si la S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L., in sarcina careia s-a retinut complicitate la infractiunea de santaj,
  • 4. George Daniel Matiescu, director general al INTACT PUBLISHING S.R.L., in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de santaj,
  • 5. Serban Pop, presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F.), la data faptelor, avocat suspendat, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de folosire, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
  • 6. persoana juridica S.C. ANTENA 3 S.A., in sarcina careia s-a retinut complicitate la infractiunea de santaj,
  • 7. persoana juridica S.C. ANTENA TV GROUP S.A., in sarcina careia s-a retinut infractiunea de santaj,
  • 8. persoana juridica S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L., in sarcina careia s-a retinut infractiunea de santaj.

Care sunt acuzatiile procurorilor DNA, potrivit rechizitoriului citat intr-un comunicat al DNA:

  • In perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, in calitate de director general al S.C. ANTENA TV GROUP S.A., Alexandrescu George Sorin a exercitat in mod repetat si gradual acte de constrangere asupra unui actionar al unei societati comerciale (parte vatamata) amenintandu-l cu darea in vileag a unor presupuse fapte de coruptie, astfel incat sa il determine sa urmeze conduita impusa de inculpat.
  • In mod concret, Alexandrescu George Sorin a exercitat acte de amenintare cu publicarea, prin intermediul entitatilor media, a unor documente care, in opinia sa, argumentau o pretinsa fapta de coruptie savarsita de partea vatamata, in situatia in care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune apartinand S.C. ANTENA TV GROUP S.A. la un pret dorit de inculpat. Semnarea contractului in conditiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durata de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instantelor, oprirea campaniei media impotriva societatii pe care o reprezenta partea vatamata si a persoanelor din conducerea acelei societati.
  • Actele de constrangere, prin amenintare, s-au exercitat in mai multe feluri:
  •            - verbal, prin afirmatii legate de perspectiva declansarii unui scandal mediatic;
  •            - prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publica era informata ca vor fi facute dezvaluiri cu privire la presupuse fapte de coruptie in care ar putea fi implicata partea vatamata. Acest spot publicitar a fost realizat din dispozitia inculpatilor Voiculescu Camelia - Rodica si Alexandrescu George Sorin la data de 8 mai 2013 si a fost difuzat in perioada 9 - 30 mai 2013 cu o frecventa de 5 ori pe zi (in total de 401 ori) de toate posturile TV apartinand S.C. ANTENA TV GROUP S.A. si S.C. ANTENA 3 S.A.;
  •             - prin inscrisuri avand caracter de somatie, emise de catre INTACT PUBLISHING S.R.L., semnate de Matiescu George-Daniel, in calitate de director general si trimise catre partea vatamata si catre alte persoane, prin care, sub pretextul desfasurarii unei anchete jurnalistice, se solicitau relatii privind imprejurarea care facea obiectul santajului.
  • In contextul activitatilor descrise mai sus, cu ocazia mai multor intalniri, Alexandrescu George Sorin i-a reamintit partii vatamate ca singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa si, implicit, activitatea pe care o desfasoara in cadrul societatii este semnarea contractului cu ANTENA TV GROUP, in conditiile impuse.
  • Informatiile pe care s-a sprijinit Alexandrescu George Sorin pentru a exercita actele de santaj la adresa partii vatamate au fost obtinute de la Pop Serban, presedinte al ANAF la acea data. Astfel, in luna februarie 2013, acesta din urma i-a remis lui Alexandrescu George Sorin un set cu documente provenind de la angajatii Garzii Financiare, in conditiile in care, in calitatea sa de presedinte al ANAF, era obligat sa asigure confidentialitatea informatiilor obtinute, in virtutea functiei, de la angajati. In acest fel, Pop Serban i-a asigurat lui Alexandrescu George Sorin un ascendent in discutiile cu partea vatamata si, totodata, un potential subiect de presa, iar pentru sine ulterior, a obtinut promisiunea ca va fi sprijinit pentru mentinerea in functia de presedinte al ANAF.
  • In perioada mentionata, Voiculescu Dan, prin demersurile sale, a sprijinit actiunile desfasurate de Alexandrescu George Sorin care erau menite sa mentina si sa accentueze starea de presiune psihica asupra partii vatamate.
  • Demersurile de sprijin s-au facut in mod direct, prin discutii si indrumari adresate lui Alexandrescu George Sorin si indirect, prin intermediul fiicei sale, Voiculescu Camelia - Rodica. La randul sau, Alexandrescu George Sorin l-a informat constant, fie direct, fie prin Voiculescu Camelia - Rodica, despre stadiul actiunilor de santajare si despre pozitia partii vatamate.
  • Prin intermediul site-urilor Income Magazin si Jurnalul National detinute de S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L, Matiescu George Daniel, in calitatea sa de director general, a girat publicarea unor stiri negative la adresa societatii reprezentate de partea vatamata, in scopul sustinerii actelor de santaj exercitate de Alexandrescu George Sorin. De asemenea, a acceptat si a semnat inscrisurile trimise la data de 24 aprilie 2013 catre partea vatamata si catre alte persoane, in conditiile in care acestea nu vizau niciun fel de investigatie jurnalistica, ci erau acte de constrangere prin amenintare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de coruptie. La data de 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor inscrisuri a participat si Voiculescu Camelia - Rodica.
  • In contextul sprijinului acordat activitatilor exercitate de Alexandrescu George Sorin pentru si in numele S.C. ANTENA TV GROUP S.A. se inscriu si emisiunile difuzate, incepand cu data de 30 mai 2013, de postul de televiziune Antena 3 (detinuta S.C. ANTENA 3 S.A.), in sensul in care s-a urmarit exonerarea de raspundere penala a inculpatului, denigrarea sistemului judiciar, vizand influentarea deciziei magistratilor in ceea ce priveste urmarirea penala si judecata masurilor preventive in prezenta cauza penala.

Vom reveni cu amanunte