Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca isi doreste ca Romania sa fie cel mai bun prieten din Uniunea Europeana al Chinei, "o poarta de intrare politica, economica, comerciala, culturala si artistica", transmite Agerpres.

"Este al unsprezecelea an consecutiv in care particip la Ambasada din Bucuresti a Republicii Populare Chineze la aceasta sarbatoare a Chinei. Este pentru mine o mare onoare si placere si cu aceasta ocazie si cred ca am mandat in acest sens sa transmit cele mai bune ganduri din partea Guvernului Romaniei. De altfel, vedeti ca aproape tot Guvernul Romaniei este prezent aici, e chiar si o reuniune a coalitiei de guvernare, deci e un loc bun in care sa ne intalnim. Vreau sa spun in limba romana si sunt convins ca va ramane acest lucru ca am fost extrem, extrem de onorat in urma cu cateva luni atunci cand noul presedinte si noul prim-ministru al Chinei m-au primit ca reprezentant al Romaniei. A fost un semn de prietenie si de apreciere pentru Romania pe care foarte multe tari din lume si l-ar fi dorit. Cred ca acest gen de relatie speciala, de parteneriat special intre China si Romania este in avantajul ambelor tari, ambelor popoare si este un obiectiv pentru care merita sa muncim si in perioada imediat urmatoare", a spus premierul la receptia oferita cu ocazia Zilei Nationale a Republicii Populare Chineze.

El s-a declarat convins ca in perioada urmatoare primul ministru chinez va raspunde invitatiei de a vizita Romania.

"Sunt absolut convins ca, in curand, voi avea placerea de a avea la Bucuresti vizita de raspuns din partea primului-ministru al Chinei pentru a discuta despre proiecte de colaborare politica dar mai ales proiecte economice, legaturile noastre culturale, artistice, extrem de importante si pe care trebuie sa dezvoltam in perioada imediat urmatoare. Vreau sa spun, ca intotdeauna, ca sentimentele mele personale, ale colegilor mei fata de China sunt - si am avut ocazia sa constat - ca sunt reciproce si imi doresc de fiecare data ca Romania sa fie cel mai bun prieten din Uniunea Europeana al Chinei, o poarta de intrare politica, economica, comerciala, culturala si artistica si ca depindem, pana la urma, de seriozitatea si consecventa Romaniei in a-si pastra aceasta relatie si aceasta prietenie extraordinara. Multumesc inca o data pentru invitatie, ma bucur foarte mult, sper sa fiu si al XII-lea, al XIII-lea, al XIV-lea invitat la acest eveniment si sa transmit inca o data cele mai bune ganduri si toate felicitarile cu ocazia Zilei Nationale a Chinei", a mai spus Victor Ponta.